reklama

Autor Téma: Jaké používáte antény?  (Přečteno 338923 krát)

José

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 719
  • Vivat RADIO 1 !
    • ICQ komunikátor - 73659371
    • Zobrazit profil
    • DAB
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #180 kdy: 25. 10. 2011, 23:26:10 »
Rozdíl mezi těmito dvěmi hustými síty je v povrchové úpravě. Plast je asi levnější než žárový pozink. Co ale v našem prostředí opravdu vydrží déle, to je otázkou.

Tak, když to bude mít na půdě a vybral mu to Kuba, s tím, že to bude mít na půdě, tak je to asi fuk jaký to bude mít povrch, tedy domnívám se...

Philips 40PFL5007K/12
DVB-T / Löbau, Ještěd, Černá studnice, Jelení hora /
DVB-S2  Al 105cm / FTA 19,2°E + Sky Link 23,5°E  /

Externí STB Sat Elita 2000 HD  Al 85cm Mascom,
Thor 0,8°W, Free Sat by UPC Direct

Pure Evoke 2S : DR DEUTSCHLAND Dresden 5C,
SACHSEN Löbau 9C, TELEKO DAB Proseč LL

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 442
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #181 kdy: 25. 10. 2011, 23:39:52 »
Tak, když to bude mít na půdě a vybral mu to Kuba, s tím, že to bude mít na půdě,...
Právě Kuba Melín napsal : "2) Špatné umístění antény.... Anténa prostě patří do volného prostoru, jakékoliv umístění na půdě nebo uvnitř domu je alchymie". Čili doporučení antény se netýká umístění pod střechu. Ale když už není jiná možnost, tak pod střechu, jako nejmenší zlo, připouští použití kvalitního síta.
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další


José

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 719
  • Vivat RADIO 1 !
    • ICQ komunikátor - 73659371
    • Zobrazit profil
    • DAB
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #182 kdy: 26. 10. 2011, 00:11:09 »
Já taky netvrdím, že mu řekl, že to má mít pod střechou... Ostatně mu tady x lidí včetně Vás i mne i Kuby řeklo, že to pod střechou mít nemá...Ovšem jestli jankovitého otce nezvládne a ten mu to prostě nedovolí dát ven, tak mu Kuba řekl, že pak aby zkusil ,,matraci" nebo ,,síto" nebo jak to dneska jmenují, že se to chová v takových nepřirozených podmínkách lépe...

A pak nezáleží až tak na povrchu...

A zase na druhé straně pokud by ho ukecal a mohl si dát anténu ven, tak potom nemusí jít vůbec do ,,matrace-síta", ale už může jít do jiné antény ještě s pár db na víc...
Čili vybrat si nějaký pěkný typ x-Color...nevím, co se zrovna teď vyrábí a prodává, ale ty staré colorky měly více jak matrace... / ovšem nešly pod střechu /
« Poslední změna: 26. 10. 2011, 00:27:06 od José Brtník »
Philips 40PFL5007K/12
DVB-T / Löbau, Ještěd, Černá studnice, Jelení hora /
DVB-S2  Al 105cm / FTA 19,2°E + Sky Link 23,5°E  /

Externí STB Sat Elita 2000 HD  Al 85cm Mascom,
Thor 0,8°W, Free Sat by UPC Direct

Pure Evoke 2S : DR DEUTSCHLAND Dresden 5C,
SACHSEN Löbau 9C, TELEKO DAB Proseč LL


Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 442
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #183 kdy: 26. 10. 2011, 07:23:37 »
A zase na druhé straně pokud by ho ukecal a mohl si dát anténu ven, tak potom nemusí jít vůbec do ,,matrace-síta", ale už může jít do jiné antény ještě s pár db na víc...
Čili vybrat si nějaký pěkný typ x-Color...nevím, co se zrovna teď vyrábí a prodává, ale ty staré colorky měly více jak matrace... / ovšem nešly pod střechu /
Osobně se domnívám, že při vzdálenosti 30 až 45 km od vysílačů s desítkami až stovkou kW výkonu a při přímé viditelnosti, je použití venkovní X-colorky zbytečné, až monstrózní. Za tazatelových podmínek to snad musí fungovat i na nenápadnější anténu. Pokud bude rozvod udělán dobře, nebude kriticky nutné volit ty nejdražší komponenty. Třeba otázka na model F konektoru je snad už úplně přehnaná. Také koax s kvalitnějším stíněním a dostatečně silným středovým vodičem, i s postačující anténou se dá pořídit levněji než za tisícovku. Jedinou neznámou je kvalita původních rozvodů a proto nelze na dálku posoudit, zda by měl stačit pasivní, nebo by bylo nutné zvolit aktivní rozbočovač?
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další


