Autor Téma: DVB-T v Polsku.  (Přečteno 678533 krát)

Aleš Pipek

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 729
  • QTH: Pardubice (není li uvedeno jinak)
    • Zobrazit profil
    • RCD Radiokomunikace spol. a.s.
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1770 kdy: 24. 07. 2013, 16:08:43 »
To nic neznamená. Samozřejmě že na vysílačích Trutnov/Černá hora a stejně i Jelenia Góra/Śnieżne Kotły, jsou směrové AS, jak píše Butes. To že se dá Černá hora zachytit ve Wrocławi, nebo Śnieżne Kotły třeba v Pardubicích nebo v Poličce je věc jiná.
Co se týče východních čech z hlediska vzájemného rušení s Javořicí, tak je na tom samozřejmě daleko hůře podkrkonoší (jižní svahy), než třeba některé vzdálenější lokality na Chrudimsku, Pardubicku...

EDIT: Míla mi do toho napsal příspěvek, reakce je na předchozí odpověď, ne na Mílu.
« Poslední změna: 24. 07. 2013, 16:10:35 od Aleš Pipek »

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 516
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1771 kdy: 24. 07. 2013, 21:34:39 »
Tak jsem dnes jen tak "halabala" otestoval všechny 3 kanály ze Sněžných jam na vyvýšené kótě v Praze a buď jsem zachytil tuzemský vysílač, nebo 0. :(

S důkladnějším průzkumem si počkám na více zde uveřejněných aktuálních zkušeností....  ???
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další


Aleš Pipek

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 729
  • QTH: Pardubice (není li uvedeno jinak)
    • Zobrazit profil
    • RCD Radiokomunikace spol. a.s.
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1772 kdy: 25. 07. 2013, 19:02:00 »
Tak jsem dnes jen tak "halabala" otestoval všechny 3 kanály ze Sněžných jam na vyvýšené kótě v Praze a buď jsem zachytil tuzemský vysílač, nebo 0. :(

S důkladnějším průzkumem si počkám na více zde uveřejněných aktuálních zkušeností....  ???
V Praze možné problémy: k35 zřejmě Klínovec, k30 možná Javořice, k49 možná Kleť, Sušice, navíc k49 je na území ČR slabší (v Pardubicích např. o 8dB, slabší je i ve směru na MB).


adchron

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 197
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1773 kdy: 25. 07. 2013, 20:26:51 »
Je novy vyzarovaci diagram Mux-1,2,3 urobeny cez Emitel s vysielaca Snezne Jamy:
DVB-T / (MUX-1) Dolnośląskie RTON Jelenia Góra / Śnieżne Kotły Jelenia Góra 58-580 g. Śnieżne Kotły, Szklarska Poręba K30 0 153325 504644 1490,0+21,5 100KW H D Emitel sp. z o.o. DTU-52/3R6PQ ADT 8622 (6x2) 1,7 0,7 0 0,3 1,4 2,6 2,7 2,4 3,2 4,9 7,1 9,9 13,5 18,6 27,2 39 31,6 40 40 40 40 40 40 39,6 31,5 43 26 18 13,1 9,6 6,8 4,5 3 2,4 2,4 2,4
DVB-T / (MUX-2) Dolnośląskie RTON Jelenia Góra / Śnieżne Kotły Jelenia Góra 58-580 g. Śnieżne Kotły, Szklarska Poręba K35 0 153325 504644 1490,0+22,0 100KW H D Emitel sp. z o.o. DTU-52/3R6PQ ADT-8622 (6x2) 2,1 1 0 0,2 1,3 2,4 2,5 2,3 3,1 5 7,1 10 13,7 18,8 27,3 39,1 31,5 40 40 40 40 40 40 39,3 31,4 40 26,2 18,2 13,3 9,7 6,8 4,4 2,8 2,3 2,4 2,6

