Autor Téma: DVB-T v Polsku.  (Přečteno 733645 krát)

Honza Novák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 448
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1110 kdy: 18. 05. 2012, 13:44:00 »
TX Katowice - Kosztowy s MPX1-PL na K55 spuštěn.
Díky za info  ;D

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Adámek Karel

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 391
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1111 kdy: 18. 05. 2012, 15:01:58 »
Spuštěno 5 nových vysílaču muxu 1 PL :


- RTON Tarnów / Św. Marcina
- SLR Chruszczewka
- RTCN Katowice / Kosztowy
- RSTV Jawor / Bieszczady
- TON Ciechanów
Opticum 9500 HD WORLD SAT TV 28,5°-23,5°-19,2°-13°E
40PFL6606H/12,RWT DTV-401T,Evolve Scorpio DT-3010HD
DVB-T-CZ Mux 1,2 Biskupská kupa Zlaté Hory (36,53k)  PL Mux 1,2,3 Opole Chrzelice (46,34,43k)  
Antény - 2xTVA 21-60
Zesilovač IVO DVB-T 30dB X
Slučovač IVO SLR03-F 36,51-53k + Rest


ilja2001

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1112 kdy: 18. 05. 2012, 19:19:36 »
Nevíte s jakým výkonem jedou ty Katowice na 55 k.? Oproti MPX2 na kanálu 49 mi to jede výrazně hůř, u mě prakticky na hranici detekce.

Edit: tak podle stránek Emitelu by to mělo jet s výkonem 25 kW, tak asi proto ten rozdíl.
« Poslední změna: 18. 05. 2012, 19:26:07 od ilja2001 »


K. Vav

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 225
    • Zobrazit profil
    • E-mail


Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1114 kdy: 18. 05. 2012, 21:22:09 »
sním, či bdím - ráno jsem přepnul na Poláky 48.k a neměl jsem signál a teď vše bez problémů, a trocha vylepšení - krom TVP1 má zvuk DD i TVP2 a TTV :)
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Miroslav Kuzník

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 285
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1115 kdy: 18. 05. 2012, 21:55:49 »
Zdravím Libore.K55 v plné kvalitě


Libor L

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 695
  • Po klacku sahá ten, komu došly argumenty!!
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1116 kdy: 19. 05. 2012, 05:58:26 »
JJ, dík! Jinak dnes ráno zlepšené podmínky, z Czenstochowe hrají oba MPX na K35+39 a z Opole MPX2-PL na K34 v místní síle. K55 mám oproti K49 slabší asi o 3dB, na anténě a projevuje se tam místní vedlejší K54, kdy vzdálenost místa příjmu od Hošťálkovic je 7km, přímý výhled, od Hladnova 4.7km, taky přímá viditelnost, navíc je to téměř shodný směr, jako Katowice.


ilja2001

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1117 kdy: 19. 05. 2012, 12:41:28 »
Taky jsem ráno zaregistroval lepší příjmové podmínky, z Opole (110 km) naladěny oba MPX, K34 silnější než K46. Ale dopoledne už signál klesnul na obvyklé hodnoty na mezi detekce TV. Signál MPX1-PL z Katowic na K55 ale nešel ani ráno. Kromě slabšího signálu se to asi tluče s českým K54.
« Poslední změna: 19. 05. 2012, 12:43:01 od ilja2001 »


Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1118 kdy: 19. 05. 2012, 21:40:14 »
já jsem se trochu zamyslel nad tím absolutním útlumem signálu ze Sněžných Jam na Prahu, MB a spol....na přiloženém obrázku je vidět, u modré výseče, jakým směrem signálu stíní věž a u mého QTH je to těsně na hraně - kdybych měl tak výkonný dalekohled, měl bych, čistě teoreticky - vidět z mého QTH tubus s AS.
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky


Butes

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 549
  • DVB-T Ready-Krásné 100kW!
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1119 kdy: 19. 05. 2012, 22:11:26 »
Sice jsem mimo vámi vykreslenou výseč, ale ze SJ si ani neškrtnu přes nedaleký kopec. Hodnoty nejdou spektrákem naměřit (kvůli MPEG4) ale je nějaká šance zlepšit signál, když bargraf na TV ukazuje kvalitu signálu hodnotu 25? Otočená anténa na ČH, úhlem 5,6 stupňů od SJ. Je možné čekat s takto blízkým úhlem citelné zlepšení? Anténa je dosti nedostupná, tak se raději ptám takto. Do budoucna, jakmile u muxu2 navýší výkon na 50kW, zkusím ještě Klodzko. To je přeci jenom blíž, asi 85km. nemá význam mít obě antény natočené na ČH a Krásné když z muxu3 budou vysílat stejné programy (Genus plus odejde na Ještěd a na Krásném a ČH má jít Východočeská televize) takže půjde ještě laborovat.
DVB-T Krásné 32k 34k 39k, Andrlův Chlum 45k
Phillips 32PFL7406K, Leadtek WinFast DTV1800H
DVB-S Astra 19,2°E 23,5°E; Philips 32PFL7406K
DAB Technisat DigitRadio 210 IR
FM Philips LX600


Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1120 kdy: 19. 05. 2012, 22:30:10 »
tak, to je dobře, že jste mimo :) ale pokud Vám brání ten kopec, je to těžký - třeba by se dalo laborovat s nějakým zesilovačem...a co výškový profil mezi Hlinskem a Klodzkem je příznivý?
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky


Libor L

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 695
  • Po klacku sahá ten, komu došly argumenty!!
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1121 kdy: 20. 05. 2012, 06:28:29 »
Sice jsem mimo vámi vykreslenou výseč, ale ze SJ si ani neškrtnu přes nedaleký kopec. Hodnoty nejdou spektrákem naměřit (kvůli MPEG4) ale je nějaká šance zlepšit signál, když bargraf na TV ukazuje kvalitu signálu hodnotu 25? Otočená anténa na ČH, úhlem 5,6 stupňů od SJ. Je možné čekat s takto blízkým úhlem citelné zlepšení? Anténa je dosti nedostupná, tak se raději ptám takto. Do budoucna, jakmile u muxu2 navýší výkon na 50kW, zkusím ještě Klodzko. To je přeci jenom blíž, asi 85km. nemá význam mít obě antény natočené na ČH a Krásné když z muxu3 budou vysílat stejné programy (Genus plus odejde na Ještěd a na Krásném a ČH má jít Východočeská televize) takže půjde ještě laborovat.

Pokud je měřák určený pro DVB-T, tak na spektru by se měla COFDM obálka normálně ukázat. Poláci sice používají MPEG4/AVC-H.264, ale pouze pro kompresi jednotlivých tv programů. Jinak se to přenáší ve standartním MPEG2 kontejneru, takže by to všechny měřící přístroje, které umí měřit DVB-T měly na spektru zobrazit.  Je to stejné jako náš MPX4, tam jsou tv v 2x MPEG4/AVC-H.264 a 1x MPEG2.


Butes

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 549
  • DVB-T Ready-Krásné 100kW!
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1122 kdy: 20. 05. 2012, 06:43:18 »
Již jsem to sem na fórum dával, na spektráku se zobrazí pouze nosná 48k. Viz. obrázek. A to je tak všechno co Promax TV Explorer ukáže. Nebo se musí změnit jinak nastavení oproti měření v českého dvb-t?
« Poslední změna: 20. 05. 2012, 06:44:52 od Butes »
DVB-T Krásné 32k 34k 39k, Andrlův Chlum 45k
Phillips 32PFL7406K, Leadtek WinFast DTV1800H
DVB-S Astra 19,2°E 23,5°E; Philips 32PFL7406K
DAB Technisat DigitRadio 210 IR
FM Philips LX600


Butes

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 549
  • DVB-T Ready-Krásné 100kW!
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1123 kdy: 20. 05. 2012, 06:52:04 »
tak, to je dobře, že jste mimo :) ale pokud Vám brání ten kopec, je to těžký - třeba by se dalo laborovat s nějakým zesilovačem...a co výškový profil mezi Hlinskem a Klodzkem je příznivý?

Je to jako z bláta do louže. :( Zesilovač tam je teroz 18db. netuším, zda by pomohl 22db. Město je zkrátka v dolině. Jediné, co mě trochu zachraňuje je barák vysoký 21 metrů.
DVB-T Krásné 32k 34k 39k, Andrlův Chlum 45k
Phillips 32PFL7406K, Leadtek WinFast DTV1800H
DVB-S Astra 19,2°E 23,5°E; Philips 32PFL7406K
DAB Technisat DigitRadio 210 IR
FM Philips LX600


Libor L

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 695
  • Po klacku sahá ten, komu došly argumenty!!
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #1124 kdy: 20. 05. 2012, 06:59:03 »
Již jsem to sem na fórum dával, na spektráku se zobrazí pouze nosná 48k. Viz. obrázek. A to je tak všechno co Promax TV Explorer ukáže. Nebo se musí změnit jinak nastavení oproti měření v českého dvb-t?

Ano, to co je na obr. je COFDM obálka. V tvém případě značně zdeformovaná a jasně signalizující, že za takovýchto podmínek nebude možné na K48 DVB-T bezproblémově přijímat.