Autor Téma: DVB-T v Polsku.  (Přečteno 730499 krát)

STANO STASKO

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 42
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1245 kdy: 21. 06. 2012, 13:15:33 »
ale zaleži na citlivosti tunera a dosť :-X

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Frantisek Kroupa

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1246 kdy: 25. 06. 2012, 22:03:41 »
Bydlím na Ostravsku a už delší dobu je mi polské DVB-T vysílání záhadou. Mění se to každou chvíli. O to by nebylo, tedy až na to, že zmizely TVP Historia a Kultura, zrovna ty nejlepší. Ale u nás v domácnosti máme rozdílný příjem polských digitálních stanic (ale i některých českých, i když v menší míře) na jednotlivých televizích.

Pro ilustraci. Máme televizor v kuchyni, nový už s dvb-t příjmem. Kromě toho mám u sebe v počítači dvb-t tv tuner. Dole v kuchyni mi to našlo všechny programy, vč. polských, dokonce některé 2x (asi v mpeg-2 a mpeg-4). Ovšem u MPX4, tedy Nova HD, ČT HD a Óčko, to hlásí "žádný signál". Nahoře v pc je to naopak. Z polských stanic to našlo jen pár (TVP, TTV, ATM, ESKA, POLO), zbytek ne, ale pro změnu jsem zde chytil MPX4, dokonce to hraje docela dobře, signál asi 73%.

To absolutně nechápu. Anténa na střeše je jedna pro obojí, jak v tom může být takový rozdíl? A aby toho nebylo málo, ještě někteří členové domácnosti mají jednu starší tv, ale mají tam starý set-top-box, kde mají u polských kanálů jen zvuk. Ale naladilo jim to i LTV z Klimkovic a Metropol, ovšem jen název - bez signálu. U mne ani ťuk, u mne (ani na nové televizi) se to prostě neobjevilo vůbec.

Používáte nějaký anténní zesilovač? Řešil jsem totiž velmi podobnou záhadu asi před rokem. Bydlím v Brně a uspořádání bylo/je primitivní: jedna anténa, za ní zesilovač (kvůli rakouské TV) a rozbočovač. Koho to zajímá, viz http://www.digizone.cz/clanky/brno-ceka-digitalni-sok-ct-se-stehuje/nazory/ . V kostce - jeden STB se choval jinak nez druhy (a sam o sobe divne). Poté, co jsem pořídil LCD TV (Samsung a později ještě další LG) to bylo podobné - na jedné TV Rakousko šlo, na druhé ne, obdobně naše multiplexy; když jsem prohodil antenní kabely a pak i přenesl TV, neviděl jsem v tom žádnou logiku. Nicméně (bylo to v období, kdy byla řada změn, takže člověk si nebyl ničím jist) nakonec jsem problém vyřešil,  byl to buď přebuzený anténní zesilovač nebo [až] tuner(y). Dlouhá léta jsem používal  zesilovač dvoustupňový, teď jednostupňový.
U analogového vysílání by to bylo jednoduché, člověk by koukl na obraz a bylo by hned jasno. U digi je to horší a opravdu složitější problémy asi nepůjde vyřešit bez pořádného měřicího přístroje.


MarioF87

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 56
    • Zobrazit profil
    • Asterixův blog číslo 1
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1247 kdy: 27. 06. 2012, 03:49:34 »
Omlouvám se, že jsem dlouho neodpověděl, na základě článků zde na digizone jsem čekal, až jak se projeví změny po 24. červnu. Během té doby jsem zjistil následující:

1) Ptal jsem se synovce, jak je to s tím rozbočovačem. Povídal, že když se loni měnila ta anténa, tak udělal nově i rozbočovač, a teď z rozb. na půdě vede samostatný kabel ke každé televizi, každá tv je řešena samostatně. Čili by měly mít stejný signál.

2) Včera jsem naladil tuner v pc i tv v kuchyni znovu a opět jsou tam rozdíly. Snad nebudu nudit, ale dovolím si uvést stručný přehled.
Společné: zákl. české programy - 4x ČT, 2x Nova, 3x Prima, Barrandov, Óčko, Polar; zákl. polské - 3x TVP, TTV, ATM, Eska, Polo, to je tuším vše.

