Autor Téma: VKV z Maďarska zachyceno v Praze  (Přečteno 6205 krát)

Lukáš Polák

• Profík
  • Bývalý redaktor DigiZone.cz, nyní Český rozhlas
    • Zobrazit profil
    • Digitální rádio
VKV z Maďarska zachyceno v Praze
« kdy: 16. 06. 2012, 19:22:57 »
Pánové,

dnes se mi podařilo v Praze poprvé zachytit Maďarsko na VKV.

Více na mém blogu: http://blog.digizone.cz/polak/dalkovy-prijem-vkv-rozhlasu-z-madarska-v-praze/
Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. O oblast digitálního vysílání se zajímá již od roku 2001. Od února 2016 má na starosti web Českého rozhlasu Digital: http://www.rozhlas.cz/digital/

Reklama

• Stálý člen

Slovensko

• Stálý člen
    • Zobrazit profil
Re:VKV z Maďarska zachyceno v Praze
« Odpověď #1 kdy: 17. 06. 2012, 10:34:23 »
Zdravím , myslím že jeto nemožné chytat v Praze signál z Madarska a Slovenska  ,( mnoho kopců a Praha je moc utopená asi 100m.n.m. ) to bychom ve Vých. Čechách museli chytat a na VKV nic není .  8)

DT-amater

• Člen
  • **
    • Zobrazit profil
    • Navod na zhotoveni dvojite kosoctverecne anteny pro UHF
« Odpověď #2 kdy: 17. 06. 2012, 10:46:36 »
Zdravím , myslím že jeto nemožné chytat v Praze signál z Madarska a Slovenska  ,( mnoho kopců a Praha je moc utopená asi 100m.n.m. ) to bychom ve Vých. Čechách museli chytat a na VKV nic není .  8)
Za standardnich prijmovych podminek ano, je to nemozne, ale asi jste necetl odkazovany clanek v blogu.

Kuba Melín

• Global Moderator
  • Profík
    • Zobrazit profil
    • DVB Servis
« Odpověď #3 kdy: 17. 06. 2012, 10:56:34 »
I za standardních podmínek je to možné. On VKV signál není UHF, a šíří se dost ohyby a odrazy a jeho cesty jsou doslova nevyzpytatelné :)

Už několik let (defakto od spuštění té frekvence) chytám na jihovýchodě Prahy na 107,8 FM program Kossuth z Budapešti. Signál má sice šílené úniky, ale jde stále. Je to dané volnou frekvencí, na 107,8 FM tu mimo Beatu z České Lípy nic není, a ten je z jiného směru a s jinou polarizací, takže při namíření antény na Maďarsko to odsměruji. Občas z Maďarska ještě  chodí 100,5 FM z vysílače Kabhegy, to ale až za těch lepších podmínek.

Podobně stabilně za každých podmínek mi na 107,8 FM chodí Rete Uno ze švýcarského Säntisu, což je ještě dál, než ta Budapešť.

Příjem je realizován na devítiprvkovou anténu a stolní tuner Sony.
S anténami je to jako s ženami - je to složitější, než to na první pohled vypadá :)

Profesionální instalace antén pro DVB-T, DAB i VKV FM, satelitních parabol, měření signálu a další poradenství - http://www.dvbservis.cz

DT-amater

• Člen
  • **
    • Zobrazit profil
    • Navod na zhotoveni dvojite kosoctverecne anteny pro UHF
« Odpověď #4 kdy: 17. 06. 2012, 11:48:07 »
Neuvedl jste jeste jeden podstatny udaj, nadmorskou vysku vaseho QTH s vyskou anteny nad terenem... (asi to nebude vyse zminych "asi 100m.n.m." ;-) .

