reklama

Autor Téma: Nepoužitelné DVB-T v RD  (Přečteno 7646 krát)

Viktor Sedláček

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 2
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Nepoužitelné DVB-T v RD
« kdy: 14. 06. 2012, 00:24:00 »
Zdravím,předem se omlouvám že vám to tady trochu zaseru amatérskym dotazem. Ale nikde jinde jsem zatím konkrétní pomoc nenašel. Jde mi o anténu v RD kde mi po celkové rekonstrukci přestal jít signál DVB-T. Předtím chodil na anténě starý 20 let. Teď tam mám něco novýho (zřejmě nějaký noname z PL ačkoliv se to tváří značkově). Při dotazu na firmu která to dělala jsem byl odbyt, že je to všechno proměřený a funguje to. Borec na naléhání přijel a že to je v pořádku a problém je v telce. Není, jelikož mi to nejde ani na kompu kde mám TV kartu. Pravda je že to funguje, ale jen když sundám anténu ze střechy a napojim ji přímo na telku v obýváku !!!

Abych popsal konkrétně co tam mám za "hardware" viz. fotky http://leteckaposta.cz/675499507
1 anténa
2 předzesilovač
3 zesilovač..a z něj vedou 3 kabely do pokojů + 1 konektor je volnej jako rezerva.

RD je na souřadnicích 49°54'52.105"N, 15°42'41.598" , vždycky jsem měl perfektní příjem z vysílače Krásné kanál 32 a 39 (anténa byla volně položená na půdě), teď je anténa namontovaná na hromosvodu! natočená na Černou horu kde nechytnu vůbec nic. Když jsem ji sundal a otočil na Krásné tak nic, nepomohlo ani vyřadit ten "pseudozesilovač".

Chci poprosit někoho kdo se v tom alespoň trochu vyzná o jakoukoliv radu, která by mi pomohla. Jsem připraven koupit novej zesilovač ev. i anténu. Nějaký kompromis v poměru cena/užitek, se kterym by digitál zase chodil.

Předem díky. Viktor S.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Kuba Melín

  • Global Moderator
  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 731
    • Zobrazit profil
    • DVB Servis
    • E-mail
Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
« Odpověď #1 kdy: 14. 06. 2012, 00:48:49 »
Proboha, kdo vám tohle dělal?  :o

Daný "borec" by se neměl antén ani dotknout, jestliže si dovolil nainstalovat takového řešení!  >:(

Použitá anténa i zesilovač jsou naprosto nevhodné a nekvalitní. Navíc anténa má vestavěný zesilovač s nízkou vybuditelností, a za ní je další zesilovač s nízkou vybuditelností - tedy to logicky nemůže fungovat. Jestliže má ten krám vybuditelnost jen kolem 80 dBuV, velmi snadno se zahltí, tím víc, že jsou dva za sebou. Pro totální zahlcení a nefunkčnost příjmu tak stačí signál 35 dBuV na svorkách antény, což je signál velmi slabý! Běžně má signál DVB-T na anténě kolem 40-50 dBuv.

Řešení je tedy jednoduché. Pozvat si někoho, kdo není bastlíř jako "firma" která má tohle na svědomí, a celý rozvod Vám udělá kvalitně. Jestliže už tam máte kabely natažené, je tedy třeba nová anténa, popřípadě zesilovač, plus samotná instalace a revize. Cena kvalitní antény je někde kolem 500-700 Kč, zesilovač např. od Alcadu vyjde na 350-500 Kč, instalace a proměření se pak může pohybovat mezi 500-1500 Kč dle náročnosti.
S anténami je to jako s ženami - je to složitější, než to na první pohled vypadá :)

Profesionální instalace antén pro DVB-T, DAB i VKV FM, satelitních parabol, měření signálu a další poradenství - http://www.dvbservis.cz


