5 dnů s digitálním rozhlasemOd úterý do soboty byl jsem v tomto hotelu
http://www.euroregin.cz/prezentace/ustecky/decin/permon_bajtlich/index.phtmlPo vybalení zavazadel jsem zapnul svoji Pure Evoke 2S
a spustil automatické ladění. Ihned se naladil multiplex Německo na 5C z Drážďan o výkonu 10kW.
A začala hrát stanice Lounge FM a písnička od Jeana Michela Jarre - Oxygene
http://www.youtube.com/watch?v=P_I2ch8_TXc&feature=relatedKvalita signálu byla skvělá. Nezáleželo na tom, zda byl přijímač
v prostřed místnosti nebo u okna, nebo ve sprchovém koutě
nebo na chodbě nebo na terase.
Signál se pohyboval mezi 85%-95% všude, po celém hotelu.
Dopřával jsem si tedy 5 dnů usínání a buzení s rádii DAB+.
První jsem si odzkoušel funkci
ReVuOpravdu to funguje, přehrávání vysílání lze na několik minut stopnout
a po té opět spustit přehrávání, se zpožděním, přičemž při aktivaci
ReVu se spustí stopky a ukazuje to o kolik je přehrávání zpožděno...
Lze používat po sobě několikrát, např. zpozdit o minutu,
po té znovu zastavit a zpozdit o další minuty atd.
Více jsem nezkoušel, nežli 3 minuty, ale u stopek je údaj na počátku 00:00,
to první jsou minuty, to druhé sekundy...
Já šel do 3 minut... Nevím jestli by to vydrželo 15 minut nebo 59 minut ?
Zkoušel jsem minutu a 3 minuty.
Poměrně mě zaráží, že když tam dají takovouto funkci,
proč už tam nemohou dát přímo nahrávání
na Flash USB nebo SD kartu...?Další, co bylo zajímavé, bylo to, že několikrát...
Tak zhruba 3x denně nebo 1x za 3 hod, za 4 hod poslechu apod.
docházelo k samovolnému resetu přijímače.
Nevím zda to způsobil např. úplný výpadek signálu
nebo zahlcení se nějaké operační paměti přijímače
či pokles napětí v elektrické síti ?
Netuším. Nic méně přijímač se občas sám, od sebe resetoval.
V každém případě to zhola ničemu nevadílo,
jeho ,,zmrznutí a následný samovolný reset"
trval tak cca asi 2 sekundy.
Měřil jsem na hodinkách. Prostě došlo občas k 2s výpadku
mezi kterým se přijímač samoresetoval.
A přijímač pokračoval přesně tam, kde před resetem skončil...
Fikce a mýty o celoněmeckém muxu:Horeb - velmi známé německé, katolické rádio
ERF - velmi známé německé, protestantské - lutheránské - evangelické rádio.
Od rádia Horeb, kde lze slyšet pouze kostelní varhany, chorály a pod. věci
se liší tím, že z něj hrají normální obyčejné popové, folkové, rockové rytmy,
ovšem doprovázeny texty s patřičnou náboženskou tématikou...
90elf - fotbalové rádio
Není pravda, že je to rádio mluveného slova.Když se nekomentuje fotbalový zápas ani se nad nějakou fotbalovou událostí
zuřivě nediskutuje, hraje se tam naprosto obyčejně, jako všude jinde, hudba.
Kanálů je 6, tedy 0-5. Pokud se hraje fotbal. Je z každého kanálu komentován zcela jiný zápas.
Pokud se nehraje fotbal. Hraje se hudba a to ze všech 6 kanálů zcela stejná.
Může se stát, že fotbal je komentovaný, pouze na jednom jediném kanále.
A na ostatních pěti kanálech hraje ta samá hudba.
Není pravda, že se tam hraje jen Heavy Metal.Slyšel jsem tam asi 3 hodiny hudby, jednoho obyčejného diskotékového hitu za druhým
a jediné z rocku mezi tím byli 1x AC/DC, jinak nic dalšího rockového,
natož heavy metalového mezi tím nebylo ! Naprosto obyčejný popík.
Deutschlandradio Wissen - osobně jsem nepochopil proč to existuje
a k čemu je to dobré, nic zajímavého jsem tam neobjevil,
snad mimo toho, že každý večer po 22 hod tam vysílá RADIO FRANCE ve francouzštině.
