Autor Téma: ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3  (Přečteno 59355 krát)

Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 075
    • Zobrazit profil
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #165 kdy: 19. 07. 2012, 08:15:18 »
Překopírovávám svou úvahu ohledně zakódování z jiné diskuse.
Podle mě je to jen špatná interpretace přijímače. U obou ČT je Application Signalling Descriptor, obdobně jako v muxu1. Ale nad tím je přítomen prázdný CAT PID 0x0001. A aniž by bylo propojení CAT na PMT (ani na ten nový program), asi došlo k nesprávnému vyhodnocení přijímačem.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


petuna

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 62
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #166 kdy: 19. 07. 2012, 08:19:49 »
Dobrý den, vím, že to sem moc nepatří. Ale mám jeden dotaz. Chytám všechny 3 multiplexy z Cukráku. MUX 1 a 2 jsou v pohodě, MUX 3 občas kostičkuje, zvláště při špatném počasí, větru, apod. Někdy je to zcela nekoukatelné. Chytám to na klasickou matraci bez zesilovače. Nevíte někdo, jak by se dala kvalita příjmu si´gnálu zlepšit? Zesilovač, či něco podbného? Díky předem za případné rady.


Pavel Navrátil

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 18
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #167 kdy: 19. 07. 2012, 10:00:50 »
Dobrý den, vím, že to sem moc nepatří. Ale mám jeden dotaz. Chytám všechny 3 multiplexy z Cukráku. MUX 1 a 2 jsou v pohodě, MUX 3 občas kostičkuje, zvláště při špatném počasí, větru, apod. Někdy je to zcela nekoukatelné. Chytám to na klasickou matraci bez zesilovače. Nevíte někdo, jak by se dala kvalita příjmu si´gnálu zlepšit? Zesilovač, či něco podbného? Díky předem za případné rady.

Určitě by pomohl klasický trafový zesilovač :) my ted máme po celém baráku zesílený signál pomocí krabičkového zesilovače s rozbočovačem :)


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 075
    • Zobrazit profil
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #168 kdy: 19. 07. 2012, 10:41:44 »
Když chcete nesouvisející téma rozvíjet, co si založit vlastní?
A smazat své příspěvky zde...
Díky.
« Poslední změna: 19. 07. 2012, 10:50:54 od Petr Svoboda »


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #169 kdy: 19. 07. 2012, 11:43:30 »
Překopírovávám svou úvahu ohledně zakódování z jiné diskuse.
Podle mě je to jen špatná interpretace přijímače. U obou ČT je Application Signalling Descriptor, obdobně jako v muxu1. Ale nad tím je přítomen prázdný CAT PID 0x0001. A aniž by bylo propojení CAT na PMT (ani na ten nový program), asi došlo k nesprávnému vyhodnocení přijímačem.
Jen pro informaci, CAT byla a je vysilana u vice ceskych muxu uz par roku.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #170 kdy: 19. 07. 2012, 11:48:52 »
Už není třeba laborovat s laděním.
ČRa změnily SDT ze shodných s muxem1 na odlišné.
Takže ČT HD má 261 (mělo 258), ČT4 HD má 262 (mělo 260).
Ovšem ponechali EIT na původních hodnotách (258 a 260), takže nám u HD nepůjde EPG, dokud to nespraví.
Muzu potvrdit, ze v Brne v mux3 taky zmenili SID pro pro CT HD a CT4 HD. SID v EPG budou muset jeste opravit, aby EPG jelo.
Vysilatel CDG tak ustoupil vyrobcum nekvalitnich firmwaru TV. Logicka otazka nasleduje - vymysli si vysilatel DB pro muxu4 taky svoje dalsi tri cisla SID pro svoje HD programy?
Je zajimave, ze SHARP LE730 s tim stejnym SID u MUX4 nema nejmensi problem a v pohode mam naladene 257 - CT1 z MUX1 a CT1 HD  z MUX4, zatimco 257 z MUX nejela, ted jede jako 261, ale nejde tomu EPG. Ze by to ty televize jeste nejak porovnavali podle site ci co? Pri tom MUX3 nepatri primo CRa ale nejake dceri, kterou 100% vlastni, je to zajimave...
Ano, to je zajimave. Ja si to vysvetluju tak, ze Sharp ignoruje TSID (v rozporu s normami) a pouziva jen ONID a SID. A protoze Parizek vysila chybne ONID (prohodili NID a ONID v rozporu s predpisy), tak tim zprasenym ONID Sharp odlisil HD z muxu4 od SD muxu1.


