Xmux nikam nespěchá a ani ho to neživí :-) Všechno chce svůj čas. A jestli máš pocit, že každej čeká, až mu dovezu nějakou anténu a všechno hned odloží stranou a bude jen tak něčemu věnovat den dva tři svého času, tak to máš dost zkreslenou představu o realitě dnešního uspěchanýho světa. Ale když seš expert na antény, máš tolik volnýho času a máš tu patřičnou měřící techniku, tak si nalož svý antény, přijeď a můžeš měřit dohaleluja, nikdo ti nebrání ani to nemáš nijak daleko. Já rád poznávám nový lidi podobnýho ražení a "zaměření", člověk se má futr co a od koho učit a jen za poslední rok sem jich osobně poznal a navštěvuju několik. A na tom nic nemění ani fakt, že by ty antény stály úplně za h..no :-) Mě je to prakticky fuk, pro mě je uspokojující, že fungujou a jsou nesmrtelný :-) Stejně jako jakýkoli mudrování bez příslušné akce. Když už vůbec nic, tak jen to seznámení, kontakt a komunikace s podobnýma "magorama" je velký přínos. Alespoň pro mě, ale každý má jiný nároky a "požadavky" na sebeuspokojení :-) A pro některý jedince bude stejně jakýkoli test irelevantní. Přijeď, změř, vyřkni ortel ať je jakýkoli, nic ti nebrání kromě tebe, jinak je to debata k ničemu. Stejně jako blábol, že se anténa ve vertikálu prohne. Každej pamětník zná pověst o Svatoplukovi a jeho synech, že tři pruty se ohnou húř než jeden. Takže i dva jekly se ohnou hůř než jeden a i ve vertikální polarizaci má podpůrný ráhno svůj účel (i když je celková tuhost menší než v horizontální) , jen je třeba zajistit, aby obě ráhna dostatečně spolupůsobily, což dosáhneš vhodným počtem a tvarem rozpěrek. Mě i zbytku světa to i pro praktický provoz plně dostačuje, ti co mají na střeše polskou, maximálně italskou anténu z papíru, mě nijak neiritují, ani jejich vyplazený jazyk :-) Neprohne se ve vertikálu ani 3,5metrová dabka a to je vzdálenost od třmenu ke konci větší než dva metry. Neprohne se ani 3,5metrová kornerka na vkvc, to ti potvrdí dxpetr, ten je má ve vertikálu v soustavě hned dvě :-)