Autor Téma: STB s MPEG-4 s citlivým tunerem  (Přečteno 39282 krát)

Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 549
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:STB s MPEG-4 s citlivým tunerem
« Odpověď #75 kdy: 09. 10. 2012, 11:22:43 »
Jaká je příčina toho, když napřímo připojenou anténou k přístroji, bez jakýchkoli aktivních či pasivních prvků mezi, jeden přístroj jede měsíc stabilně bez jediného zaváhání a druhý se co 10 minut sekne?
Sice si nedovedu představit situaci, jak na jednu anténu a kabel lze souběžně provozovat dva různé přijímače bez jakýchkoliv aktivních a pasivních prvků, ale budiž. Kdybyste argumentoval tím, že na místě druhého přístroji se stejně seká i stejný model, případně i jiné typy, potom bych připustil, že úroveň signálu z antény je na hranici použitelnosti. Žádný solidní výrobce totiž neudává u svého přístroje ostrou hranici potřebné síly a kvality signálu, kdy ještě zaručuje bezproblémový příjem. A i u vyjímek neplatí uvedené číslo absolutně. Jistě připustíte, že každý přístroj je vyroben ze stovek součástek, z různých výrobních šarží, někdy i z různých komponentů a jejich celkové technické vlastnosti jsou v určité toleranci.

Tím ale nechci říci, že neexistují rozdílné přístroje, že všechny mají stejné parametry, stejný SW. Jistě existují přístroje lepší, citlivější, odolnější, s delší použitelností, ale stavět argumenty jen na dvou jedinečných přístrojích a jejich srovnávání, za ne zcela stejných podmínek, je také neseriozní. Pravda je, jak už to bývá, někde uprostřed. Jen je rizikem spoléhat se na něčí dobrozdání a domnívat se, že anonymem doporučený model bude vyhovovat právě Vašim kritickým podmínkám.

Nepomohlo by tomu "sekáči" posunout anténu na jiné místo? Dát jí výš, nebo si pořídit citlivější? Nejde vždy argumentovat jen tím, že jinému přístroji signál stačí, když je náhodou oplývá nadstandardními vlastnostmi. Nebo ten "sekáč" je prostě vadný, nesplňuje některé podmiňující parametry a to se také běžně stává.
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


M. Švejda

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:STB s MPEG-4 s citlivým tunerem
« Odpověď #76 kdy: 09. 10. 2012, 15:09:16 »
Zavrhuji ale povyšování tohoto přístupu na obecný stav na trhu a popis všeobecných vztahů na něm.
Skutečná příčina potíží (a takto postiženým hledatelům navždy skrytá příčina) má být jimi záplatována na nesprávném místě. Nejčastěji to je špatné zadání zákazníka, či jeho nepřiměřená očekávání (když podlehne reklamám - ty ústně předávané jsou nejzákeřnější). Z technických příčin pak anténa, z technologických vysílač/vysílatel/geografické podmínky/počasí. Aspektů je mnoho. Ale spokojených uživatelů ještě víc. Naštěstí.

To je všechno hezké, ale nějak v tom stále nevidím odpověď na dotaz "Jaký DVB-T set top box je možno doporučit do míst se zhoršenými příjmovými podmínkami, když zlepšení anténího systému není z nějakých netechnických důvodů možné". Pokud za odpověď nepovažujete, že všechny STB na trhu jsou v tomto směru stejně kvalitní, což odporuje empirickým zkušenostem.


Stefan Bukovan

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 916
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:STB s MPEG-4 s citlivým tunerem
« Odpověď #77 kdy: 09. 10. 2012, 18:42:19 »
Sice si nedovedu představit situaci, jak na jednu anténu a kabel lze souběžně provozovat dva různé přijímače bez jakýchkoliv aktivních a pasivních prvků, ale budiž.

