Tak na tohle téma mám úplně odlišný názor, za mých mladých let jsme se spíše, než instalací různých ohyzdných, nepřizeměných monster soustředili spíš na přijímač jako takový. A výsledky nebyly špatné. Na vlastnoručně vyrobený přijímač (Němec) byly z plzeňského stanoviště stabilně přijímané všechny okolní německé a dva rakouské vysílače. Perličkou byl stabilní (v noci vyhovující stereo) příjem stanice Sudtirol eins. A to vše na cca metrový drát s ideální kruhovou charakteristikou. Tvrdím, že dnešní výrobci přijímačů obětovali citlivost a selektivitu na oltář výrobní jednoduchosti a láce. Škoda.
V Plzni přijímat německé a rakouské rádia před revolucí asi nebyl problém, protože u nás převládala "východní norma" 65 - 74 MHz OIRT a na západě CCIR to znamená, že bylo minimální rušení místními stanicemi. "Rušení" přišlo na konci roku 1984 z vysílače Praha Cukrák.
Pokud by jste si dal na střechu "ohyzdnou" neuzeměnou
anténu, to by jste se potom divil co rádií by jste naladil.
Pane Melichar, já z DX příjmem teprve začínám (sice se už od mládí zajímám o el.techniku a vysílání) ale podívejte se na seznam stanic které chytnu já a ostatní a uvidíte, že na jedné frekvenci máme 2-3 rádia. To by asi nešlo "vyselektovat" bez pořádné antény a slušného přijímače.
Dneska s vertikálně nataženým drátem (teleskop) chytnete tak akorát místní stanice a když chytnete "DX" stanici
70Km vzdálenou tak je to zázrak.
Dnes je takový "nepořádek" v éteru, že by jste se divil.