Autor Téma: DVB-T v Polsku.  (Přečteno 688506 krát)

lance

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 345
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1650 kdy: 22. 03. 2013, 00:00:32 »

No, někdo asi musí za každou cenu dogmaticky poučovat, že? Zajímalo by mě, jaký "skrytý kšeft" si vyrobil když má v RD pod střechou krásných 70dBuV na holé anteně ?  ;D

Úroveň sama o sobě není k ničemu, když se k ni nepřidají další parametry. Pokud Wolf "našel" na půdě místo,kde je údajně poměr místního vysílače versus vzdálený menší než nad střechou, tak tento "vložený útlum" bude  nestabilní a kmitočtově závislý. Bohužel, montér Wolf je patrně jedním z těch, kteří jsou schopni zeslabit místní vysílač i odlaďovačem.
Mimochodem i já občas naměřím na anténách "krásných 80dBuV" ale nepoužitelného DVB-T signálu...
Wolf přece píše že všechny parametry vč. chybovosti jsou OK, vše je funkční, tak o čem se tu dohadujem...?  Nevidím důvod proč v konkrétním případě cpát anténu mermomocí na střechu... Proč tu vaříš z vody "dedukce" o nestabilitě, odlaďovačích, nepoužitelném signálu, neschopnosti Wolfa... aniž bys znal podmínky konkrétní instalace? Mám dojem, že ještě pár replik a pro obhajobu nepřekročitelné mantry "antena na střechu vždy a všude a nikdy jinak" si tady za chvíli vycucáš z prstu i číslo a značku Wolfových bot... :D sorry, tohle nikam nevede

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Amos Komenski

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 279
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1651 kdy: 22. 03. 2013, 06:15:47 »
Primárním problémem bylo -  a na to musím opět poukázat - že v tématu DVB-T v Polsku uvedl Wolf nesmyslné naměřené údaje "kdesi pod střechou" a ještě se tím chlubí, místo toho, aby jako typický příklad uvedl měření signálu z pořádné antény řádně instalované a směrované na vysílač Skryczne.
Chtěl jsem tím jen znovu poukázat na velká rizika "půdních instalací", které by mi až tak nevadily, pokud by to někdo nezdůvodňoval nesmyslnými technickými závěry. Jak jsem již psal na jiných místech zde, přichází doba, kdy hlupáci naučivší se pár pouček bez hlubších znalostí začnou ovládat fóra, mastit antény na půdy a pak se zde ptát, jak to, že když WW stačilo dát na půdu malé síto, tak jemu to nejede a jestli není třeba přidat nějaký silnější zesilovač... :)


spyko

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 573
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1652 kdy: 22. 03. 2013, 18:07:32 »
Pane Komenski,nikdo z amaterů by si nedovolil zpochybnit vaši pravdu,o profesionalitě ani nemluvím,ale berete nám tu radost,že se nám něco podařilo,vím ,že to příšerstvo doma zbastlené není košér,ale prosím o trochu tolerance,do řemesla vám určitě nikdo nepoleze,děkuji !!! :D
Manhattan/optibox aligátor/,AL85,Moteck 2100a,Bensat 120 hd,Panasonic 42PX80,philips 5680,180D


Stefan Bukovan

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 916
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1653 kdy: 25. 03. 2013, 15:34:19 »
Citace
Citace: Stefan Bukovan  10. 03. 2013, 20:59:53
Čo keby ste si najskôr porovnali terénny profil Poľska a Slovenska a potom kecali niečo o odrbávaní? A keby ste si pozreli vyžarovaciu chrakteristiku, ktoré má MUX 1 zo Skrzycne, tak by ste zistili, že síce síce vysiela so 100 kW, ale v plnom výkone smerom na sever, teda do vlastného vnútrozemia a prevažne roviny (a naopak, smerom na juhovýchod, teda do kopcov má útlm). Krížave moc nepomôže, ak bude vysielať vysokým výkonom, pretože aj tak zostane veľká časť územia v dolinách v tieni bez príjmu - a pražiť to do Poľska a do ČR, za to Towercomu slovenské televízie neplatia.


Souhlasím z diskutujícím PETRPETR, že když už tak plným výkonem,ale je také pravda,že mají naprosto eminentní zájem o to aby signál byl zachytitelný ve vysoké kvalitě a pokud možno všude,kde žijí občané polské národnosti a tak si myslím,že stím potlačením směrem na Těšínsko,Jablunkovsko a potažmo až po Oravu a Moravskoslezské  Beskydy a Slezké Beskydy to nebude tak silné .Vždy měla polská tv velmi silný přesah a tím i velmi jednoduchý příjem.Bydlím na Těšínsku tak vím o co jde.A ta Križava je opravdu dost ! -z mého hlediska naschvál odrbaná.


Naozaj to potlačenie nie je SILNÉ?? Ak si nieto myslí, že som si to potlačenie vycucal z prstu, tak sa mýli.

