reklama

Autor Téma: Stav v multiplexu4  (Přečteno 652804 krát)

Petr C.

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 82
    • Zobrazit profil
Re:Stav v multiplexu4
« Odpověď #1635 kdy: 01. 11. 2013, 14:44:35 »
Dnes zahájen testovací provoz Multiplexu 4 z lokality Bruntál s následným přechodem na standardní provoz.

Bruntál: Kanál 45. Polarizace: H. Výkon: 316 W. 560 m n. m.

Teď jsem to dával na web + mapa pokrytí.

To se "pařízkovcům" zase něco povedlo. Téměř střed Krnova, kde byl signál z Hlubočce do spuštění Bruntálu vynikající, je po spuštění signál 0. Anténa je OK, Mux 1,2,3 CZ + 1,2,3 PL a RS 7, vše bez změn parametrů, jen Mux 4 signál 0. Měřeno a kontrolováno dnes profíkem s měřákem.

Bruntál máte blíž a je pravděpodobně v místě příjmu silnější. I dle mapky pokrytí to Krnov zasahuje. Takže typické SFN s příjmem vzdálenějšího vysílače. Takže jedině natočit anténu směr Bruntál. Třeba se vám poštěstí a chytnete na jednu anténu Bruntál a Praděd (ikdyž ten je proti Bruntálu více z prava).
A nebo slučujete anténu z Hlubočce s anténou z Pradědu a na anténu z Pradědu se vám dostává signál z Bruntálu a navzájem se to zaruší. To by mohla být větší pravděpodobnost, protože Bruntál na anténu na Hlubočec dopadá z boku a tam má anténa velice nízký zisk.

Díky za reakci, anténa je směrem na Hlubočec, měřeno i pasivně přímo z antény a signál 0. Kdyby se na anténu dostal signál z Bruntálu, tak měřák něco ukáže, jenže signál na 45. kanále je 0.
V jiné části Krnova, je vše OK ve směru z Hlubočce.

To chce měřák se spektrálním analyzátorem aby se vidělo co na té frekvenci je.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 515
    • Zobrazit profil
Re:Stav v multiplexu4
« Odpověď #1636 kdy: 01. 11. 2013, 15:33:20 »
"Signal 0" muze znamenat signal pod urovni sumu nebo signal s pouzitelnou urovni ale nepouzitelnou kvalitou, tezko rict co tim myslite.
Pokud to druhe, tak... Muze jit o problem s preechem z Bruntalu. Nebo pokud jsou signaly z Ostravy a Bruntalu dost silne (Hlubocec mene nez 20 dB nad obema) muze jit o problem SFN na hranici ochranneho intervalu. Rozdil Krnov-Bruntal a Krnov-Ostrava je akorat 33 km. Nebo nemaji SFN zasynchronizovanou.


SB1

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 106
    • Zobrazit profil
Re:Stav v multiplexu4
« Odpověď #1637 kdy: 01. 11. 2013, 18:24:02 »
Taky isty problem Brno Jihlavska a Podvorov z mojeho smeru SFN ???


Luboš T.

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 729
    • Zobrazit profil
Re:Stav v multiplexu4
« Odpověď #1638 kdy: 01. 11. 2013, 19:08:19 »
A poslední štaci uzavírá- Bruntál 45 k, Děčín 30 k, Jeseník 44 k, Česká Lípa 25 k a Litoměřice 30 k.Spuštěny.


bajerek

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 53
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Stav v multiplexu4
« Odpověď #1639 kdy: 01. 11. 2013, 19:24:05 »
Dle jejich serveru.Spuštěn test Jeseník 44.k vertikální polarizace

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Luboš T.