A pak už byly rozdíly. Zánovní LG v kuchyni naladila VŠECHNY polské komerční stanice, a to hned DVAKRÁT (asi mpeg2 a mpeg4). Tv tuner naladil: ČT1 HD MOS, ČT4 HD MOS, NOVA HD MOS, TV Pohoda MOS. Bohužel na koukání nepoužitelné, mají jen asi 40-60% signálu, jak kdy, a to je málo.

3) Jasně že máme nějaký zesilovač. Ale na ten se budu muset synovce ještě zeptat, přečetl jsem si to až večer. Ovšem nevím, jak může být zesilovač přebuzený, pokud chceme chytat vysílání jiného státu. Přece čím vyšší výkon, tím větší naděje (vzhledem ke vzdálenosti vysílače), ne. Nehledě na logický požadavek chytání hlavně všech českých multiplexů. Nejsou tak daleko doby, kdy český mux3 měl slabý výkon. Teď má 100%. Kdyby měl 60, jako mají u mne ty hd programy, tak je to zas málo.

4) Frantisek Kroupa: k něčemu jste mě inspiroval. Zkusím tv z kuchyně přenést k sobě do pokoje a zapojit do ní kabel, jestli v tom opravdu bude rozdíl. Příp. zkusím i nainstalovat monitor (ono je to totiž vlastně monitor s televizí) a pak zapojím kabel do tv tuneru, i když teda nevím, jestli zrovna monitor hraje roli v tom, co naladí tv tuner. Ale asi až v neděli, dřív nebude čas.
Škoda, že už nemám starý tv tuner, bylo by zajímavé porovnat co naladil, s tím, co mám v pc teď.
I když je fakt, že většinou se dívám v kuchyni, přece jen nová tv má větší uhlopříčku, a teď jsem konečně zas po dlouhé době využil Poláky, sleduju Wimbledon z Polsat Sport News, aspoň na něco se to hodí. Jenže LG pro změnu neumí nahrávat, na rozdíl od tv tuneru, proto bych rád docílil toho, aby to bylo stejné.


Tak teď už to snad bylo vyčerpávající  :)

P.S. Jaké je správné slovo na doplnění "co je šeptem, to je...", napsal jsem žertem a nevzalo mi to. Musel jsem zkopírovat celý text a obnovit stránku, aby se objevilo jiné ověření. Opravdu to musí být až takhle zabezpečené při odesílání příspěvku?
« Poslední změna: 27. 06. 2012, 03:52:55 od MarioF87 »


Libor L

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 695
  • Po klacku sahá ten, komu došly argumenty!!
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1248 kdy: 27. 06. 2012, 07:04:35 »
U programu TVP1 HD v MPX1-PL (TX Katowice - Kosztowy na K55), není vysílaný TXT. U TVP2 tento normálně funguje.

Edit.

dnes ráno došlo ke změně parametrů u programů TVP2 v MPX1-PL. Pro jeho funkčnost je potřeba provést opětovné naladění tohoto tv programu!
« Poslední změna: 27. 06. 2012, 08:45:14 od Libor L »


Adámek Karel

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 391
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1249 kdy: 27. 06. 2012, 14:29:50 »
Opticum 9500 HD WORLD SAT TV 28,5°-23,5°-19,2°-13°E
40PFL6606H/12,RWT DTV-401T,Evolve Scorpio DT-3010HD
DVB-T-CZ Mux 1,2 Biskupská kupa Zlaté Hory (36,53k)  PL Mux 1,2,3 Opole Chrzelice (46,34,43k)  
Antény - 2xTVA 21-60
Zesilovač IVO DVB-T 30dB X
Slučovač IVO SLR03-F 36,51-53k + Rest

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Libor L

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 695
  • Po klacku sahá ten, komu došly argumenty!!
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1250 kdy: 27. 06. 2012, 14:59:54 »
TXT u TVP1 HD v MPX1-PL opět funguje.