Čo toto:


Presne ako píšem - max. výkon do vnútrozemia, naopak na juh poriadny útlm (podobný profil majú všetky 3 muxy zo Skrzycneho). Nabudúce doporučujem neposudzovať všetko podľa vlastných príjmových podmienok, ale pozrieť si aj realitu - Tešínsko moc obmedzené nie je a svoje robí aj vzdialenosť a terénny profil (rovina).


Pre porovnanie profil komerčného muxu z Krížavy - oproti Skrzycnemu ten diagram nie je takmer vôbec osekaný, len vysiela s menším výkonom (takže som zvedavý ako je ten profil podľa Vás odrbaný). Pre priľahké územie to stačí, Towercom nie je platený za vysielanie za hranice.

« Poslední změna: 25. 03. 2013, 15:41:54 od Stefan Bukovan »
Skylink CZ, MagioSat (nové)
OpenBox X-810, Ariva 210 HD Combo, ADB 5800SX, KAON CO1300
DG-380


Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 884
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1654 kdy: 25. 03. 2013, 19:04:18 »
Tak především byla řeč o výkonech, ne o diagramech. Ale budiž. Jenže vy stále "zapomínáte", že Skryczne vysílá na K55 ERP 100 kW, na jih tedy 10 kW, když se budeme bavit o směrovém útlumu, ale Krížava? Trvám na tom, že Krížava je ODRBANÁ i co se SLOVENSKÉHO území týče. Chcete snad tvrdit, že výkon 18,4 kW u komerčního muxu plně nahrazuje a odpovídajícím způsobem pokryje území spadající pod Krížavu? Vždyť je to hloupost! Na K52 se v analogu vysílalo s ERP 285 kW, na K35 ERP 250 kW (nyní směšné 2 kW) a na K32 ani ne 8 kW. Přitom STV1 se odtud šířila na kanále R11, tedy na (ve srovnáním s pásmem UHF) dlouhých, dobře se ohýbajících vlnách za překážkami s ERP 54,7 kW. Se divím, že jste zde neuvedl taky vyzařovací diagramy K32 a K35, ty jsou přímo úchvatné! A totéž Skryczne! Samozřejmě si záměrně vyberete K58, který je jižním směrem nejvíce tlumen, na rozdíl od K55 nebo K41. Ale K 55 bude za tři měsíce taktéž vysílat ERP 100 kW a K41 je zatím ještě v jednání. Poláci by taky chtěli na K41 použít cílově ERP 100 kW, na rozdíl od současných 50 kW.
Takže až někdo třeba z Towercomu sdělí, že Krížava bude na K32, K35, K39, K52 vysílat s ERP 50 kW, jak je schváleno konferencí GE06, pak budu ticho jako pěna, ať jsou diagramy záření jakékoliv. Neboť celá diskuze vznikla vlastně konstatováním, že v Polsku se snaží logicky využít maximálně možných výkonů, tedy konkrétně na Skryzcnem 100 kW, zatímco na Slovensku je  to obecně pěkná bída, a na Krížavě obvzláště, což je tamějším obyvatelstvem právem kritizováno. Nehledě na to, že taky právě díky pokrytí-nepokrytí slovenské DVB-T velmi chátrá a stalo se již takřka minoritním způsobem příjmu televize, a žádné další stanice se do něj proto nehrnou...
P.S. V Polsku se o místa v muxech DVB-T doslova svádějí bitvy ;)   

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Stefan Bukovan

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 916
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1655 kdy: 25. 03. 2013, 20:51:26 »
Niekto asi nevie čítať. Kde som písal o VÝKONOCH???

Citace
A keby ste si pozreli vyžarovaciu chrakteristiku, ktoré má MUX 1 zo Skrzycne, tak by ste zistili, že síce síce vysiela so 100 kW, ale v plnom výkone smerom na sever, teda do vlastného vnútrozemia a prevažne roviny (a naopak, smerom na juhovýchod, teda do kopcov má útlm)

Vytešujete sa na Skrzycnom a jeho veľkom výkone a kritizujete Towercom že nepáli do ČR podobne ako Poliaci. Pritom to vôbec nie je pravda - ako vidno na vyžarovacej charakteristike aj poliaci sa snažia vysielanie do zahraničia tlmiť. Akurát oblasť Sliezka ležiaca na hranici a vo vhodnom profile to necíti. Keby ste bývali inde, tak chytáte možno Krížavu a nemáte šancu chytiť Skrzycne. Kombinácia jednotlivých slovenských vysielačov umožňuje príjem DVB-T takmer na celom území SR. Problém je v tom, že väčšina si predstavuje, že signál chytí na kus drôtu (netvrdím že to nejde - osobne mám skúsenosti s príjmom DVB-T v idúcom aute na malú prútovú anténku a na Kysuciach je minimum výpadkov). Druhá vec je to, čo s DVB-T urobil Towercom (firma ktoráq prevádzkuje DVB-T a súčasne aj DVB-S - práve digitalizácia a masívna reklama ich Skylinku im umožnila značku výhodne predať a na DVB-S ryžujú aj teraz) - lenže aj keby nepatrili všetky slovenské muxy jednej firme, myslíte si že by bola situácia rapídne iná?  Ani majitelia českých muxov nemajú veľa chuti vysielať mimo české územie - viď Mux3 a Mux 4 a ich presah do SR. Presah je tam, kde to umožňuje profil - hlavne na juhu. Kde sú kopčeky, tak veľké nič.


