Autor Téma: Sledování programů ze 4 družic na 1 parabolu  (Přečteno 11144 krát)

Mira

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 56
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Sledování programů ze 4 družic na 1 parabolu
« Odpověď #15 kdy: 29. 01. 2012, 22:31:35 »
Mám koupit konvertory nebo si připlatit za motor?
DVB-T Česko, Slovensko
brzy DVB-s...

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Kuba Melín

  • Global Moderator
  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 732
    • Zobrazit profil
    • DVB Servis
    • E-mail
Re:Sledování programů ze 4 družic na 1 parabolu
« Odpověď #16 kdy: 30. 01. 2012, 00:13:50 »
To záleží na preferencích.

Já mám doma pevný multifokus na 4 družice jak jsem psal, tedy Astra 19,2 + Astra 23,5 + Astra 28,2 a k tomu Hotbird 13E.
Jsem s touto kombinací plně spokojen a žádné další pozice nepotřebuji - na satelitu vedle CZ/SK vyhledávám německé a anglické programy, případně švýcarské, italské nebo polské. To vše na těchto pozicích je (a mnohem víc).
Existují ale i mnohé další pozice na orbitu, kde jsou zase jiné programy. A pokud chce někdo vyloženě lovit a baví ho, že chytne nějaký arabský, španělský, ruský (atd.) program, případně chce mít opravdu kompletní výběr evropských programů, tak pro něj je motor.

Nevýhoda motoru je ve vyšší možnosti poruchy a samozřejmě v omezení na jeden přijímač. Zatímco multifokus na čtyři družice můžete jednoduše rozvést i pro 4 přijímače (při použití multiswitche klidně na celý panelák), u paraboly s motorem to nelze.

Takže opravdu záleží, co od satelitního příjmu očekáváte a co chcete za programy a pozice.

S anténami je to jako s ženami - je to složitější, než to na první pohled vypadá :)

Profesionální instalace antén pro DVB-T, DAB i VKV FM, satelitních parabol, měření signálu a další poradenství - http://www.dvbservis.cz


Miroslav Koutník

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 1
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Sledování programů ze 4 družic na 1 parabolu
« Odpověď #17 kdy: 30. 01. 2012, 18:37:21 »
Já na instalacích multifocusu do 20° což tohle splňuje, používám Triax TDA 88 + multiblock pro 4 LNB. Multifocus je vyfrézovaný z hliníku takže je pevný a se 4mi LNB a DISEqCem 4/1 budeš komplet kolem dvou ticíc. Pokud budeš dělat takovýhle multifocus, tak bych to řešil 4mi LNB a monoblock (19,2 + 23,5°) bych tam necpal.


Petr Š.

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 158
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Sledování programů ze 4 družic na 1 parabolu
« Odpověď #18 kdy: 30. 01. 2012, 20:04:08 »
Chtěl jsem se jen zeptat ty DISEq přepínače, jdou zapojovat do kaskády, nebo kdybych chtěl 5 družic tak potřebuju 8/1? Ač jsem toho docela dost přečetl, tak jsem tohle nikde neviděl.
Já jsem měl parabolu (100cm) s motorem, ale zničil mi ho blesk a teď mám pár let jen 19E. Letos bych si ale asi dal nějakou 80 s multifokusem 19E, 13E + něco dalšího. A možná si tam spátky hodím i ten motor.
A pokud jde o sport, tak nějaký byl i na 42E v tureckých televizích.


KarelH

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 79
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Sledování programů ze 4 družic na 1 parabolu
« Odpověď #19 kdy: 30. 01. 2012, 22:42:07 »
Chtěl jsem se jen zeptat ty DISEq přepínače, jdou zapojovat do kaskády, nebo kdybych chtěl 5 družic tak potřebuju 8/1? Ač jsem toho docela dost přečetl, tak jsem tohle nikde neviděl.
Já jsem měl parabolu (100cm) s motorem, ale zničil mi ho blesk a teď mám pár let jen 19E. Letos bych si ale asi dal nějakou 80 s multifokusem 19E, 13E + něco dalšího. A možná si tam spátky hodím i ten motor.
A pokud jde o sport, tak nějaký byl i na 42E v tureckých televizích.

Dobrý večer, snad vám tohle pomůže http://www.google.cz/forum/topic-55059/, jinak jak se tam píše, musíte mít set-top box, který to umí.

ps: nebo taky je možnost koupit, http://shop.olmi.cz/zbozi/583-prepinac-0-12v tento přepínač 0/12V, a můžete tak mít až celkem 32 satelitních pozic (2x diseq přepínač 16/1), nebo prostě jen zapojit 2 Diseq přepínače (třeba 4/1 a 2/1)

Hezký večer
« Poslední změna: 30. 01. 2012, 22:51:09 od KarelH »

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Amos Komenski

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 279
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Sledování programů ze 4 družic na 1 parabolu
« Odpověď #20 kdy: 31. 01. 2012, 09:54:12 »
Míro, proboha, nic nekupuj - tedy pokud následně nechceš vše opět vyhodit. Zajdi si do speciální sat.prodejny, kde ti zajistí i odbornou montáž . Chápu, že "nevíš , co chceš, ale musíš to mít hned", ale cesta, kterou ses vydal, není správná, je jen pohodlná.
www.google.com nechť je tvůj kamarád a na "rádce" z digizone zapomeň.