PeS

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 8
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #171 kdy: 19. 07. 2012, 12:23:53 »
Už není třeba laborovat s laděním.
ČRa změnily SDT ze shodných s muxem1 na odlišné.
Takže ČT HD má 261 (mělo 258), ČT4 HD má 262 (mělo 260).
Ovšem ponechali EIT na původních hodnotách (258 a 260), takže nám u HD nepůjde EPG, dokud to nespraví.
Muzu potvrdit, ze v Brne v mux3 taky zmenili SID pro pro CT HD a CT4 HD. SID v EPG budou muset jeste opravit, aby EPG jelo.
Vysilatel CDG tak ustoupil vyrobcum nekvalitnich firmwaru TV. Logicka otazka nasleduje - vymysli si vysilatel DB pro muxu4 taky svoje dalsi tri cisla SID pro svoje HD programy?
Je zajimave, ze SHARP LE730 s tim stejnym SID u MUX4 nema nejmensi problem a v pohode mam naladene 257 - CT1 z MUX1 a CT1 HD  z MUX4, zatimco 257 z MUX nejela, ted jede jako 261, ale nejde tomu EPG. Ze by to ty televize jeste nejak porovnavali podle site ci co? Pri tom MUX3 nepatri primo CRa ale nejake dceri, kterou 100% vlastni, je to zajimave...
Ano, to je zajimave. Ja si to vysvetluju tak, ze Sharp ignoruje TSID (v rozporu s normami) a pouziva jen ONID a SID. A protoze Parizek vysila chybne ONID (prohodili NID a ONID v rozporu s predpisy), tak tim zprasenym ONID Sharp odlisil HD z muxu4 od SD muxu1.
Ani bych se nedivil, protoze to ze nejde nastavit IP/DNS staticky tak aby to fungovalo, ale pres DHCP pri naprosto stejnych hodnotach to jede, to je fakt umeni.
Snazim se najit info, zda neni neco jako SamyGO/OpenLG pro Sharpa, protoze v tom je HW asi docela slusny, ale ty prasata programatori tomu moc nepomohli...

Zase je pravda, ze obcas se musi prasit prave kvuli druhe strane, preci jen je jednodussi zmenit nastaveni vysilacu a tim padem to vsem chodi, nez lamentovat u vsemoznych vyrobcu, at to opravi. Bohuzel takovy je zivot, viz napr. prohlizece WWW a normy v dobach nedavno minulych.

Kazdopadne, MUX3 ma vyhodu ve fungujicim HbbTV, jsem docela zvedav co v nem na LOH pripravi, takove livescores ze vseho by bylo super, clovek by nemusel lovit to bokem na netu/mobilu apod ;) A tim ze tam muzou clipnout obraz v jakekoliv velikosti se s tim daji delat asi pekna kouzla. Ale to uz jsem OT, pardon ;)


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 075
    • Zobrazit profil
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #172 kdy: 19. 07. 2012, 12:26:14 »
Jen pro informaci, CAT byla a je vysilana u vice ceskych muxu uz par roku.
Je to spíš výjimka. Mux B měl prázdný deskriptor a skutečně nějakou náplň měl jen Mux3 někdy v roce 2010 (CAT Version Number: 3, Descriptor: CA Descriptor, CA System ID: 19200 (0x4b00), CA PID 32 (0x0020). Po převzetí radiokomunikacemi náplň zmizela.
Tam, kde se prekabátil MuxB na Mux2 CAT zůstal, nově spouštěné vysílače CAT nemusí mít - příklad: K41 Praha má CAT, K58 Ústí nemá (jinak v okolí prahy je vidět dost antén nasměrovaných na Ústí, někde má menší chybovost, takže lidi přijímají severočeský Genus).
A nikdy se nevyskytoval CAT společně se signalizací HbbTV. Až teď.

