reklama

Autor Téma: zesilovač do anténní krabičky?  (Přečteno 61233 krát)

klimis87

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 86
    • Zobrazit profil
    • E-mail
zesilovač do anténní krabičky?
« kdy: 10. 07. 2012, 18:35:13 »
Zdravím, zdědil jsem nějakým způsobem(to je ted jedno) anténu colorku s udaným ziskem max. 12dB - asi metrovou a bednu součástek. Zkoušel jsem na ní chytat polské TVP1, TVP2, a Polsat analogově z vysílače Jelení Hora - sněžné jámy ze vzdálenosti asi 120-130km jichovýchodně od vysílače. Chytl jsem, kvalita nic moc, ale dalo se na to koukat, digitálně ovšem ani ťuk. V krabici s těma součástkama jsem našel 16dB zesilovač s "tykadlama" rovnou na dipoly antény. Vypadá jako symetrizační člen a je i stejně provedený jako symetrák. Je na něm napsáno Zesilovač K1-69 16dB 9-14 V. Co se stane když ho vyměním za symetrizačná člen v anténě, jsou na něm napsaný nějaký volty, to mě straší, nespálím něco? bude to fungovat zároveň jako symetrák se zesíleným výkonem? nebo to musí mít nějaké dodatečné napájení? Co mám nastavit v STP v sekci napájení antény? Díky za odpovědi jsem laik!

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Vladimír Dráb

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 313
    • Zobrazit profil
Re:zesilovač do anténní krabičky?
« Odpověď #1 kdy: 10. 07. 2012, 20:10:05 »
Vyměnit to lze, i kyž napájení z TV či STB je jen 5-6V mělo by to nějaký efekt mít, pokud je krátký svod do tv a předtím tam nebylo totálně nic asi si moc nepomůžete. Zesilovač dle mých zkušeností i při těchto napětích chodí, byť s menším ziskem. Jinak máte možnost koupit napájecí zdroj s výhybkou pro zesilovač a napájet systém 12V. Pokud máte svod 5-6 m nečekal bych úspěch, pokud vdelší mohlo by se se zesilovačem na svorkách něco chytit. Pokud máte signál někde rozbočen je třeba zajistit průchod napětí přes rozbočovač až do zesilovače. Nenapájený zesilovač je silný útlumový článek, takže by vám nehrálo vůbec nic.


klimis87

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 86
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:zesilovač do anténní krabičky?
« Odpověď #2 kdy: 10. 07. 2012, 20:41:39 »
Svod k TV je asi 11 - 11,5 metru. Ten zesilovač jsem našel, takže když je zadarmo, vyzkouším ho a uvidím jestli se něco zlepší. A pak uvidím. Nečekám od toho zázraky. Signál rozbočen nikde nemám. Děkuji za odpověď, ještě jsem se chtěl zeptat, mám tu ještě jeden koax podobné délky a na konci u připojení do tuneru TV/vstupu STP  je naiplementováno "trafo" z tzv. nechvalně známých polských sít. Dalo by se toto "trafo" použít právě k napájení tohoto zesilovače? Děkuji za odpoveď!


Luboš T.

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 729
    • Zobrazit profil
Re:zesilovač do anténní krabičky?
« Odpověď #3 kdy: 10. 07. 2012, 20:47:37 »
Dalo by se použít.Sám takovým trafem napájím průchozí zesilovač na více TV.


klimis87

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 86
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:zesilovač do anténní krabičky?
« Odpověď #4 kdy: 10. 07. 2012, 21:03:45 »
Díky, udělal jste mi radost, nemusím nic kupovat a když se to nezlepší nic se neděje, tak zítra se do toho hned dám..

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



pozemák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 287
    • Zobrazit profil
Re:zesilovač do anténní krabičky?
« Odpověď #5 kdy: 10. 07. 2012, 21:55:13 »
Moc záleží na tom, co je to za zesilovač ... určitě není na místě na něm jakkoliv šetřit. Pokud je nutné zesilovat, tak určitě doporučuju koupit nový a nějaký vhodný. Také důležité - napájet jej kvalitně a pořádně přes výhybku a adaptér 12V k tomu určený. Žádnej box, žádný trafa nebo co to tady čtu  :D taky to chce novej či zánovní koax kabel kvalitní provedení. Se šmejdem či starým popraskaným je to na nic dělat nějaké pokusy - zbytečnost, ztráta času a nejistota zda to ono zrovna nevadí.  ;)


Rembrandt van Rijn

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 95
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:zesilovač do anténní krabičky?
« Odpověď #6 kdy: 10. 07. 2012, 22:46:58 »
Dobrá rad nad zlato !!