Z textu nevyplýva že na jednu anténu idú dva prijímače. Skôr to, že jedne prijímač išiel celý mesiac v pohode a po jeho ZÁMENE iným začalo dochádzať k sekaniu. Čo je mimochodom bežné - sám som si otestoval viacero prijímačov postupne na jednu anténu a to čo jeden dokázal spracovať úplne v pohode, iný nedokázal ani zobraziť kocky, nieto ešte obraz. A to isté je aj so schopnosťou naladenia jednotlivých muxov - u mňa doma jeden v pohode naladí 2 české, 2 slovenské a 2 poľské muxy a iný len 2 slovenské a jeden český.
« Poslední změna: 09. 10. 2012, 20:42:10 od Stefan Bukovan »
Skylink CZ, MagioSat (nové)
OpenBox X-810, Ariva 210 HD Combo, ADB 5800SX, KAON CO1300
DG-380


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 073
    • Zobrazit profil
Re:STB s MPEG-4 s citlivým tunerem
« Odpověď #78 kdy: 09. 10. 2012, 19:05:24 »
2 M.Švejda: já měl v rukou tolik dobrých STB, že nemohu vypíchnout jeden/několik. Rozhodně ty dobré převažovaly.
Když čtu některé příspěvky, napadá mě: neexistuje nějaký web nebo fórum, které ukazuje ty vysloveně špatné set-top boxy? 


ceco ceco

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 95
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:STB s MPEG-4 s citlivým tunerem
« Odpověď #79 kdy: 10. 10. 2012, 09:16:08 »
Sice si nedovedu představit situaci, jak na jednu anténu a kabel lze souběžně provozovat dva různé přijímače bez jakýchkoliv aktivních a pasivních prvků, ale budiž. Kdybyste argumentoval tím, že na místě druhého přístroji se stejně seká i stejný model,...
Sam jste otázku zodpovedel. Abych eliminoval vliv vseho odpojil jsem v ramci experimentu rozbocovac a naprimo spojil antenu pouze s jedinym pristrojem a jel nejaky cas tak. Normalne je tam pasivni rozbocovac na 4 mista.


Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 549
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:STB s MPEG-4 s citlivým tunerem
« Odpověď #80 kdy: 10. 10. 2012, 14:04:30 »
Není nad to, vědět přesně skutečný stav věci.  ;) Potom se na to dá říci jen to, že druhý přístroj je opravdu horší, možná i vadný. Ale potvrzení toho, že je to typická vlastnost tohoto modelu by bylo možné říci až potom, kdyby za stejných podmínek kostičkovalo a zamrzalo více přístrojů stejného modelu. Asi máte smůlu. Na druhé straně žádný "zázračný a superodolný" DVB-T přijímač neexistuje a i mezi těmi "lepšími" se může za specifických podmínek najít "černá ovce". Bohužel.... :-\
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další


M. Švejda

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:STB s MPEG-4 s citlivým tunerem
« Odpověď #81 kdy: 11. 10. 2012, 07:19:20 »
2 M.Švejda: já měl v rukou tolik dobrých STB, že nemohu vypíchnout jeden/několik. Rozhodně ty dobré převažovaly.
Když čtu některé příspěvky, napadá mě: neexistuje nějaký web nebo fórum, které ukazuje ty vysloveně špatné set-top boxy?

No ono těch DVB-T STB, které umí HD, na našem trhu moc není, tak by neměl být problém jmenovat jeden či dva solidní modely. Pokud vím, na výběr jsou u nás z HD modelů:

- 3 modely Evolve
- Ferguson Ariva T65
- Sencor 4001
- DiWay 200HD

Ostatní jsou buď obskurní exotické kousky neznámého původu nebo stejné modely vyráběné pod jinou značkou. Nebo víte o něčem dalším hodným za zmínku?


Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 549
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:STB s MPEG-4 s citlivým tunerem
« Odpověď #82 kdy: 11. 10. 2012, 08:13:06 »
Já jsem třeba naprosto spokojený se "stařičkým" STB MAXIMUM T-1300 FTA, který se výborně osvědčil i při testech dálkového příjmu, ale ten se už bohužel neprodává. Také bych řekl, že prodej externích STB je za svým zenitem. Dnes se většinou řeší TV inovace domácnosti novým televizorem, který žádný STB už nepotřebuje.
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 073
    • Zobrazit profil
Re:STB s MPEG-4 s citlivým tunerem
« Odpověď #83 kdy: 11. 10. 2012, 08:28:16 »
STB se prodávají mnohem méně, než po startu digitalizace a před ASO. Dneska hlavně přebírají funkci nahrávání, protože jsou nejlevnějším řešením dvoutunerového příjmu (nemusím se nutně dívat na to, co nahrávám). Proto se stále prodávají, protože starší STB, které mají lidi doma, nahrávání moc nedají. Také se STB sbližují s MMC, jejich multimediální funkce se rozšiřují.


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 445
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:STB s MPEG-4 s citlivým tunerem
« Odpověď #84 kdy: 11. 10. 2012, 09:12:06 »
Když už je tady debata o STB. Máte někdo zkušenosti, který z STB má opravdu kvalitní Scart RGB výstup? Nedávno jsem připojoval nějaký Sencor a na RGB výstupu byly patrné překmity podobné aperturové korekci. Výsledkem bylo, že na velké obrazovce bylo lepší to přepnout na PAL, který sice nebyl ostrý, ale bez falešných kontur.


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 073
    • Zobrazit profil
Re:STB s MPEG-4 s citlivým tunerem
« Odpověď #85 kdy: 11. 10. 2012, 13:15:56 »
Co vím, tak pokročilá funkce se do STB nedává. Častěji bývá na vině skartový vstup na TV, v jejím servisním menu lze RGB nastavit a špatný obraz "dotáhnout", aspoň částečně.


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 445
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:STB s MPEG-4 s citlivým tunerem
« Odpověď #86 kdy: 11. 10. 2012, 13:35:33 »
Co vím, tak pokročilá funkce se do STB nedává. Častěji bývá na vině skartový vstup na TV, v jejím servisním menu lze RGB nastavit a špatný obraz "dotáhnout", aspoň částečně.
Já si taky nemyslím, že je to výsledek nějaké pokročilé funkce, ale spíš blbé impedance výstupních obvodů STB a k tomu chybějící aspoň jednoduché filtraci na výstupu D/A převodníku :-) Scart vstup TV je v pořádku, s Technisatem chodí hezky, ale ten jsem musel použít jinde. Navíc bych potřeboval něco s podporou mpeg4. O servisním menu si Tesla může nechat jen zdát, to se řeší šroubovákem :-)


pozemák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 287
    • Zobrazit profil
Re:STB s MPEG-4 s citlivým tunerem
« Odpověď #87 kdy: 12. 10. 2012, 16:57:26 »
Jaká je příčina toho, když napřímo připojenou anténou k přístroji, bez jakýchkoli aktivních či pasivních prvků mezi, jeden přístroj jede měsíc stabilně bez jediného zaváhání a druhý se co 10 minut sekne?
Sice si nedovedu představit situaci, jak na jednu anténu a kabel lze souběžně provozovat dva různé přijímače bez jakýchkoliv aktivních a pasivních prvků, ale budiž. Kdybyste argumentoval tím, že na místě druhého přístroji se stejně seká i stejný model, případně i jiné typy, potom bych připustil, že úroveň signálu z antény je na hranici použitelnosti. Žádný solidní výrobce totiž neudává u svého přístroje ostrou hranici potřebné síly a kvality signálu, kdy ještě zaručuje bezproblémový příjem. A i u vyjímek neplatí uvedené číslo absolutně. Jistě připustíte, že každý přístroj je vyroben ze stovek součástek, z různých výrobních šarží, někdy i z různých komponentů a jejich celkové technické vlastnosti jsou v určité toleranci.

