reklama

Autor Téma: Jaké používáte antény?  (Přečteno 345556 krát)

Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 880
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #195 kdy: 27. 10. 2011, 21:09:31 »
taková poloha s touto anténou na půdě neexistuje a na střechu to dát nemůžem, jak jsem psal, nemáme hromosvod. ještě můžu vyměnit kabel od antény do rozbočovače ale to bude mít minimální vliv. takto lze experimentovat snadno ale všechno to něco stojí a co s tím pak :(

co si myslíte o http://www.skylink.cz ? moc tomu nerozumím ale když půjde signál ze satelitu tak to pak přes dvb-t tuner sledovat nepůjde že?

achjo to je alchymie...

Jakápak alchymie. Akorát prostě musíte elementární předpoklady pro kvalitní příjem respektovat. Občas neskutečně žasnu, jak si mnozí myslí, že příjem tv signálu je hračka pro tříleté kluky. A pak se diví, že to nefunguje. Zjednodušeně řečeno - digitál není analog. Tvrdošíjně setrvávat na obvyklých stereotypech, jako že anténa může být jedině na půdě, nikoliv na střeše, kam samozřejmě prioritně patří, není vůbec moudré. A když se domníváte, že ano, pak se sotva můžete divit, že s příjmem máte potíže. Nu a satelit vám samozřejmě přes DVB-T tuner hrát nebude, z principu to zkrátka není možné. Ostatně satelitní parabolu nemůžete umístit kdesi pod střechou ani náhodou!  ;)

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



José

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 719
  • Vivat RADIO 1 !
    • ICQ komunikátor - 73659371
    • Zobrazit profil
    • DAB
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #196 kdy: 27. 10. 2011, 21:25:58 »
...na střeše, kam samozřejmě prioritně patří..

Tak není podmínkou střecha... Podmínkou je aby byla ve volném prostoru a mohla něco přijímat, tady nebyly kolem ní nějaké překážky, ale už v jednom z prvních příspěvků měl návrh, dát ji třeba na fasádu vedle okna... já sám jsem napsal, že když se mi před 30 lety cukal můj vlastní otec, že takovou opičárnu na baráku nechce, tak, že jsem jí měl na studní za barákem a jak pěkně chytala Němce...
Philips 40PFL5007K/12
DVB-T / Löbau, Ještěd, Černá studnice, Jelení hora /
DVB-S2  Al 105cm / FTA 19,2°E + Sky Link 23,5°E  /

Externí STB Sat Elita 2000 HD  Al 85cm Mascom,
Thor 0,8°W, Free Sat by UPC Direct

Pure Evoke 2S : DR DEUTSCHLAND Dresden 5C,
SACHSEN Löbau 9C, TELEKO DAB Proseč LL


sten man

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 13
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #197 kdy: 27. 10. 2011, 21:29:23 »
jaképak tvrdošíjně? už jsem tu 2x zmínil že NEMÁME HROMOSVOD vy snad schvalujete za takových podmínek dávat anténu dokonce výš než hřeben do prostoru??? jinak by s tím nebyl problém a nejsem si jist jestli by nás bleskojistka za 150 kč na kabelu spasila


José

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 719
  • Vivat RADIO 1 !
    • ICQ komunikátor - 73659371
    • Zobrazit profil
    • DAB
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #198 kdy: 27. 10. 2011, 21:38:49 »
jaképak tvrdošíjně? už jsem tu 2x zmínil že NEMÁME HROMOSVOD vy snad schvalujete za takových podmínek dávat anténu dokonce výš než hřeben do prostoru??? jinak by s tím nebyl problém a nejsem si jist jestli by nás bleskojistka za 150 kč na kabelu spasila

Není podmínkou střecha. Na chalupě jsem do země zatloukl asi před deseti lety metrový klacek, dal na něj anténu a jak pěkně to chytalo Prahu. Jen musíš dávat pozor až půjdeš kolem aby jsi si o to nevypíchl oko... Anebo si kup to síto, jak ti radil Kuba, když to je schopné jakž takž, fungovat i pod střechou... A stávající si můžeš složit a na té půdě někde uskladnit do doby, nežli se třeba rozhodnete si nechat ten hromosvod udělat...

