Autor Téma: DVB-T v Polsku.  (Přečteno 670919 krát)

Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1875 kdy: 10. 02. 2014, 21:17:17 »
pokud je potřeba nastavit koaxiál, je spojka s F-ky dobrá volba, jen je potřeba to spáchat pečlivě. Co se týká zesilovače, rozhodoval bych se až tehdy, až bude anténa na střeše a správně nasměrovaná na vysílač. Pokud chcete odborníka na stanovení parametrů signálu a následný návrh anténní sestavy, není problém, určitě se dá ve vašem regionu někdo najít, případně někdo z Jičína, nebo Mladé Boleslavi. Aspoň budete mít jistotu, co vše se dá spáchat s anténami :)
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


David Kříž

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 663
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1876 kdy: 10. 02. 2014, 22:08:18 »
Mám 50",a ten rozdíl tam je,větší je však v SD,Pařez se vyznamenal,na sat vůbec nepřepínám ! 8)
To není zásluha Pařeza, ale dodaného materiálu, a ten on nevyrábí. Pařez to může pouze zprznit, ale ne zlepšit. Takže zásluhy bych nepřeháněl v jeho případě :D


spyko

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 407
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1877 kdy: 10. 02. 2014, 22:21:44 »
Davide,určitě máš pravdu,ale když tak pozoruji třeba Glisnika a tu jeho bandu,tak si myslím,že u něj přece jenom došlo k zlepšení!/hlavně to neprzní/ ;D
Samsung 55nu8002. ,,telesystem 6820 twin,dreambox 525 dvb-t2/c,UPC modul,internet,mini pc di way m9.


pevy

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 470
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1878 kdy: 10. 02. 2014, 22:26:00 »
Pokud vám jede K30 i z půdy bez zesilovače, vsadím se, že na střeše K35 pojede taky. Nevím jak je to západním směrem od vysílače, ale u nás (jih) je rozdíl dost malý - pokles K35 vs. K30 je asi stejný, jako K49 vs. K35. A to jsem v analogové éře nikdy neměl obraz zcela bezvadný, dalo se to srovnávat s Ještědem (Litomyšlsko). Dnes podle "teploměrů" mám Poláky lepší, než Ještěd.
DVB-T/T2: Černá hora (K26,28,45,50,60), Krásné (K26,28,32,34,39), Ještěd, Kojál, Praděd, Klodsko (K25,33,46), Andrlův chlum (K21), Sněžné jámy (K24,30,35).
DAB: Černá hora 5D,12C, Kojál 12D


Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1879 kdy: 10. 02. 2014, 22:54:13 »
jj, u nás - JZ směr od vysílače - jsou úrovně 30, 35 přibližně stejné, ale 49 je silně depolarizovaná, něco, jako VJ k. 57.....a ještě štěstí, že se zde skoro neprojevuje rušení od jiných našich vysílačů :)
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Stasi-DDR

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 030
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1880 kdy: 11. 02. 2014, 15:20:59 »
Změny v polském muxu3 (příprava na rekonfiguraci a záměnu TVP1 za HD verzi) už začaly. Dneska byl snížený bitrate u TVP2 HD na průměrných 4 až 4,5 mega, ve špičce pak max. 5 mega. Podle ohlasu na polských fórech se kvalita programu rapidně zhoršila. A bylo obnoveno vysíláni testovacího polského muxu3 z PKiN na K29, které bylo ukončené k poslednímu lednu. Zřejmě i polské TVP1 a TVP2 budou HD jen podle loga. Aspoň v tamním DVB-T.
« Poslední změna: 11. 02. 2014, 15:43:08 od Stasi-DDR »
Veďte mě, následujte nebo jděte z cesty!


Fidoluky

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 40
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1881 kdy: 11. 02. 2014, 18:00:46 »
Tak jsem koupil stbx na mpeg4 a už mi jede mux1 z Polska, kvalita obrazu je lepší než jsem měl na starém stbx. O víkendu ještě zkusím dát anténu ven, zda mi pojede i Mux2. Díky za rady.


spyko

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 407
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1882 kdy: 11. 02. 2014, 22:58:06 »
Nevím co se děje,ale mám už 2 dni problém s 41k. tvp/katovice/,zničeho nic se objeví kostky v pruzích přes obrazovku,na bargrafu se kvalita rozhoupe +- 20,stejně vypadá dostatečně75-95,síla je konstantní na 75,vše se uklidní , půl hod.klid-a znova,žádný jiný kanál/mux/to nedělá,máte někdo tuhle zkušenost,děkuji!/ze Skrzyczneho na jinou sestavu je vše v pořádku/ :(
Samsung 55nu8002. ,,telesystem 6820 twin,dreambox 525 dvb-t2/c,UPC modul,internet,mini pc di way m9.


