Autor Téma: ČT - TS Brno vybaveno HD technikou  (Přečteno 4744 krát)

blueflash .

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 904
    • ICQ komunikátor - 299934152
    • Zobrazit profil
    • Můj YouTube kanál:
    • E-mail
ČT - TS Brno vybaveno HD technikou
« kdy: 04. 02. 2012, 05:28:54 »
Pouštěl jsem si v ivysílaní kousek "Žive na jedničce" v HD. Říkal jsem si, že se to točí v Praze v KH1/KH2 a najednou zjišťuju, že je to Brno. i brněnská Sama Doma je v HD. Psalo se o tom někde? Nic jsem nic nezachytil. Kamery jsou od Sony, co jsem viděl. Narozdíl od KH1/KH2, kde je Grass Valley.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Lukáš Polák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 686
  • Bývalý redaktor DigiZone.cz, nyní Český rozhlas
    • Zobrazit profil
    • Digitální rádio
    • E-mail
Re:ČT - TS Brno vybaveno HD technikou
« Odpověď #1 kdy: 04. 02. 2012, 12:32:30 »
Máte pravdu. Já si toho všiml už tak 14 dní nazpět, ale vzhledem k tomu, že už to není nová info, psát to nebudu. Každopádně to potěšilo. Když už se zařizují prostory, nemá cenu kupovat i staré kamery, že... :)
Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. O oblast digitálního vysílání se zajímá již od roku 2001. Od února 2016 má na starosti web Českého rozhlasu Digital: http://www.rozhlas.cz/digital/


Ma Te S

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 194
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:ČT - TS Brno vybaveno HD technikou
« Odpověď #2 kdy: 04. 02. 2012, 16:40:59 »
Teď jsem se konečně zařídil na příjem DVB-T ze slovenska a chytám to jejich HD. Nevěřil jsem vlastním očím, když jsem zjistil, že dávají zprávy v 4:3 a s vertikálními pruhy (typické pro analogové zpracování obrazu!). Jedině možná ty znělky jsou v HD


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 444
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:ČT - TS Brno vybaveno HD technikou
« Odpověď #3 kdy: 04. 02. 2012, 18:56:57 »
Teď jsem se konečně zařídil na příjem DVB-T ze slovenska a chytám to jejich HD. Nevěřil jsem vlastním očím, když jsem zjistil, že dávají zprávy v 4:3 a s vertikálními pruhy (typické pro analogové zpracování obrazu!). Jedině možná ty znělky jsou v HD
4:3 s vertikálními pruhy (pillar box) není nic typického pro analogové zpracování obrazu, je to jen korektní zachování formátu. Zpravodajství na Slovensku ještě prostě jede po staru, ale to nutně neznamená analogově. Je to jen standardní SD formát.


blueflash .

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 904
    • ICQ komunikátor - 299934152
    • Zobrazit profil
    • Můj YouTube kanál:
    • E-mail
Re:ČT - TS Brno vybaveno HD technikou
« Odpověď #4 kdy: 05. 02. 2012, 04:39:36 »
Máte pravdu. Já si toho všiml už tak 14 dní nazpět, ale vzhledem k tomu, že už to není nová info, psát to nebudu. Každopádně to potěšilo. Když už se zařizují prostory, nemá cenu kupovat i staré kamery, že... :)

A oni se už teda přestěhovali z Běhounský?

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Libor L

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 695
  • Po klacku sahá ten, komu došly argumenty!!
    • Zobrazit profil
Re:ČT - TS Brno vybaveno HD technikou
« Odpověď #5 kdy: 05. 02. 2012, 07:38:28 »
Ne, nepřestěhovali. Trčí tam, kde jsou od roku 1960 nebo 1961(?), teď nevím přesně.


Ma Te S

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 194
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:ČT - TS Brno vybaveno HD technikou
« Odpověď #6 kdy: 05. 02. 2012, 10:01:47 »
Teď jsem se konečně zařídil na příjem DVB-T ze slovenska a chytám to jejich HD. Nevěřil jsem vlastním očím, když jsem zjistil, že dávají zprávy v 4:3 a s vertikálními pruhy (typické pro analogové zpracování obrazu!). Jedině možná ty znělky jsou v HD
4:3 s vertikálními pruhy (pillar box) není nic typického pro analogové zpracování obrazu, je to jen korektní zachování formátu. Zpravodajství na Slovensku ještě prostě jede po staru, ale to nutně neznamená analogově. Je to jen standardní SD formát.