Jiři Marek

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 20
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
« Odpověď #2 kdy: 14. 06. 2012, 00:59:38 »
Presne tak!
Verim, ze v jeho lokalite by byl schopen i prijmu bez jakehokoli aktivniho zesileni.
CZ: Mux1 K29, Mux2 K40, Mux3 K59, Mux4 K46;
SK: Mux1 ----, Mux2 K56, Mux3 K27;
AT: MuxA K24, MuxB K34;
SAT: 19,2°E + 23,3°E + 28,5°E


STANO STASKO

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 42
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
« Odpověď #3 kdy: 14. 06. 2012, 12:50:10 »
do anteny dajte simetrizačny člen ten zosilovač swa 2 turbo vyhodte do koša  antenu otočte na čiernu horu napojte to nejako priamo bez slovynskeho priebežneho zosilovača na jednu telku a skontrolujte aky je prijem a či vam obraz nekockuje hodte sem percenta s prijimača ja mam rad percenta.Neni mi zname aky silny signal budete mať s toho vysielača preto vam zatial neradim zosilovače možno by vam to pošlo aj stym čo mate ťaško povedať na ten priebežny slovinky zosilovač sa može dostať maximalne 65db z anteny viac nie lebo sa prebudi radšej menej take 55dbuv priebežny s takou malou vybuditelnosťou vydim 1 krat  netože nevedia anteny ti slovinci robiť ešte nevedia ani zosilovače .Krasne mate tienene kopcom aj ked je podstatne bližšie. Podla mna ste to robil sam a šak to je jedno naladite box na 60,61,40kanal  Inač simetrizačny člen kupiš napr.tu  http://www.gme.cz/antenni-symetrizacni-cleny/symetrizacni-clen-teroz-t-978-p001-258/   v  nudzi by sa dala spravyť aj simetrizačna slučka prepočitana na 61 kanal ten nižši 40 by cez nu prešiel ale ty by si ju nesprayl a ani by sa ti nezmestila asi do krabičky takisto by sa dal simetrizačni člen spravyť s turbo zosilovača tak že sa mu vyštikaju sučiastky a prepoji sa vystup z feritonoveho kružku na miesto kde sa priaja v zosilovači koaxial ten hruby vodič.Všetko sa da len treba chcieť pametaj .Inač vieš ten zosilovač turbo aby fungoval tak donho musi isť 12v bud s trafka alebo 5v z boxu vieš a ak si to trafko napojil na jeden vstup toho rozbočovača a ten rozbočovač nieje priechodzi pre napajanie čo asi nieje tak sa ti to napajanie ani do zosilovača v antennej škatulke nedostalo to by vysvetlovalo prečo pod strechou antena funguje a na streche nie .Inač kabel sa pripaja tak že nielen stredny vodič ale aj opletenie sa pripaja k antene a daj si stožiar kto to kedy vydel vešať antenu na hromozvod ;D ;)  CHceš to mať lacno spravene aj da sa to lacno spravyť len pri všetkom čo robyš rozmyšlaj.   V  hradci kralova tu je vela komponetou na terestrial v četne anten http://www.ges.cz/cz/domaci-elektronika-tkr/komponenty-pro-televizni-kabelove-rozvody/rozbocovace/XQTA.html?listType=1
« Poslední změna: 14. 06. 2012, 20:09:54 od STANO STASKO »


Jiři Marek

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 20
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
« Odpověď #4 kdy: 14. 06. 2012, 14:23:24 »
jak rikal muj profesor na stredni... lepsi je zisk anteny nez velky zesilovac, coz  zesileni 35dB asi 20 km od vysilace je rovnou sebevrazda. Bud symetrizacni clen jak rika Stano nebo to uplne vyhodit vsecko a dat za komin logperi a jednim koaxem si to pripoji k tv
CZ: Mux1 K29, Mux2 K40, Mux3 K59, Mux4 K46;
SK: Mux1 ----, Mux2 K56, Mux3 K27;
AT: MuxA K24, MuxB K34;
SAT: 19,2°E + 23,3°E + 28,5°E

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Viktor Sedláček

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 2
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
« Odpověď #5 kdy: 14. 06. 2012, 14:32:59 »
Díky všem za reakce.
Trochu na vysvětlení: tu instalaci dělala firma co rekonstruovala el. rozvody - z HK (zatím nebudu jmenovat), mají na webu že dělají i slaboproudé rozvody a tak jsem tomu docela věřil. Možná je problém v tom, že to nejsou přímo anténáři, každopádně el. je udělaná perfektně...akorát anténa stojí za h.