Dan Rozsíval

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 838
    • Zobrazit profil
Re:Sledování programů ze 4 družic na 1 parabolu
« Odpověď #21 kdy: 31. 01. 2012, 10:10:25 »
Amos: Tak podle toho co se ptal vedle "A mohl by jste mi doporučit které družice chtít?" je speciální prodejna pro něj to nejlepší řešení. Jinak tu bude za 2 dny zase a bude chtít zase úplně něco jiného.
DVB-S: 2x GM 9080 a GI Voyager II:  Toroidal T-90: 28.2E,23.5E,19.2E,16E,13E,9E,7E,5E,1W,4/5W,12.5W,15W + 39E,42E,46E,52E.
DVB-T: Dibox T-22,T-30: MUX1,2,3,4,RS7,RS8.


Petr Š.

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 158
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Sledování programů ze 4 družic na 1 parabolu
« Odpověď #22 kdy: 31. 01. 2012, 11:15:28 »
Dobrý večer, snad vám tohle pomůže http://www.google.cz/forum/topic-55059/, jinak jak se tam píše, musíte mít set-top box, který to umí.

ps: nebo taky je možnost koupit, http://shop.olmi.cz/zbozi/583-prepinac-0-12v tento přepínač 0/12V, a můžete tak mít až celkem 32 satelitních pozic (2x diseq přepínač 16/1), nebo prostě jen zapojit 2 Diseq přepínače (třeba 4/1 a 2/1)

Hezký večer

Díky.
Takže jestli to dobře chápu, tak na kabel můžu připojit přepínač 2/1 a na něj připojit jednu parabolu s motorem a zároveň přepínač 4/1 na parabolu s multifokusem?
Nebo je jednodušší si koupit 8/1, i když je o hodně dražší?


KarelH

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 79
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Sledování programů ze 4 družic na 1 parabolu
« Odpověď #23 kdy: 31. 01. 2012, 16:16:55 »
Dobrý večer, snad vám tohle pomůže http://www.google.cz/forum/topic-55059/, jinak jak se tam píše, musíte mít set-top box, který to umí.

ps: nebo taky je možnost koupit, http://shop.olmi.cz/zbozi/583-prepinac-0-12v tento přepínač 0/12V, a můžete tak mít až celkem 32 satelitních pozic (2x diseq přepínač 16/1), nebo prostě jen zapojit 2 Diseq přepínače (třeba 4/1 a 2/1)

Hezký večer

Díky.
Takže jestli to dobře chápu, tak na kabel můžu připojit přepínač 2/1 a na něj připojit jednu parabolu s motorem a zároveň přepínač 4/1 na parabolu s multifokusem?
Nebo je jednodušší si koupit 8/1, i když je o hodně dražší?

Dobrý den, když budete mít ten přepínač 0/12V, tak na něj můžete připojit 1x Diseq přepínač (třeba ten 4/1) + třeba ten motor (ale váš set-top box musí podporovat přepínání 0/12V a ještě taky by jste měl mít přivedené napájení ze set-top boxu do toho přepínače). Pokud jste ve vaší odpověďi tím "přepínač 2/1" myslel Diseq přepínač, tak tahle kombinace (1x Diseq přepínač a motor), by asi nefungovala. Pokud tedy chcete mít zapojený motor a ještě 1x Diseq přepínač do jednoho set-top boxu, tak je asi nejlepší volbou pořídit si ten přepínač 0/12V.
ps: Já mám například tím přepínačem 0/12V zapojeny 2 Diseq přepínače (2/1 a 4/1), kombinaci 1x Diseq a motor jsem ale nezkoušel

Hezký den


Martin Patera

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 191
    • Zobrazit profil
    • OK1MJO
Re:Sledování programů ze 4 družic na 1 parabolu
« Odpověď #24 kdy: 01. 02. 2012, 07:27:59 »
Mel jsem 95cm offsetku s rotatorem, ale casem mi vadil pretaceci cas...zkratka trvalo to nekdy i pul minuty a clovek je nervozni pre obrazovkou s dalkovym ovladacem.
Tak jsem poridil Toroidal90 + prepinac Centauri 8>1. Ted pouzivam prijimac IceCrypt S4000HDPVR nebo STC6000HDPVR (ten ma i tuner DVB-T2). 

http://www.digizone.cz/clanky/stb-icecrypt-stc6000hdpvr-linuxovy-prijimac/
http://www.ok1mjo.com/all/photo/BskyB/Toroidal90_OK1MJO_13_popis_LNB.jpg
http://www.ok1mjo.com/all/photo/BskyB/Toroidal90_OK1MJO_16.jpg
http://www.ok1mjo.com/all/photo/BskyB/Toroidal90_OK1MJO_15.jpg