Reklama

• Stálý člen

Lukáš Polák

• Profík
    • Zobrazit profil
    • Digitální rádio
« Odpověď #5 kdy: 17. 06. 2012, 12:11:25 »
Tak já se trvale s Maďarskem na 107.8 nechytám, protože je tam již zmiňovaný Beat. Výborné otevření na sever je pro mě zároveň prokletí v tom smyslu, že stanice z tohoto směru jsou tak silné, že je málokdy odsměruji. Viz například 99.9 Hitradio FM Crystal. Na této frekvenci hraje opravdu jen výjimečně Ö3 z Vídně.

Poznámku od Slovenska beru jen jako čirou závist. O ničem jiném to není. Ve východních Čechách to nehraje, takže to zkrátka nemůže hrát nikde. Btw. včera se našemu spolupracovníkovi Čestmíru Polákovi podařilo zachytit digitál z Hádů - 40. kanál, mux 2.
Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. O oblast digitálního vysílání se zajímá již od roku 2001. Od února 2016 má na starosti web Českého rozhlasu Digital: http://www.rozhlas.cz/digital/

Libor L

• Profík
  • Po klacku sahá ten, komu došly argumenty!!
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 17. 06. 2012, 12:23:24 »
A podle čeho poznal, že se jedná 100% o Hády? Na K40 je SFN Barvičova (V pol.), Hády a Kojál (oba H pol.).

Lukáš Polák

• Profík
    • Zobrazit profil
    • Digitální rádio
« Odpověď #7 kdy: 17. 06. 2012, 15:39:52 »
A podle čeho poznal, že se jedná 100% o Hády? Na K40 je SFN Barvičova (V pol.), Hády a Kojál (oba H pol.).
Libore, tuhle otázku jste asi nemyslel vážně, že? Shodneme se snad na tom, že Barvičova to být nemůže, ani kdyby čert na koze jezdil, to je zkrátka holý nesmysl, a pravděpodobnost zachycení Hádů v Praze se dle mého názoru rovněž rovná nule. Nemohu sice porovnávat VKV a UHF, ale Hády v Praze nikdy nechodily, kdežto Kojál bývá častým, i když ne pravidelných návštěvníkem.

Libor L

• Profík
  • Po klacku sahá ten, komu došly argumenty!!
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 17. 06. 2012, 16:20:23 »
Tak já se trvale s Maďarskem na 107.8 nechytám, protože je tam již zmiňovaný Beat. Výborné otevření na sever je pro mě zároveň prokletí v tom smyslu, že stanice z tohoto směru jsou tak silné, že je málokdy odsměruji. Viz například 99.9 Hitradio FM Crystal. Na této frekvenci hraje opravdu jen výjimečně Ö3 z Vídně.

Poznámku od Slovenska beru jen jako čirou závist. O ničem jiném to není. Ve východních Čechách to nehraje, takže to zkrátka nemůže hrát nikde. Btw. včera se našemu spolupracovníkovi Čestmíru Polákovi podařilo zachytit digitál z Hádů - 40. kanál, mux 2.

Pouze se ptám na základě vašeho původního příspěvku. Viz citace. Takže ne Hády, ale Kojál?

Lukáš Polák

• Profík
    • Zobrazit profil
    • Digitální rádio
« Odpověď #9 kdy: 17. 06. 2012, 17:26:24 »
Aha, teď to vidím. Moje chyba. Měl jsem samozřejmě na mysli Kojál.

Kuba Melín

• Global Moderator
  • Profík
    • Zobrazit profil
    • DVB Servis
« Odpověď #10 kdy: 17. 06. 2012, 19:23:22 »
Moje QTH je 273+12 metrů. Je to v takové "pánvi", tedy tu české rušičky nejsou tak silné, jako u Lukáše, který je ode mě kousek, ale anténu má ve výšce 308+34 metrů.
S anténami je to jako s ženami - je to složitější, než to na první pohled vypadá :)

Profesionální instalace antén pro DVB-T, DAB i VKV FM, satelitních parabol, měření signálu a další poradenství - http://www.dvbservis.cz