Autor Téma: ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3  (Přečteno 60531 krát)

zdenok

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 1
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #45 kdy: 17. 07. 2012, 13:29:11 »
Toshiba Regza 42RV635D. Okolo 6:30 jsem HD naladil z Cukráku a objevil se problém se zpožděným zvukem.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Njuska

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 78
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #46 kdy: 17. 07. 2012, 14:27:26 »
Praha (jihozápad). Signál MUX3 jako vždy perfektní, HD kanály se ale v DVBVieweru sekaj a jsou nekoukatelné. Po nahrání je zvuk posunut asi o 5 sekund. Stejně tak se děje s programem Pinnacle TV Studio a jinou TV kartou. Jinak HD kanály v MUXu4 jsou naprosto v pořádku a plynulé... Takže, jak se chlapci z Čra smáli Pařízkovi, tak teď se teda sami docela ztrapnili :-\


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 445
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #47 kdy: 17. 07. 2012, 14:45:37 »
Jenže na rozdíl od Pařízka předpokládám, že to brzo opraví, nejspíš to bude jen chyba v konfiguraci streamů. Navíc teď se to dá brát jako test, problém by byl, kdyby jim to blblo za týden při Olympiádě.


Korislav Korislavič

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 62
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #48 kdy: 17. 07. 2012, 14:59:10 »
TV Samsung, vysílač Krásné, k. 34 naprosto bez problémů. Synchronizace zvuku a obrazu v pořádku.
Tak to jste na tom dobře :-) Já TV Panasonic Vysílač Krásné k.34 a Černá hora k.60 zvuk zpomalen cca 6 sek. :-(


pepa novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 638
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #49 kdy: 17. 07. 2012, 15:22:01 »
Jenže na rozdíl od Pařízka předpokládám, že to brzo opraví, nejspíš to bude jen chyba v konfiguraci streamů. Navíc teď se to dá brát jako test, problém by byl, kdyby jim to blblo za týden při Olympiádě.
jen se potvrzuje, že něco nového potřebuje záběh a dobu vychytávky i v ČRa, které přitom vysílají a testují v DVB-T mnoho let. Tím více je nutno ocenit, jak rychle lidé z DB mux4 spustili a dnes lze říci i problémy vyřešili.
Čekám článek p. Potůčka na téma "ČRa jsou tragédi" :)

Kdysi  O2 v mux4 hlásali, že je ekonomičtější vysílat digitálně malým výkonem z malých a levných stožárů a v SFN sítích nežli namontovat DVB-T na drahé věže po analogu. Je k tomu nějaká ekonomická studie dnes ?

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Mike Pad

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #50 kdy: 17. 07. 2012, 15:50:18 »
Od rána problémy s příjmem obrazu a zvuku na 506 Mhz (Tlustá hora, Zlín - venkovní i pokojová anténa, DVB Viewer na PC i notebooku). Obraz se seká, zvuk buď nejde vůbec, anebo jen "problikáva". Příjem Očka a Prima love úplně v pohodě. Příjem ostatních muxů 1, 2 i muxu 4 bez problémů.
« Poslední změna: 17. 07. 2012, 15:53:02 od Mike Pad »


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 075
    • Zobrazit profil
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #51 kdy: 17. 07. 2012, 15:55:06 »
Co to plácáš o pružnosti DB?
Citace: pepa novák
...Tím více je nutno ocenit, jak rychle lidé z DB mux4 spustili...

Nevím, jestli je v moci ČRa upravit synchro zvuku na vašich TV, ale mě to jede naprosto v pohodě jak na TV (Toshiba), tak i starším STB. A s údivem sleduji, jak to "všem" jede špatně.
Nu což, počkáme, co se stane.

