Autor Téma: Digitální rozhlas - vaše zkušenosti?  (Přečteno 1650516 krát)

BeatJ

• Profík
    • Zobrazit profil
Re:Digitální rozhlas - vaše zkušenosti?
« Odpověď #1155 kdy: 22. 12. 2013, 21:03:04 »
Ale není to nizkym bitrate a o to tu slo.Pokud jde soucasny program/nahrávka/zpravy je zvuk zcela v poradku.
DISKUZNÍ SKUPINA DAB+   https://www.facebook.com/groups/1296962067091947/
Yamaha T-D500 + Rotel RT-12 pro Síťové přehrávání, FM, DAB+
Kathrein AV12, Emme Esse 15RB3 pro DAB+ III.pásmo
Kathrein ABH01 a XMUX pro FM

Reklama

• Stálý člen

José

• Profík
  • Vivat RADIO 1 !
    • ICQ komunikátor - 73659371
    • Zobrazit profil
    • DAB
« Odpověď #1156 kdy: 23. 12. 2013, 07:55:55 »
Ale není to nizkym bitrate a o to tu slo.Pokud jde soucasny program/nahrávka/zpravy je zvuk zcela v poradku.

Hm... Tak jsi mne tímhle prohlášením donutil to po ránu pustit... Původně jsem ti chtěl dát i za pravdu, ale po asi 30 minutách poslechu tak neučiním... Kvalita signálu ukazuje 95%-100%. Přesto se to chová, jak když budeš tahat magnetofonový pásek po hlavě cívkového magnetofonu, to nebude všechno nekvalitou archívu. To bitráte se na tom podepisuje taky. Jako by to zesilovalo tu nekvalitu. U RETRA je to dost markantní u Pluska méně. Ale jo pochopil jsem to zhruba u Pluska. Když mluví moderátorka ze studia je zvuk slušný. Když mluví host přes telefon, je to pomalu neposlouchatelné, protože to tu nekvalitu toho telefonu jakoby zesílí. Podobně to vypadá s tím archívem u RETRA, představme si, že jakoby se oříznou ty zvuky provázející archvív, tedy praskání klasické vinilové desky, pískání a lupání klasického posouvaného pásku a jakoby se ořízne, to, co archív provází, ale zůstane jen ta nekvalita toho zvuku. Prostě celkově to vypadá dost příšerně. Asi by to ale opravdu nevadilo, když by tam jen mluvil někdo přímo do mikrofonu, přímo ze studia. Ale takto celkově je to opravdu dost hrozné a nedostačující.
« Poslední změna: 23. 12. 2013, 08:04:06 od José »
Philips 40PFL5007K/12
DVB-T / Löbau, Ještěd, Černá studnice, Jelení hora /
DVB-S2  Al 105cm / FTA 19,2°E + Sky Link 23,5°E  /

Externí STB Sat Elita 2000 HD  Al 85cm Mascom,
Thor 0,8°W, Free Sat by UPC Direct

Pure Evoke 2S : DR DEUTSCHLAND Dresden 5C,
SACHSEN Löbau 9C, TELEKO DAB Proseč LL

Pamětník

• Profík
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
« Odpověď #1157 kdy: 23. 12. 2013, 08:17:14 »
Trochu jsem se ztratil ve výše uvedeném dialogu nad "neposlouchatelností" stanice s nízkým bitrate. Je tím opravdu myšlena testovací pozice, hrající stanici SeeJay Radio? Moje PURE Evoke flow mi zobrazuje její datový tok jen 28Kbps a v režimu Mono. Možná můj stařecký sluch je už málo citlivý, ale, že bych tento zvuk srovnával s tím, co kdysi nabízel cívkový magnetofon, to nemohu potvrdit. Co ale vnímám, že je zvuk stanice test tišší a opravdu monofonní. Nevzniká u Joseho ten dojem spíše z režimu mono, než z opravdového poklesu dynamiky a rozsahu vlivem bitrate?
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další

José

• Profík
  • Vivat RADIO 1 !
    • Zobrazit profil
    • DAB
« Odpověď #1158 kdy: 23. 12. 2013, 09:08:12 »
Trochu jsem se ztratil ve výše uvedeném dialogu nad "neposlouchatelností" stanice s nízkým bitrate. Je tím opravdu myšlena testovací pozice, hrající stanici SeeJay Radio? Moje PURE Evoke flow mi zobrazuje její datový tok jen 28Kbps a v režimu Mono. Možná můj stařecký sluch je už málo citlivý, ale, že bych tento zvuk srovnával s tím, co kdysi nabízel cívkový magnetofon, to nemohu potvrdit. Co ale vnímám, že je zvuk stanice test tišší a opravdu monofonní. Nevzniká u Joseho ten dojem spíše z režimu mono, než z opravdového poklesu dynamiky a rozsahu vlivem bitrate?