Samozřejmě jsem už uvažoval o nápravě přes "odborníky" a tak vám napíšu reakce na moji poptávku (chci pouze DVB-T do 3 místností,o DVB-S2 zájem nemám ani v budoucnu a nechci ani R,rozvody mám:
1)anténář z Pardubic: ráhno,2x anténa,slučovač,zesilovač,rozbočovač
materiál 7200 práce 2000 měření 2200 doprava 1000 = 12400 v případě zájmu o Astra 1 a 3 se cena zvýší o 7300
dotaz:nejde to levnějc? odpověď:jde ale nebude to fungovat
2)anténář z Chrudimě: stejné zadání,odpověď: Cenová nabídka na instalaci programů: CT1,2,24,SPORT,NOVA,PRIMA a VKV rozhlasu: celková cena s komponenty Hirschmann: 6800 bez DPH (bohužel nerozepsáno)
dotaz:chci i barandov,cinemu a cool(základní 9ku) naopak nechci VKV a prosím rozepsat odpověď: nelze instalovat bez VKV používám značkové komponenty Hirschmann !!!
3)anténář z Heřmanova Městce: po změření signálu: neni tady kvalitní DVB-T,je lepší satelit OK,kolik: tak 12-13 tisíc anténa tak 5-6 ale bude to kostičkovat

Upřímně řečeno pánové z toho by sr** pes. Všichni se se mnou baví jak s debilem!!! V baráku jsem si udělal ethernetový rozvody,nainstaloval si anténu na net a borec mě to jen přijel zaheslovat a ještě mě chválil jak to mám pěkně udělaný. Nemůžete se divit že bych si to nejradši udělal sám ačkoliv chápu že to neni úplně nej dělat si to amatérsky. Když ty ceny srovnám s odhadem Kuby 700+500+1500 tak jsme trochu někde jinde.

Dostal jsem pár tipů přes mail, díky za ně. Zkusím pravděpodobně jiný zesilovač, jelikož ta anténa sama o sobě funguje i když asi blbě. Pokud to opět nepůjde tak se obrátím na doporučené anténáře. Vůbec nejlepší na tom je, že prakticky všichni okolo jedou na pokojový antény a šlape jim to bez problémů. 8) Možná koupim 3 pokojovky a vyjde to ještě levnějc... :'(


Honza Novák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 448
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
« Odpověď #6 kdy: 14. 06. 2012, 14:44:09 »
Podle toho, co jsi napsal, tak by se ti vyplatilo zaplatit Kubovi trošku vyšší dovozné vzhledem ke vzdálenosti a pořád by jsi to měl levnější, než u těch svých "odborníků" A zřejmě i lépe udělané. ;)


STANO STASKO

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 42
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
« Odpověď #7 kdy: 14. 06. 2012, 14:56:51 »
ej ale mate tych odbornikoch v tych čechach ;D ;D umna je realna cena ktoru v tomto vlakne spomenul tento pan: Kuba Melín aj sam občas montujem anteny . Silnoprudary niesu antenary nepleťťe sa aj ked dnes uš kade kto roby 100 veci a potom to aj tak vyzera.


Kuba Melín

  • Global Moderator
  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 731
    • Zobrazit profil
    • DVB Servis
    • E-mail
Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
« Odpověď #8 kdy: 14. 06. 2012, 15:06:20 »
Ti anténáři, to jsou asi nějací vtipálci. Ani jednu z těch odpovědí nechápu.

Nejvíc mě pobavilo číslo dvě - "TV anténu nelze instalovat bez VKV". To je hláška měsíce tady na fóru.  ;D

Řešení je nasnadě: umístit tam JEDNU slušnou anténu bez zesilovače, a za ní klasický rozbočovač. V 90 % rodinných domů to takto stačí a zesilovače nejsou nutné, pokud jsou nataženy 7 mm kabely a jejich délky nejsou extrémní!

