Autor Téma: DVB-T v Polsku.  (Přečteno 732987 krát)

Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #975 kdy: 27. 04. 2012, 22:31:24 »
no, to jsem zvědav, jestli to opravdu bude tak, jak by to teoreticky mělo být, to znamená, že bych u mě - v Horních Stakorách u Mladé Boleslavi - při přímé viditelnosti na Sněžné Jámy a vzdálenosti cca. 60 km by neměl být žádný použitelný signál, přitom všechny 3 analogové programy přijímám celkem obstojně....necháme se překvapit...
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Butes

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 549
  • DVB-T Ready-Krásné 100kW!
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #976 kdy: 27. 04. 2012, 22:31:43 »
Tak jestli to takto dopadne, tak utřem leda tak velkou nudli a ne polské HD. :-\
DVB-T Krásné 32k 34k 39k, Andrlův Chlum 45k
Phillips 32PFL7406K, Leadtek WinFast DTV1800H
DVB-S Astra 19,2°E 23,5°E; Philips 32PFL7406K
DAB Technisat DigitRadio 210 IR
FM Philips LX600


Butes

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 549
  • DVB-T Ready-Krásné 100kW!
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #977 kdy: 27. 04. 2012, 22:34:58 »
no, to jsem zvědav, jestli to opravdu bude tak, jak by to teoreticky mělo být, to znamená, že bych u mě - v Horních Stakorách u Mladé Boleslavi - při přímé viditelnosti na Sněžné Jámy a vzdálenosti cca. 60 km by neměl být žádný použitelný signál, přitom všechny 3 analogové programy přijímám celkem obstojně....necháme se překvapit...

Pokud postaví za vysílač železobetonovou desku, teorie by se mohla proměnit v praxi.
DVB-T Krásné 32k 34k 39k, Andrlův Chlum 45k
Phillips 32PFL7406K, Leadtek WinFast DTV1800H
DVB-S Astra 19,2°E 23,5°E; Philips 32PFL7406K
DAB Technisat DigitRadio 210 IR
FM Philips LX600


O P

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 33
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #978 kdy: 28. 04. 2012, 00:09:43 »
já to mám vzdušnou čarou na vysílač Sněžné Jámy cca 5-6 km, analog mi šlape bez problému, a podle mapy pokrytí digitálu by u nás neměl být žádnej singál. Nemůžu tomu uvěřit.


Libor L

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 695
  • Po klacku sahá ten, komu došly argumenty!!
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #979 kdy: 28. 04. 2012, 06:47:53 »
Myslím si, že to nebude tak "horké" s tím omezením jižním směrem. Podle provozních povolení UKE se má vysílat do stejného AS, jako všechny tři A programy na K30+35+47 a tam je (samozřejmě papírově) omezení do jižního směru cca. 30dB. Takže omezení 60dB je jen zbožné přání PL strany, kterou (samozřejmě vzhledem k postojům naší administrace) vydává jako oficiální. Na fóru Emitelu, k tomuto omezení proběhla obsáhlá diskuse (link na ní jsem zde umístil několik postů zpět) a sami představitelé Emitelu přiznali, že nelze instalovat AS (navíc se má použít stávající), který by tak silné omezení dokázal obsáhnout. Nezávisle to potvrdil i Ing. Berezowski, technický ředitel pro vysílání skupiny TVN.

Polská strana málokdy předepsané omezení, ať už v pásmech FM nebo VHF, či UHF dodržovala, takže divil bych se, pokud by tak činila nyní!! Navíc vysílání má být zahájeno nejpozději 31. května (v PL MAJA, protože měsíc kwieten je u nich DUBEN!! - často si to u nás skoro každý plete) a pokud by chtěli vysílat z nového AS, což z povolení UKE nevyplývá, tak už by jej museli minimálně začít instalovat, aby termín dodrželi. A to na této kótě, kde je ještě nyní přes metr a půl sněhu, jaksi moc v úvahu nepřichází.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Libor L

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 695
  • Po klacku sahá ten, komu došly argumenty!!
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #980 kdy: 28. 04. 2012, 07:32:13 »
Navýšení výkonu na TXu Klódzko - Czarna Góra, zdroj fórum Emitel.pl:

Tomasz Berezowski   Tytuł: Re: DVB-T Kłodzko / Czarna GóraNapisane: dzisiaj, o 00:28 
 
 

Dołączył(a): 19 cze 2009, o 16:41
Posty: 559
Lokalizacja: Warszawa/Mokotów, dekoder ADB2850ST, antena siatkowa bez wzmacniacza, odbiór z RTCN Warszawa PKiN 

"Uprzejmie informuję, że udało nam sie wywalczyć zwiększenie mocy nadajnika MUX-2 Kłodzko/Czarna Góra z 20kW do 50kW. UKE zrobiło naprawdę dobrą robotę. Będę informował, kiedy uda się dokonać zmianę mocy, prawdopodobnie będzie trzeba wymienić nadajnik, co potrwa kilka miesięcy."

Zajímavé, že jim to odsouhlasila CZ administrace, protože na stejném tv kanále 58 vysílá i náš TX Ústí n/L Buková Hora.

Pokud by šlo o navýšení ERP, některého z našich pohraničních TXů, tak PL administrace, by tak "vstřícná" nebyla! To vím z vlastních zkušeností z minulých dob!  >:( >:(


 
 
 


Butes

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 549
  • DVB-T Ready-Krásné 100kW!
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #981 kdy: 28. 04. 2012, 09:06:41 »
... a pokud by chtěli vysílat z nového AS, což z povolení UKE nevyplývá, tak už by jej museli minimálně začít instalovat, aby termín dodrželi. A to na této kótě, kde je ještě nyní přes metr a půl sněhu, jaksi moc v úvahu nepřichází.