Tím ale nechci říci, že neexistují rozdílné přístroje, že všechny mají stejné parametry, stejný SW. Jistě existují přístroje lepší, citlivější, odolnější, s delší použitelností, ale stavět argumenty jen na dvou jedinečných přístrojích a jejich srovnávání, za ne zcela stejných podmínek, je také neseriozní. Pravda je, jak už to bývá, někde uprostřed. Jen je rizikem spoléhat se na něčí dobrozdání a domnívat se, že anonymem doporučený model bude vyhovovat právě Vašim kritickým podmínkám.

Nepomohlo by tomu "sekáči" posunout anténu na jiné místo? Dát jí výš, nebo si pořídit citlivější? Nejde vždy argumentovat jen tím, že jinému přístroji signál stačí, když je náhodou oplývá nadstandardními vlastnostmi. Nebo ten "sekáč" je prostě vadný, nesplňuje některé podmiňující parametry a to se také běžně stává.

Já si to teda dovedu představit ...  ;) např. přes Anténní Out pokud má jeden z přístrojů. STB to mívají myslím celkem často.
Ale pravda osobně bych volil spíš rozbočení klasické přes hybrid či přes aktivní.


Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 549
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:STB s MPEG-4 s citlivým tunerem
« Odpověď #88 kdy: 12. 10. 2012, 23:16:14 »
Jaká je příčina toho, když napřímo připojenou anténou k přístroji, bez jakýchkoli aktivních či pasivních prvků mezi, jeden přístroj jede měsíc stabilně bez jediného zaváhání a druhý se co 10 minut sekne?
Sice si nedovedu představit situaci, jak na jednu anténu a kabel lze souběžně provozovat dva různé přijímače bez jakýchkoliv aktivních a pasivních prvků, ale budiž. Kdybyste argumentoval tím, že na místě druhého přístroji se stejně seká i stejný model, případně i jiné typy, potom bych připustil, že úroveň signálu z antény je na hranici použitelnosti. Žádný solidní výrobce totiž neudává u svého přístroje ostrou hranici potřebné síly a kvality signálu, kdy ještě zaručuje bezproblémový příjem. A i u vyjímek neplatí uvedené číslo absolutně. Jistě připustíte, že každý přístroj je vyroben ze stovek součástek, z různých výrobních šarží, někdy i z různých komponentů a jejich celkové technické vlastnosti jsou v určité toleranci.

Tím ale nechci říci, že neexistují rozdílné přístroje, že všechny mají stejné parametry, stejný SW. Jistě existují přístroje lepší, citlivější, odolnější, s delší použitelností, ale stavět argumenty jen na dvou jedinečných přístrojích a jejich srovnávání, za ne zcela stejných podmínek, je také neseriozní. Pravda je, jak už to bývá, někde uprostřed. Jen je rizikem spoléhat se na něčí dobrozdání a domnívat se, že anonymem doporučený model bude vyhovovat právě Vašim kritickým podmínkám.

Nepomohlo by tomu "sekáči" posunout anténu na jiné místo? Dát jí výš, nebo si pořídit citlivější? Nejde vždy argumentovat jen tím, že jinému přístroji signál stačí, když je náhodou oplývá nadstandardními vlastnostmi. Nebo ten "sekáč" je prostě vadný, nesplňuje některé podmiňující parametry a to se také běžně stává.

Já si to teda dovedu představit ...  ;) např. přes Anténní Out pokud má jeden z přístrojů. STB to mívají myslím celkem často.
Ale pravda osobně bych volil spíš rozbočení klasické přes hybrid či přes aktivní.
Tady nejde o falešnou představu, protože i využití průchozího signálu z anténního výstupu je už použití aktivního prvku. To proto, že průchozí útlum STB je kompenzován vnitřním zesílením a proto se jedná o aktivní prvek! :P
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další


pozemák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 287
    • Zobrazit profil
Re:STB s MPEG-4 s citlivým tunerem
« Odpověď #89 kdy: 12. 10. 2012, 23:58:29 »
No vevnitř to tak sice součástí je, ale jinak jako že se nekupuje nic navíc  :D