Máte na střeše nějaký držák nebo stožár, kam lze anténu umístit?

Když koukám na ty ceny, tak bych skoro dal taky nabídku :D
EDIT: V případě, že máte držák/stožár, a po domě hotové kabely a zásuvky, tak rozumné nacenění je asi takovéto:
700 Kč anténa, 200 Kč rozbočovač 1/3, 200 Kč materiál kolem (konektory, případně koax), 1000 Kč instalace a měření, plus pak doprava. Je fakt docela fór, že kdybych vám tam přijel až z Prahy, tak platíte půlku co od místních :D
« Poslední změna: 14. 06. 2012, 15:14:58 od Kuba Melín »
S anténami je to jako s ženami - je to složitější, než to na první pohled vypadá :)

Profesionální instalace antén pro DVB-T, DAB i VKV FM, satelitních parabol, měření signálu a další poradenství - http://www.dvbservis.cz


Kuba Melín

  • Global Moderator
  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 731
    • Zobrazit profil
    • DVB Servis
    • E-mail
Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
« Odpověď #9 kdy: 14. 06. 2012, 15:14:24 »
Jinak pokud se do toho pustíte sám, jako první vyhoďte tu anténu, je to neskutečný šmejd. I logperi anténa za 300 Kč bude lepší, na příjem Černé hory by to pak chtělo vzhledek k vyšším kanálům střední pásmovku, tedy např. http://www.dvbservis.cz/products.php?pid=36

Zesilovač fakt nemá smysl, až teprve pokud by signál byl slabý. V tom případě je ideál na tyto aplikace Alcad AM150 - http://www.tipa.eu/cz/antenni-zesilovac-alcad-am150/d-120355/ a za něj trojitý rozbočovač. Zesílení se pak nastaví dle potřeby.
S anténami je to jako s ženami - je to složitější, než to na první pohled vypadá :)

Profesionální instalace antén pro DVB-T, DAB i VKV FM, satelitních parabol, měření signálu a další poradenství - http://www.dvbservis.cz


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 056
    • Zobrazit profil
Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
« Odpověď #10 kdy: 14. 06. 2012, 16:52:57 »
Pokud uvažuješ o pokojových anténách, určitě si nejprv nějakou vypůjč od souseda, předejdeš zklamání z vyhozených peněz.
A pokud by tě bavilo zkusit to sám, uvažuj hlavně o anténě (stručně, přehledně na http://www.mall.cz/venkovni-dvb-t-anteny/, nebudu tě posílat na Omko), ale koukej jen na ty s ráhnem a bez zesilovače. Ten můžeš vždy přidat později. A pak se podívej na http://www.mapavysilacu.cz/, já tam vidím přijatelný signál (s dobrou anténou) aspoň ze dvou kót. Možná by byla zajímavější Černá Hora a od odrazu od těch odvrácených kopečků ti pomůže anténa s dobrým předozadním poměrem, tedy žádné síto, ale pořádný reflektor (ta hromada prvků vzadu na anténě).