DVB-T / (MUX-3) Dolnośląskie RTON Jelenia Góra / Śnieżne Kotły Jelenia Góra 58-580 g. Śnieżne Kotły, Szklarska Poręba K49 0 153325 504644 1490,0+22,0 100KW H D Telewizja Polska S.A. DTU-70/3R7PQ ADT 8622 (6x2) 3,2 1,9 0,5 0 0,8 1,9 2 2 3 5 7,2 10,3 14,3 19,6 28,2 39,8 31,7 40 40 40 40 40 40 38,9 31,7 40 27 19 13,8 10 6,9 4,4 2,7 1,9 2,1 2,9

obmedzenie(dB) v azimute 170-220st je mensie o 20dB ak to bolo predchadzajucom diagramie(bolo 60dB)
Fakticke obmedzenie v tom azimute mozu byt take ako bolo skoordinovane v Zeneve(30dB):
JELENIA GORA Mux-1 K30 H GE06 15E33'32" 50N46'46" 1490+24 1037 100KW D 0 0 0 0 0 0 0,3 1,2 2,4 4,8 6 10 14 20 25 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 25 16 9,5 6 4 2,1 0,8 0,2

JELENIA GORA Mux-2 K35 H GE06 15E33'32" 50N46'46" 1490+24 1037 100KW D 0 0 0 0 0 0 0,3 1,2 2,4 4,8 6 10 14 20 25 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 25 16 9,5 6 4 2,1 0,8 0,2
Nowy Sacz-Juh


zdenik12

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 16
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1774 kdy: 25. 07. 2013, 20:46:19 »
dotaz laika,chytam Opole vzdalenos od vysilače asi 100km chytam na tuhle antenu http://www.tipa.eu/cz/antena-45tlsc-super-dvb-t-emme-esse/d-88011/ mux.1kan.46 a3mux.kan.34 hraji, kvalita i sila okolo70%,ale mux2kan.23 ten kolisa a vypadava,myslite kdybych dal tuhle antenu tak se ten mux2 zlepši http://www.televiznianteny.com/color-klasik-zn.-p12873.html měřeno na evolte galaxy
« Poslední změna: 25. 07. 2013, 21:26:21 od zdenik12 »

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Aleš Pipek

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 729
  • QTH: Pardubice (není li uvedeno jinak)
    • Zobrazit profil
    • RCD Radiokomunikace spol. a.s.
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1775 kdy: 26. 07. 2013, 14:38:54 »
Omezení 60dB je za daných podmínek v praxi nesmysl. Reálně to může být kolem 35dB.


Milan CH.

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 69
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1776 kdy: 26. 07. 2013, 19:21:08 »
dotaz laika,chytam Opole vzdalenos od vysilače asi 100km chytam na tuhle antenu http://www.tipa.eu/cz/antena-45tlsc-super-dvb-t-emme-esse/d-88011/ mux.1kan.46 a3mux.kan.34 hraji, kvalita i sila okolo70%,ale mux2kan.23 ten kolisa a vypadava,myslite kdybych dal tuhle antenu tak se ten mux2 zlepši http://www.televiznianteny.com/color-klasik-zn.-p12873.html měřeno na evolte galaxy

Pokiaľ problém s príjmom na k23 je spôsobený nízkou úrovňou signálu tak nie, pravdepodobne nezlepší.

V tomto prípade pre zlepšenie príjmu na k23 použite napr.
http://www.televiznianteny.com/2026-p12738.html

prípadne ekvivalent od Kovoplastu S 2026 GL
http://kovoplast.cz/Stare/Zvetseniny/a5iv.html

Ešte lepšim, ale výrazne drahším riešením je Kathrein AOS32.
http://www.sdilej.eu/pics/34ce940a5b02d9f49f32a9a658621e81.jpg

Pre príjem k34 a k46 ponecháte anténu emmeesse.


adchron

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 197
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1777 kdy: 28. 07. 2013, 22:51:50 »
V Polsku bude 7-celoplosnych multiplexov + 1-regionalny: http://www.satkurier.pl/news/88355/ntc-beda-kolejne-multipleksy-w-polsce-nawet-8.html
 
