Tak pozor, o tom, že je drát v každém případě lepší se budu dohadovat.
U TV je to jasné, pro základní pokrytí státu je prostě pozemní vysílání logickou cestou, a přes kabel/satelit si pak člověk přijde na rozšiřující programy. Cpát třeba placené programy do DVB-T je u nás nesmysl.
Navíc, kdo vám udělá kabelové rozvody, kde pak bude příjem bezplatný? Když si udělám STA, tak mám bez jakýchkoliv poplatků příjem základních programů. Když mám satelitní příjem, musím si už kupovat kartu. Když mám kabel/optiku, musím si platit nějaký balíček.
A u internetu se budu extra hádat. Při naší kabelové "infrastuktuře" a kvalitě síťových prvků mnoha kabelových operátorů je mnohdy kvalitně postavená bezdrátová síť ryclostmi a stabilitou úplně jinde, nemluvě o ceně. Typicky v okolí Prahy, kde je natahané DSL, které jede maximálně 7/0,4 Mbps, je moderní bezdrátová síť s rychlostí 25/25 Mbps a stabilitou kolem 99,95 % s latencí <6 ms opravdu výrazně lepší. Jasně, optika je něco jiného, ale i na té záleží na kvalitě sítě, samotné optické kabely, kterými se často firmy zaklínají, vůbec nemusí znamenat výhru. Jsou i mnohé případy, kdy jsou "optiky" stejně napájeny 5 GHz pojítkem, v lepším případě pak 10 GHz pojítkem... Pokud jsem na kvalitní optické páteři nebo na LAN, která je napojena na optiku, pak je samozřejmě drát v 99 % lepší, ale kolik takových míst u nás je?
Jako ideální kombinace pro bytovky samozřejmě vidím STA + optiku, přičemž v STA může být dostupný i satelit. Pak je výběr opravdu široký. Případně i STA+kvalitní LAN/wifi. Ale říct v dnešní době "máte tu optiku, kašlete na STA" je nesmysl.