MarioF87

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 56
    • Zobrazit profil
    • Asterixův blog číslo 1
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1251 kdy: 28. 06. 2012, 16:57:04 »
V článku na digizone zabývajícím se novinkami v českém mux4 je uvedeno, že na Ostravsku bude do konce t.r. mux4 místo k63 vysílat na k38, kde nyní chytáme Poláky. Co je na tom pravdy? Doufám, že k tomu nedojde, byl by to asi konec příjmu (jakékoli) polské tv v této oblasti, kde máme přesah signálu ze sousedního státu už desítky let  :(


Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 884
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1252 kdy: 28. 06. 2012, 17:10:46 »
V článku na digizone zabývajícím se novinkami v českém mux4 je uvedeno, že na Ostravsku bude do konce t.r. mux4 místo k63 vysílat na k38, kde nyní chytáme Poláky. Co je na tom pravdy? Doufám, že k tomu nedojde, byl by to asi konec příjmu (jakékoli) polské tv v této oblasti, kde máme přesah signálu ze sousedního státu už desítky let  :(
Konec příjmu jakékoliv polské tv? Ale...! Na K38 se přece vysílá ze Skryczneho jen mux 2! Mux 2 navíc vysílají Katowice na K49, který lze na ostravsku běžně zachytit. A nadto - finální kanál pro mux2 TX Wisla-Skryczne je 58, na který bude mux 2 převeden nejpozději v březnu 2013.
Na druhou stranu je možné, že Pařízek v Ostravě spustí vysílač mux4 na K38 již na podzim. V tom  případě ale asi pidivýkonem, nevím, nevím, jak by polská strana zareagovala... I když - kde v ČTÚ vyštrachali pro mux4 K38, když tento není pro Moravskoslezský kraj podle GE06 koordinován, je docela záhadou. Na druhou stranu je ale fakt, že v přilehlém okolí je nejblíže plánován až na Velké Javorině nebo v Trenčíne Nad oborou, takže je vlastně pro ostravsko volný...


Adámek Karel

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 391
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1253 kdy: 28. 06. 2012, 17:51:42 »
No pokud porovnáte výšku vysílače Wisly a Ostravy tak Poláci tu veš v kožichu ani nepocítí.

Ostraváci pokud si počkají tak potom přetočí na mux4 bez nákladu,a zásahu do rozvodu.

Wisla mux2 pujde potom na 58k/30kW,Kosztowy na 49k zustane,ale podle webu Emitelu z 50kW,ted tam je 63kW.

63k muxu4 má  platné povolení jen do konce roku 2012.
Opticum 9500 HD WORLD SAT TV 28,5°-23,5°-19,2°-13°E
40PFL6606H/12,RWT DTV-401T,Evolve Scorpio DT-3010HD
DVB-T-CZ Mux 1,2 Biskupská kupa Zlaté Hory (36,53k)  PL Mux 1,2,3 Opole Chrzelice (46,34,43k)  
Antény - 2xTVA 21-60
Zesilovač IVO DVB-T 30dB X
Slučovač IVO SLR03-F 36,51-53k + Rest


MarioF87

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 56
    • Zobrazit profil
    • Asterixův blog číslo 1
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1254 kdy: 28. 06. 2012, 18:16:57 »
Na K38 se přece vysílá ze Skryczneho jen mux 2! Mux 2 navíc vysílají Katowice na K49, který lze na ostravsku běžně zachytit.

Pardon, nechal jsem se unést  :D
a hlavně - podle přehledu na http://www.telewizja-cyfrowa.com/nadajniki.html zjišťuji, že jsem se spletl. Pochopitelně chytám z vysílače Kosztowy a nikoli Skrzyczne. S výkonem, jaký má mux2 ze Skrzyczneho, bych si u nás neškrtl. Takže přeladění našeho muxu4 na k38 nebude problém. Uf...


Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 884
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1255 kdy: 28. 06. 2012, 18:21:44 »
Jistě, ale Poláci bývají hákliví  ;) Je jasné, že Wisla spíše zaruší náš mux4, než opačně, i když K38 "jede" výkonem pouze 1,25 kW, navíc se směrovým diagramem.