KISS FM - absolutně ničím mě to nazaujalo,
zcela nudné a tuctové diskotékové rádio, kterých i u nás máme tak asi 30.
Radio Energy - také absolutně o ničem, zcela nezajímavé, nějaká tupá diskotéka nebo co...
I když snad ne až tolik vlezlé a otravné jako KISS FM.
Radio BOB - největší zklamání ze všech.
To rádio ještě nevysílá. Běží tam pouze asi hodinová
promo/demo smyčka, kde sice hrají Rolling Stones a Queen a Bruce Springsteena a Areosmith
a říkají, co bude a nebude... A jaksi se snaží tedy upoutat na novou classic rockovou stanici.
Ale když jsem to demo/promo slyšel po třetí, tak už jsem to nepustil.
Ta stanice v této chvíli ještě nevysílá ! A teprve se připravuje !
Deutschlandfunk - asi celkově nejznámější německá stanice, co existuje
a není o ní nejspíše třeba cokoli psát...
Deutschlandradio Dokumente und Debatten - druhé největší zklamání, ta stanice vysílá z 90% to samé, co Deutschlandfunk, jiný pořad, který by nebyl na DLF jsem tam slyšel za těch 5 dnů
pouze jeden, jediný. Je to tedy asi totéž, jako, když by u nás oslavovali
stanici Český rozhlas 6 nebo novou stanici Čtyřka, ale stejné debaty a úvahy by vysílala Praha. Je to tedy jen takové
double o ničem.
Deutschlandradio Kultur - také velmi známá německá stanice.
Slyšel jsem tam vynikající jazzový pořad. Živě celý koncert Silly
http://www.spirit-of-rock.com/groupe-groupe-Silly-l-en.html z Magdeburgu
/Nevzpomínám si, kdy naposledy jsem slyšel koncert na nějaké české stanici.../
A také dokument věnovaný americké heavy metalové kapele Metallica.
KLASSIK RADIO -
Je pravda, že celý den tam hrají vážnou hudbu a po 22,00 hodině ji hrát přestanou a přejdou na relaxační hudbu ve stylu radia Lounge FM.Povětšinou jazzové a elektronické věci.
LOUNGE FM - výborná stanice, pomalu a líně nebo-li pěkně langsame, prostě vše v takovém rytmu... Rozvláčné, roztahané, uklidňující, nic , co by čímkoli vzrušovalo, rozčilovalo něčím snad prudilo, něčím někoho mohlo urazit, nádherný proud pohody a uklidňující hudby, relaxační rádio, tak jak má být, snad bych nazval až romantické, vše nekonečně dlouho-dlouhé, unylé... Povětšinou jazzové nebo elektronické... Rozhodně stanice která v ČR výrazně chybí, opravdu vynikající... Na dovolenou k večernímu vínu, západu slunce za vrcholky kopců, super... Přirovnal bych vzdáleně ještě k předrevoluční stanici Československého rozhlasu Melodie. Vysílání samozřejmě neobsahuje žádné reklamy, nesmyslné kecy o ničem atd. Jen proud uklidňující relaxační hudby. A mezi tím občas. Tj. po několika hodinách, čili nijak vlezle a často, jen upoutávka na samotnou stanici a to buď v němčině nebo také ve francoužštině.
Absolut radio -
Není pravda, že tam hrají celé desky, ne, nehrají ani tupláky...Hrají jen popové písničky. Jednu za druhou. Ale je to výborná stanice. A mimo občasného odbíhání si na LOUNGE FM, jsem nic jiného neposlouchal. Zcela skvělé. Po letech jsem měl pocit, že zase poslouchám civilizovanou západní stanici a nikoli nějaké neobolševické kolovrátky. Žádné soutěže pro posluchače z pomocných škol. Žádné politické pruzení o kultu osobnosti Václavá Klause.