Oprava, doplnění: Genus z Liberce. Díky, Miloslave.
« Poslední změna: 19. 07. 2012, 13:14:26 od Petr Svoboda »


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 445
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #173 kdy: 19. 07. 2012, 12:30:26 »
Jen škoda, když už tu ČRa mají tohle "pokusné" vysílání, že neotestují zároveň i TTX u HD programů. Aspoň by ČT předvedli, že to funguje. Byť chápu, že po dvou perných dnech se jim do další rekonfigurace chtít nebude :-)


Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #174 kdy: 19. 07. 2012, 12:41:15 »
Jen pro informaci, CAT byla a je vysilana u vice ceskych muxu uz par roku.
.....takže lidi přijímají severočeský Genus...
OFF Topic - z Ústí Genus nejede....
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 075
    • Zobrazit profil
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #175 kdy: 19. 07. 2012, 13:19:10 »
Jen škoda, když už tu ČRa mají tohle "pokusné" vysílání, že neotestují zároveň i TTX u HD programů. Aspoň by ČT předvedli, že to funguje. Byť chápu, že po dvou perných dnech se jim do další rekonfigurace chtít nebude :-)
Možná na tom budou dál vyšívat, dobré změny jsou vidět stále - např. ještě přidali identifikaci providera. Ale otázkou je, jestli jim ČT dá stream teletextu, jestli to mají ve smlouvě. Ale, když už jim dávají stream HbbTV,...


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #176 kdy: 19. 07. 2012, 17:42:53 »
Pro uplnost, Emitel byl nedavno nuceny udelat kvuli prepisovani HDxSD programu stejny krok jako CDG. V PL to ale maji jeste komplikovanejsi o LCN.
http://satkurier.pl/news/76295/zmiany-wartosci-sid-w-polskim-dvb-t.html
http://www.dipol.com.pl/wdrazanie_dvb-t_w_polsce_bib210.htm


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 075
    • Zobrazit profil
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #177 kdy: 19. 07. 2012, 18:23:37 »
Pro uplnost, Emitel byl nedavno nuceny udelat kvuli prepisovani HDxSD programu stejny krok jako CDG. V PL to ale maji jeste komplikovanejsi o LCN.
http://satkurier.pl/news/76295/zmiany-wartosci-sid-w-polskim-dvb-t.html
http://www.dipol.com.pl/wdrazanie_dvb-t_w_polsce_bib210.htm
Výborný příklad toho, co popisuji v http://forum.digizone.cz/index.php?topic=1857.msg27649#msg27649. Díky.


Tech7

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 419
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #178 kdy: 13. 08. 2012, 08:30:23 »
Ví se kdy nám to típnou? Vůbec bych se nezlobil, kdyby to nechali napořád :)
DVB-T: Intel Core i3-530, TechniSat AirStar2, AVerTV Volar HD Pro
DAB: Iriver B20, Iriver B20, Pure One Mini Series II, Tesco DR1403R-CE


Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 884
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:ČT 4 HD + ČT1/2 HD v MUXu 3
« Odpověď #179 kdy: 13. 08. 2012, 09:49:28 »
To by se nás nezlobilo mnohem více  ;) Alespoň by ČRa P.+Ž. navařily pěkně horkou kaši, a ti by ten svůj dosud stále prapodivně tajemný mux 4 s TV (Ne)Pohoda mohli rovnou zakonzervovat... ;D  Ale vážně - vysílání HD programů ČT v mux 3 by mělo skončit dnes. Ale zaznamenal jsem i informace (neoficiální), že až 19.8. Tak se nechme překvapit  ;)
« Poslední změna: 13. 08. 2012, 10:37:07 od Petr PetrK »