Autor Téma: Multifokus 4 sat. na 4 TV  (Přečteno 8207 krát)

Pepa Zdepa

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 11
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Multifokus 4 sat. na 4 TV
« kdy: 06. 05. 2012, 23:30:18 »
Ahoj,

chtěl bych se zeptat na příjem více satelitů na více TV. Jde mi o to, zda mám použít pro příjem čtyři Quattro LNB a jeden multipřepínač s výstupem na čtyři TV nebo čtyři Quad LNB a čtyři DiseqC přepínač- pro každou TV samostatný přepínač? V oblasti multifokusu jsem nováček.

Děkuji za odpovědi.
« Poslední změna: 06. 05. 2012, 23:50:45 od Pepa Zdepa »

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Zdenda F.

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 118
    • Zobrazit profil
Re:Multifokus 4 sat. na 4 TV
« Odpověď #1 kdy: 07. 05. 2012, 07:42:08 »
Jedině správně je čtyři Quattro LNB a jeden multipřepínač s výstupem na čtyři TV .


Karel Cibulka

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 627
  • Fanda bezdrátové komunikace
    • ICQ komunikátor - 405782218
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Multifokus 4 sat. na 4 TV
« Odpověď #2 kdy: 07. 05. 2012, 07:46:18 »
Ano,na pozice 13°E-19,2°E-23,5°E-28,2a28,5°E je dobrý LNB tento 4x http://www.tvdigitalne.cz/lnb-megasat-diavolo-quad.html a dále 4x tento http://www.tvdigitalne.cz/diseqc-golden-interstar-gi-411.html a vývody pospojit na každý přepínač dát kabel jeden z každé pozice(4)spojit F konektorama a vývod k jednomu reciveru(televizoru se zabudovaným satelitním reciverem) ze čtyř spojené F kama a to udělat ještě třikrát po sobě a je zkompletováno !  :D
« Poslední změna: 07. 05. 2012, 07:52:32 od Karel Cibulka »
Jsem rád že věci fungují tak jak mají =)


Karel Cibulka

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 627
  • Fanda bezdrátové komunikace
    • ICQ komunikátor - 405782218
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Multifokus 4 sat. na 4 TV
« Odpověď #3 kdy: 07. 05. 2012, 07:49:41 »
Jedině správně je čtyři Quattro LNB a jeden multipřepínač s výstupem na čtyři TV .

No nevím jestli se vyrábí multipřepínač se vstupem na 4 LNB a výstupem taktéž 4 ale recivery nebo tv se zabudovaným sat.reciverem,to si nejsem jist  :D
Jsem rád že věci fungují tak jak mají =)


Zdenda F.

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 118
    • Zobrazit profil
Re:Multifokus 4 sat. na 4 TV
« Odpověď #4 kdy: 07. 05. 2012, 07:59:35 »

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Karel Cibulka

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 627
  • Fanda bezdrátové komunikace
    • ICQ komunikátor - 405782218
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Multifokus 4 sat. na 4 TV
« Odpověď #5 kdy: 07. 05. 2012, 10:24:07 »
Např. http://www.omko.cz/multiprepinac-4-druzice-tv-4-vystupy/

Aha,taky alternativa ! sice potřebuje el.proud k provozu ale je to alternativa která nevyžaduje složitou kabeláž ! předně jednoduchý LNB a rozvod dělá multipřepínač k jednotlivým uživatelům,taky možnost  :D

Ano,na pozice 13°E-19,2°E-23,5°E-28,2a28,5°E je dobrý LNB tento 4x http://www.tvdigitalne.cz/lnb-megasat-diavolo-quad.html a dále 4x tento http://www.tvdigitalne.cz/diseqc-golden-interstar-gi-411.html a vývody pospojit na každý přepínač dát kabel jeden z každé pozice(4)spojit F konektorama a vývod k jednomu reciveru(televizoru se zabudovaným satelitním reciverem) ze čtyř spojené F kama a to udělat ještě třikrát po sobě a je zkompletováno !  :D

Toto má své kouzlo že k provozu nepotřebuje externě el.proud,ti ho dodávají z jednotlivých reciverů do jednotlivých čtyř LNB  :D
Jsem rád že věci fungují tak jak mají =)


