Já bych to dnes ještě nehrotil. Kdybychom to měli rozpitvat ze všech hledisek - sociologického, ekonomického a rozhlasově-posluchačského tak bychom zde mávali mačetami nejméně jeden rok a přitom si lízali krvavé rány od nesouhlasící protistrany. Na posluchačské hledisko jsme všichni experti, problém je v tom, že 100 lidí = 100 chutí. O ekonomickém hledisku víme prd protože soukromé stanice nám to neřeknou.
To, že Teleko jede jenom 48 kbps je škoda, ale nic víc se k tomu nedá říct. Kdyby mně někdo od nich půl dne vysvětloval technologické a obchodní pozadí, tak bych si možná názor udělal. Proč by mně to vykládali, že. DAB je u nás v plenkách a nadšenci to pochopí a pár nezasvěcených, kteří do toho šli a jsou zklamáni, DAB nezbortí.
I když jsem - co se týče rádia - pozitivní úchyl - tvrdím, že FM je mrtvé a ať žije DAB. Jsem přesvědčen, že nemám halucinace a neslyším nějakou fata morgánu na DAB MUX WIEN, kterého příjem jsem si instaloval do obydlí; je tam nejméně 5 stanic, které mají privilegium obšťastňovat mně non-stop anebo přivádět v rozpaky, kterou pak si mám navolit. A minimálně jedna z nich (možná další, ještě jsem to nestihl probádat) hraje bez reklam jenom s krátkými zprávami jednou za hodinu! Prostě když mi někdo řekne, že FM je ok, tak se mi otevírá kudla v kapse. Jinými slovy, je mi jedno jestli DAB nebo ten digitál bude na KV, SV nebo dlouhých vlnách, jenom tam vytvořme prostor a pusťme alternativy.
Domnívám se, že jedním z klíčů do budoucna je obchodní politika tohoto síťového segmentu, protože se všemi síťovými subjekty je problém - nemůže tam být sto nebo tisíc firem a těch pár co tam jsou musí buď hrát fair play anebo ten veřejno-soukromý prostor musí regulovat vláda-politici. O politicích víme své.
Nyní si trochu zaspekuluji. Buď provozovatelé vysílání nebudou hrát fér a udělají kartelové dohody (rafinovaně aby je protimonopolní úřad neodhalil) a půjdou na ruku dosavadním hlavním mediálním hráčům a nastaví ceny datových toků tak, že zablokují menší hráče a vydojí tak z business modelu maximum anebo budou hrát fér a nastaví ceny datových toků rozumně tak aby přilákaly co nejvíce hráčů a vydojily z toho to samé.
Datový tok versus kvalita hudby: vím o tom prd, ale můžu srovnat vídeňský DAB 72 kbps a naše FM; chystám se přes víkend dotáhnout do kuchyně - kde z technických důvodů končí můj DAB koax - tzv. HiFi věž a zkusit to porovnat; bude to subjektivní, ale snad ne totálně ujeté. Akorát nevím, která naše FM stanice je k tomu vhodná - napadá mně jedině ČR1-Radiožurnál - ten snad kvalitu nějak neobelhává.