Stasi-DDR

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 030
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1883 kdy: 12. 02. 2014, 06:45:56 »
Objednej si odbornou firmu vybavenou patřičnou měřící technikou, která je schopna měřit parametry IO a ostatních parametrů nutných pro kvalitní příjem DVB-T. Ale počítej, že levné to nebude. Problémy s příjmem, které nejsou trvalého charakteru se totiž odhalují velmi obtížně a vyžadují stálou a častou přítomnost technika s MP. Osobně to odhaduju na problém v SFN na K41 vlivem změny klimatických podmínek v tomto podivném období zvláštní zimy.  Už teď je SFN na K41 poměrně "hustá" a k dalšímu "zahuštění" dojde nejpozději k 28. 4., kdy budou spuštěny další vysílače s nezanedbatelnými ERP (10 až 20kW)!! Nebo se jedná o nějaké rušení z napájecí sítě 230/400V. Bez měření a znalosti potřebných hodnot je to, ale jen věštění z křišťálové koule.
« Poslední změna: 12. 02. 2014, 07:02:32 od Stasi-DDR »
Veďte mě, následujte nebo jděte z cesty!


Honza Novák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 448
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1884 kdy: 12. 02. 2014, 08:27:20 »
Nevím co se děje,ale mám už 2 dni problém s 41k. tvp/katovice/,zničeho nic se objeví kostky v pruzích přes obrazovku,na bargrafu se kvalita rozhoupe +- 20,stejně vypadá dostatečně75-95,síla je konstantní na 75,vše se uklidní , půl hod.klid-a znova,žádný jiný kanál/mux/to nedělá,máte někdo tuhle zkušenost,děkuji!/ze Skrzyczneho na jinou sestavu je vše v pořádku/ :(
Mě to jede v Ostravě bez problémů. Včera jsem se koukal. jedu na Katowice, Skrzycne mám za Hladnovským kopcem, tak se nechytám.


Horal

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 691
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1885 kdy: 12. 02. 2014, 16:07:03 »
Nevím co se děje,ale mám už 2 dni problém s 41k. tvp/katovice/,zničeho nic se objeví kostky v pruzích přes obrazovku,na bargrafu se kvalita rozhoupe +- 20,stejně vypadá dostatečně75-95,síla je konstantní na 75,vše se uklidní , půl hod.klid-a znova,žádný jiný kanál/mux/to nedělá,máte někdo tuhle zkušenost,děkuji!/ze Skrzyczneho na jinou sestavu je vše v pořádku/ :(
Stasi má samo pravdu
« Poslední změna: 12. 02. 2014, 16:11:44 od Karlos66 »


spyko

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 407
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1886 kdy: 12. 02. 2014, 20:34:46 »
Pánové děkuji,no ale než aby mi tu technik měřil celý den,tak to smyknu ze Skrzyczneho,je mi jen podezřelé,že to dělá 2-3dni ,nemluvě o tom ,že v noci/1-5/byl vcelku klid,uvidím co dnes ! 8)
Samsung 55nu8002. ,,telesystem 6820 twin,dreambox 525 dvb-t2/c,UPC modul,internet,mini pc di way m9.


Horal

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 691
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1887 kdy: 12. 02. 2014, 22:00:43 »
Pánové děkuji,no ale než aby mi tu technik měřil celý den,tak to smyknu ze Skrzyczneho,je mi jen podezřelé,že to dělá 2-3dni ,nemluvě o tom ,že v noci/1-5/byl vcelku klid,uvidím co dnes ! 8)
Bohužel jsi nic nepochopil, je to opravdu problém SFN, něco si o tom nastuduj točení anténou bez znalosti věci a měřáku není nic platné. Ten technik u Tebe samozřejmě nemusí být "celý den" ale s pár návštěvama počítat musíš. Nebo bys musel mít svůj vlastní měřák a nejen to. Pokud navíc chytáš ty Poláky odraze od nějakých budov nebo kopců a nedej bože máš nějaký předzesilovač tak je hotovo a bude hůř...mezi těmi žlutými křivkami Ti totiž brzy přibudou další a Tvůj box po nich bude skákat sem-tam. Ale je to jen Tvá volba a Tvé "pokoukání"....


spyko

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 407
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1888 kdy: 13. 02. 2014, 00:05:09 »
Karlos já si to sfn uvědomuji,proto taky míním natáhnout Skrzyczne z druhé antény,barák je postavený tak,že ty signály odděluje a Skrz.je čisté,Katovickou polohu tudíž mohu úplně vypustit,ale ještě si s tím pohraju,nebudu hned hysterčit kvůli 1muxu,nemluvě o přeladění 15.2,děkuji za poučení! ;D/dnes satkurier.pl/
« Poslední změna: 13. 02. 2014, 00:14:12 od spyko »
Samsung 55nu8002. ,,telesystem 6820 twin,dreambox 525 dvb-t2/c,UPC modul,internet,mini pc di way m9.


Fidoluky

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 40
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1889 kdy: 13. 02. 2014, 19:00:57 »
Nevíte někdo zda si pomůžeme až nám z muxu3 přesunou 2 programy do muxu1 míst tvp2 a info?