Skylink CZ, MagioSat (nové)
OpenBox X-810, Ariva 210 HD Combo, ADB 5800SX, KAON CO1300
DG-380


Lukáš Polák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 686
  • Bývalý redaktor DigiZone.cz, nyní Český rozhlas
    • Zobrazit profil
    • Digitální rádio
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1656 kdy: 26. 03. 2013, 17:01:07 »
Pánové, pokud chcete diskutovat o DVB-T na Slovensku, není problém, ale máte k tomu speciálně založené vlákno. Tohle se věnuje čistě Polsku, případně si můžete založit svoje.
Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. O oblast digitálního vysílání se zajímá již od roku 2001. Od února 2016 má na starosti web Českého rozhlasu Digital: http://www.rozhlas.cz/digital/


VITEK2442

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 544
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1657 kdy: 03. 04. 2013, 12:51:49 »


Slovensko

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 127
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1658 kdy: 04. 04. 2013, 09:46:31 »
Zdravím má někdo info kdy spustí Klodzko - Czarna Gora K25  MUX3 , nebo nude jiní kanál ?? dík. ;D


Josef Pavera

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 133
    • Zobrazit profil
    • E-mail
DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1659 kdy: 04. 04. 2013, 15:44:30 »
Už se to blíží ! Další 4.etapa vypínání analogu v Polsku 22.dubna. Zajímá mě hlavně Opole,jehož signál dojde,až na výše položené kopce na jablunkovsku.
Wyłączenie telewizji analogowej
 Wyłączenie telewizji analogowej w kolejnych obszarach Polski w ramach 4 etapu nastąpi 22 kwietnia 2013 roku. Sygnał zostanie wyłączony w obszarach miast: Częstochowa, Gorlice, Kłodzko, Opole, Rabka, Szczawnica, Tarnów, Wrocław i Zakopane. Od tego dnia w tych rejonach dostępny będzie jedynie sygnał z nadajników telewizji cyfrowej DVB-T. Całkowite wyłączenie sygnału analogowego w Polsce  zostało zaplanowane na lipiec 2013 roku.


Lukáš Polák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 686
  • Bývalý redaktor DigiZone.cz, nyní Český rozhlas
    • Zobrazit profil
    • Digitální rádio
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1660 kdy: 04. 04. 2013, 19:13:51 »
Nebojte se, budeme to sledovat. Btw. signál z Opole dolétne až na mou anténu v Praze, i když signál je v podstatě nesledovatelný. ;)
Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. O oblast digitálního vysílání se zajímá již od roku 2001. Od února 2016 má na starosti web Českého rozhlasu Digital: http://www.rozhlas.cz/digital/


pevy

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 476
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1661 kdy: 04. 04. 2013, 20:14:54 »
Takže avizované náhradě muxu2 (K61- K38) z naší Černé hory vypnutím analogu z Klodska (K21,K38,K52) už nic nebude stát v cestě ?!
DVB-T/T2: Černá hora (K26,28,31,45), Krásné (K26,28,34), Kojál, Praděd, Klodsko (K25,46), Andrlův chlum (K21), Sněžné jámy (K24,30,35).
DAB: Teleko Černá hora 5D, ČRo 12C+12D


adchron

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 197
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1662 kdy: 04. 04. 2013, 21:12:33 »
Takže avizované náhradě muxu2 (K61- K38) z naší Černé hory vypnutím analogu z Klodska (K38)
Skoordinovane 02.02.2012r
Trutnov K38 15E4430 50N3909CZE 1299+73 100KW H ND(vykon v dBW,azimut 0-350) 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0 50.0
Nowy Sacz-Juh


flegi

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 16
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1663 kdy: 04. 04. 2013, 21:36:53 »
Dokud se na PL vysílači Jelenia Góra - Śnieżne Kotły nepřesune MUX 2 z k37 na finální kanál, tak asi ne.
FM: RX: Sony XDR-F1HD (I2C mod), Sony XDR-S3HD
       ANT: H/V Moxon
DAB: RX: Dual DAB 4
         ANT: Emme Esse 10Rb3
         AMP: 20dB LNA


Aleš Pipek

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 729
  • QTH: Pardubice (není li uvedeno jinak)
    • Zobrazit profil
    • RCD Radiokomunikace spol. a.s.
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1664 kdy: 04. 04. 2013, 21:54:29 »
Dokud se na PL vysílači Jelenia Góra - Śnieżne Kotły nepřesune MUX 2 z k37 na finální kanál, tak asi ne.
Jak to s tím souvisí ?