Já už to nemůžu vydržet, ale to démonizování pozemní DVB-T mě nebaví. Opravdu tomu věříte, že je pozemní příjem vždycky komplikovaný a náročný? Tomu nevěřím. Spíš věřím tomu, že z logických důvodů je nejvíce slyšet ty, kteří mají nějaký (reálný!) problém.
Podle mne spíš existuje mlčící většina, která je nakonec s pozemním digitálním příjmem docela spokojená. Řadě z těchto lidí se do změny určitě nechtělo, ale když už digitálně přijímají, tak si docela rychle zvykli. Stačí jim 2 základní multiplexy a třeba nějaký ten přeshraniční (u nás na jižní Moravě ORF v digitálu často kvalitnější, než dřív!). Občasný výpadek nebo kostička je nerozhází, ani dřiv neměli dokonalý příjem. To ani nemluvím o mase lidí v největších městech, kde má přiměřený příjem většina lidí. Opravdu by mne zajímalo, jaké je REÁLNÉ procento těch, kteří mají skutečné a vážné příjmové problémy. Navíc není budování sítě a její ladění úplně hotové! Než se vypnou zbývající analogové vysílače/vykrývače/rušiče a než se doladí sítě vykrývači novými, to prostě musí trvat nějakou dobu. I bývalé analogové sítě se budovaly po desítky let! Ruku na srdce, vždyť třeba pokrytí analogové Primy bylo pro milióny lidí problematické až do konce...
Zkusme být trošku nad věcí, soudní a spravedliví. Na druhou stranu kvůli odporu Novy a Primy a vlivem Radiokomunikací je současný plán přechodu pouze slabým kompromisem. Asi to jinak nešlo, v dané situaci, ale dlouhé souběhy vysílání a s nimi spojené přehazování finálních kmitočtů či rušení jsou slušně řečeno mrzuté. Kdo ví, kdyby sebejistí pánové z Novy tušili, kam je dovede konfrontační politika při vyjednávání před 3-4 lety, jestli by nebyli kooperativnější a rozumnější. Celý (nevyhnutelný) proces digitalizace vysloveně podcenili. Jenom se slepě bránit a blokovat - to nikami nevede.
Michal
P.S. Doma samozřejmě kombinace satelitního přímu (včetně Skylink HD a natáčení) a malé STA s DVB-T. Více televizních přijímačů. M.