Amos Komenski

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 279
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Multifokus 4 sat. na 4 TV
« Odpověď #6 kdy: 07. 05. 2012, 10:32:06 »
Hoši, radit nováčkovi, aby si koupil takovou sestavu, je opravdu k popukání. Bez pořádného měřáku takovýto multifokus stejně pořádně nenastaví a bude Vás ještě hodně dlouho proklínat
A mimochodem napájený multifokus je vždy lepší, už jenom kvůli životnosti LNB, ale to je asi zbytečné tady vysvětlovat.


Kuboslav Kuboslavič

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 59
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Multifokus 4 sat. na 4 TV
« Odpověď #7 kdy: 07. 05. 2012, 11:09:45 »
Ahoj,

já na to používám zmíněný multiswitch a quad LNB. Je to čisté řešení a nebudeš pak mít problem s různorodostí přijímačů, napájením LNB a relé atd. Investice je sice vyšší, ale na druhou stranu neni se čeho bát. Jen pro nastavení multifocusu to chce měřák nebo někoho kdo tě to dá dohromady a má na to patřičnou výbavu ;-)

Ten multiswitch jsem dal ven k parabole do elektrokrabice na zeď, běhá už třetím rokem. Přežil horká léta i 30ti stupňové mrazy, on si totiž tu krabici sám celkem dobře vyhřeje :-)

Jinak se dá sehnat o hodně levněji než na uvedeném eshopu, který považuji za jeden z nejdražších v republice...

např.: http://www.elektrosat.cz/multiprepinac-emp-ms17-4piu-6.htm

Hodně štěstí s nastavováním ;-)
Sony Bravia KDL-46EX505 + Smith CA-Modul IRDETO
Maximum E85 Multifocus Fe (1W - 13E - 19E - 23E)
Skylink (MULTI HD) - již nepoužíváno
O2TV via VDSL 80Mbit
DVB-T: Krašov + Košutka, Mux 1-4, 7, 8 + Hogen Bogen (ARD, ZDF, BR MUX)
MediaCentre: Evolve Blade MINI HD


Karel Cibulka

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 627
  • Fanda bezdrátové komunikace
    • ICQ komunikátor - 405782218
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Multifokus 4 sat. na 4 TV
« Odpověď #8 kdy: 07. 05. 2012, 11:10:07 »
Hoši, radit nováčkovi, aby si koupil takovou sestavu, je opravdu k popukání. Bez pořádného měřáku takovýto multifokus stejně pořádně nenastaví a bude Vás ještě hodně dlouho proklínat
A mimochodem napájený multifokus je vždy lepší, už jenom kvůli životnosti LNB, ale to je asi zbytečné tady vysvětlovat.

Ano,to má své + ale možnosti jsou tu,záleží jaké využijete ne =) protože každé řešení má své klady a zápory  :D
Jsem rád že věci fungují tak jak mají =)


Karel Cibulka

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 627
  • Fanda bezdrátové komunikace
    • ICQ komunikátor - 405782218
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Multifokus 4 sat. na 4 TV
« Odpověď #9 kdy: 07. 05. 2012, 11:15:30 »
Ahoj,

já na to používám zmíněný multiswitch a quad LNB. Je to čisté řešení a nebudeš pak mít problem s různorodostí přijímačů, napájením LNB a relé atd. Investice je sice vyšší, ale na druhou stranu neni se čeho bát. Jen pro nastavení multifocusu to chce měřák nebo někoho kdo tě to dá dohromady a má na to patřičnou výbavu ;-)

Ten multiswitch jsem dal ven k parabole do elektrokrabice na zeď, běhá už třetím rokem. Přežil horká léta i 30ti stupňové mrazy, on si totiž tu krabici sám celkem dobře vyhřeje :-)

Jinak se dá sehnat o hodně levněji než na uvedeném eshopu, který považuji za jeden z nejdražších v republice...

např.: http://www.elektrosat.cz/multiprepinac-emp-ms17-4piu-6.htm

Hodně štěstí s nastavováním ;-)

Ano,je pravda že multifokus není můj favorit ale má své kouzlo!to nepopírám  :D

Jedině správně je čtyři Quattro LNB a jeden multipřepínač s výstupem na čtyři TV .