Jan Mouca

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 118
    • ICQ komunikátor - 25256439
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #184 kdy: 26. 10. 2011, 07:35:46 »
Pro satelitní příjem v Ku a C pásmo používám laminátovou parabolu 180cm. Tento průměr zde v Plzni umožňuje příjem Astry 2D. Občas prohledám i pásmo C, motorem pro elevaci nastavím šilhání do konvertoru pro C band. Rozsah pozice je od 30°W do 42°E.
Mám také k dispozici podobnou parabolu, ale duralovou. Zatím jsem DVB-S úplně nepropadl, ale až opravdu budu v důchodu, nějaká další činnost by se hodila. Zatím jsem nenašel na webu v e-shopu vhodnou kombinaci LNB a ozařovače pro středovou anténu. Mohu se zeptat, odkud je máte Vy?

Ozařovač pro středovou anténu pro Ku mám od Olmi asi za 800Kč. Ten je vsazen do ozařovače pro C. Původně jsem to měl tak, že když jsem chtěl na C tak jsem tam vylez a vyměnil konvertory. Je vhodný pro antény f/d 0,3. Ta laminátová parabola má tu výhodu, že tolik nerezonuje s motorem jako plechová.
DAB: Revo Pico RS, Albrecht DR 301, iRiver B 20, Sangean DDR31+, Noxon DAB Stick.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



José

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 719
  • Vivat RADIO 1 !
    • ICQ komunikátor - 73659371
    • Zobrazit profil
    • DAB
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #185 kdy: 26. 10. 2011, 08:13:03 »
Pokud bude rozvod udělán dobře, nebude kriticky nutné volit ty nejdražší komponenty. Třeba otázka na model F konektoru je snad už úplně přehnaná. Také koax s kvalitnějším stíněním a dostatečně silným středovým vodičem, i s postačující anténou se dá pořídit levněji než za tisícovku. Jedinou neznámou je kvalita původních rozvodů a proto nelze na dálku posoudit, zda by měl stačit pasivní, nebo by bylo nutné zvolit aktivní rozbočovač?

Přesně tak. Ale v tomto duchu mu už odpověděl hned první diskutující p.Martin B. Je to tak, my nevíme a nemůže nikdo vědět v jakém to má stavu... Jestli u té antény má vůbec převodník z 300 ohmů na 75 ohmů, jestli má ten koax v pořádku a nemá ho někde přerušený a zamotaný dohromady, jak to tak bývá, jak je vůbec starý a jak je to tam dlouho atd. atd. čili to, co mu řekli... Pozvat si tam anténáře... Pokud nemůže, protože to je otce a ten je dejme tomu konzervativní, úzkoprsý nebo prostě televizi nepotřebuje a nekouká na to, tak si ten anténní svod bude muset asi renovovat sám, dle infa, které, kde dostane a dle možností, co mu otec dovolí...
Philips 40PFL5007K/12
DVB-T / Löbau, Ještěd, Černá studnice, Jelení hora /
DVB-S2  Al 105cm / FTA 19,2°E + Sky Link 23,5°E  /

Externí STB Sat Elita 2000 HD  Al 85cm Mascom,
Thor 0,8°W, Free Sat by UPC Direct

Pure Evoke 2S : DR DEUTSCHLAND Dresden 5C,
SACHSEN Löbau 9C, TELEKO DAB Proseč LL


Karel Cibulka

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 627
  • Fanda bezdrátové komunikace
    • ICQ komunikátor - 405782218
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #186 kdy: 26. 10. 2011, 10:52:17 »
:)No já mám taky USB klíčenku k notebooku a nijak mi obraz nezamrzá ani nekostičkuje,proč myslíte?bydlím u vysílače?!!ani omylem,je to taky cca 30 km od Krašova,ale předně mám anténu NAD Střechou na stožáru,protože pod střechou bych měl nechytatelný příjem,a proč taky na půdu když venku to má lepší podmínky?!!takže USB DVB-T jde bez problémů =)  8)

i přes pasivní rozbočovač? co máte za kabely, koncovky atd? na jakou dálku vede kabel?