Nikoli, nehovoříme o TESTU. Hovoříme o stanicích ČRo PLUS a ČRo RETRO VÁNOCE, kdy jejich bitráte bylo sníženo z 48kbits/s na 40kbits/s po zařazení TIP RADIA do multiplexu TELEKO. Já tvrdím, že těch 40kbits/s je málo a že se mi to zdá už velice nekvalitní. Oponent tvrdí, že 40kbits/s je pro mluvené slovo naprosto dostačující.

Jinak se shodneme, že pro hudební stanici to chce těch 72kbit/s  a že 64kbits/s je málo.
Že k zařazení Radia 1 do multiplexu Teleko nejspíše nedojde.
Že Teleko se bude držet nejspíše vize, co nejvíce stanic, na úkor kvality.
A že nejlepší by bylo vyrazit RTL pryč a zvýšit bitráte u stanic ČRo.

Teď mě napadá další možné řešení mimo vyřazení RTL.
Už mne napadlo zapnout znovu L-Band a spustit druhý mux,
licence konec konců platná je....Ovšem stály by miliony další vysílače...

Ale až teď mě napadlo něco jiného.
Prostě vyřadit DAB a jet už jen v DAB+.
Ostatně je to trend a už tu bylo deklarováno, že DAB nemá cenu.
A nových přijímačů s DAB+ už se prodalo také dost.
Převést stanice, co jsou v DAB do DAB+ by také významně pomohlo.

Ovšem ano, debata vznikla na základě nízkého bitráte u TESTU.
A o tom, že tedy multiplex TELEKO je dnes plný a co bude dál ?

Tedy minimálně by mělo dojít k zařazení radia ZLATKA.

http://radiozlatka.cz/

Ovšem na ní současné bitráte testu nestačí.

Zvažovalo se Radio 1, které by bylo některými velmi vítané.

A stále ještě není ze hry, zcela ČRo Vltava aby tam ČRo byl kompletní.

Takže je to otázka, co s bitráte a co tam asi dají a jak to udělají.

Toť tak v kostce, vše.

Také je trochu otázka, co bude Čro vyvádět ?

Napřed spustí RETRO aby jí po čase vypnuli.

Pak jí spustí znovu.

To nehovoří moc o stabilitě.

Tak pokud ČRo má potřebu omezení regionálek.

A zároveň potřebu zřídit RETRO stanici.

Tak ať ji proboha zřídí, ale trvale...

A pro boha furt to nezapíná a nevypíná, to by se z těch janků fakt jeden zbláznil.

I když je to rok zpět, co bylo BBC kritizováno, jak je příliš moderní a jak moc se orientuje na mladé posluchače až úplně ztratilo kontakt se starými.

Tak samozřejmě u ČRo je to přesně opačně. To je totiž celé RETRO.
A naopak  dávno ztratilo kontakt s mladými posluchači a ještě ho nenavázalo.

Ovšem toto by mohla být cesta.
Tedy zřídit trvalou kvalitní stanici ČRo Retro. Kam by v podstatě přesunuli celé ČRo.

A ČRo by pak zorientovali na soudobou hudbu a požadavky, nejen těch nad 60 let.
I to by samozřejmě šlo.

Tím ovšem už velice značně odbíhám od té první otázky, co se tak asi objeví na pozici TEST a jak TELEKO přerozdělí bitráte po novém roce. Tedy, co tam bude a v jaké kvalitě.