Jinak jsem si taky už asi před dvěma měsíci všimnul, že Emitel uvádí v konečné tabulce pro mux 2 Katowice s výkonem 50 kW. Ani se nedivím, pokud to bude z Wisly "pálit" 30 kW ND, pak i 50 kW v Katowicích je až až.  I když - oni ty výkony i případné vyzařovací diagramy klidně ještě upraví. Poláci jsou v tomhle velice pružní  ;D


Adámek Karel

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 391
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1256 kdy: 28. 06. 2012, 18:32:02 »
V PL to bude ještě zajímavé,protože nikdo analog vypínat nechce,a ted ještě přišla TVP s tím že nechce opustit mux1,protože má mít nejlepší pokrytí,po vypnutí analogu a cití se poškozena ,protože mux 3 výstavba je v nedohlednu a pokrytí bude menší.
Opticum 9500 HD WORLD SAT TV 28,5°-23,5°-19,2°-13°E
40PFL6606H/12,RWT DTV-401T,Evolve Scorpio DT-3010HD
DVB-T-CZ Mux 1,2 Biskupská kupa Zlaté Hory (36,53k)  PL Mux 1,2,3 Opole Chrzelice (46,34,43k)  
Antény - 2xTVA 21-60
Zesilovač IVO DVB-T 30dB X
Slučovač IVO SLR03-F 36,51-53k + Rest


MarioF87

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 56
    • Zobrazit profil
    • Asterixův blog číslo 1
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1257 kdy: 28. 06. 2012, 18:33:44 »
Tak jsem experimentoval a zkoušel ty naše televize a s následujícím výsledkem.
Vyzkoušel jsem LG na dvou jiných místech v domě, ve druhé kuchyni a u sebe (samostatně, bez pc). Výsledek byl překvapující. Vše se naladilo a vše fungovalo, krásně, a to vč. českého muxu4. Rozdíl je jen v kuchyni č. 1. MUX2PL jede v mpeg2 dobře, mpeg4 kostičkuje, český mux4 hlásí "žádný signál". Synovec má podezření na starý koax. kabel, všude jinde se měnil, jen tam ne. Navíc má nejdelší délku a vede přes půdu, je možné, že do něho i žraly myši  :D Asi budem muset udělat ten rozvod znovu.

Tv karta v pc - zkoušel jsem naladit znovu a jako oblast jsem dal Polsko místo ČR. Naladil se i mux2PL, ale s 0% signálu na všech stanicích, ani si to neškrtlo. Při zpětném naladění na oblasti ČR zatím čekám, jak to dopadne.
Pokud jde o rozdílné naladění tv karty v pc, vysvětluji si to, jak tu někdo napsal, rozdílnou citilivostí tuneru. Tv karta se asi nikdy nevyrovná opravdovému televizoru, a to ještě dobře, že mám interní. Kdysi jsem měl externí tv kartu a to byla hrůza, naprostá slabota! Přesto stále nechápu, proč mux1PL to zobrazuje krásně, když ten má mnohem menší výkon než mux2PL, kde každá stanice má 0%.


adchron

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 197
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1258 kdy: 08. 07. 2012, 10:27:27 »
Uz je známy vykon Mux-2 s vysielaca Snezne Jamy, vykon na prechodnom kanale K37 bude na urovni 100KW ERP. Spustenie Mux-2 ak uz som pisal na tomto fore TU planovane je v mesiacoch August ,September
 co uz potvrdil TU technicky predstavitel spolocnosti ITI(TVN,TVN-7,TTV) Tomasz Berezowski, obmedzenie v dB na Cesko bude take ak v pripade TVP-1,2,Polsat a Mux-1
Nowy Sacz-Juh


Milan Bahník

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 50
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1259 kdy: 08. 07. 2012, 12:42:22 »
Uz je známy vykon Mux-2 s vysielaca Snezne Jamy, vykon na prechodnom kanale K37 bude na urovni 100KW ERP. Spustenie Mux-2 ak uz som pisal na tomto fore TU planovane je v mesiacoch August ,September
 co uz potvrdil TU technicky predstavitel spolocnosti ITI(TVN,TVN-7,TTV) Tomasz Berezowski, obmedzenie v dB na Cesko bude take ak v pripade TVP-1,2,Polsat a Mux-1
jestli mi to pojede jako mux 1 tak se těším! :)
DVB-T/T2: Krásné, Slatiňany - silo, Černá hora, Hradec Králové - Chlum, Pardubice - TKB, Sněžné jámy (K24, 30).
IPTV: Antik TV