Autor Téma: Problém partner box  (Přečteno 65373 krát)

Enik

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 592
  • Vědomí vlastní neznalosti je klíčem k poznání.
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Problém partner box
« Odpověď #15 kdy: 24. 02. 2012, 20:31:20 »
Takže děkuji za názory a pokusím se to nějak vyřešit.Ale povolat montážní pracovníky Digi bude to nejposlednější co bych zkoušel.Ti to totiž nevyřeší s největší pravděpodobností nikdy.
To máš jistě pravdu, jenže vzali peníze za něco, co nefunguje tak jak fungovat má. Setkávám se s tím velice často. Problém je v tom, že obrovské množství těch, kteří ze sebe dělají odborníky na anténní a satelitní techniku, o tom vůbec nic nevědí, a jsou to jen cvičené opice. Nejde totiž jen o zemní smyčky, ale o mnoho jiných možných anténářských problémů. Takže bych se opravdu dost divil, kdyby to někdo z DiGi montážníků opravdu dokázal vyřešit. Přitom samotné řešení je docela jednoduché, jen je potřeba vědět co to potřebuje. Pokud Ti ale někdo bude radit, že máš odpojit v zásuvce nebo v prodlužovačce ochranný vodič, tak to nezkoušej ani náhodou!!! Už jsem se totiž setkal s tím, že na kostře televizního i satelitního přijímače byla fáze. Že to všichni v bytě přežili bez újmy na zdraví, to byla jen souhra šťastných náhod.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


jan poctivý

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 280
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Problém partner box
« Odpověď #16 kdy: 24. 02. 2012, 21:33:03 »
Tak to odpojení ochraného vodiče bych opravdu nebral vubec jako radu ale spíš pokus o vraždu. :)Přeci jenom jsem vyučen v černém řemesle a něco základního i v té elektrice chápu a dokažu si základní věci jako je zapojit zásuvku vyměnit vypínač a podobné drobnosti udělat.Toto je ovšem něco uplně jiného a tak to zkusím přes známého a uvidím.


Filip Heczko

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 231
    • Zobrazit profil
Re:Problém partner box
« Odpověď #17 kdy: 24. 02. 2012, 21:48:27 »
Odpojení ochranného vodiče je bezpochyb prasárna, ovšem některé TV a snad všechny STB jsou třídy II, takže tam stejně tímto způsobem by zemní smyčka vznikat neměla.(nebo je to jinak?) 


jan poctivý

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 280
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Problém partner box
« Odpověď #18 kdy: 24. 02. 2012, 22:20:43 »
Já teda mám obě TV z nich na jedné je popsaný problém asi rok a pul možná dva staré a obě mají přívodní kabel dvoužílový-jestli to vubec hraje v tomto nějakou roli.


Zdenda F.

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 118
    • Zobrazit profil
Re:Problém partner box
« Odpověď #19 kdy: 25. 02. 2012, 08:38:35 »
Právě při dvouvodičovém připojení na síť je stejnosměrná nula zdroje poněkud na jiném potenciálu proti zemi (vlastnost spínaného zdroje). Tato přístrojová "nula" je na kostře vaší bedýnky - přinejmenším na všech signálových konektorech. No a problém je, když sousední zařízení má tu "nulu" jinde.
Přes stínění teče nemalý vyrovnávací proud, který způsobuje popsané potíže. Pokud jsou bedýnky poblíž sebe, řešením bývá pospojování koster masivním vodičem, někdy pomůže otočení vidlice v zásuvce. Můj mascom MC 1320T má na kostře 40 V proti zemi, což už kope...Byly potíže na některých vstupech (ne všech) TV Finlux (dej mu nebe věčnou slávu).

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Filip Heczko

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 231
    • Zobrazit profil
Re:Problém partner box
« Odpověď #20 kdy: 25. 02. 2012, 08:50:21 »
Proč je tam jiný potenciál, když je to v HDS spojené(TN-S)?


Libor L

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 695
  • Po klacku sahá ten, komu došly argumenty!!
    • Zobrazit profil
Re:Problém partner box
« Odpověď #21 kdy: 25. 02. 2012, 09:18:32 »
Tazatel nikde neuvádí zda-li má doma NN rozvod v TN-C nebo TN-S!!


Filip Heczko

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 231
    • Zobrazit profil
Re:Problém partner box
« Odpověď #22 kdy: 25. 02. 2012, 09:44:40 »
Ano, to je pravda, ovšem sítě TN pracují na stejném principu. Nevýhodou TN-C je horší ochrana před nebezpečným dotykovým napětím a taky před úbytky napětí, které pak procházejí citlivými částmi spotřebičů a ruší.
« Poslední změna: 25. 02. 2012, 11:34:06 od Filip Heczko »


Zdenda F.

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 118
    • Zobrazit profil
Re:Problém partner box
« Odpověď #23 kdy: 25. 02. 2012, 14:37:16 »
Proč je tam jiný potenciál, když je to v HDS spojené(TN-S)?
Protože nula sítě u dvouvodičového přívodu není vedena na kostru zařízení (nejde to zařídit).
Napětí proti zemi pak vesměs určuje zapojení zdroje a parametry součástek.
Bojuje se proti tomu ss oddělovači (což u satelitního LNB nelze), oddělovacími síťovými transformátory, důsledně se používají kabely Scart s plným počtem vodičů (je tam několik spojů silové země, aby vyrovnávací proud netekl stíněním) a pokud to jde, pospojováním koster zařízení masivním drátem. U těchto zařízení pak taky může dělat problém, když anténa (dipól či kovový LNB) je předpisově uzemněna.


PIT0MEC

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 388
    • Zobrazit profil
Re:Problém partner box
« Odpověď #24 kdy: 25. 02. 2012, 18:33:38 »
Kovovej LNB už najdeš akorát v muzeu.


Vladimír Dráb

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 324
    • Zobrazit profil
Re:Problém partner box
« Odpověď #25 kdy: 25. 02. 2012, 23:20:35 »
Kovové jsou snad všechny konvertory, nějak si nemohu vzpomenout na nějaký opravdu plastový.


PIT0MEC

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 388
    • Zobrazit profil
Re:Problém partner box
« Odpověď #26 kdy: 26. 02. 2012, 12:16:51 »
Občas je dobrý se podívat do nabídek firem, co je v prodeji a neusnout někdy v roce 90  ;D


Vladimír Dráb

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 324
    • Zobrazit profil
Re:Problém partner box
« Odpověď #27 kdy: 26. 02. 2012, 13:01:14 »
Tak mi poraďte, já znám jen kovové v plastových krytech.  :)


PIT0MEC

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 388
    • Zobrazit profil
Re:Problém partner box
« Odpověď #28 kdy: 26. 02. 2012, 15:14:11 »
Však to snad stačí k tomu, aby se takovej konvertor nedal uzemnit, resp. aby se to vodivě nedotýkalo paraboly. A o ničem jiným tady řeč není  8)


Vladimír Dráb

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 324
    • Zobrazit profil
Re:Problém partner box
« Odpověď #29 kdy: 26. 02. 2012, 17:01:25 »
Myslím, že to není jak píšete. :)