Zřejmě autor má zkušenosti s tímto řešením  :D
« Poslední změna: 07. 05. 2012, 11:40:37 od Karel Cibulka »
Jsem rád že věci fungují tak jak mají =)


Kuba Melín

  • Global Moderator
  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 732
    • Zobrazit profil
    • DVB Servis
    • E-mail
Re:Multifokus 4 sat. na 4 TV
« Odpověď #10 kdy: 07. 05. 2012, 12:20:48 »
Jedině správně je čtyři Quattro LNB a jeden multipřepínač s výstupem na čtyři TV .

A proč by to mělo být jediné správné řešení?
Pasivní multifokus za pomoci Diseqc přepínačů provozuji doma také, pro 3-4 přijímače po domě to bohatě stačí a multipřepínač není třeba. Navíc když odejde jeden Diseqc přepínač (což se mi ještě nikdy nikde nestalo...), je to určitě menší investice, než když odejde celý multipřepínač, navíc to lze operativně řešit (prohodím třeba přepínač z méně důležitého místa za ten vadný).

Také záleží, jestli k tomu chcete mít v rozvodu i TV/FM. Pak je multiswitch elegantnějším řešením, než soustava rozbočovače, čtyř SAT/TV slučovačů a čtyř Diseqc přepínačů (ale i tak to samozřejmě lze řešit a bude to fungovat naprosto v pohodě).

Jinak vždy používat Quad konvertory, ten cenový rozdíl Quattro/Quad se v poměru k "voseru" s kabeláží (HL,VL,HH,VH a to ještě u čtyř družic) opravdu nevyplatí. Běžně nasazuji u zákazníků multiswitche EMP s Quad konvertory Smart a funguje to parádně.

PS: Ještě jsem jaksi zapomněl zmínit, že bez měřáku vůbec nemá smysl se do multifokusu na 4 družice pouštět...  8)
« Poslední změna: 07. 05. 2012, 12:23:57 od Kuba Melín »
S anténami je to jako s ženami - je to složitější, než to na první pohled vypadá :)

Profesionální instalace antén pro DVB-T, DAB i VKV FM, satelitních parabol, měření signálu a další poradenství - http://www.dvbservis.cz


Zdenda F.

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 118
    • Zobrazit profil
Re:Multifokus 4 sat. na 4 TV
« Odpověď #11 kdy: 07. 05. 2012, 14:59:36 »
Pánové profíci, děsně miluju vaše výroky typu "bez profesionála to nedáte dohromady, chce to zkušenosti, měřáky..."
Nechejte nadšence, ať to zkusí a je jen na nich, kdy to vzdají a obrátí se na vás.
Můj výrok "jedině správně" pochopíte lépe, pokud se rozvine: u multipřepínače jako bonus máte možnost rozvést i DVB-T a pokud prozřetelně použijete typ s větším počtem výstupů, pak máte rezervu do budoucna.


Roman Bárta

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 451
  • Tape deck - nádherná nostalgie....
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Multifokus 4 sat. na 4 TV
« Odpověď #12 kdy: 07. 05. 2012, 15:54:25 »
Pánové profíci, děsně miluju vaše výroky typu "bez profesionála to nedáte dohromady, chce to zkušenosti, měřáky..."

Přesně tak. Taky jsem měl praxi pouze s nastavením jedné družice.  A pak jsem si na chalupě za jedno odpoledne sestavil příjem na 19+13+23+28E. Šlo to celkem bez problému-i bez měřáku-ale je pravda,že člověk musí alespoň vidět na TV,co se tam děje. Pokud při práci není výhled na tv,nebo monitor,tak při hledání čtyř družic,to bez měřáku asi fakt nejde. Stylem pokus-omyl se dá nastavit jedna družice,ale ne čtyři.
DVB-T-
 k.33,58,55 Buková Hora, 25 Čer.Studnice, 30 Ústí n.Labem, 44 Louštín, 60 (38) Trutnov, RS7-50 Klínovec, 21 Ústí n. Labem, reg.síť 9-Most
             34,48,52-Krašov, 56, RS7-38, RS1-37- Plzeň
Dvb-s -0,8W, 5W, 5E, 13°E, 19,2°E, 23,5°E, 28,2°E + Skylink+Freesat
UPC Kabel
FM-Sony ST-SE 700


