Autor Téma: Sloučit z dvou anten signal  (Přečteno 6601 krát)

Petr Xeflex

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Sloučit z dvou anten signal
« kdy: 01. 04. 2012, 17:23:18 »
Zdravím

Začnu tak že vám popíši problém bydlím na Ostravsku chytám naše programy z vysílače Hošťálkovice všechny Multiplexy 1,2,3,4 .
Vypůjčil jsem si od známého DVB-T anténu a trošku jsem experimentoval a zkoušel naladit i polské kanály (62. kanál) ,naladil jsem je bez jakýkoliv menších problému.   Bohužel ale jak jsem zkoušel potom na tu vypůjčenou anténu naladit české multiplexy (bez společné domovní antény) tak se mi nepovedlo naladit mult. číslo 4 . Proto potřebuji radu jak můžu sloučit kanály ze společné domovní antény a z té co mám vypůjčenou od známého ?

1. Co mě napadlo bylo zajít za domovníkem a požádat ho o přidání 62. kanálu do společného systému ale odpověděl že na zbytečnosti teď nejsou peníze proto píši sem o radu.   

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


PIT0MEC

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 388
    • Zobrazit profil
Re:Sloučit z dvou anten signal
« Odpověď #1 kdy: 01. 04. 2012, 17:31:36 »
To je teda zvláštní barák, když o STA rozhoduje domovník  ;D

Jedině ten kanál hodit přes konvertor někam jinam a pak to sloučit, ale radši bych to řešil s majitelem domu, třeba bude vstřícnější než domovník...


Libor L

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 695
  • Po klacku sahá ten, komu došly argumenty!!
    • Zobrazit profil
Re:Sloučit z dvou anten signal
« Odpověď #2 kdy: 01. 04. 2012, 17:34:08 »
Z důvodu koexistence (byť dočasné) našeho MPX4 na K63 a MPX1-PL na K62 nebude takové sloučení STA + ITA antény na PL MPX1 v domácích podmínkách jednoduše realizovatelné! Je otázkou, kolik je ve vašem domě nájemníků a jak je STA provedena. Pokud by byly použity KV, tak je velmi jednoduché řešení s přidáním KV na K62. Cena takovéto KV je cca. 2.500 Kč s DPH + práce. Takže při větším počtu bytů je to zanedbatelná položka na jeden byt hrazená z fondu oprav!


Petr Xeflex

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Sloučit z dvou anten signal
« Odpověď #3 kdy: 01. 04. 2012, 17:55:30 »
V domě nás moc není z 98% jsou tam naši milí spoluobčané důchodci a jsem tu v domě nový takže si nemohu moc vyskakovat :) .

Mohli by jste mi poradit tedy co koupit a jak správně vše zapojit?

Ještě bych měl jednu otázku : Mám rozbočovač na 3TV od firmy Teroz a dva vývody vedou dost daleko cca 22metrů kde už bohužel nechytám kanál 63. a 62. mohli by jste mi prosím poradit co koupit jaký použít zesilovač a také jak ho správně zapojit. Děkuji 


PIT0MEC

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 388
    • Zobrazit profil
Re:Sloučit z dvou anten signal
« Odpověď #4 kdy: 01. 04. 2012, 18:07:51 »
To už bohužel není na radu od stolu. A navíc slučovat signál z STA, kde ani neznáš úrovně? Radši na to někoho zavolej, protože jinak riskuješ nákup komponentů, který ti pak můžou zůstat ležet v šuplíku, když budou v praxi nepoužitelný.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Petr Xeflex

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Sloučit z dvou anten signal
« Odpověď #5 kdy: 01. 04. 2012, 18:10:25 »
Ještě je možnost že se můžu přímo v obchodě domluvit jestli by mi tyto prvky nevypůjčili. Byl bych rád za každou radu.   


