AndrejH: Vaše nadšení je velmi sympatické. Doufám, že pak dáte vědět, co na Brněnsku chytíte. :-)
v jiném vlákně se někdo zmínil, že v Tescu mají rádio za cca 700 Kč; tá částka mně korespondovala s 20 librami co jsem našel na webu Tesca v Británii; pan Google to u nás nenašel protože to tam prostě nemají; zašel jsem do Tesca a rádií plný regál; do 1000 Kč hned 3 typy. Toto DR1403G-CE (G=šedá; CE=?) bratru za 649 Kč. Ve třech barvách, jedna škaredší než druhá, šedá jakbysmet, ale po zaplacení přišel placebo efekt: zaplatils, líbí se ti.
Hned jsem ho v Brně i v těchto hicech provětral jak si s integrovanou prutovou anténou rozumí s DAB muxem z Vídně (vysílač DC-Tower výška 260 m, 7 kW, kanál 11D; vysílač Liesing výška 80 m, 10 kW, kanál 11D a 12B; vzdálenost 110 km resp 120 km). Berte zkušenost s rezervou, pro mně je elmag vlnění forma hmoty, vzniká při pohybu náboje s nekonstantním zrychlením a něco se počítá přes křivkový integrál, chci říct, že v terénu jsem laický nadšenec s DAB tranzistorákem, mým prvním v životě.
DAB mux Wien běží celkem v pohodě (kanál 11D) a zjistil jsem dva důležité fakty:
1. Na spolehlivý příjem neměla vliv nadmořská výška místa příjmu, ale volný prostor směrem na jih tj. bez překážek jako stromy, domy a výrazně zvýšený terén (resp. prohlubeň v místě příjmu). Příkladem je výška jenom 250 m.n.m., konkrétně asi 1 km severně od brněnského letiště kde to hrálo.
2. Nulový příjem u mého stolku v zahradě kde piju kafe a čtu, 310 m.n.m, což je má osobní tragedie

Důvodem zřejmě je, že ve směru příjmu ve vzdálenosti asi 700 m je převýšený terén včetně staveb o cca 15-20 m a stromy. Na řebříku ve výšce 3 m mux naladěn.
Na kótě 346 mn.m s volným výhledem na jih zvuk zmizel když jsem rádio zastínil tělem anebo ho umístil za ne příliš tlustý kmen stromu - nevím jestli je to důsledek již slabé intenzity signálu anebo standardní vlastnost vlny na 220 MHz.
Vzhledem na cenu tranzistoráku asi nemá smysl se pitvat v jeho detailech. Jediná věc co mně vadí je, že nemá indikaci stavu baterií takže bez varování klekne. Mám pocit, že FM příjem nic moc, protože můj staříček radiomagnetofon Panasonic s prutovou anténou lapne Radio Wien (88.9 MHz, vysílač Kahlenberg, 100 kW) ve stereu levou zadní, tento si při tom zachrastí a zašumí.
Zajímalo mně kolik šťávy bere z baterií, naměřil jsem 135 mA při připojených sluchátkách a neměla na to vliv úroveň hlasitosti tj. od nuly na maximum; při provozu na integrovaný reproduktor 140 mA při nulové hlasitosti, asi 150 mA hlasitost cca 50 %, při hlasitosti cca 75 % to skákalo něco pod a něco nad 200 mA; maximální hlasitost nešlo realizovat, zvuk začal být přerušovaný, možná interní ochrana.
Upozornění: vše výše uvedené jsou v podstatě mé subjektivní dojmy; jsem laik a nemám s čím srovnávat.