Dobrý den vespolek,
po pár letech opět nadešel čas, trochu učesat antény a vůbec všecko před domovním zesem naší skromné STA. Mám už připravené dva kanálové předzesilovače a bleskojistky... a vrtá mi hlavou: nedal by se anténní svod za bleskojistkou ještě galvanicky oddělit? Konkrétně mi jde o kanály 33, 55 a 58. Oddělovač pro televizní signál jsem nikde nenašel. Zkoušel jsem motat nějaké cívky (trafíčka), jednak vzduchové, druhak na maličkém toroidu z materiálu Amidon (FairRite?) č.67. Výsledek byl pokaždé zhruba stejně tristní: nedokázal jsem umotat lepší průchozí útlum než cca -15 dB (měřeno signálovým generátorem a spektrákem, trafo zatíženo 75 Ohmy). Jasně, na těchhle frekvencích už trafa moc nefungujou - pro kejkle s impedancí se používají čtvrtvlnná vedení. Ještě mě napadlo použít pulzní trafo pro 1Gb Ethernet z nějaké šrotové síťovky/motherboardu - ale to má jmenovitou impedanci nějakých 100 ohmů (s odbočkou uprostřed) a navíc pracovní frekvence GbEth je cca 250 MHz, takže na mých 770 MHz asi žádná sláva... Našel jsem na webu trafíčka pro 10Gbase-T, s udávaným průchozím útlumem 2 dB na 500 MHz... ale nedají se koupit :-) Je to asi fuk - prostě tam dám zase jenom bleskojistky (blýskavé matice od pana Broka) a dlabu na to.
Na okraj ještě dotaz na kabel: mám každopádně v plánu použít nějaký 7mm kabel a přiměřeně ho vyvázat ke stožáru přes plastové distance. (Posledně pozvaná odborná firma použila 5mm kabel a nechali ho volně vlát ve větru.) A ten dotaz: má smysl použít CB100 od Emosu, ten je tady po městě dobře dostupný, nebo mám shánět radši něco značkovějšího? (Belden/Draka)
Díky předem za nápady a názory...
F.Ryšánek