Nowy Sacz-Juh


Josef Pavera

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 133
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1778 kdy: 14. 08. 2013, 18:18:19 »
Tak tady jsou zajímavé odkazy z Polska. O dalších multiplexech a o neuvolnění a využítí tkz. DDII pro radiotv služby.
http://www.telewizja-cyfrowa.com.pl/2013/08/krrit-za-tworzeniem-nowych-multipleksow/ a obsáhlý článek http://satkurier.pl/news/88919/krrit-ii-dywidenda-cyfrowa-dla-radiodyfuzji.html. Možná by to chtělo pro méně znalé polštiny stručnější výtah.


Stasi-DDR

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 030
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1779 kdy: 14. 08. 2013, 18:58:08 »
Stručně jasi toto. Po odchodu programů TVP z polského MPX1 (nejpozději ke konci dubna 2014) už nebude možné za budoucí situace vysílat programy TVP1 a TVP2 v HD rozlišení, protože v polském MPX3 na toto není místo, takže se naskýtá tázka zprovoznění dalšího muxu pro TVP, kde by mohly programy v HD vysílat. Pokud se tak nestane budou zájemci o příjem TVP1 a TVP2 v HD (případně v budoucnosti dalších HD programů od TVP) odkázáni na placené kabelové nebo satelitní digitální platformy. K otázce uvolnění části kmit. spektra pro DDII. se polská strana kloní k jejímu využívání pro DVB-T vysílání. Ale vše je podle zdroje otázkou dlouhodobých jednání a vzájemných dohod mezi jednotlivými členy ITU.
Veďte mě, následujte nebo jděte z cesty!


spyko

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 407
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1780 kdy: 14. 08. 2013, 21:00:45 »
Stasi ne tak zhurta,tvp zatím neuvažuje o vyloučení dvb-t hd,je kvůli tomu v samotné tvp dost velký kravál,nemluvě o divácích/přečti si forum na satkurier/,skoro 1/2h se žrali i na tvp info,není to nic jistého,může taky vypadnout tvp polonia-místo se najde !!!
Samsung 55nu8002. ,,telesystem 6820 twin,dreambox 525 dvb-t2/c,UPC modul,internet,mini pc di way m9.


Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 884
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1781 kdy: 14. 08. 2013, 21:33:47 »
A proč to nevysílají jen v HD? V čem je technický problém? Přece všechny jejich STB kompresi MPEG-4 zpracovat umí, televizory nevyjímaje. A pokud mají staré CRT televizory, pak jsou stejně připojeny přes scart, a je úplně jedno, je-li DVB-T signál v HD nebo v SD...


spyko

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 407
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1782 kdy: 14. 08. 2013, 22:34:56 »
Problém je v tvp sport,dokument,serial ap.,ty tam mají jít taky/rada pro vys.,diváci a část tvp/,např.tvp sport a seriál jsou v placených platformách,koncesionář ostrouhal,no bordel jak všude !!! >:(
Samsung 55nu8002. ,,telesystem 6820 twin,dreambox 525 dvb-t2/c,UPC modul,internet,mini pc di way m9.


jaydeesq

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 149
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1783 kdy: 15. 08. 2013, 00:42:41 »
problém je stejný jako u nás, není místo, oni samozřejmě nevysílají duplicitně, když mají vše mpeg4, ale hd verze zabere mnohem víc než sd verze..cca 4x více..


Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 884
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1784 kdy: 15. 08. 2013, 01:20:44 »
Tak zatím TVP 1 a TVP 2 duplicitně vysílají. V muxu 1 TVP1 HD + TVP 2 SD, v muxu 3 TVP 1 SD a TVP 2 HD. Kdyby zrušili SD verze TVP1/TVP2 a vyhodili dříve jen satelitní Polonii, tak snad ty programy do jednoho muxu narvou...? I když už se v těch jejich stávajících a chystaných programech přestávám orientovat :D