Autor Téma: Prima HD ve 4:3 (nechybí příznak?)  (Přečteno 3907 krát)

Malata1 Jak

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 463
    • Zobrazit profil
Prima HD ve 4:3 (nechybí příznak?)
« kdy: 20. 07. 2012, 21:50:27 »
Už delší dobu pozoruji, že Prima HD - příjem ze satelitu na 23,5E - se mi zobrazuje jako zdrcnuté 4:3. Jako by chyběl příznak širokoúhlosti. Jiné HD programy jsou v pořádku. Má to někdo podobně?

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


s.s.rock

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 473
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Prima HD ve 4:3 (nechybí příznak?)
« Odpověď #1 kdy: 21. 07. 2012, 09:17:17 »
Tak pokud vysilaji nejake staré filmy a serialy co jsou natočené v tomhle poměru tak se není čemu divit. Do HD rozlišení se přidávají černé pruhy aby vypnuli obraz a ten nebyl zdeformovany. Stejne to delaji všechny TV když vysilany materiál je 4:3. ;-)


Malata1 Jak

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 463
    • Zobrazit profil
Re:Prima HD ve 4:3 (nechybí příznak?)
« Odpověď #2 kdy: 21. 07. 2012, 09:36:11 »
Já vím, že celé vysílání Primy HD je 16:9 lhostejno jaký pořad dávají ale to všechno se mi zobrazuje úzké na 4:3. Takže pokud je původní pořad 4:3 tak doplňkové černé pruhy od Primy mi začínají až vevnitř oblasti 4:3 a obraz je jen úzká nudle uprostřed. Formát mám na automatiku a jiné HD programy (Nova, ČT apod.) se zobrazují správně.


Martin Hájek

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 489
  • Až umřu, dejte mi na penál samolepku Beatu.
    • Zobrazit profil
Re:Prima HD ve 4:3 (nechybí příznak?)
« Odpověď #3 kdy: 21. 07. 2012, 14:08:13 »
V HD žádný příznak 16:9 není. K čemu taky, HD obraz je vždy širokoúhlý.
Loudness War zabijí hudbu!


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 444
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Prima HD ve 4:3 (nechybí příznak?)
« Odpověď #4 kdy: 21. 07. 2012, 14:17:04 »
V HD žádný příznak 16:9 není. K čemu taky, HD obraz je vždy širokoúhlý.
V HD mpeg2/4 streamu samozřejmě příznak je. Protože se často vysílá 1440*1080 s příznakem 16:9. Pokud tam ten příznak chybí, tak se to zobrazí jako 4:3, což se možná stalo - potvrdit nemůžu, nepřijímám Primu HD přes sat.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Re:Prima HD ve 4:3 (nechybí příznak?)
« Odpověď #5 kdy: 22. 07. 2012, 00:01:55 »
Vysilani HD H264 ma byt dle norem a doporuceni vylucne 16/9. Priznaky v hlavickach jdou asi nastavit vselijak, ale nic jineho nez 16/9 by to byt nemelo. Takze asi je teoreticky mozne vysilat spatny priznak 4/3, a pak muze vzniknout popsana blbost - aktivni obraz ve dvojitych cernych okrajich.


IVOzNR

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 15
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Prima HD ve 4:3 (nechybí příznak?)
« Odpověď #6 kdy: 22. 07. 2012, 11:21:26 »
Aj mne sa cca pred 6 týždňami začala zobrazovať na prijímači Octagon 918 Prima family HD vo verzii 4:3, teda 16:9 obraz stlačený z bočných strán. Dovtedy bolo zobrazovanie korektné, teda vždy 16:9. Na iných TV programoch Skylink je zobrazovanie OK. Najskôr som myslel, že chyba bude na druhej strane, keď som ale ICE kartu vložil do certifikovaného modulu SMIT - IRDETO a vložil do TV Panasonic P 42VT20E  so vstavaným satelitným tunerom, tam je obraz zobrazovaný korektne 16:9 aj na Prima family HD. Modul nemôžem vložiť do Octagona 918, lebo CI slot mám nefuknčný a preto v ňom využívam iba CW uničítačku. (SW 10690) Problém s korektným zobrazením Prima family 16:9 trvá, tak Krausa pozerám na Prima family SD.


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 444
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Prima HD ve 4:3 (nechybí příznak?)
« Odpověď #7 kdy: 22. 07. 2012, 12:13:29 »
Řekl bych, že zobrazení bude závislé na typu přijímače. V HD se jiné vysílání než 16:9 neprovozuje. Jenže mpeg už od dob mpegu1 má definované příznaky 1:1, 4:3, 16:9 a ještě 21:9. Přičemž to 1:1 neznamená poměr stran do čtverce, ale zobrazit ve stejném poměru, jaký vyplývá z vysílaného rozlišení (=square pixels). Při 1920*1080 tak může být příznak 1:1 i 16:9 a zobrazí se to stejně. Při 1440*1080 se ovšem 1:1 zobrazí v poměru 4:3, proto je nutné v tomto režimu mít příznak 16:9. Jestli to někde vypadlo, může to způsobovat podobné problémy. Poněkud na hlavu byla v tomhle B řada TV od Samsungu. Ta z vysílání zobrazovala obraz 1440*1080 samozřejmě správně, ovšem to samé vysílání nahrané jako .ts už zobrazovala jen 4:3 - při čtení souboru příznaky ignorovala.