Karel Cibulka

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 627
  • Fanda bezdrátové komunikace
    • ICQ komunikátor - 405782218
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Multifokus 4 sat. na 4 TV
« Odpověď #13 kdy: 07. 05. 2012, 15:58:59 »
 :) Rezerva je dobrá věc,a mít rezervu ve výstupech je věc která se hodí,tomu rozumím a doma taky mám 4 výstupy F navíc v DVB-T takže rozumím  :D

Pánové profíci, děsně miluju vaše výroky typu "bez profesionála to nedáte dohromady, chce to zkušenosti, měřáky..."
Nechejte nadšence, ať to zkusí a je jen na nich, kdy to vzdají a obrátí se na vás.
Můj výrok "jedině správně" pochopíte lépe, pokud se rozvine: u multipřepínače jako bonus máte možnost rozvést i DVB-T a pokud prozřetelně použijete typ s větším počtem výstupů, pak máte rezervu do budoucna.

Rezerva z multipřepínače se jistě hodí,takhle se běžně řeší zásuvky v bytových jednotkách,kde jedním kabelem je šířeno vše jak FM,tak DVB-T tak i DVB-S přes jednu společnou zásuvku se třemi vývody a to jednou Fkovým pro satelit,IEC samice pro DVB-T a IEC samec pro FM rádio,tomu rozumím vše soustředit do multipřepínače a vyvést přepínačem pro jednotlivá místa a mít rezervu tak 6 vývodů a 4 vstupy pro satelit a dva IEC pro FM rádio a DVB-T  :D

Pokud ovšem někomu stačí tohle řešení
 
Ano,na pozice 13°E-19,2°E-23,5°E-28,2a28,5°E je dobrý LNB tento 4x http://www.tvdigitalne.cz/lnb-megasat-diavolo-quad.html a dále 4x tento http://www.tvdigitalne.cz/diseqc-golden-interstar-gi-411.html a vývody pospojit na každý přepínač dát kabel jeden z každé pozice(4)spojit F konektorama a vývod k jednomu reciveru(televizoru se zabudovaným satelitním reciverem) ze čtyř spojené F kama a to udělat ještě třikrát po sobě a je zkompletováno !  :D
 
Tak proč ne?!!když to stačí a funguje to!!!

Jiná situace by v budoucnu byla kdyby se chtělo přijímat něco jiného než je aktuálně v nabídce,rozšířit LNB pokud by to šlo a nebo další talíř s LNB a sloučit a nebo vyměnit multipřepínač,to vše je otevřené a může se stát  ;D
Jsem rád že věci fungují tak jak mají =)


Karel Cibulka

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 627
  • Fanda bezdrátové komunikace
    • ICQ komunikátor - 405782218
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Multifokus 4 sat. na 4 TV
« Odpověď #14 kdy: 07. 05. 2012, 16:04:02 »
Pánové profíci, děsně miluju vaše výroky typu "bez profesionála to nedáte dohromady, chce to zkušenosti, měřáky..."

Přesně tak. Taky jsem měl praxi pouze s nastavením jedné družice.  A pak jsem si na chalupě za jedno odpoledne sestavil příjem na 19+13+23+28E. Šlo to celkem bez problému-i bez měřáku-ale je pravda,že člověk musí alespoň vidět na TV,co se tam děje. Pokud při práci není výhled na tv,nebo monitor,tak při hledání čtyř družic,to bez měřáku asi fakt nejde. Stylem pokus-omyl se dá nastavit jedna družice,ale ne čtyři.

Ano jde to naladit,ale chce to mít TV v dohledu u Antény,a ladit pokud to technicky jde a nebo měřák který má svůj monitor kde lze vidět taky měřený signál a není potřeba TV!
Jsem rád že věci fungují tak jak mají =)