pozemák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 287
    • Zobrazit profil
Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
« Odpověď #11 kdy: 14. 06. 2012, 16:59:15 »
Hmm, opravdu pěkná prasárna  ;D Tak to je teda mazec ... šmejd anténa + nemožný jeho zesilovač, nevhodná kombinace zesilovačů. Tak to nenapadlo ani mě. Kdyby ta šunka síto bylo alespoň pasiv, tak by to možná i trochu hrálo. 35+20dB = 55dB. No, možná to ani tolik dB nemá ten nesmysl v tom sítu, uvádí se kde co. V jednoduchosti je síla, věřím že by stačila kombinace pasiv solidní anténa, pásmový externí předzesilovač (dle nutnosti aby vyrovnal ztráty rozbočovače a délku kabelu), Hybridní rozbočovač dle výběru a potřebě kolik výstupů (2, 3 či 4), jedna propojka, potřebná délka kabelů do místností + koncové konektory. Zesilovač, propojka a rozbočovač - vše na F-konektor. Samozřejmě ještě je nutno koupit napájecí adaptér s výhybkou. (opět nejlépe na F-konektor) Zbytek by byl o měření a nasměrování antény. Vše současné bych zrušil ... nevhodné komponenty, nekvalitní a taky i blbosti. Taky otázka co dal onen odborník za kabel ... vidím že si na kvalitu opravdu potrpí.  :o Ten zesilovač domovník je podle mne úplnej nesmysl, spíš je zaděláno na problémy. (je to širokopásmové) Kolik taky stojí je otázka další. Podobnejch instalátorů běhá po republice víc - to ani nelze nazvat anténářem či profíkem. Je vidět že tomu nerozumí opravdu téměř vůbec. Kolikrát si to člověk sám neznalý postaví lépe a funkční  ;)

Petr Svoboda: Nerad'te mu prosímvás další nesmysl = pokojovou anténu. To současné má i lepší nežli ten pokojovej křáp  ;D
« Poslední změna: 14. 06. 2012, 17:01:37 od pozemák »


Libor L

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 695
  • Po klacku sahá ten, komu došly argumenty!!
    • Zobrazit profil
Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
« Odpověď #12 kdy: 14. 06. 2012, 18:09:54 »
Díky všem za reakce.
Trochu na vysvětlení: tu instalaci dělala firma co rekonstruovala el. rozvody - z HK (zatím nebudu jmenovat), mají na webu že dělají i slaboproudé rozvody a tak jsem tomu docela věřil. Možná je problém v tom, že to nejsou přímo anténáři, každopádně el. je udělaná perfektně...akorát anténa stojí za h.

Samozřejmě jsem už uvažoval o nápravě přes "odborníky" a tak vám napíšu reakce na moji poptávku (chci pouze DVB-T do 3 místností,o DVB-S2 zájem nemám ani v budoucnu a nechci ani R,rozvody mám:
1)anténář z Pardubic: ráhno,2x anténa,slučovač,zesilovač,rozbočovač
materiál 7200 práce 2000 měření 2200 doprava 1000 = 12400 v případě zájmu o Astra 1 a 3 se cena zvýší o 7300
dotaz:nejde to levnějc? odpověď:jde ale nebude to fungovat
2)anténář z Chrudimě: stejné zadání,odpověď: Cenová nabídka na instalaci programů: CT1,2,24,SPORT,NOVA,PRIMA a VKV rozhlasu: celková cena s komponenty Hirschmann: 6800 bez DPH (bohužel nerozepsáno)
dotaz:chci i barandov,cinemu a cool(základní 9ku) naopak nechci VKV a prosím rozepsat odpověď: nelze instalovat bez VKV používám značkové komponenty Hirschmann !!!
3)anténář z Heřmanova Městce: po změření signálu: neni tady kvalitní DVB-T,je lepší satelit OK,kolik: tak 12-13 tisíc anténa tak 5-6 ale bude to kostičkovat

Upřímně řečeno pánové z toho by sr** pes. Všichni se se mnou baví jak s debilem!!! V baráku jsem si udělal ethernetový rozvody,nainstaloval si anténu na net a borec mě to jen přijel zaheslovat a ještě mě chválil jak to mám pěkně udělaný. Nemůžete se divit že bych si to nejradši udělal sám ačkoliv chápu že to neni úplně nej dělat si to amatérsky. Když ty ceny srovnám s odhadem Kuby 700+500+1500 tak jsme trochu někde jinde.