José Brtník: to s tou anténu zítra zkusím

Takže Anténa(H) Krašov-4metr koax,druhá anténa Hoher Bohen(V)4metr koax-sloučeno a rozbočeno do ložnice a dále 4 metr koax do obýváku kde se rozbočuje do kuchyně a do dětského pokoje a taky na klíčenku USB k notebooku a k STB v obýváku círka rozvedeno po cca 3 metrech a NOTEBOOK nevybočuje z hodnot SET-TOP-BOXů,tedy klíčenky,takže se divím že to může zlobit,ale pokud anténa nemá signál protože na ní nevleze signál,protože je nastavená jinak než je na vysílací straně tak pak nemůžete se divit že se nic neutáhne a to prosím mám LP anténu,podle Jakuba Melína žádný zázrak,jenže já jsem chtěl anténu VHF-UHF v jednom a to ta LP mi přišla taková pěkná i na rádia digitální T-DAB s T-DAB+ spolu s DVB-T,takže slučovače jsou obyčejné a rozbočovače,ale myslím iec 75 ohm samec-samice,přesto krásné hodnoty  :) i na té klíčence USB u noteboooku =)  8)
Jsem rád že věci fungují tak jak mají =)


Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 442
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #187 kdy: 26. 10. 2011, 11:40:46 »
... Jestli u té antény má vůbec převodník z 300 ohmů na 75 ohmů, jestli má ten koax v pořádku a nemá ho někde přerušený a zamotaný dohromady, jak to tak bývá, jak je vůbec starý a jak je to tam dlouho atd. atd. čili to, co mu řekli...
Jedna z výhod LP antény je také vlastnost, že není nutno koax k ní připojovat přes symetrizační člen. Má rovnou asymetrickou impedanci 75 ohmů, čili se k ní dá připojit koax přímo. Modernější modely jsou ještě vstřícnější a rovnou mají F konektor.

Na webu jsem hledal ilustraci připojení koaxu k LP, ale nenašel jsem. Zkusím tedy vyrobit ilustraci sám. Koax je prostrčen jednou z trubek, která má na svém vstupu plastový "špunt" držící přívod koaxu. Na druhém konci této trubky je stínění koaxu ukončeno a přichyceno k trubce. "Oholený" koax je ohnut zpět ke konci druhé trubky, na jeho konci je odstraněna "duše" koaxu a střední vodič je přichycen ke konci této druhé trubky. Celé toto je překryto ochraným plastovým nástavcem.
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další


José

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 719
  • Vivat RADIO 1 !
    • ICQ komunikátor - 73659371
    • Zobrazit profil
    • DAB
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #188 kdy: 26. 10. 2011, 11:47:23 »
No a tím má další věc, může překontrolovat to připojení, případně ho poopravit, když by našel nějaký problém. No a dál se uvidí.
Philips 40PFL5007K/12
DVB-T / Löbau, Ještěd, Černá studnice, Jelení hora /
DVB-S2  Al 105cm / FTA 19,2°E + Sky Link 23,5°E  /

Externí STB Sat Elita 2000 HD  Al 85cm Mascom,
Thor 0,8°W, Free Sat by UPC Direct

Pure Evoke 2S : DR DEUTSCHLAND Dresden 5C,
SACHSEN Löbau 9C, TELEKO DAB Proseč LL


Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 442
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #189 kdy: 26. 10. 2011, 13:24:08 »
Ozařovač pro středovou anténu pro Ku mám od Olmi asi za 800Kč. Ten je vsazen do ozařovače pro C. Původně jsem to měl tak, že když jsem chtěl na C tak jsem tam vylez a vyměnil konvertory. Je vhodný pro antény f/d 0,3. Ta laminátová parabola má tu výhodu, že tolik nerezonuje s motorem jako plechová.
Díky za odpověď. Já mám tu "smůlu", že moje parabola má průměr jen 160 cm a poměrně netypický poměr F/D = 0,54. Většina běžně dostupných ozařovačů je dělaná právě na F/D = 0,3. Sice samozřejmě existují i ozařovače na jiné poměry (viz ilustrace), ale není jednoduché se k nim dostat, nebo je nechat vyrobit na zakázku u nějakého zručného strojaře. Proto také nespěchám s nějakým rychlým použitím s nesprávnými komponenty. :-\
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další


sten man

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 13
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #190 kdy: 26. 10. 2011, 13:24:35 »
děkuji za spoustu cenných informací. znovu jsem testoval kabely a opravdu jsem tomu nechtěl věřit ale s tímto kabelem z alfa.cz http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514000000000013FD dlouhým 7.5 metrů chytám 10% kvalitu signálu takže nic a když ho vyměním za 10 m dlouhý kabel z elektra tak mám na MUX1 a MUX2 75-85% kvalitu a to i přes rozbočovač

takže zkusím koupit jiný koaxiál např. vyzvednu z alzy tam doufám, že budou mít lepší nebo koupit rovnou nějakou top kvalitu jako Belden 7mm a F koncovky ale tady je problém že nevím jak to připojit na tu LP anténu potom... a koukal jsem že na tom kabelu na půdě se odlupuje ta izolace v ohybech a je vidět na vodič docela hustý...

pokud bych teda chtěl nejlepší řešení na půdu tak vemu síto s F konektorem, když je lepší jak ta logaritmo peridodická v těchto podmínkách jak tvrdíte. pokud budu chytat minimálně aspoň tu 80% kvalitu a víc tak není nutné nic dávat nad střechu, když nemáme ani hromosvod...
« Poslední změna: 26. 10. 2011, 13:41:59 od sten man »


José

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 719
  • Vivat RADIO 1 !
    • ICQ komunikátor - 73659371
    • Zobrazit profil
    • DAB
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #191 kdy: 26. 10. 2011, 13:46:56 »
děkuji za spoustu cenných informací. znovu jsem testoval kabely a opravdu jsem tomu nechtěl věřit ale s tímto kabelem z alfa.cz http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514000000000013FD dlouhým 7.5 metrů chytám 10% kvalitu signálu takže nic a když ho vyměním za 10 m dlouhý kabel z elektra tak mám na MUX1 a MUX2 75-85% kvalitu a to i přes rozbočovač

...no, takže jsi v podstatě zjistil, že problém byl v blbé účastnické šňůře z alfa.cz která nejspíše nemá vůbec žádný kontakt a když by jsi do toho strčil kus drátu nebo ustřihl ty dva konce a přidělal si tam sám nové svoje, tak by to fungovalo úpně normálně, tedy za předpokladu, že ten zmetek není zlomený ještě někde v půlce a to třeba hned 2x apod....

Philips 40PFL5007K/12
DVB-T / Löbau, Ještěd, Černá studnice, Jelení hora /
DVB-S2  Al 105cm / FTA 19,2°E + Sky Link 23,5°E  /

Externí STB Sat Elita 2000 HD  Al 85cm Mascom,
Thor 0,8°W, Free Sat by UPC Direct

Pure Evoke 2S : DR DEUTSCHLAND Dresden 5C,
SACHSEN Löbau 9C, TELEKO DAB Proseč LL


sten man

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 13
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #192 kdy: 27. 10. 2011, 18:22:12 »
takže nějaké informace . mám nový kabel a jde dobře. přemluvil jsem tátu a začali jsme čachrovat s anténou na půdě, protože ho kostičkování taky štve. prý to nechce dávat nad střechu, protože nemáme hromosvod a anténa by musela být výš než hřeben střechy (střešní okno je holt na špatné straně od vysílačů) a střešní tašky jsou betonové ne pálené (to je asi o dost horší). zkoušeli jsme chodit všude po půdě dávat to kam to šlo a nejlepší výsledek 100% kvalita a 63% síla... zkoušel jsem změnit polohu antény a zhruba zamířit na vysílač na cukráku a opravdu jsme chytili i PRIMA LOVE a METROPOL TV (tuto stanici jsem vůbec neznal)...