Žádná reklama !Jen proud hudby. Ve 3/4 na celou pak světové zprávy, trvající 2min ! Anglie, Rusko, Německo, nejdůležitější událost a šlus...A hrajeme, nekecáme, hrajeme... Co tak hráli ? Cheap Trick, Cure, Queen, Rolling Stones, Alan Parsons Project, Lou Reed, Beatles, Simply Red, Blood, Sweet and Tears, Madonna, A-ha, Inx, J.J.Cale, Lenigrad Kowboys, Toten Hosen, Any Winehouse, Dire Straits, Adam Ant, Phil Collins, Prince, Lenny Krawitz, Duran Duran, Steely Dan, Shakespers Sester, Offspring...Až po 4 dnech jsem je chytil na tom, že zopakovali Sade, Red Hot Chili Pappers a Stinga. Jinak co kus, to něco jiného. Jaký to zcela opačný přístup nežli u českých cikánů od kolotočů ! Kteří znají asi tak 30-50 kusů a ty točí stále dokolečka. A nestydí se ani pustit jednu a tu stejnou 3x za den, někdy i 5x za den. Tady co kus, to něco jiného. Až to u mne způsobilo a vyvolalo renesanci popu. Tedy ukázalo mi to zase, že ne úplně všechny popové písničky musí být nutně pitomé a některé jsou i hezké.
Ovšem česká rádia dokáží neustálým omýláním zkurvit a zprotivit i ten největší hit. V podstatě nechápu, že je může někdo poslouchat ? Též za těch 5 dnů byly jen 4 kusy německé ! Taky přístup z kterého by se dal vzít příklad. Takže moc dobrá stanice. Žádný vnucený nacionalismus jako v ČR. Prostě různé popové kousky, neustále jiný a jiný...Byl jsem přibitý stále na ní. A občas si dával jen LOUNGE FM. Tyhle dvě stanice jsem si fakt užíval plnými doušky, až mi teď doma budou chybět.
výlet- měl jsem naplánovaný výlet na Jedlovou horu, ale bohužel pršelo, jak z konve, takže na vrcholu Jedlové hory jsem sice byl, ale bez Radia Pure, to jsem zanechal v hotelu. Ale vzal jsem ho na další výlet a to na o 30m vyšší Luž.
TELEKO z Prahy i mux
SASKO o 1kW z Drážďan se mi povedlo bez problému chytit již v polovině kopce a bez problémů oboje hrálo. Na vrcholu pak byl signál u obou zcela 100%. Na rozdíl od Ještědu, kde měl mux z Drážďan jen asi 75%. Tak zde na Luži už měl 100%. Vše šlapalo jak víno. 36 stanic. Nic méně nic víc jsem neulovil. I když jsem tam měl dost času a byl jsem tam dlouho. Místo, kde bych třeba zachytil Berlín 8C, jsem nenašel. Berlín jsem prostě neulovil. Bohužel. Jen, to, co už mám z Ještědu. Celoněmecký 5C, Sasko z Drážďan a Teleko z Prahy. Přičemž Teleko na Ještědu fungovalo i při pohybu, tady na Luži už nikoli. Hrálo 100%, ale jen v některé poloze, vychýlení už znamenalo ztrátu signálu. Ještě jsem to měl puštěné a při sestupu a úplně dole u úpatí kopce už to nehrálo. Jen opět 5C.
Uvidíme, co se stane po 18.8.2011, kdy by se mělo v Berlíně objevit cosi na výkonu 10kW. Ale prostě 1kW z Berlína, na tohle nechytím. A Teleko a Sasko jen na kopcích. Běžně je dostupné jen to Německo na 5C. Čili na hotelu vše mimo 5C získalo otazníky. A při návratu domů pak získala otazníky i 5C. Stavil jsem se konečně i na chalupě a nic. 5C jsem si prostě užíval jen 5 dnů v hotelu. Nic méně pro orientaci mi to stačilo.
Možná bych mohl ještě uvést stanice saského multiplexu, takže MDR Radio 1 Sachsen, MDR Info, MDR Klassik, MDR Figaro, MDR Sputnik, MDR Jump. / + 3 shodné s celoněmeckým muxem, tedy DLF, Wissen a Kultur./
Také se mi konečně podařilo stavit se u rodičů. Celkem oprávněně jsem tam očekával příjem Bayern 1 z Hoher Bogen a také příjem Teleka z Prahy. Dopadlo to hůře, nežli jsem čekal, tedy nejhůře, jak mohlo. Bavorsko ani ťuk. A Teleko šlo jen na jediném místě v rohu zahrady, když jsem držel přijímač vysoko nad hlavou a tak hranice příjmu s výpadky k poslechu nepoužitelné, tedy zachyceno, ale v nepřirozených podmínkách v jediném místě na zahradě, jinak v místnostech po domě a po dvoře, všude mrtvé a ani ťuk...Ach, jo...A to jsem očekával, že by alespoń na balkóně nebo někde mohlo jít normálně, poslouchatelně...Ani prd...Bohužel...