Dostal jsem pár tipů přes mail, díky za ně. Zkusím pravděpodobně jiný zesilovač, jelikož ta anténa sama o sobě funguje i když asi blbě. Pokud to opět nepůjde tak se obrátím na doporučené anténáře. Vůbec nejlepší na tom je, že prakticky všichni okolo jedou na pokojový antény a šlape jim to bez problémů. 8) Možná koupim 3 pokojovky a vyjde to ještě levnějc... :'(

Ověřoval sis vůbec na co mají ty tři podnikatelské subjekty, které jsi oslovil vůbec vydané ŽL? Mají je přímo na montáž a servis TV a SAT antén? Dneska jsem se setkal s jistým "expertem", který měl zájem o rekonstrukci STA (2x100 bytů), na jednání mezi majitelem domů a pozvanými montážními firmami, pořád cosi blekotal o super příjmu přes SAT (kdy si každý byt bude muset zakoupit požadovaný počet SAT přijímačů), protože DVB-T v této lokalitě nebude fungovat, protože signál je moc silný(!!)  ;D ;D a proto kostičkuje! Pořád se oháněl, jak jsou všichni s jeho instalacemi spokojení a doporučují ho na další zakázky! Pak jsem si ho nechal přes své "zdroje" prověřit a "expert" má ŽL na chov a prodej ryb... ;D ;D ;D

To, aby někdo uvedl, že nelze instalovat příjem DVB-T bez nutnosti instalovat i FM anténu, to mě připadá hodně ujeté!
Bohužel doba je zlá, digitalizace je ukončená a firmy, které měly běžně 20. zakázek na rekonstrukce STA měsíčně, mají nyní tak max. 5. zakázek a peněz se jaksi nedostává! Tím, že si z minula zvykli na vysoký životní standart (nákupy drahých aut, dovolené s rodinou, pak s milenkama v zahraničí, hypotéky na RD), snaží se urvat co se dá a kde se dá! S takto "předraženými" nabídkami na rekonstrukce STA a ITA se setkávám dost často, kdy típci při instalaci 2ks tv antén na RD uvedou do nabídky ceny i hodně přes 20kKč!! Přitom se jedná o rozvod na max. 5. tv přijímačů.

A bude hůř!


José

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 719
  • Vivat RADIO 1 !
    • ICQ komunikátor - 73659371
    • Zobrazit profil
    • DAB
    • E-mail
Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
« Odpověď #13 kdy: 14. 06. 2012, 18:17:25 »
Pořád se oháněl, jak jsou všichni s jeho instalacemi spokojení a doporučují ho na další zakázky! Pak jsem si ho nechal přes své "zdroje" prověřit a "expert" má ŽL na chov a prodej ryb... ;D ;D ;D

To, aby někdo uvedl, že nelze instalovat příjem DVB-T bez nutnosti instalovat i FM anténu, to mě připadá hodně ujeté!
Bohužel doba je zlá, digitalizace je ukončená a firmy, které měly běžně 20. zakázek na rekonstrukce STA měsíčně, mají nyní tak max. 5. zakázek a peněz se jaksi nedostává! Tím, že si z minula zvykli na vysoký životní standart (nákupy drahých aut, dovolené s rodinou, pak s milenkama v zahraničí, hypotéky na RD), snaží se urvat co se dá a kde se dá! S takto "předraženými" nabídkami na rekonstrukce STA a ITA se setkávám dost často, kdy típci při instalaci 2ks tv antén na RD uvedou do nabídky ceny i hodně přes 20kKč!! Přitom se jedná o rozvod na max. 5. tv přijímačů.

A bude hůř!

No a co ? Tak se konečně mohou vrátit k chovu těch ryb, ne ?

Philips 40PFL5007K/12
DVB-T / Löbau, Ještěd, Černá studnice, Jelení hora /
DVB-S2  Al 105cm / FTA 19,2°E + Sky Link 23,5°E  /

Externí STB Sat Elita 2000 HD  Al 85cm Mascom,
Thor 0,8°W, Free Sat by UPC Direct

Pure Evoke 2S : DR DEUTSCHLAND Dresden 5C,
SACHSEN Löbau 9C, TELEKO DAB Proseč LL


Libor L

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 695
  • Po klacku sahá ten, komu došly argumenty!!
    • Zobrazit profil
Re:Nepoužitelné DVB-T v RD
« Odpověď #14 kdy: 14. 06. 2012, 18:26:22 »
Nepochopil!!!!!!!


 

reklama