Možná máte pravdu, ale já jsem ty pruhy viděl jen tehdy, když jsem koukal na analogově zpracovaný obraz (nejen v TV)


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 444
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:ČT - TS Brno vybaveno HD technikou
« Odpověď #7 kdy: 05. 02. 2012, 12:12:53 »
Možná máte pravdu, ale já jsem ty pruhy viděl jen tehdy, když jsem koukal na analogově zpracovaný obraz (nejen v TV)
V SD 4:3 720*576 pracuje digitálně D1, Digital Betacam, DV, DVCam, DVCPro a samozřejmě DVD a jakýkoliv MPEG2. Od 16:9 SD se to navíc liší jen jiným příznakem poměru stran, rozměry zůstávají stejné. Takže už 20 let lze takovýto signál zpracovávat zcela digitálně a většina TV tak postupuje. I když viděl jsem i řetězce, kde během zpracování docházelo i několikrát k A/D D/A převodům. Na kvalitě se to pochopitelně podepsalo.


Ma Te S

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 194
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:ČT - TS Brno vybaveno HD technikou
« Odpověď #8 kdy: 05. 02. 2012, 14:58:14 »
Pak je ale zajímavé, že v České televizi se s tím nesetkáte (naštěstí), ale když přepnu na slovenské TV, je to na STV1 i 2... Zrovna dopoledne byl na STV2 nějaký dokument, a tam bylo snad pět různých vlnících se pruhů.


Milan Pantůček

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 129
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:ČT - TS Brno vybaveno HD technikou
« Odpověď #9 kdy: 05. 02. 2012, 15:32:15 »
Teď jsem se konečně zařídil na příjem DVB-T ze slovenska a chytám to jejich HD. Nevěřil jsem vlastním očím, když jsem zjistil, že dávají zprávy v 4:3 a s vertikálními pruhy (typické pro analogové zpracování obrazu!). Jedině možná ty znělky jsou v HD
4:3 s vertikálními pruhy (pillar box) není nic typického pro analogové zpracování obrazu, je to jen korektní zachování formátu. Zpravodajství na Slovensku ještě prostě jede po staru, ale to nutně neznamená analogově. Je to jen standardní SD formát.
SD se vysílá ve formátu 4:3 nebo 16:9. Způsob zobrazení vysílání 4:3 na obrazovce 16:9 lze zvolit dle nabídky v přijímači (pillar-box, panorama, 16:9, PanScan).
Při vysílání 16:9 se dokumenty ve formátu 4:3 zobrazí jako pillar-box (zde je ale vytvořen přímo na vysílací straně). To je případ těch zpráv ve formátu 4:3. Totéž platí pro vysílání HD, které je vždy ve formátu 16:9.


Ma Te S

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 194
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:ČT - TS Brno vybaveno HD technikou
« Odpověď #10 kdy: 05. 02. 2012, 21:37:41 »
Tady se ale vůbec nebavíme o poměru stran, o tom tady nepadlo ani slovo. Mluvím o takovém vlnění, které se objevuje u vertikálních objektů v obraze. Jen si nalaďtě STV a hned to uvidíte  ;)


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 444
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:ČT - TS Brno vybaveno HD technikou
« Odpověď #11 kdy: 05. 02. 2012, 22:29:43 »
Tady se ale vůbec nebavíme o poměru stran, o tom tady nepadlo ani slovo. Mluvím o takovém vlnění, které se objevuje u vertikálních objektů v obraze. Jen si nalaďtě STV a hned to uvidíte  ;)
No, právě že jste to spojil dohromady:
Citace: Ma Te S
Nevěřil jsem vlastním očím, když jsem zjistil, že dávají zprávy v 4:3 a s vertikálními pruhy (typické pro analogové zpracování obrazu!).
Z tohoto příspěvku jsem si myslel, že vás udivuje 4:3 a pillar box.
Jestli myslíte, že obraz na STV občas vypadá jako klasický PAL, tak to se zjevně nemýlíte, u některých pořadů to pozoruji taky. Například nedávno jsem sledoval opakování Ze Země na Měsíc a byly jasně vidět chyby PALu - moiré kolem jemných detailů a titulků. Přitom bych čekal, že to budou mít na digibetě nebo aspoň na analogové betě, která funguje složkově. Ale vzhledem k situaci v STV je možné, že část stále jede postaru.