Rembrandt van Rijn

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 95
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:zesilovač do anténní krabičky?
« Odpověď #7 kdy: 10. 07. 2012, 23:01:23 »
Zapomněl jsi uvést parametry vhodného zesilovače



Vladimír Dráb

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 313
    • Zobrazit profil
Re:zesilovač do anténní krabičky?
« Odpověď #8 kdy: 10. 07. 2012, 23:34:22 »
Kolega chce udělat pokus s tím co má, takže radit aby koupil skoro vše nové je mimo mísu. Napájení byť jen 5V z STB či TV je jistota. Starý nalezený  zdroj od polského síta může být vadný i když bude dávat 12V, stačí špatné vyhlazení napájení a nechytí nic. Pokud se mu něco podaří aspoň naladit ve formě identifikace může začít vylepšovat.


Rembrandt van Rijn

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 95
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:zesilovač do anténní krabičky?
« Odpověď #9 kdy: 10. 07. 2012, 23:48:41 »
Myslím, že by si měl obstarat odborníka, vůbec tomu nerozumí. A myslíš, že pozná , že filtrace je mimo, i když to má 12V ?


pozemák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 287
    • Zobrazit profil
Re:zesilovač do anténní krabičky?
« Odpověď #10 kdy: 11. 07. 2012, 00:19:02 »
Dělat pokusy s nějakým kdovíjakým kdovíjak funkčním harampádím vážně nemá smysl - ztráta času. Mimo mísu to rozhodně není. Napájet zesilovač méně než polovičním napětím je taky na nic, dle toho moc nezjistíte. No vlastně na ty Vaše všeljaké pokusy je to stejně jedno  ;D

Rembrandt van Rijn: Jasně, Vy určitě víte parametry toho správného zesilovače, že jo  :D já teda né. Z prstu si ty potřebné hodnoty vážně nevycucám. Je třeba proměřit signál na místě - až pak se dá cca něco vytušit. Něco se dá možná říct předem - Teroz či iVO, Pásmový či Kanálový, nízkošumový, nejlépe na F-konektor  ;)
« Poslední změna: 11. 07. 2012, 00:23:40 od pozemák »


spyko

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 573
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:zesilovač do anténní krabičky?
« Odpověď #11 kdy: 11. 07. 2012, 01:20:37 »
Vyzkoušej to,já to takhle mastím už 5let a chytám vše co se v Havířově chytnout dá,ale používám Terozy,pol.trafa rády odcházejí-za zkoušku nic nedáš,potom můžeš v klidu přejít k lepšímu,no a místní montéři jako vždy z toho dělají vědu !!! 8)
Manhattan/optibox aligátor/,AL85,Moteck 2100a,Bensat 120 hd,Panasonic 42PX80,philips 5680,180D


Vladimír Dráb

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 313
    • Zobrazit profil
Re:zesilovač do anténní krabičky?
« Odpověď #12 kdy: 11. 07. 2012, 07:07:58 »
Jenže ona to mnohdy věda je, osobně se řadím k "vědcům a měřičům" ale jsou prázdniny, ať si kolega pohraje. K doktorovi, který vás bude operovat na zkoušku, že to nějak dopadne by si nikdo netroufl chodit a taky je to tak jednoduché, stačí nožík, jehla nitě. :D


Honza Novák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 448
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:zesilovač do anténní krabičky?
« Odpověď #13 kdy: 11. 07. 2012, 11:54:47 »
Prostě prdní zesák do antény, zapni trafo, nalaď to na televizi a vyzkoušej. Když to nezkusíš, tak máš jenom jednu možnost - nevíš nic. Když to zkusíš, tak se dozvíš, že to s uvedeným "harampádím" buď chodí, nebo ne. Ps. Zesák je do 69 kanálu, tak to tak úplný šunt asi nebude.


klimis87

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 86
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:zesilovač do anténní krabičky?
« Odpověď #14 kdy: 11. 07. 2012, 17:09:40 »
Tak mi do toho něco vlezlo, nemám teď vůbec čas, ale až to zkusím tak za 3 dny tak napíšu jak to dopadlo.
Mimochodem když žijete v menším městě daleko od velkoměst tak ve všech elektrách ba i prodejnách a servisech co si říkají specializované vám všude bezostyšně cpou veškeré polské hrůzy, ať už zdroje, zesilovače nebo celé antény, když by chtěl člověk něco kvalitně nakoupit tak musí přes net. Jenže lidi to pořád kupujou tak co by nenabízeli...


 

reklama