« Poslední změna: 23. 12. 2013, 09:48:46 od José »
Philips 40PFL5007K/12

BeatJ

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #1159 kdy: 23. 12. 2013, 17:11:17 »

Hm... Tak jsi mne tímhle prohlášením donutil to po ránu pustit... Původně jsem ti chtěl dát i za pravdu, ale po asi 30 minutách poslechu tak neučiním... Kvalita signálu ukazuje 95%-100%. Přesto se to chová, jak když budeš tahat magnetofonový pásek po hlavě cívkového magnetofonu, to nebude všechno nekvalitou archívu. To bitráte se na tom podepisuje taky. Jako by to zesilovalo tu nekvalitu. U RETRA je to dost markantní u Pluska méně. Ale jo pochopil jsem to zhruba u Pluska. Když mluví moderátorka ze studia je zvuk slušný. Když mluví host přes telefon, je to pomalu neposlouchatelné, protože to tu nekvalitu toho telefonu jakoby zesílí. Podobně to vypadá s tím archívem u RETRA, představme si, že jakoby se oříznou ty zvuky provázející archvív, tedy praskání klasické vinilové desky, pískání a lupání klasického posouvaného pásku a jakoby se ořízne, to, co archív provází, ale zůstane jen ta nekvalita toho zvuku. Prostě celkově to vypadá dost příšerně. Asi by to ale opravdu nevadilo, když by tam jen mluvil někdo přímo do mikrofonu, přímo ze studia. Ale takto celkově je to opravdu dost hrozné a nedostačující.

Porid si opravdu kvalitni radio,zadne tahani magnetofonoveho pasku tam neni,i telefonat je dobre a normalne slyset jako by to slo z FM.Klidne te pozvu k sobe domu.

Reklama

• Stálý člen

Fanda Bukovjan

• Stálý člen
    • Zobrazit profil
« Odpověď #1160 kdy: 23. 12. 2013, 18:37:22 »
Zdravím,mám jenom prosbu možná,že jsem to přehlédl.Vyrábějí se vůbec nějaké  mobilní telefony ,které můžou přijímat dab rozhlas.

José

• Profík
  • Vivat RADIO 1 !
    • Zobrazit profil
    • DAB
« Odpověď #1161 kdy: 23. 12. 2013, 19:16:53 »
Porid si opravdu kvalitni radio,zadne tahani magnetofonoveho pasku tam neni,i telefonat je dobre a normalne slyset jako by to slo z FM.Klidne te pozvu k sobe domu.

Já si myslím, že to Pure Evoke 2S je dost solidní přijímač. Tyto zvukové šílenosti se vyskytují pouze u ČRo Plus a ČRo RETRO VÁNOCE, a vyskytovaly u elf 90, tedy u všech stanic s abnormálně nízkým bitráte. Co ho má normální, hraje normálně. Ještě to dělávalo u ČRo Region, když to tam kdysi bylo, také v nějakém miniaturním bitráte. Ale po čase tomu dali větší a pak to dali pryč.
Philips 40PFL5007K/12

José

• Profík
  • Vivat RADIO 1 !
    • Zobrazit profil
    • DAB
« Odpověď #1162 kdy: 23. 12. 2013, 19:22:31 »
Zdravím,mám jenom prosbu možná,že jsem to přehlédl.Vyrábějí se vůbec nějaké  mobilní telefony ,které můžou přijímat dab rozhlas.

Nokia dělá takováhle sluchátka s DAB+ tunerem.
http://www.mobilmax.cz/hf-stereo-nokia-cu-17a-digital-radio-headset-dab-32739.html
A má umět DAB+ nějaká verze Samsung Galaxy 5,
ale je to nějaký model, varianta nebo podverze,
co vůbec nejde na evropský trh a je to určené snad jen někde pro Koreu nebo kam.
Něco jako tohle http://www.theidag.org/device/samsung.html
Až na to, že tohle nemá telefon.
Ale zase se to prodává v EU.
O ničem jiném nevím.
« Poslední změna: 23. 12. 2013, 19:34:10 od José »
Philips 40PFL5007K/12

BeatJ

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #1163 kdy: 23. 12. 2013, 19:23:03 »
Prijed ke me domu a pak si muzeme povidat co je solidni a kvalitni prijimac.Ten tvuj rozhodne ne,kdyz zkresluje jiz pri 40kbits/s u slova mluveneho.

José

• Profík
  • Vivat RADIO 1 !
    • Zobrazit profil
    • DAB
« Odpověď #1164 kdy: 23. 12. 2013, 19:35:05 »
Prijed ke me domu a pak si muzeme povidat co je solidni a kvalitni prijimac.Ten tvuj rozhodne ne,kdyz zkresluje jiz pri 40kbits/s u slova mluveneho.