« Poslední změna: 27. 10. 2011, 21:42:21 od José Brtník »
Philips 40PFL5007K/12
DVB-T / Löbau, Ještěd, Černá studnice, Jelení hora /
DVB-S2  Al 105cm / FTA 19,2°E + Sky Link 23,5°E  /

Externí STB Sat Elita 2000 HD  Al 85cm Mascom,
Thor 0,8°W, Free Sat by UPC Direct

Pure Evoke 2S : DR DEUTSCHLAND Dresden 5C,
SACHSEN Löbau 9C, TELEKO DAB Proseč LL


Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 880
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #199 kdy: 27. 10. 2011, 21:52:09 »
jaképak tvrdošíjně? už jsem tu 2x zmínil že NEMÁME HROMOSVOD vy snad schvalujete za takových podmínek dávat anténu dokonce výš než hřeben do prostoru??? jinak by s tím nebyl problém a nejsem si jist jestli by nás bleskojistka za 150 kč na kabelu spasila

To jsem si všimnul, že nemáte hromosvod. A neschvaluji, aby anténa byla na střeše bez hromosvodu. Jenže - já dokonce ani neschvaluji, aby byl bez hromosvodu dům. Nikdy bych nepřipustil, aby i nízký domek třeba umístěný v okolí vysokých neměl hromosvod. Ani náhodou! 

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



José

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 719
  • Vivat RADIO 1 !
    • ICQ komunikátor - 73659371
    • Zobrazit profil
    • DAB
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #200 kdy: 27. 10. 2011, 21:57:45 »
Citace
- já dokonce ani neschvaluji, aby byl bez hromosvodu dům. Nikdy bych nepřipustil...

Tak k tomuhle bych se klidně přidal. Tedy na jeho místě bych se vykašlal na anténu a začal se spíše zajímat o to, jak si nechat udělat ten hromosvod, tedy dříve, nežli vyhoří... Tím pádem to ani nemůžou mít pojištěné, protože bez hromosvodu jim to ani žádná pojišťovna v civilizovaném světě nepojistí...

Philips 40PFL5007K/12
DVB-T / Löbau, Ještěd, Černá studnice, Jelení hora /
DVB-S2  Al 105cm / FTA 19,2°E + Sky Link 23,5°E  /

Externí STB Sat Elita 2000 HD  Al 85cm Mascom,
Thor 0,8°W, Free Sat by UPC Direct

Pure Evoke 2S : DR DEUTSCHLAND Dresden 5C,
SACHSEN Löbau 9C, TELEKO DAB Proseč LL


Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 880
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #201 kdy: 27. 10. 2011, 22:01:28 »
...na střeše, kam samozřejmě prioritně patří..

Tak není podmínkou střecha... Podmínkou je aby byla ve volném prostoru a mohla něco přijímat, tady nebyly kolem ní nějaké překážky, ale už v jednom z prvních příspěvků měl návrh, dát ji třeba na fasádu vedle okna... já sám jsem napsal, že když se mi před 30 lety cukal můj vlastní otec, že takovou opičárnu na baráku nechce, tak, že jsem jí měl na studní za barákem a jak pěkně chytala Němce...

Samozřejmě, že střecha není podmínkou, ale volný prostor jistě ano. Koneckonců i neuzemněná anténka u okna může, i když výjimečmě, nějakou tu "hvězdnou parádu" z výšin chytnout. A pokud někde v blízkém okolí "švihne" do hromosvodu (nebo do stromu...), pak kolikrát nepomůže ani anténa na půdě pod střechou. Spálené zesilovače atmosférickým přepětím či "odvařené" tv, tunery nejsou v takovýchto případech vůbec výjimkou.   

A pro pobavení - četl jsem kdysi případ, že příjem televize byl v jistém rodinném domě možný pouze za předpokladu, že anténa visela cca 2m nad vodní hladinou ve studni. V zoufalství už nevěděli, jak tv signál chytnout, kam anténu umístit, až ji odhodili na studnu, a... ono to začalo hrát :D  Ale to už je hodně starý příběh :)


Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 880
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #202 kdy: 27. 10. 2011, 22:03:07 »
Citace
- já dokonce ani neschvaluji, aby byl bez hromosvodu dům. Nikdy bych nepřipustil...

