Moje puvodni antena byla z medenych trubek a vazila snad pet kilo.. Ted mam rozmerove tu samou, jen je jako rahno umelohmotna trubka a prvky jsou z dratu na svareni pro autogen s prumerem asi 2,5mm cimz antena vazi asi 30 deka A slozena je za minutu.
Na obrazcich je planek podle ktereho jsem ji delal. Antenu lze samozrejme prodluzovat. A to hodne.
Lepsi je mit dobrou antenu s malym zesilovacem nez vse dohanet silnym zesilovacem. Pokud se navic pouzije nejaky "polsky", udela vic skody nez uzitku. Pokud si tedy chcete nejaky poridit, jiste vam nekdo poradi. Co obcas vidim, tak se uvadi firma Teroz. Koukal jsem se tam a maji dva vhodne pasmove zesilovace pro kanaly 6-12 za cenu 220Kc (obj.c. 404 a 477 se ziskem 20/10dB). Jen ta instalace anteny u vas nebude jen tak, vzhledem velkym vykyvum intenzity signalu. Chtelo by to nejdrive promerit.
Teď jsem podle toho plánku přeměřil ten 3 prvkový potvor na který jsem to lovil a zjistil jsem, že ten rozměr od prvního prvku k dipolu nesedí a že je to stavebnice, tedy jsou tam vyvrtané díry a lze to posouvat a kupodivu to není zarezlé, takže jsem první prvek posunul na druhou polohu, místo třetí polohy kde byl, což činilo rozdíl asi tak 2,5cm a nyní by to mělo být tedy lepší a odpovídat tomu Vašemu tříprvku.
Jinak ale toto není v této chvíli má priorita. Zjistil jsem, že na STA je BT 751, 756, 790 apod.
http://www.altronik.cz/anteny-vhf/c-955/Bohužel to se značně liší. tedy zatím co 751 je pro 5-12K,
Tak 756 je pro 5-6K, a 790 pro 9-12K....
Zatím jsem dohodlý tak, že se VHF rušit nebude, tedy nikdo nezlikviduje ani ten zesilovač ani tu stávající anténu. Dále jsem dohodlý, že mi ji vyštelují na Drážďany. Současný stav bude patrně na Ještěd. Dále jsem dohodlý, že když by nastavení na správný směr nepomohlo, neboť mám dojem, že Nova tu byla na 9, tak, že by tam mohla být ta BT 790. Tak, že si koupím tu BT 756. A vyměním si ji za stávající.
Co se týče vybudování vlastní sestavy na chalupě, zatím nejsem nikterak rozhodnut. Tedy ono mne docela irituje, že je to na tom ,,efku" a tím věčným odpojováním a připojováním, když bych to furt tahal byt a chalupa a zase zpátky, to dostane na zadek, to se mi nelíbí asi to dopadne tak, že ten přijímač zůstane prostě v bytě připojený na STA. Čímž nevylučuji, že k němu občas nepřipojím prutovku a nevezmu si ho s sebou třeba někam na dovolenou, ale dávat ji tam zase jen proto abych s tím vylezl na Ještěd a zjistil, zda tam chytím nebo nechytím Berlín, který mi v podstatě k ničemu nebude, tak to se mi vyloženě také 2x nechce. Takže nejspíše to dopadne, tak jak je to teď a bude trvale na STA a pojede z toho od řijna 27 německých stanic, což je o 7 více nežli mi jede českých z FM.