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 729
    • Zobrazit profil
Re:Stav v multiplexu4
« Odpověď #1640 kdy: 01. 11. 2013, 19:48:51 »
Ne vertikální ale horizontální polarizace.


bajerek

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 53
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Stav v multiplexu4
« Odpověď #1641 kdy: 01. 11. 2013, 19:53:53 »
Ne vertikální ale horizontální polarizace.
Koukal sem se teď a je tam uvedena vertikální polarizace.
http://www.multiplex4.cz/images/images/vysilace_a_kanaly_MUX4.pdf


Luboš T.

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 729
    • Zobrazit profil
Re:Stav v multiplexu4
« Odpověď #1642 kdy: 01. 11. 2013, 20:01:32 »
Skutečně je to tak,i ČTÚ to má uvedeno.No hlavně že při spuštění Barvičky v Brně DB hlásal že další vysílače ve V polarizaci nebudou spuštěny v muxu4.


4mk

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 14
    • Zobrazit profil
Re:Stav v multiplexu4
« Odpověď #1643 kdy: 01. 11. 2013, 20:20:24 »
"Signal 0" muze znamenat signal pod urovni sumu nebo signal s pouzitelnou urovni ale nepouzitelnou kvalitou, tezko rict co tim myslite.
Pokud to druhe, tak... Muze jit o problem s preechem z Bruntalu. Nebo pokud jsou signaly z Ostravy a Bruntalu dost silne (Hlubocec mene nez 20 dB nad obema) muze jit o problem SFN na hranici ochranneho intervalu. Rozdil Krnov-Bruntal a Krnov-Ostrava je akorat 33 km. Nebo nemaji SFN zasynchronizovanou.

Díky za reakci. Dopoledne jsem byl v pracovním "presu", tak pro doplnění.
Z Bruntálu signál silný není, vysílač je sice v 560 metrech n.v., ale má výkon jen 360 W. Navíc signál letí "klikatě" v údolí na Krnov. Hlubočec má výkon 40 kW a 530 metrů n.výšky, ale je více vzdálený, nicméně mám na Hlubočec ničím nerušený výhled. Situace je v Krnově po spuštění následující, ten kdo je stíněn kopcem, nebo vysokou budovou ve směru od Bruntálu, tak má signál z Hlubočce OK. To samé platí i pro vysoké paneláky, tam je příjem OK. ( Údajně jeden vysoký panelák v přímém výhledu na Bruntál má taky na 45. kanále tmu). Po druhém odpoledním měření platí druhá varianta : Tzn. signál s použitelnou úrovní, ale nepoužitelnou kvalitou a to jak ve směru Bruntál, tak Hlubočec.
Bude teda zajímavé, jak situaci vyřešit.

Sobota 2.11.2013 - 8.00 najednou je vše OK, parametry jsou stejné jako před spuštěním vysílače Bruntál - Čas, doufám, že stav je už konečný ....
« Poslední změna: 02. 11. 2013, 20:44:35 od 4mk »
DM 8000 OE 2.0
Vu+ Duo2 Open Pli


Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 447
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Stav v multiplexu4
« Odpověď #1644 kdy: 02. 11. 2013, 11:54:41 »
S potěšením mohu konstatovat, že nově patřím do "rodiny" TV diváků, kterým jde MUX4 bez problémů i na chalupě. Až dnes jsem mohl otestovat jeho příjem na 25 kanále z Čerchova v Merklíně. Situace : anténa ECG ANT 1007 s integrovaným zesilovačem u dipólu nad střechou, nasměrována na hlavní místní zdroj DVB-T, na Krašov. Ten je sice schován za blízkým horizontem, ale signál je dostatečný. Čerchov je sice jen 36 km daleko a je na něj téměř optický výhled, ale je oproti Krašovu o 117° západněji. Přesto TV Chanchong signalizuje pomocí bargrafů exelentní stav, sílu 91 a kvalitu 99%. Příjem je zcela bez problémů (kostiček, zamrzání), i když nebylo na stávající směrování antény ani sáhnuto. Čili naprostá technická spokojenost s příjmem dalších šesti tuzemských stanic. Programový obsah MUXu4 nekomentuji. ;)
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další


pinta finta

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 186
    • Zobrazit profil
Re:Stav v multiplexu4
« Odpověď #1645 kdy: 02. 11. 2013, 22:06:56 »
Nezaznamenal někdo včera po 23h zhoršení signálu z Černé Studnice K25? Nahrával jsem si South Park a je to absolutně nesledovatelné. Aktuálně kvalita signálu 100%, tak nevím jestli byla chyba na anténě, nebo u Pařízka.


