Autor Téma: DVB-T v Polsku.  (Přečteno 682055 krát)

Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1860 kdy: 09. 02. 2014, 17:57:24 »
Záleží na tom, kde u Sobotky bydlíte, protože okolí je dost členité a příjem ne z Klodzka, ale Sněžných Jam v Krkonoších, je možný. Ze Sněžných Jam se vysílají 3 multiplexy na kanálech 30, 35 a 49. 49. k je nejslabší, ale při dobré konstelaci příjmových podmínek je příjem možný. Ze settopboxů můžete použít třeba Zircon-T-HD. A na Vaší starší telce Vám to může hrát, pokud má SCART vstup.
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Fidoluky

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 40
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1861 kdy: 09. 02. 2014, 18:33:02 »
Děkuji, máte pravdu je to z těch kotlů, kanál 30 mi jde i na anténu na půdě. Zkusím jí dát ven.

Ještě mi dřív šel i nějaký německý program, ale kvalita nic moc. Bylo to od směru jako na Liberec,
myslím MDR? Ovšem nyní nic nenaladím...

« Poslední změna: 09. 02. 2014, 18:45:49 od Fidoluky »


Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1862 kdy: 09. 02. 2014, 18:59:41 »
anténu ven určitě, je potřeba co nejkvalitnější signál, už jen proto, že ve vašem směru jde do Čech jen minimum vyzářeného výkonu, ale z minima se dá vytěžit maximum.

ad MDR - z vysílače Löbau - Schafberg se vysílají 3 MUXy, na kanálech 27, 36, 39, ve vertikální polarizaci, s omezením na Polsko. Nicméně, pokud máte příznivý terénní profil - otevřený horizont v SSZ směru - mělo by vám to teoreticky běhat taky, ale chce to taky anténu ven a otočit ji do vertikální polarizace.

A pokud by se mělo sloučit více antén - Německo, Polsko a Česko, což je možné - bylo by potřeba se už poradit s odborníkem, pokud to vůbec možné je.

dále je tu otázka použité antény....
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky


Fidoluky

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 40
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1863 kdy: 09. 02. 2014, 19:29:48 »
Anténu mám takovou menší něco jako colorku, ale není to colorka, podlouhlá, na začátku takové dva obdélnékové rámy šikmo a pak přímka a z ní po stranách tyčky. Nevím, to Německo by asi nešlo, protože tím směrem je otevřený terén, ale kousek od domu je okraj lesa. Z analogu mi to šlo opravdu děsně. Poláci byli lepší. Ale je fakt že když vyjdu kousek od baráku, tak vidím i Lužické hory a dál.


Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1864 kdy: 09. 02. 2014, 20:59:42 »
takže nějaká anténa typu YAGI, předpokládám, že širokopásmová. Té ale příjmové podmínky pod střechou moc nevoní, na střeše by jí bylo mnohem líp. Třeba by ti Němci za pokus i stáli, ale bude komplikované slučování, podle mě. Ale s Poláky je větší naděje, že se nebude muset nic slučovat.
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Honza Novák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 448
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1865 kdy: 10. 02. 2014, 12:12:28 »
Včera jsem se díval na rychlobruslení a když jela Polka, tak jsem přepnul na PL. (oni ti poláci někdy dobře šílí, když jede jejich) Docela mě překvapil rozdíl mezi českým a polským HD. To polské bylo o poznání lepší, přitom to brali určitě ze stejného zdroje.


Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 884
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1866 kdy: 10. 02. 2014, 12:33:30 »
A na jak velké obrazovce?


Aleš Pipek

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 729
  • QTH: Pardubice (není li uvedeno jinak)
    • Zobrazit profil
    • RCD Radiokomunikace spol. a.s.
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1867 kdy: 10. 02. 2014, 12:35:35 »
Včera jsem se díval na rychlobruslení a když jela Polka, tak jsem přepnul na PL. (oni ti poláci někdy dobře šílí, když jede jejich) Docela mě překvapil rozdíl mezi českým a polským HD. To polské bylo o poznání lepší, přitom to brali určitě ze stejného zdroje.
Nepochybně. O třídu lepší.


Lukáš Polák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 686
  • Bývalý redaktor DigiZone.cz, nyní Český rozhlas
    • Zobrazit profil
    • Digitální rádio
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1868 kdy: 10. 02. 2014, 12:54:55 »
Evidentně je v mém případě metrová úhlopříčka málo. Já jsem sledoval OH na ČT Sport a obraz mi přišel velmi kvalitní.
Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. O oblast digitálního vysílání se zajímá již od roku 2001. Od února 2016 má na starosti web Českého rozhlasu Digital: http://www.rozhlas.cz/digital/


Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 884
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1869 kdy: 10. 02. 2014, 13:02:32 »
Evidentně je v mém případě metrová úhlopříčka málo. Já jsem sledoval OH na ČT Sport a obraz mi přišel velmi kvalitní.

No právě. My to sledujeme na 106 cm a rozdíl mezi HD PL a ČT sport HD v RS7 je nepostřehnutelný. Samozřejmě, že Poláci nemají v obraze známý Pařízkův bordel. Čili - obrazy v obou případech jsou velmi kvalitní. Ale ještě se na srovnání více zaměřím ;)

A ještě - i slovenské HD vysílání v DVB-T je kvalitní.
« Poslední změna: 10. 02. 2014, 13:04:56 od Petr PetrK »


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1870 kdy: 10. 02. 2014, 13:19:20 »
Nejde o uhlopricku, ale o pomer vzdalenosti a uhlopricky.


spyko

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 407
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1871 kdy: 10. 02. 2014, 16:35:10 »
Mám 50",a ten rozdíl tam je,větší je však v SD,Pařez se vyznamenal,na sat vůbec nepřepínám ! 8)
Samsung 55nu8002. ,,telesystem 6820 twin,dreambox 525 dvb-t2/c,UPC modul,internet,mini pc di way m9.


Fidoluky

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 40
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1872 kdy: 10. 02. 2014, 18:52:42 »
Pro zajímavost, asi před měsícem šla babičce na TV SONY ORF1 ORF2 a ATV. Bydlí mezi Jičínem a Mladou Boleslaví, anténa natočená na sever - Ještěd.


Honza Novák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 448
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1873 kdy: 10. 02. 2014, 18:53:36 »
Evidentně je v mém případě metrová úhlopříčka málo. Já jsem sledoval OH na ČT Sport a obraz mi přišel velmi kvalitní.
Já netvrdím, že ten český byl špatný, ale že ten polský byl lepší.


Fidoluky

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 40
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1874 kdy: 10. 02. 2014, 20:00:56 »
Mám skromný dotaz, abych dal anténu na střechu, musím napojit delší koaxiál, koupím si tedy spojku na F konektor. Říkal jsem si, že bych mohl mezi ně dát nějaký zesilovač (s napájením) - můžete mi něco doporučit. Jedná se mi o to, abych chytal i ten 35. kanál z těch sněžných kotlů, když mi jde 30. Ovšem nevím, zda raději nezavolat někoho, aby mi to nezměřil. Aby to fungovalo  ;D