Tak k tomuhle bych se klidně přidal. Tedy na jeho místě bych se vykašlal na anténu a začal se spíše zajímat o to, jak si nechat udělat ten hromosvod, tedy dříve, nežli vyhoří... Tím pádem to ani nemůžou mít pojištěné, protože bez hromosvodu jim to ani žádná pojišťovna v civilizovaném světě nepojistí...

Přesně tak. Naprostý souhlas. Rozhodně bych taky začal od hromosvodu, či jak se "odborně" říká - bleskosvodu ;D


sten man

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 13
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #203 kdy: 27. 10. 2011, 22:16:35 »
no tak za těch 20 let co tu bydlíme sem nic neuhodilo ani v okolí žeby nám to něco vysmažilo tak nevím proč by se to mělo stát teď a dokonce i anténu jsme měli před pár lety nad střechou ale otec si to nějak rozmyslel a dal ji napůdu nevím proč :D no takže abych to shrnul takže mi radíte teda

1) anténu NAD střechu ale ne bez hromosvodu
2) anténu naroubovat na fasádu
3) síto

no myslím že poslední možnost bude nejsnažší . ještě to pořeším s otcem protože pokud si tu neudělal udělat hromosvod před pár roky co se dělala nová střecha tak teď už asi těžko...

ideální by bylo kdyby šlo to síto někde koupit na zkoušku a případně pokud by se neprojevilo zlepšení vrátit. četl jsem že to někde respektují

je tu taky otázka kdyby se zvolila druhá možnost zda by to nebylo stále moc nízko na to aby se odstranili ty výkyvy


José

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 719
  • Vivat RADIO 1 !
    • ICQ komunikátor - 73659371
    • Zobrazit profil
    • DAB
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #204 kdy: 27. 10. 2011, 22:25:33 »
je tu taky otázka kdyby se zvolila druhá možnost zda by to nebylo stále moc nízko na to aby se odstranili ty výkyvy

To je samozřejmě naprostá pravda a záleží na poloze domu a prostředí celkem atd. Pokud to bude nízko, tak samozřejmě už musíš počítat s tím, že to ruší auta, chodci, cokoli, prostě cokoli, co se bude před tím pohybovat, listí stromů... čili můžeš to mít samozřejmě třeba i metr nad zemi, pokud jsi na kopci a vídíš z toho místa do dáli...pokud ne...prostě stručně, žádné překážky nikde... čili pokud by v tom to případě hrozily, nelze to použít...

Citace
ideální by bylo kdyby šlo to síto někde koupit na zkoušku a případně pokud by se neprojevilo zlepšení vrátit. četl jsem že to někde respektují

To nevím, ale vím jinou věc. V rámci tzv. nepovedeného digitálního přechodu se dost lidí naštvalo a přešli zcela na satelitní příjem... Takže pak takové věci jako síta docela často sundavali a vyhazovali jedouce už jen na paraboly pro sat příjem...takže mi asi 2 byly nabídnuty zdarma, jestli to nechci a pár jsem jich zahlédl i jen tak opřených u popelnic... takže možná, že když by jsi oběhl sousedy, tak zjistíš, že se to některým z nich povaluje v garáži nebo jinde a že ti to za cigarety klidně dají...

Jen jako kuriozitu uvedu, že někdy minulý týden mi byl dokonce zdarma nabídnut celý sat komplet, jestli to nechci, lidi zase přechází z SD přijímačů na HD přijímače atd. Tento se vracel ke kabelovce UPC a Sky Link atd. ho neoslovil. Čili nabízel mi přijímač, držák, parabolu, LNB, vše staré asi rok, v perfektním stavu, zcela zdarma. Jen kartu si ponechal. Čili bez karty. Ovšem byl to přijímač pouze s integrovaným modulem CryptoWorks čili bez možnosti dokoupení modulu Irdeto atd. Prostě v podstatě bezcenná věc. Ovšem schopna na FREE kanály SD fungovat další řádku let a patrně i s kartou ICE pokud by šla ještě obstarat. Ani už jsem to nechtěl. Neměl jsem to komu dát. Takže to šlo nejspíše celé do popelnice, takový je život.

