Autor Téma: Sloučit signál ze 2 antén  (Přečteno 62258 krát)

spyko

• Profík
    • Zobrazit profil
Re:Sloučit signál ze 2 antén
« Odpověď #60 kdy: 21. 07. 2012, 18:45:49 »
Amos to vystihnul,každý ryzí amatér má neskonalou radost když něco rozjede,ale že by to zde všichni/včetně mě/ vyřvávali do eteru to snad né,naopak,max.žádají nějaké potvrzení o správnosti,ikdyž většinou jsou za svou činnost patřičně sjeti,kecal by mi někdo do havírny-sjedu ho stejně,takže si vyberte !!! ;D
Manhattan/optibox aligátor/,AL85,Moteck 2100a,Bensat 120 hd,Panasonic 42PX80,philips 5680,180D

Reklama

• Stálý člen

Pamětník

• Profík
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
« Odpověď #61 kdy: 22. 07. 2012, 10:08:19 »
Vrátil bych se zpátky k původní otázce Rudolfa Kose. Situace, kdy je úhel mezi dvěma směry k vysílačům kolem 45° a cca 15km vzdálené Krásné vysílá 3 MUXy s výkony 100kW a 10kW a cca 60km vzdálený vysílač MUXu 4 o výkonu jen 10kW je ještě schován za horizontem, bych se v prvním kole osobně snažil vyřešit s jedinou anténou. Starou Colorku bych zkusil nahradit méněprvkovou Yagi anténou, která má sice menší zisk, ale širší vyzařovací diagram. To by mohlo stačit pro přímý příjem z Chlumu a bližší a silnější Krásné by si mohlo vystačit s příjmem na okraj laloku. Pokud by to nefungovalo, až potom bych použil starou Colorku s menší Yaginou a selektivním slučovačem. Ilustrativní příklad antény pro širší záběr je na přiloženém obrázku.
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další

pozemák

• Závislák
    • Zobrazit profil
« Odpověď #62 kdy: 22. 07. 2012, 15:48:53 »
Já už jsem se taky jasně vyjádřil - určitě dát 2 antény na oba směry. Ani to nemusí být kolikrát obr antény kor když je v místě dost signálu. Budou stačit třeba 2 lehounká logára. Bude potom plná kvalita z obou směrů a nebude něco zkomírat při zhoršených příjmových podmínkách. Při jedné anténě se to může stát velmi snadno. Ja, Das ist alles. Howk!  :)

Libor L

• Profík
  • Po klacku sahá ten, komu došly argumenty!!
    • Zobrazit profil
« Odpověď #63 kdy: 22. 07. 2012, 17:31:18 »
Co slovo to "perla"! Vytesat do kamene a pozlatit! Opět blábol vedle blábolu: "Ani to nemusí být kolikrát obr antény kor když je v místě dost signálu. Budou stačit třeba 2 lehounká logára. Bude potom plná kvalita z obou směrů a nebude něco zkomírat při zhoršených příjmových podmínkách. Při jedné anténě se to může stát velmi snadno."...

"Pozemák", by se měl za tu snůšku prázdných slov hluboce stydět a odejít do ústraní studovat odbornou literaturu! Ale to stejně nemá význam, protože ani stoleté studium by jeho prázdný mozek (co se VF týče) nenaplnilo! Kde holt nic není, ani smrt nebere!

Pamětník

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #64 kdy: 22. 07. 2012, 17:33:09 »
Ja, Das ist alles. Howk!  :)
Sláva, jen jestli to bude dodrženo?

Tazatel přece ví, že mu stará Colorka pro příjem MUXu 4 stačí a tak je rozumější přikoupit jen jednu "lehčí" anténu na bližší příjem výkonnějších MUXů 1 až 3. Nebo snad Štěpáne víš, že "lehounké" logáro bude stačit na stabilní příjem z Chlumu? Máš to prakticky změřeno, vyzkoušeno? A když ne, budou to jen vyhozené peníze za druhou LP anténu. Mohl bys přidat k technickému termínu "lehounké" nějaké obchodní označení, ať se panu Kosovi ve kšeftě, při takové specifikaci, nevysmějí?
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další

Reklama

• Stálý člen

pozemák

• Závislák
    • Zobrazit profil
« Odpověď #65 kdy: 22. 07. 2012, 17:57:12 »
No, když Pamětníku chytneš do jedné ruky Colorku a do té druhé ruky logáro, myslím že si na mě hned vzpomeneš a uznáš že mám pravdu  ;) Váha antény kolikrát taky rozhoduje kam kterou dát, či zase nedát.

