ne, tudy cesta nevede; nejsem expert a ani nemám ten DAB měřák co stojí jak barák, jenom se snažím selským rozumem zobecnit to, o čem jen tak ze zájmu čtu.
I tvůrci DABu ve svých dokumentech (ETSI, EBU) měřením v terénu doporučí alfu-omegu příjmu - odstup S/N. Do šumu se může promítnout milion věcí, rušení sousedního kanálu, slavný "man-made-noise" nebo podmínky mobilního příjmu ap (ty teoretické výpočty rušení jsou naprd, oni to prostě měřením ověří jaký S/N asi ano a jaký už asi ne). V každém bodu příjmu je tento sajrajt jiný a časově proměnlivý (tak jako žádaný signál). Pokud je bod příjmu na hraně nebo lehce nad hranou S/N a BEZ přítomnosti sajrajtu, je to ok. Může ale stačit nějaká úroveň přítomnosti některého ze sajrajtů a pak se zde začneme bavit o ničem. A to jsem vynechal poznámku, že se bavíme v podstatě o dx příjmu, kdy žádaný signál již není bůh ví co. Poznámka k "man-made-noise": doma mi běží PC, notebook a wi-fi; sousedům bůh ví co; a fabrikám bůh ví co; kdo sakra ví co za sajrajt to plive vzduchem nebo po napájecí sítí.
Poznámka k problému potenciální interference mezi sousedními kanály DAB (míněno až do písmene tj. jak to mám např. já 12C-12D). Ve Velké Británií nyní probíhá těžká diskuze mezi regulátorem a zájemci a Small Scale DAB, tedy mistní muxy, kde se předpokládá nízký ERP výkon v řádu 100 - 200 W. Jednak to zapodmínkoval sám regulátor z obavy interference a navíc dostal připomínky od potenciálních zájemců omezit výkon na 100 W, protože by se nový místní kanál mohl dostat do konfliktu s již existujícím regionálním (tedy ne celostátním jedoucím na X kW) s výkonem třeba 1 kW (míněno tak, že by nový místní 200W rušil stávající regionální 1 kW).
Přeloženo do lidské řeči. Tvé podmínky jsou jedinečné a nezbývá ti nic jiného než laborovat; anténa, zesilovač a zádrž taková a maková, pořadí takové a jiné a další věci co mně momentálně nenapadly. Bůh ti v tom pomáhej
Nezapomeň na základní pravidlo: fyziku neporazíš