A došlo k dalšímu plánovanému testu. Tedy zkoušky L-Bandu v autě. Měl jsem z toho obavy, ale vše dopadlo nad očekávání skvěle. Tedy řídila manželka a já seděl na sedadle spolujezdce a svoji PURE EVOKE 2S jsem měl na klíně. Zapnul jsem jí už na plzeňské dálnici, když jsme byli tak asi 5km od Prahy. Ještě nic nehrálo. Ale ve chvíli, kdy jsme najeli v první zatáčne na pražský okruh, začalo to hrát. Hrálo to na celém okruhu skvěle. Poslouchal jsem chvilku REGION, kterým jsem sledování zahájil, potom chviličku Leonardo, pak chviličku Wave a na konec jsme celý okruh projeli na VLTAVU, kde hráli nejlépe. Signál kolísal od zcela plného 100% někam k 60% ale často byl zcela naplno. Asi na 3 místech se to dostalo v tom bargrafu asi na 2-3 čtverečky, ale bylo to na tak krátkou dobu, že to přijímač zřejmě zcela bez problémů dopočítal. Tedy ŽÁDNÝ VÝPADEK, ŽÁDNÉ CUKNUTÍ, LUPNUTÍ, VYNECHÁNÍ. Super chod, super příjem, skvělé. Jen na dvou místech to opravdu vypadlo a to asi tak na minutu, možná dvě. Tam signál prostě nebyl žádný, naprostým lomem se zřítil ze 100% v sekundě na O% a nebyl, ale po minutí toho úseku zase krásně naběhl... Takže jsme to velmi úspěšně projeli na DAB+ až když jsme najeli na mladoboleslavskou, tak na 5km to vypadlo zcela a bylo po přijmu. Tak jsem si říkal, no mají to pěkně vypočítané, těch 2,5kW pro Prahu, začne to s první zatačkou v Praze a ukončí se 5km po výjezdu z Prahy...No nic méně při průjezdu Prahou to prostě zcela bezchybně funguje, což mne tedy doopravdy hodně potěšilo a že to bude až takto pracovat, jsem nepředpokládal...
Pod vlivem úspěchů p.Jelínka provedl jsem další testík, odpojil u EVOKE 2S anténu a přes konektor typu ,,F" jsem připojil STA. K tomu mne vedla tato situace. Na STA je ještě stále anténa na Novu na III.pásmo a stále je tam VHF zesilovač. O něco podobného už jsem se jednou pokusil, ale tehdy byl ten zesilovač vypnutý. Protože se nepoužívá. Nyní už je zapnutý. Došlo tedy k zlepšení a mám signál muxu 5C kolem 25%, což mi ale bohužel nestačí na to aby to hrálo... Je to vyloženě hranice, tedy asi 2x to na pár vteřin zahrálo a jinak celkem nic, to když se signál dostal asi na 29%, ale on je schopen se dostat třeba i na 14%...Je to málo, nic méně mohlo by to teoreticky chodit, takže asi mrknu kam vlastně je natočená ta anténa, jakou má polarizaci atd. atd. zda by se to nepodařilo zlepšit na tolik aby došlo k chodu... Ale ta možnost funkčnosti, zdá se tady jakási je....
Další testík. Pláně. Teleko mux LA 100% OK, Deutschland mux 5C 75% OK, Sachsen mux 12A nic, Berlin mux 7D nic. V podstatě identické chování jako na parkovišti pod Ještědem. Ta 7D byla dnes 18.8.2011 v Berlíně zapnutá o 10kW a je v ní tohle
88acht (96 kbps DAB+)
Antenne Brandenburg (96 kbps DAB+)
Funkhaus Europa (80 kbps DAB+)
Kulturradio (112 kbps DAB+)
infoRADIO (64 kbps DAB+)
radio EINS (96 kbps DAB+)
Fritz (96 kbps DAB+)
WDR 2 (128 kbps)
Bayern 2 (96 kbps DAB+)
BR Testkanal (128 kbps DAB+)
Bohužel mux 7D Berlín nebyl zachycen a ani mux Sachsen o 1kW z Dresden nebyl zachycen.
Takže jsem si jen chvilku poslechl Absolut radio z 5C, vypil dvě Plzně a šel zase domů.