Pokud má signál z Chlumu nevím ... pokud ho opravdu ale má, tak mu to na to logáro pojede téměř určitě. Nejspíš ten signál má když to řeší, respektive chce si to vyřešit. S tím měřením jsme na tom myslím oba stejně, nebo ne?  ;)

Libor L

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #66 kdy: 22. 07. 2012, 18:17:26 »
Antény se pro konkrétní příjmovou lokalitu nevybírají podle váhy nebo podle toho, která se líp drží v ruce! Tímhle příspěvkem sis kamaráde pořádně NASRAL do HUBY a totálně se ztrapnil!! Tohle by pro tebe měla být zde (a nejen zde) navždy v oblasti VF techniky konečná! Větší ...... se opravdu jen tak nenajde! Takhle to dopadá, když jakýsi (zřejmě ne moc úspěšný) hudebník, se chce realizovat v oboru, který vyžaduje odborné znalosti získané DLOUHODOBÝM studiem a letité PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI!! Tím, že si někdo koupí měřící přístroj (lhostejno jestli za 100kKč nebo půlmega), tak se z něj UZNÁVANÝ anténář nestává! Kolikrát někteří ňoumové ani neví, co vlastně měří! A tak je to i u tebe! Tvé "odborné rady" u odborníků tak maximálně vyvolávají trpký úsměv! Poradím ti (a není to poprvé), přestaň se "věnovat" oboru, kterému NEROZUMÍŠ A NIKDY ROZUMĚT NEBUDEŠ! Na tohle musí mít člověk také trochu nadání (jakse říká od Pánaboha) a musí začít v útlém věku a postupně se zdokonalovat! To, že ti hrají jakési antény kdesi na půdě ve skříni, tak to ještě není důkaz toho, že VF technice rozumíš!

MĚL BY SES ZA TYTO SVÉ"BLÁBOLY" HLUBOCE STYDĚT!!!

Pamětník

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #67 kdy: 22. 07. 2012, 19:03:39 »
No, když Pamětníku chytneš do jedné ruky Colorku a do té druhé ruky logáro, myslím že si na mě hned vzpomeneš a uznáš že mám pravdu  ;) Váha antény kolikrát taky rozhoduje kam kterou dát, či zase nedát.

Pokud má signál z Chlumu nevím ... pokud ho opravdu ale má, tak mu to na to logáro pojede téměř určitě. Nejspíš ten signál má když to řeší, respektive chce si to vyřešit. S tím měřením jsme na tom myslím oba stejně, nebo ne?  ;)
Věřím Ti Štěpáne, že zvládneš porovnat hmotnost Colorky a "lehounkého" LP. To je ale asi všechno, co asi s těmito anténami, v případě dotazu pana Kose, zvládneš.

Je humorné číst Tvé úvahy. Pan Kos hned na počátku celkem přesně popsal situaci : "Mux4/45 je pro mě bohužel dostupný jen z vysílače Chlum...Pokud jsem tam otočil anténu, tak Mux4 dobrý,....Anténu mám nějakou starou colorku." A Ty si dovolíš napsat : "Pokud má signál z Chlumu nevím...pokud ho opravdu ale má, tak mu to na to logáro pojede téměř určitě". Chápu, že nemůžeš tušit, jaký je rozdíl v zisku mezi Colorkou a "lehounkým" logárem, ale že pojede LP TÉMĚŘ určitě, to je opravdu víra k nezaplacení. A co když "téměř" nepojede? Kdo tady bude za hlupáka a sebevědomého radila?

Shodneme se na tom, že s měřením podmínek příjmu pana Kose jsme na tom stejně. Jen já lépe čtu, nejsem si tak jistý s navrhováním řešení a předkládám rozumné varianty podle jiných zkušeností, než jen z porovnávání hmotnosti antén.