« Poslední změna: 27. 10. 2011, 23:25:02 od José Brtník »
Philips 40PFL5007K/12
DVB-T / Löbau, Ještěd, Černá studnice, Jelení hora /
DVB-S2  Al 105cm / FTA 19,2°E + Sky Link 23,5°E  /

Externí STB Sat Elita 2000 HD  Al 85cm Mascom,
Thor 0,8°W, Free Sat by UPC Direct

Pure Evoke 2S : DR DEUTSCHLAND Dresden 5C,
SACHSEN Löbau 9C, TELEKO DAB Proseč LL


Martin B.

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 67
    • Zobrazit profil
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #205 kdy: 27. 10. 2011, 22:58:30 »
Tak jsem se sem po pár dnech vrátil a vidím, že tu je docela dobrý chaos ;D  a obraz stále kostičkuje, stále kostičkuje... 
hodně mě pobavila ta příhoda jak někdo ze zoufalství hodil anténu do studny a ono se to rozehrálo ;D To je jak z Majora Zemana... ještě tam mezitím mohla letět sekera, pořezanej syn a manželka ;D
Argument, že když "někam neuhodilo 20 let, tak proč by tam teď mělo uhodit" je tak trochu mimo... stejně jako skutečnost, že si někdo odváží nemít na střeše hromosvod (což je na malý RD investice v řádů tisíců - srovnejme s investicí do nové střechy, to jsou desetitisíce a statisíce)... 
u mého dědy taky nikdy neuhodilo, až jednou jsme tam byli na dovolené, je to poslední barák na konci ulice a skoro naproti je sloupová trafačka, zrovna jsem stál u okna, když jsem slyšel hrozné "svištění" jak když někdo vypustí plno petard, najednou strašně tvrdou a silnou ránu... to trafo, na které bylo vidět z okna se doslova rozsvítilo do oranžova, jak to do něj prásklo... u dědy se nestalo nic, ale sousedovi co bydlí naproti a je k té trafačce nejblíž doslova vylítaly všechny silové kabely ze zdi... od tohoto zážitku skutečně bouřku nepodceňuji... vůbec si nedovedu představit co by se stalo, kdyby to prásklo do střechy bez hromosvodu... to by jí snad úplně rozbouralo... a to nemluvím o následném požáru krovu atd...  skutečně to není žádná pr.del...


José

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 719
  • Vivat RADIO 1 !
    • ICQ komunikátor - 73659371
    • Zobrazit profil
    • DAB
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #206 kdy: 27. 10. 2011, 23:09:35 »
hodně mě pobavila ta příhoda jak někdo ze zoufalství hodil anténu do studny a ono se to rozehrálo

...no, jak už zde uvádím po třetí, já ji měl také jednu dobu, odhadem tak asi 7 let... nad studnou... a to z jednoduchého důvodu... v těch skružích, co zakrývaly studnu byla díra po pumpě, která tam kdysi byla a do té díry šel krásně umístit a svorníky uchytit stožár a nemusel jsem někde na zahradě pro něj kopat a betonovat základy a studna krásně posloužila...

« Poslední změna: 27. 10. 2011, 23:26:24 od José Brtník »
Philips 40PFL5007K/12
DVB-T / Löbau, Ještěd, Černá studnice, Jelení hora /
DVB-S2  Al 105cm / FTA 19,2°E + Sky Link 23,5°E  /

Externí STB Sat Elita 2000 HD  Al 85cm Mascom,
Thor 0,8°W, Free Sat by UPC Direct

Pure Evoke 2S : DR DEUTSCHLAND Dresden 5C,
SACHSEN Löbau 9C, TELEKO DAB Proseč LL


Martin B.

