Citlivost přijímače Imperial Dabman 20 versus Technisat DigitRadio 210Dlouho se tu řeší citlivost Dabmanu 20, se kterým mám výborné zkušenosti. Pořídil jsem si druhý DAB přijímač, a to Technisat DigitRadio 210. Přijímače Technisat tu také byly opakovaně chváleny a také vyšly příznivě z testu časopisu Stiftung Warentest.
Krátká videa:
Dabman 20:
http://www.youtube.com/watch?v=3Lp9ODHKcqM&feature=share&list=PLfulgrE3Sh1Pqxmit6LKZLP7pxo6eIC0H&index=1DigitRadio 210:
http://www.youtube.com/watch?v=lQY1s_Ynkj4&list=UU97SvGw5Cq_hzFqt_a1k5wA&feature=shareTady je pár postřehů k citlivosti na DAB. VKV jsem se nevěnoval. Oba přijímače jsem vyzkoušel na několika místech, na kterých mám s příjmem zkušenost. Nejsem odborník, tak snad odpustíte poněkud polopatický přístup.
Trasa Hřensko - Praha (údolím Labe a pak po D8, příjem na klíně v autě)
Dabman 20: Trasa je pokrytá Milešovkou s menšími výpadky od Děčína po Prahu. Německé stanice nejde prakticky zachytit.
DigitRadio 210: Oproti Dabmanu je signál stabilnější, robustnější. Na Děčínsku lze naladit i německé muxy. Vždy jen krátkodobě, ale je to možné.
Praha-Malešice (13patrový věžák, příjem v okně)
Dabman 20: Naladí se Praha/Příbram (hrála i před spuštěním Prahy), Milešovka, Černá hora a nejspíš Löbau. Drážďany nehrají.
DigitRadio 210: To samé co Dabman.
Praha-Holešovice (1. patro ve staré zástavbě bez výhledu jakýmkoli směrem, příjem po celém bytě)
Dabman 20: Naladí se jen Praha/Příbram. Díky za ty dary! :-)
DigitRadio 210: Oproti Dabmanu je signál robustnější. Dabman hraje dobře, ale Digitradio líp.
Praha-Vítkov (venkovní příjem)
Dabman 20: Naladí se Praha/Příbram, Černá hora a Milešovka. Všechny tři multiplexy ukazují téměř plný signál. Někdy lze zachytit Löbau, v den testu nikoli.
DigitRadio 210: To samé co Dabman, ale příjem Černé hory a zejména Milešovky je mnohem problematičtější, na hranici příjmu. Löbau nezachyceno.
Praha-Koloděje (venkovní příjem)
Dabman 20: Naladí se Praha/Příbram, Černá hora, Milešovka, oba muxy z Drážďan, příp. Löbau. Silnější je 9C než 5C.
DigitRadio 210: To samé co Dabman, ale mnohem silnější je 5C než 9C, tedy opačně než u Dabmanu. :-)
Praha-Hrad (venkovní příjem)
Dabman 20: Naladí se Praha/Příbram, Černá hora, Milešovka. Vše slušně.
DigitRadio 210: To samé co Dabman, ale Černá hora a Milešovka je na hranici příjmu, zejména Milešovka.
Praha-Libeň (venkovní příjem)
Dabman 20: Naladí se Praha/Příbram a na jednom místě slaboulince Milešovka.
DigitRadio 210: Úplně to samé co Dabman.
Lovoš (venkovní příjem)
Dabman 20: Naladí se Praha/Příbram, Černá hora, Milešovka, Lipsko, Drážďany, Löbau, Chemnitz, saský K12 a oba muxy z Bavorska. Na vrcholu Lovoše je silné rušení nejspíš od vysílačů, které tu jsou. Signál slabších muxů to skoro vymaže. Je potřeba popojít dál od vysílačů.
DigitRadio 210: Naladí se to samé co na Dabmanu, ale signál je mnohem stabilnější. Rušení od vysílačů mu nevadí. (To však neplatí o rušení v těsné blízkosti notebooku. To podlehne jak DigitRadio, tak Dabman.)
Jarošov na Vysočině - D O P L N Ě N O 2 9 . L E D N A 2 0 1 4
Dabman 20: Venku se naladí Černá hora, zhruba 75 procent signálu. Krásně hraje. Uvnitř budovy se ukážou názvy stanic, ale signál není dost silný na to, aby to hrálo.
DigitRadio 210: Venku v místě, kde bez problémů hrál Dabman 20, se Černá hora sotva naladí. Nehraje. Stačí popojít pár kroků a Černá hora má najednou zhruba 75 procent signálu. Když jsem se s přijímačem vrátil na místo, kde nehrál, najednou hraje a sílu signálu si zhruba drží, tedy 75 procent. Uvnitř budovy je signál na hranici příjmu. Ale DigitRadio 210 tu přesto hraje bez výpadků. Pravý opak Dabmanu 20. :-)
SHRNUTÍ:
Citlivost obou přijímačů je zhruba stejná. Když někde hraje lépe Dabman, jinde mu to DigitRadio vrátí. Dabman je taková štika, která ladí rychleji. Stačí vytáhnout anténu a člověk má hned představu, co kde hraje. DigitRadio naopak nabízí robustnější příjem. Někdy se ale nechá trochu přemlouvat, aby slabší signál našel. Pro DXing se z těchto dvou přijímačů víc hodí
Dabman 20, protože:
1. je při ladění živější.
2. uloží všechny naladěné muxy, i když vysílají stejný obsah. (DigitRadio uloží jen nejsilnější signál, později případně přeladí, např. při cestě autem. I u DigitRadia lze ověřit příjem všech muxů při manuálním ladění.)
3. na displeji zobrazí více informací: název stanice, frekvenci, radiotext, sílu signálu, stav baterie, hlasitost, čas, typ programu a normu DAB/DAB+. (Všechny tyto údaje zobrazí i DigitRadio, ale ne zároveň. DigitRadio ukáže v jednu chvíli jen název stanice a jednu vybranou informaci.)
4. je menší.
5. má vestavěnou baterii.
Ale i
DigitRadio 210 je skvělé rádio, které:
1. má robustnější příjem.
2. zobrazí více informací o přijímaném signálu. (Oproti Dabmanu navíc: bitrate a codec, formát (např. AAC), datum, název muxu, kanál, kvalitu signálu (chyby). Přístup k údajům je však komplikovanější.)
3. má pohodlnější ovládání než Dabman. (Má paměťová tlačítka a ovládání hlasitosti kolečkem.)
4. má lepší zvuk. (Nejen díky většímu reproduktoru. Dabman 20 trochu šumí, což je patrné zejména u mluveného slova, ale dá se to přežít.)
5. vždy využívá anténu. (Jako anténa nefungují připojená sluchátka.)
Jak Dabman 20, tak DigitRadio 210 se povedly. Zatím jsem s nimi spokojený. Výborně se doplňují.
Snad jsem vnesl trochu světla do diskuse o citlivosti Dabmanu 20. Možná máte jiné zkušenosti. Sem s nimi!