Rudolf Kos

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #68 kdy: 22. 07. 2012, 19:25:15 »
Ale chlapci, já už ve středu, tj. 18.7. psal, že to mám vyřešený.

Citace
Takže při zhoršeném počasí se nasměrování antény mezi oba vysílače neosvědčilo, byby výpadky signálu.
Tudíž jesem zkusil jako druhou anténu staré polské síto od kámoše a sloučit to obyčejným rozbočovačem, jak tu někdo myslím psal. A ono to opravdu funguje. I při špatném počasí dobrý příjem všech 4 muxů. Investice 0kč, tudíš spokojenost.

A za ty čtyři dny zatím bez výpadku, i při dešti a bouřce, uvidíme v zimě. Tudíž příjem Muxu4 jsem vyřešil přidáním asi tak 15 let staré antény typu síto. Podle ukazatele stavu signálu v přijímači (žádný měřák nemám), byl stav signálu stejný jako na tu colorku.

PS: Jen nechápu, proč tu kdosi pochybuje a řeší, zdali ten signál vůbec mám (alespoň tak jsem to pochopil). To mi hlava nebere. Kdybych ho neměl, tak bych snad ani nemohl vytvořit původní dotaz.
« Poslední změna: 22. 07. 2012, 19:35:28 od Rudolf Kos »

Pamětník

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #69 kdy: 22. 07. 2012, 20:10:55 »
Ale chlapci, já už ve středu, tj. 18.7. psal, že to mám vyřešený.

PS: Jen nechápu, proč tu kdosi pochybuje a řeší, zdali ten signál vůbec mám (alespoň tak jsem to pochopil). To mi hlava nebere. Kdybych ho neměl, tak bych snad ani nemohl vytvořit původní dotaz.
To je jen dobře a opět se potvrdilo, že se nemusí na komára s kanonem.

Ten kdosi už je zkrátka takový a časem už neřeší původní problém, jen ventiluje své nápady. A někdo se snaží ostatní před jeho "specifickými" radami chránit.

spyko

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #70 kdy: 22. 07. 2012, 21:47:32 »
CHtěl bych vám všem poděkovat,protože ze všech rad jsem měl možnost si něco vyzkoušet,možná mě to stálo víc než odborník,ale mám z toho radost,možná i pan Kos,nehádejte se -děkuji !!!
Manhattan/optibox aligátor/,AL85,Moteck 2100a,Bensat 120 hd,Panasonic 42PX80,philips 5680,180D

pozemák

• Závislák
    • Zobrazit profil
« Odpověď #71 kdy: 22. 07. 2012, 22:49:22 »
Antény se pro konkrétní příjmovou lokalitu nevybírají podle váhy nebo podle toho, která se líp drží v ruce! Tímhle příspěvkem sis kamaráde pořádně NASRAL do HUBY a totálně se ztrapnil!! Tohle by pro tebe měla být zde (a nejen zde) navždy v oblasti VF techniky konečná! Větší ...... se opravdu jen tak nenajde! Takhle to dopadá, když jakýsi (zřejmě ne moc úspěšný) hudebník, se chce realizovat v oboru, který vyžaduje odborné znalosti získané DLOUHODOBÝM studiem a letité PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI!! Tím, že si někdo koupí měřící přístroj (lhostejno jestli za 100kKč nebo půlmega), tak se z něj UZNÁVANÝ anténář nestává! Kolikrát někteří ňoumové ani neví, co vlastně měří! A tak je to i u tebe! Tvé "odborné rady" u odborníků tak maximálně vyvolávají trpký úsměv! Poradím ti (a není to poprvé), přestaň se "věnovat" oboru, kterému NEROZUMÍŠ A NIKDY ROZUMĚT NEBUDEŠ! Na tohle musí mít člověk také trochu nadání (jakse říká od Pánaboha) a musí začít v útlém věku a postupně se zdokonalovat! To, že ti hrají jakési antény kdesi na půdě ve skříni, tak to ještě není důkaz toho, že VF technice rozumíš!