Naopak zrovna na tu Yamahu tu byla solidní kritika...
A tuner bych fakt tedy nechtěl...
K ničemu by mi to nebylo.
Tohle si vezmu do práce, do auta, do lesa, do hospody, na chalupu, kam mi napadne...
« Poslední změna: 23. 12. 2013, 19:37:29 od José »
Philips 40PFL5007K/12

BeatJ

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #1165 kdy: 24. 12. 2013, 09:47:34 »
Kritika nekritika,vlastnil jste ten pristroj,mate něco konkretniho co vam na nem vadi?
Hlavne nehuhna a zvuk je z ni perfektni a normalni,nezkresleny i u mluveného slova při 32kbits/s.
Jinak pouzivam Rotel RT-12,to je jina liga co se zvuku tyce.

Citace
Tohle si vezmu do práce, do auta, do lesa, do hospody, na chalupu, kam mi napadne...

Do auta patri poradne autoradio a ne prenosny prijimac,to je zoufalost,na chalupe mam Yamahu,doma Rotel RT-12,do lesa mam telefon s DAB+,do hospody fakt se DAB poslouchat nechodi a v praci jiz mam také poradne radio.S těmito prenosnymi prijimaci se opravdu neda hovorit o kvalitním poslechu,ani náznakem.
« Poslední změna: 24. 12. 2013, 10:38:19 od BeatJ »

Miloslav Soška

• Profík
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
« Odpověď #1166 kdy: 24. 12. 2013, 10:55:09 »
pánové DABisti, klid, jsou Vánoce :) do auta autorádio, to jo, mě vyhovuje i to Lingo, ale s pořádnými sluchátky :) mimochodem, ten tuner už neprodáváte, pane kolego?
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky

BeatJ

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #1167 kdy: 24. 12. 2013, 11:03:32 »
Kdepak,rikal jsem si ,ze by to byla velka skoda.Vysel i new FW,ktery pridal nejake moznosti.Takze Rotel se stal hlavnim a Yamahu mam na chalupe,i jako zalozni,kdyby se něco pokazilo.

Pamětník

• Profík
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
« Odpověď #1168 kdy: 24. 12. 2013, 11:33:05 »
Nemám pro to žádné argumenty, ale můj selský rozum mi našeptává, že až tak velký rozdíl v konverzi digitálního zvuku na analogový, který jsme schopni slyšet, mezi přijímačem/tunerem z pár stovek, nebo za desetitisíce, nebude. Že by třeba ROTEL dokázal opravit důsledky silné komprese zvuku v DABu, jako některé modely TV si dokáží dopočítat obraz, který se vůbec nevysílá, v to nevěřím. A samotná nejvyšší kvalita zvukového řetězce za tunerem sice nic nepokazí, ale ani nic nezlepší. Samozřejmě každý uslyší rozdíl mezi minirepráčky v přenosném přijímači a hifi pokojovou soustavou. Také jsem se už zmínil, že až takovou hrůzu, co popisuje José, jsem na zmíněných stanicích nepostřehl.

Trochu mi tato přestřelka začíná připomínat dialogy mezi příznivci kvality obrazu na CRT, LCD a plasmě.  ;)

DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další

José

• Profík
  • Vivat RADIO 1 !
    • Zobrazit profil
    • DAB
« Odpověď #1169 kdy: 26. 12. 2013, 17:48:37 »
Trochu mi tato přestřelka začíná připomínat dialogy mezi příznivci kvality obrazu na CRT, LCD a plasmě.  ;)

Ale tak dramaticky bych to neviděl. Prostě pokud si vezmu třeba ARD / ZDF atd. tak rozdíl mezi SD a HD je pro mne zcela jasně viditelný i když je to včera, co mi jeden tvrdil, že žádný rozdíl nevidí.... / Nevím, co má za televizi.../ A stejně tak já zcela jasně slyším rozdíl mezi hudební stanicí v DAB+ co ma 64kbits/s a co má 72kbits/s. A diskuze vznikla ohledně mluveného slova, pro které údajně stačí 40kbits/s. Mně se to jeví jako málo a osobně bych viděl raději třeba 56kbits/s apod.
Philips 40PFL5007K/12