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 67
    • Zobrazit profil
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #207 kdy: 27. 10. 2011, 23:42:05 »
Já jsem to José četl :)... ale uznejte, že takto "originálním způsobem" jste na to nepřišel :)...
ještě bych chtěl dodat, že tenkrát po tom úderu blesku, všem v okolí, kdo NEMĚL uzemněnou anténu - a bylo jedno, jestli jí měli za oknem, na tyčce před barákem, na střeše, nebo na půdě odešel zesilovač - pokud ho měl... pokud ho neměl, tak většinou odešel tuner v TV...
nám se nestalo nic, anténu máme uzemněnou, navíc jsem tam žádný zesilovač ani neměl... neodešel ale ani satelitní přijímač, parabola je na uzemněném anténním stožáru.
Dokonce v tu chvíli se u nás ženský ve vedlejší místnosti čučely na televizi... taky jsem jim pak vynadal, že okolo baráku třískaj blesky a ony jakoby nic mají zapnutou TV a čučí na ní...
Proud vypadl jen na okamžik, asi jak zrovna zkratovaly bleskojistky někde u toho trafa... druhej den je EOňáci měnily... nejvíce to ods.ral ten soused, který musel komplet nechat zrekonstruovat elektroinstalaci.


José

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 719
  • Vivat RADIO 1 !
    • ICQ komunikátor - 73659371
    • Zobrazit profil
    • DAB
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #208 kdy: 28. 10. 2011, 00:01:34 »
tenkrát po tom úderu blesku, všem v okolí, kdo NEMĚL uzemněnou anténu - a bylo jedno, jestli jí měli za oknem, na tyčce před barákem, na střeše, nebo na půdě odešel zesilovač - pokud ho měl... pokud ho neměl, tak většinou odešel tuner v TV...

No, ten můj eNDéRácký zesilovač, co jsem tehdy používal / a nedávno ho vyhrabal v souvislosti s DAB/DAB+ / tak ten má v sobě pojistku... Tak tu jsem musel za těch 7 let měnit asi 3x a bylo celkem fuk, že to prásklo někde kilometr daleko, prostě v tom zesilovači přehořela trubicová pojistka, tak to se stalo asi 3x zhruba, mám dojem... A jednou mi ještě u analogového satelitního přijímače vyhořelo během bouřky LNB. Od té doby, vždy, když začne hřmít okamžitě sat přijímač zcela odstavuji od elektřiny... tedy nejen vypínám...

A jinak bych tak řekl, že v současné době lidem nejvíce odcházejí internetové modemy...to je skoro po každé větší bouřce, kdy si stěžuje ten nebo onen, že mu vyhořel modem...

Už si pomalu také začínám zvykat, že když se to venku jó pořádně rozjede, tak že z toho tu O2 linku raději vytáhnu...

« Poslední změna: 28. 10. 2011, 00:24:46 od José Brtník »
Philips 40PFL5007K/12
DVB-T / Löbau, Ještěd, Černá studnice, Jelení hora /
DVB-S2  Al 105cm / FTA 19,2°E + Sky Link 23,5°E  /

Externí STB Sat Elita 2000 HD  Al 85cm Mascom,
Thor 0,8°W, Free Sat by UPC Direct

Pure Evoke 2S : DR DEUTSCHLAND Dresden 5C,
SACHSEN Löbau 9C, TELEKO DAB Proseč LL


sten man

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 13
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #209 kdy: 28. 10. 2011, 16:42:05 »
opravdu nepamatuji aby se tu někdy někomu něco takového stalo. jsou tu kolem nás hned 2 vysoké budovy s hromosvodem..

jako já todle nepodceňuju .. trochu mě sere že otec zrovna na tomdle šetří... já jsem si pořídil přepěťovou UPSku k PC. na kabel z antény jsem dal bleskojistku a usb tuner vyndavám když ho nepoužívám nebo je bouřka, stejně tak i vypnu PC když to venku vypadá špatně a vytahuju zásuvku) jen telefoní linku co máme na ADSL nic nechrání... to bych měl nějak vyřešit asi.

http://www.alza.cz/apc-surgearrest-p1t-fr-d61621.htm#foto todle bude asi to pravé
« Poslední změna: 28. 10. 2011, 16:48:52 od sten man »


 

reklama