MĚL BY SES ZA TYTO SVÉ"BLÁBOLY" HLUBOCE STYDĚT!!!

To víš že jo ... bez tebe by nikdo nic nechytal. Jsi prostě nenahraditelný jedinec.  :D

Čemu se věnovat mám či nemám, nech laskavě na mě, jo. Zakazuj si to doma svým dětem a manželce :P
Jinak se nestydím za své umy, nemám důvod - je to navíc jen hobby. A když se nedaří, nedělám z toho tragédii a zkouším dál dokavat' to prostě není dotažený do konce. Asi nejspíš závidíš a žárlíš, proto tady tak věčně prskáš jak rozzuřenej zrzavej kocour  :D Je smutný žes odborníku nepochopil jak jsem to s tou volbou antény vlastně myslel ... např. to, že nejde dát za okno na malej držáček např. Colorku. Ty si asi pořád myslíš že má každej střechu placatou a velkou jako půlku fotbalového hřiště a že si tam může dát na stožár co se mu zlíbí, ne? Kolikrát je volba antény přímo závislá i na těchto možnostech. Nevím co bys tak strkal a kam na náš barák. Myslím že by se ti ta volba antén hoodně ztenčila, a ten ideál by prostě ani nešlo použít.

Příště více mysli, než zase něco ze ssebe vysypeš za humus ;)

Libor L

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #72 kdy: 23. 07. 2012, 06:39:03 »
NO COMMENT!  ;D ;D ;D ;D ;D

Rudolf Kos

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #73 kdy: 23. 07. 2012, 10:33:00 »
CHtěl bych vám všem poděkovat,protože ze všech rad jsem měl možnost si něco vyzkoušet,možná mě to stálo víc než odborník,ale mám z toho radost,možná i pan Kos,nehádejte se -děkuji !!!

Taky z toho mám radost.  :) A vzhledem k tomu, že na televizi moc nekoukám, tak mi ani moc nevadí, že na tý Pohodě nic nedávají, hlavně že ji chytám. Je to signál do ložnice, kde dvakrát projedu všechny dvb-t programy a ve finále usnu u toho, co si vybere manželka, takže Prostřeno.

Pamětník

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #74 kdy: 23. 07. 2012, 12:28:10 »
...Je smutný žes odborníku nepochopil jak jsem to s tou volbou antény vlastně myslel ... např. to, že nejde dát za okno na malej držáček např. Colorku. Ty si asi pořád myslíš že má každej střechu placatou a velkou jako půlku fotbalového hřiště a že si tam může dát na stožár co se mu zlíbí, ne? Kolikrát je volba antény přímo závislá i na těchto možnostech. Nevím co bys tak strkal a kam na náš barák. Myslím že by se ti ta volba antén hoodně ztenčila, a ten ideál by prostě ani nešlo použít.

Příště více mysli, než zase něco ze ssebe vysypeš za humus ;)
Ono nestačí si jen něco myslet, ale je velmi vhodné reagovat na situaci, kterou je uváděná diskuze, čili jen obyčejně číst. Pan Kos hned na začátku uvedl, že když pootočil svojí starou Colorku na Chlum, příjem MUXu 4 měl dostatečný, ale ztratil příjem MUXů 1 až 3. Čili anténu měl, měl jí namontovanou. Nemusel si dávat žádný držáček za okno a jakého typu a jak velikou má střechu, to nikdo nemusel řešit, ani komentovat. A vůbec to už nesouvisí s Tvojí situací Štěpáne. Jednalo se o pana Kosa a jeho příjem. Právě na těchto příkladech je názorně vidět, že Tvoje zkušenosti Ti fungují v Tvém případě, ale vůbec je nelze aplikovat pro všechny jiné případy, což Ty tak s oblibou děláš.

Ještě jednou si přečti konečnou reakci pana Kose. Ke staré Colorce přidal staré síto, obě antény sloučil "nevhodným" slučovačem, ale ono mu to funguje a je přirozeně spokojen. Také proto, že je to výsledek jen jeho snažení, že nemusel kupovat (vyhazovat peníze) za 2 "lehounká" logára, že nemusel shánět selektivní slučovač, zkrátka postupovat podle Tvých rad. :-))