tako50

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 534
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Stav v multiplexu4
« Odpověď #1646 kdy: 02. 11. 2013, 22:15:15 »
asi 2 dny je v lounech tento signál skoro na nule,nesledovatelný,přestože je běžně na vysoké úrovni.


Luboš T.

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 729
    • Zobrazit profil
Re:Stav v multiplexu4
« Odpověď #1647 kdy: 02. 11. 2013, 22:49:41 »
Pokud bude mít NOVA všech pět pohromadě tak prodlouží smlouvu s ČRA.


Zdenek008

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Stav v multiplexu4
« Odpověď #1648 kdy: 03. 11. 2013, 09:28:57 »
"Signal 0" muze znamenat signal pod urovni sumu nebo signal s pouzitelnou urovni ale nepouzitelnou kvalitou, tezko rict co tim myslite.
Pokud to druhe, tak... Muze jit o problem s preechem z Bruntalu. Nebo pokud jsou signaly z Ostravy a Bruntalu dost silne (Hlubocec mene nez 20 dB nad obema) muze jit o problem SFN na hranici ochranneho intervalu. Rozdil Krnov-Bruntal a Krnov-Ostrava je akorat 33 km. Nebo nemaji SFN zasynchronizovanou.

Díky za reakci. Dopoledne jsem byl v pracovním "presu", tak pro doplnění.
Z Bruntálu signál silný není, vysílač je sice v 560 metrech n.v., ale má výkon jen 360 W. Navíc signál letí "klikatě" v údolí na Krnov. Hlubočec má výkon 40 kW a 530 metrů n.výšky, ale je více vzdálený, nicméně mám na Hlubočec ničím nerušený výhled. Situace je v Krnově po spuštění následující, ten kdo je stíněn kopcem, nebo vysokou budovou ve směru od Bruntálu, tak má signál z Hlubočce OK. To samé platí i pro vysoké paneláky, tam je příjem OK. ( Údajně jeden vysoký panelák v přímém výhledu na Bruntál má taky na 45. kanále tmu). Po druhém odpoledním měření platí druhá varianta : Tzn. signál s použitelnou úrovní, ale nepoužitelnou kvalitou a to jak ve směru Bruntál, tak Hlubočec.
Bude teda zajímavé, jak situaci vyřešit.

Sobota 2.11.2013 - 8.00 najednou je vše OK, parametry jsou stejné jako před spuštěním vysílače Bruntál - Čas, doufám, že stav je už konečný ....

Tak jestli u Vás v Krnově je vše OK, tak v Bruntále od včerejška ani ťuk.


Fanda Bukovjan

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 151
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Stav v multiplexu4
« Odpověď #1649 kdy: 03. 11. 2013, 10:02:57 »
Po práglu jdou řeči ,že v rámci šetření na nově mají skončit programy telka,smíchov,nova sport,mtv atd.Takže nakonec co tam budou vysilat pohody ,fandu,novu cinemu atd.Jinak je dobře,že nova pohrozila čra,že odejde,protože tím dosáhne min.50% snížení poplatků za vysilání.A multiplex 2 a 3 o tom jaké má problémy na východní moravě ,což mi potvrdili mí kolegové tak o tom se tady raději nepíše.Nechci se zastavat pařeze ,ale aspoň rozhoupal trh s pozemním vysiláním do té doby pod monopolním postavením čra...


 

reklama