Tedy od ČRa mi jelo vše dříve, pak jsem přiladil nové a jede to opět bez problémů.
Se stejným zájmem jsem sledoval start Muxu4 a ať mě někdo nařkne z neobjektivity. Z mého pohledu je restart onou muxů nesrovnatelný, a sami si rozhodněte, v čí prospěch. Restart píšu záměrně
« Poslední změna: 17. 07. 2012, 16:01:23 od Petr Svoboda »


bojda82

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #52 kdy: 17. 07. 2012, 16:05:37 »
No čtu tady kritiku na adresu ČRa mux3,ale oni mají oficiálně vysílat program české televize až od zítřka,takže bych si počkal.Co se týče Muxu 4,tak bych raději pomlčel,ta mapka která je už měsíc zobrazená na stránkách Digizone s pokrytím této čtvrté sitě je na tolik zavádějící,že spoustu lidí může ovlivnit ke koupi nového přijímače nebo TV podporující mpeg4!Jinými slovy dodnes se technikům Mux4 nepodařilo pokrýt ani 40% populace a to jsme dnes měli mít téměř 80%,možná že se vše točí kolem Prahy,ale například pokrytí na Vysočině absolutně nesedí s malůvkou,která je k mání na srveru Digizone a jak tak čtu nic se pro to nedělá.O programu Pohoda nemluvím a osobně si myslím,že s financováním této sítě bude velký problém,protože zatím se a to se vůbec nedivím nové programy do této sítě nehrnou. 8)


brambory

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 62
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #53 kdy: 17. 07. 2012, 16:18:01 »
liberec horska mux 3 a hd čt moc špatne...tedka jsem nechytil vubec mux4 a po chvilce opet jde tak nevím co se deje a to cely tyden byl mux4 celkem v pohodě...........


horas89

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 35
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #54 kdy: 17. 07. 2012, 16:51:26 »
No čtu tady kritiku na adresu ČRa mux3,ale oni mají oficiálně vysílat program české televize až od zítřka,takže bych si počkal.Co se týče Muxu 4,tak bych raději pomlčel,ta mapka která je už měsíc zobrazená na stránkách Digizone s pokrytím této čtvrté sitě je na tolik zavádějící,že spoustu lidí může ovlivnit ke koupi nového přijímače nebo TV podporující mpeg4!Jinými slovy dodnes se technikům Mux4 nepodařilo pokrýt ani 40% populace a to jsme dnes měli mít téměř 80%,možná že se vše točí kolem Prahy,ale například pokrytí na Vysočině absolutně nesedí s malůvkou,která je k mání na srveru Digizone a jak tak čtu nic se pro to nedělá.O programu Pohoda nemluvím a osobně si myslím,že s financováním této sítě bude velký problém,protože zatím se a to se vůbec nedivím nové programy do této sítě nehrnou. 8)
Mux3 má oficiálně vysílat programy české televize od dneška!:
http://www.digizone.cz/clanky/ct-4-hd-a-ct-1-hd-se-v-multiplexu-3-objevi-17-cervence-zustanou-do-13-srpna/


Lukáš Polák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 688
  • Bývalý redaktor DigiZone.cz, nyní Český rozhlas
    • Zobrazit profil
    • Digitální rádio
    • E-mail
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #55 kdy: 17. 07. 2012, 16:55:59 »
Pánové, v klidu. Problém jsem předal tiskovému mluvčímu ČRa, který to bude tlumočit dál. Na spokojenosti diváků jim rozhodně záleží. O tom bych vůbec nepochyboval.
Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. O oblast digitálního vysílání se zajímá již od roku 2001. Od února 2016 má na starosti web Českého rozhlasu Digital: http://www.rozhlas.cz/digital/


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 445
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #56 kdy: 17. 07. 2012, 17:02:46 »
jen se potvrzuje, že něco nového potřebuje záběh a dobu vychytávky i v ČRa, které přitom vysílají a testují v DVB-T mnoho let. Tím více je nutno ocenit, jak rychle lidé z DB mux4 spustili a dnes lze říci i problémy vyřešili.
Čekám článek p. Potůčka na téma "ČRa jsou tragédi" :)
Právě že DB zatím spoustu věcí nevyřešili. Teď jsem schválně zkoušel příjem na Invalidovně - dříve skutečně na kus drátu, dnes ani náznak signálu. Problémem je podle mě stále Olšanská. Mně by nevadilo, kdyby nějakou chvíli experimentovali. Ale Pařízek to od 30.6. prohlásil za funkční a s tím rozhodně nemůžu souhlasit.
Kdysi  O2 v mux4 hlásali, že je ekonomičtější vysílat digitálně malým výkonem z malých a levných stožárů a v SFN sítích nežli namontovat DVB-T na drahé věže po analogu. Je k tomu nějaká ekonomická studie dnes ?
Ohledně té strategie si myslím, že to byl spíš marketingový plk. Teoreticky by to energeticky výhodnější bylo, ale DVB vysílač taky něco stojí a je třeba ho udržovat. Také není reálné, že pak budou signálem pokryty malé obce, kde se ani miniDVB vysílač nevyplatí, zatímco pokrytí z nějakého velkého vysílače na dobré kótě je pravděpodobné. Současný vývoj ukazuje, že DB už od tohoto ustoupili - výkony některých vysílačů v řádech kW až desítky kW už se začínají podobat těm ČRa. Bohužel slibované pokrytí a skutečnost se od sebe zatím díky neúplným AS značně liší.