a teď jedna zajímavá informace v cca 16:30 - obraz čistý, žádné kostičky na TV a žádné trhání na PC... v 17:00 nebo něco po se začal obraz sypat v 18:00 jsme vzdali čachry s anténu a vrátili ji tam kde byla a do původní polohy na žižkov, protože lepší místo nebylo a obraz se přestal sypat ale všechny hodnoty zůstali. čím to je? otec říkal že to tak blbne při západu slunce ale objevuje se to i v jinou dobu. jak je možné že se obraz jednou kostičkuje a podruhé ne když televize ukazuje furt stejné procento síly signálu??

takže máme zkusit koupit to síto nebo zesilovač? s kvalitou signálu není zas takový problém pohybuje se v 80-100% jen v síle kde to je max 65% ale občas to skáče v nějakém serioznim obchodě, kde ji lze třeba vrátit nebo jak máme řešit absence hromosvodu? s tím rizikem že udeří blesk si myslí že má pravdu, a to za to nestojí

PS: lze nějak v aver tv nastavit aby se obraz aspoň "pouze" kostičkoval? trhá se mi celý obraz což je ještě horší

PSS: pokud se nepoužije rozbočovač tak televize ukazuje 68% sílu signálu místo 62% s rozbočovačem

PSSS: před chvíli spadla kvalita skokem na 10% tak asi půl minuty to trvalo pak to naskočilo na normální hodnoty u TV i PC ale jen na MUX1 a MUX2 naskočilo až po rozbojení a znovuspojení rozbočovač.... teda dělá to fakt psí kusy
« Poslední změna: 27. 10. 2011, 19:53:40 od sten man »


José

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 719
  • Vivat RADIO 1 !
    • ICQ komunikátor - 73659371
    • Zobrazit profil
    • DAB
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #193 kdy: 27. 10. 2011, 20:48:54 »
I když budeš mít intenzitu signálu stále 95%, tak pokud ti bude lítat kvalita signálu od 10% do 70% tak se ti to samozřejmě kostičkovat a trhat bude. Mění se to neustále, stačí, když ti třeba začne v Praze pršet, což u vás v té době vůbec nemusí. Už tu byl případ, že tu někdo popisoval, jak mu to krásně rušila auta projíždějící na nedaleké dálnici. Prostě vy musíte najít takovou polohu antény aby vám to nevypadávalo, tedy mělo to tu nejvyšší možnou kvalitu stále. Tedy i když bude na střeše třeba půl metru sněhu, proto by bylo lepší, když by to bylo venku. Jak už ti psali nemusí to být zrovna na střeše. Tak samozřejmě, že každý spoj má ztrátu, tedy i rozbočovač, délka kabelů znamená ztrátu atd. atd. To znamená, snažit se mít ty svody, co nejkratší, snažit se tam mít celkově, co nejméně spojů atd. Ovšem napřed musíš mít tu polohu, kde to jde.
« Poslední změna: 27. 10. 2011, 20:57:55 od José Brtník »
Philips 40PFL5007K/12
DVB-T / Löbau, Ještěd, Černá studnice, Jelení hora /
DVB-S2  Al 105cm / FTA 19,2°E + Sky Link 23,5°E  /

Externí STB Sat Elita 2000 HD  Al 85cm Mascom,
Thor 0,8°W, Free Sat by UPC Direct

Pure Evoke 2S : DR DEUTSCHLAND Dresden 5C,
SACHSEN Löbau 9C, TELEKO DAB Proseč LL


sten man

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 13
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Jaké používáte antény?
« Odpověď #194 kdy: 27. 10. 2011, 20:57:30 »
taková poloha s touto anténou na půdě neexistuje a na střechu to dát nemůžem, jak jsem psal, nemáme hromosvod. ještě můžu vyměnit kabel od antény do rozbočovače ale to bude mít minimální vliv. takto lze experimentovat snadno ale všechno to něco stojí a co s tím pak :(

co si myslíte o http://www.skylink.cz ? moc tomu nerozumím ale když půjde signál ze satelitu tak to pak přes dvb-t tuner sledovat nepůjde že?

achjo to je alchymie...
« Poslední změna: 27. 10. 2011, 21:01:02 od sten man »


 

reklama