Ano, od Labské boudy je to coby kamenem dohodil, ale již ráno tam bylo 11 stupňů Celsia. http://www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/kam/prohlizec.html?cam=labskabouda
DVB-T Krásné 32k 34k 39k, Andrlův Chlum 45k
Phillips 32PFL7406K, Leadtek WinFast DTV1800H
DVB-S Astra 19,2°E 23,5°E; Philips 32PFL7406K
DAB Technisat DigitRadio 210 IR
FM Philips LX600


Libor L

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 695
  • Po klacku sahá ten, komu došly argumenty!!
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #982 kdy: 28. 04. 2012, 11:24:28 »
Nemá cenu spekulovat.   :D :D
Shrňme si technická data. Povolení UKE je pro vysílání DVB-T na K48 pro původní AS. Technicky omezení v nežádoucím směru vyzařování 60dB nelze provést. Instalace nového AS v termínu do 31. 05. 2012 také nelze od nynějška stihnout. Musel by se nejprve namontovat provizorní UHF AS, pak demontovat původní AS, případně provést výměnu 12ks AJ v současném laminátovém tubusu, včetně kompletní dílčí kabeláže od hlavního děliče k jednotlivým AJ. Tyto činnosti jsou otázkou minimálně 6 týdnů, takže k vysílání DVB-T se bude používat (aspoň zpočátku, v pozdější době se UHF AS bude muset vyměnit, kvůli končící životnosti, ale nelze počítat s tím tolik diskutovaným omezením 60dB) stávající UHF tubus. Z technického hlediska jiná možnost zkrátka není.
« Poslední změna: 28. 04. 2012, 11:26:37 od Libor L »


adchron

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 197
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #983 kdy: 30. 04. 2012, 15:30:31 »
Vysielace Mux-1  Opole-Chrzelice K46,Wroclaw-Sleza K64 a Krakow-Choragwica uz v testovacej  prevadzke
Nowy Sacz-Juh


Lukáš Polák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 687
  • Bývalý redaktor DigiZone.cz, nyní Český rozhlas
    • Zobrazit profil
    • Digitální rádio
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #984 kdy: 30. 04. 2012, 17:13:21 »
Gratulace! Zkoušel jsem už odpoledne 46. kanál, ale v Praze se bohužel nechytám, i když je úplně volný. Jedinou možností holt bude inverze. I analog mi odtud še na hranici možností...
Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. O oblast digitálního vysílání se zajímá již od roku 2001. Od února 2016 má na starosti web Českého rozhlasu Digital: http://www.rozhlas.cz/digital/


Adámek Karel

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 391
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #985 kdy: 30. 04. 2012, 18:34:27 »
No konečně to zapli :

Ukazatele na TV PHILIPS 40PFL6606H/12

Intenzita signálu/kvalita signálu

Opole / Chrzelice :

k. 34,43,46   98/100%

Mux 3 kde je jen 2,5kW (zbyvající dva 100kW) jsem měl slabší ale ted po spuštění muxu 1 se signál znatelně zlepšil.

Ted jen aby to překlopili do HD a budu slintat blahem.

http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?aid=/20120430/region/120439950
 
« Poslední změna: 30. 04. 2012, 19:24:17 od karel Adámek »
Opticum 9500 HD WORLD SAT TV 28,5°-23,5°-19,2°-13°E
40PFL6606H/12,RWT DTV-401T,Evolve Scorpio DT-3010HD
DVB-T-CZ Mux 1,2 Biskupská kupa Zlaté Hory (36,53k)  PL Mux 1,2,3 Opole Chrzelice (46,34,43k)  
Antény - 2xTVA 21-60
Zesilovač IVO DVB-T 30dB X
Slučovač IVO SLR03-F 36,51-53k + Rest


spyko

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 573
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #986 kdy: 30. 04. 2012, 19:57:38 »
Na Krakov se nechytám /zakryt baráku/,Katowice totéž,ale Skrzyczne jede jak z praku ,mux1,2,- 3chybí škoda,jedině,že by byly před fodbalem nějaké testy !!!Dokončují barák-navrat satu se blíží !!! 8)
Manhattan/optibox aligátor/,AL85,Moteck 2100a,Bensat 120 hd,Panasonic 42PX80,philips 5680,180D


Miroslav Kuzník

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 285
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #987 kdy: 30. 04. 2012, 21:40:07 »
Opole k46 Kvalita 100% přijem pod Javorovým


spyko

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 573
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #988 kdy: 30. 04. 2012, 22:14:23 »
Pánové,měl bych prosbičku,budu potřebovat spojit/sloučit/ dvě anteny/napod.bu119/ ,na jedné poláci,na druhé slováci,ale oba muxy s těchto antén jsou dost na hraně,zesil. teroz 18 db a 22db nizkošumové,jinak mi nezbude než natáhnou 2x koax,je nějaká možnost ,děkuji !!! 8)
Manhattan/optibox aligátor/,AL85,Moteck 2100a,Bensat 120 hd,Panasonic 42PX80,philips 5680,180D


MartinCe

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 51
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #989 kdy: 01. 05. 2012, 15:31:35 »
Má někdo zkušenosti s příjmem signálu z okolí Chrudimi či Pardubic ? Budu pevně doufat, že útlum z Jelení Hory bude shodný jako u analogu, který přijímám perfektně na klasickou anténu a špatně, ale přeci jenom na prutovou anténu v děcáku. Nevím taky,proč nepřijímám signál z Klodzka, když někteří jej přijímají i z delší vzdálenosti směrem na jihozápad od vysílače.
« Poslední změna: 01. 05. 2012, 15:33:49 od Martin Čečetka »