Článek o tom, že spuštění ČRa a Muxu3 je tragédie bych psal až po několika dnech, kdy jim to nebude fungovat (jako u Pařízka). Zatím mají ještě čas to vyladit.


Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 884
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #57 kdy: 17. 07. 2012, 17:09:23 »
Pánové, v klidu. Problém jsem předal tiskovému mluvčímu ČRa, který to bude tlumočit dál. Na spokojenosti diváků jim rozhodně záleží. O tom bych vůbec nepochyboval.

Tak doufám, že s tím velice brzy něco udělají, tedy že to opraví. Ostatně již krátce po poledni jsem do ČRa psal e-mail s docela podrobným popisem ne-fungování ČT HD. První den beru dejme tomu jako test, podobně určitě i ostatní, jimž programy ČT blbnou, ale zítra, pokud neuvedou ČRa "hádečka" do pořádku, respektive nevysvětlí důvod(y) potíží s termínem odstranění, pak už to bude ostuda... >:(
« Poslední změna: 17. 07. 2012, 17:12:34 od Petr PetrK »


Cojeti Potom

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 19
    • Zobrazit profil
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #58 kdy: 17. 07. 2012, 17:21:54 »
EDIT: Klídek. Příště takový příspěvek rovnou smažu.

Vzdyt jste ho taky smazal! :D
« Poslední změna: 17. 07. 2012, 18:00:11 od Cojeti Potom »


Njuska

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 78
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #59 kdy: 17. 07. 2012, 17:46:24 »
Nevím, jestli je v moci ČRa upravit synchro zvuku na vašich TV, ale mě to jede naprosto v pohodě jak na TV (Toshiba), tak i starším STB. A s údivem sleduji, jak to "všem" jede špatně.

Ono ani tak nejde o to, milý pane Svobodo, kdy "nám všem" ČRa upraví synchro zvuku v "našich" TV, ale jde o to, aby si ČRa upravily všechny noremní náležitosti tak, aby jejich vysílání bylo technicky v pořádku a korektní. Víte, ono když to HD vysílání z jiných Muxů (Mux4, zahraniční Muxy) jde na stejném STB/TV dobře a bezproblémově, tak to s největší pravděpodobností nebude jen záležitost uživatele a jeho přijímače. Nemluvě o tom, že vysílání HD v Muxu3 už probíhalo i před nějakým časem a konkrétně u mě také bezproblémově! Zřejmě se jedná o nějakou chybu v SFN, takže pokud to zrovna Vám, např. někde na vesnici momentálně jede dobře, tak to ještě nemusí zákonitě znamenat, že problém není u ČRa.
Určitě se nechci zastávat Pařízka a jeho Muxu4, ale ČRa provozují a testují DVB-T léta a to na špičkovém a drahém zařízení, mají díky monopolu zajištěn stabilní příjem mj. státních financí (ČT), navíc mají k dispozici celou síť těch nejlepších vysílačů, vč. ženevských a unikátních kót (nevím, jak mohla nějaká, snad australská soukromá firma dostat za mrzký peníz strategickou páteřní síť vysílačů suverénního státu a vybudovat si tak neprůstřelný monopol... ale to teď ponechme) a stejně mají s "restartem" evidentní problémy.
Ano, počkejme a doufejme, že se situace zlepší. A to jak u Muxu3, tak u především u Muxu4, který je i v některých částech hlavního města /zřejmě kvůli špatnému anténnímu systému vysílače/ stále velice problematicky naladitelný.
P.S. A jestli mohu doporučit, zkuste příště méně "údivu" a více "úvahy". Věřte, že pak jde všechno hned lépe (mluvím z vlastní zkušenosti  ;) ).
« Poslední změna: 17. 07. 2012, 17:50:13 od Njuska »