PIT0MEC

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 388
    • Zobrazit profil
Re:Sloučit z dvou anten signal
« Odpověď #6 kdy: 01. 04. 2012, 18:15:54 »
Konvertor z k62 někam jinam, třeba na začátek UHF (kde pochopitelně nesmí být signál z STA, a to ani cca 2 kanály před a za). Pak už jenom slučovač REST/danej kanál, na kterej to konvertor převede. A doufat, že úrovně budou +/- stejný a povede se to.


Sir_Lancelot

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 62
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Sloučit z dvou anten signal
« Odpověď #7 kdy: 07. 07. 2012, 19:06:42 »
Potřeboval bych poradit, jak nejlépe sloučit signál ze dvou antén - jedná se o síta, jedno je s zesilovačem, druhé bez, momentálně jedu jen na jedno a signál z ní je zesílen širokopásmovým zesilovačem.
Zkoušel jsem to klasickým slučovačem, ale antény se pak bijou, síla signálu sice stoupne, ale kvalita 0.
Potřeboval bych mít jednu na Hošťálkovice a druhou pak na ty Poláky.

MUX 1, 2, 3 tady jede doslova na kus drátu z Hošťálkovic (25km od vysílače)
Když jsem anténou točil, chytl jsem i K59 (lokální MUX), potom K 36 MUX1 Praděd, a při natočení na jihozápad pak K29 Brno-Kojál.
Poláky jsem chytil při natočení na severovýchod, K62 z Skryczne MUX1, potom MUX2 na K38 a K47.
Ten K38 chytám i při natočení na Hošťálkovice.


Honza Novák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 448
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Sloučit z dvou anten signal
« Odpověď #8 kdy: 07. 07. 2012, 20:03:52 »
Nejde to za malý peníz, jenom za nemalý. Já bych počkal do března, kdy budou polské kanály definitivní a řešil to potom. Navíc se má náš 63 přeladit na ten 38 (někde to tu na diskusi bylo), takže se do toho března bude s těma polskýma bít. Jestliže to sloučíš teď, tak to za půl roku budeš překopávat. A budeš to muset všechno koupit znova.


Honza Novák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 448
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Sloučit z dvou anten signal
« Odpověď #9 kdy: 07. 07. 2012, 20:05:14 »
Ps. A nejde to všechno na jednu anténu? Já chytám poláky i čechy na jednu, natočenou na katowice.


Sir_Lancelot

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 62
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Sloučit z dvou anten signal
« Odpověď #10 kdy: 07. 07. 2012, 20:15:35 »
Set-top box s tím, enmá problém, ale na LCD TV to kostičkuje.
No uvidím, počkám asi, až se ustálí ty kanály.


spyko

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 573
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Sloučit z dvou anten signal
« Odpověď #11 kdy: 07. 07. 2012, 23:29:02 »
Taky bych počkal na ten březen 2013,nikdo neví jak to v polsku dopadne,tvp už teď čachruje s muxy !!!
Manhattan/optibox aligátor/,AL85,Moteck 2100a,Bensat 120 hd,Panasonic 42PX80,philips 5680,180D


Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 884
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Sloučit z dvou anten signal
« Odpověď #12 kdy: 08. 07. 2012, 00:19:43 »
Jak TVP čachruje s muxy? A když už, co to má společného s finálními kanály TX Wisla-Skryczne MUX1 (K55) a MUX2 (K58)? TVP nechce opustit MUX 1, dokud nebude vybudována celá síť 3 (cca za dva roky), s čímž Emitel může začít až po definitivním vypnutí analogu. Co se týče vysílače Wisla-Skryczne, analog má být vypnutý 19.3.2013. Pak dojde k převedení MUxu 2 na K58 po analogovém Polsatu, uvolní se K41 (dosud TVP2) pro MUX3, no a mux 1 má rezervovaný K55. Tento kanál zatím blokuje Slovensko, v Čadci na něm vysílá nějaká analogová lokálka, ale má skončit na konci letošního roku.