Existuji i jine multifokal systemy, ale jsou mnohem drazsi.
K rodicum jsem strcil Offsetku 95cm s multidrzackem LNB a DiSEQc 1.1 prepinacem A/B/C/D.
http://www.ok1mjo.com/all/photo/BskyB/rodice_DVB-S_parabola_04112010_01.jpg
http://www.ok1mjo.com/all/photo/BskyB/rodice_DVB-S_parabola_04112010_02.jpg
http://www.ok1mjo.com/all/photo/BskyB/rodice_DVB-S_parabola_04112010_04.jpg
http://www.ok1mjo.com/all/photo/BskyB/rodice_DVB-S_parabola_04112010_06.jpg

Toto druhe reseni je samozrejme levneji, ale je omezenejsi na pocet LNB a taky na uhlovej rozsah obzoru druzic.
A to na sirku maximalne 24st.

Toroidal je kazdopadne lepsi reseni, ja ho pred 8 lety kupoval za cca 8000Kc, dnes by se dal sehnat za 4800Kc. Nezapomenout...vzit reseni od 90cm a vejs. Toroidal je ve dvou velikostech 60 a 90cm.

A pokud chces mit "doraz", tak 180cm hyperbola s rozsahem 78st je k mani za 64000Kc.


Kluci z SM6CKU ti to poslou vlakem. http://www.sm6cku.se/

Jeste bych chtel doplnit, pozor na prepinace na vice jak 4 LNB, ne vsechny funguji korektne a ne vsechny STB umeji ovladat vhodné prepinace....see http://www.ok1mjo.com/all/photo/BskyB/LNB_DiSEqC_prepinac_8in-1out_Linux_STB.jpg.
http://www.ok1mjo.com/all/photo/BskyB/EMP-Centauri_8-1.pdf
Hlavne chtejte, aby ten PIC12C508 co je na tistaku prepinace 8>1 EMP-CENTAURI P.168 V2 mel posledni verzi fw a taky chtejte verzi pro venkovni provedeni tohoto prepinace (v plastu, F konektory v jednom smeru..nikoliv kolem dokola jako u verze, kterou mam na fotce).


Samozrejme pokud mate vice vstupu v DVB-S rozvodu v STA po panelaku z vicero druzic, tak kdyz potrebujete prepnout vice jak 16 LNB, tak jsem s uspechem vyzkousel reseni s tone prepinacem, ktery mi prepinal 2 prepinace 16/1 od EMP-CENTAURI, jeden byl s TONE-A a druhy s TONE-B.
Ano, i k nam prisla "radoby" firma, ze nam rozvede satelit (mam v predstavenstvu baraku na starosti strechu/sta/energii), tak jsem rikal...plne 23.5E, 0.8W, 4.8E, 13E, 19.2E a 28.2E. Rikali, ze vsem vzdy stacilo 23.5E+0.8W a hotovo, tak jsem jim na strese ukazal muj Toroidal90 a doma Panasonic BSkyB prijimac a pochopily. Navic to resili tak, ze jeden treba Committed1 je H/IF Low, Committed2 je H/IF High, Committed3 V/IF Low, Committed4 V/IF High  to vse pro jednu pozici, pro dalsi pozici dalsi 4 nastaveni Committed. Takze by jsem je brzo "vyplacal" a na dalsi saty by mi nic nezbylo. Rikal jsem jim, ze bych rad ten muj Toroidal90 sundal, pokud zajisti ty ostatni pozice (navic v baraku mame arabskou rodinu a taky koukaj na 13E/5E). Nevedeli jak to zvladnout. Poradil jsem jim, aby pred ten velkej EMP CENTAURI strcili pred kazdy F kolik doplnujici prepinac tone A/B, ale bohuzel nevedeli kde to sehnat a hlavne jak to zapojit, netusili, ze existuje jeste moznost prepinat predtonem (piskne to ton na nekolik ms a pak se vypne...dal jede DiSEQc 1.1 ABCD/Uncommitted 1-16. Takze si davejte pozor na firmy, ktere vam prijdou do baraku nainstalovat multiprepinac, aby jste pak nemuseli instalovat jeste svoji invidualni parabolu kvuli nekvalitne provedene praci dodavtelske firmy.
To nemluvim o tom, ze spravne by firma mela instalovat 2 prepinace z octoLNB 2x V-Hi/V-Lo/H-Hi/H-Lo a do bytu svest 2 nezavisle koaxy pro 2 STB do domacnosti, protoze v dnesni dobe je uz davno normalni a bezne mit alespon 2 STB, typicky obyvak a kuchyn/detsky pokoj/loznice/pracovna. U bytu vedle me jsem musel resit hlavni STB v obyvaku (HDMI do FullHD Plazmy) a do detskeho obyvaku druhy STB tez skrze HDMI do FullHD Plazmy...rodice koupili 2 Panasoniky. Problem byl jak dostat signal a pripadne dalsi STB do kuchyne a loznice, vyresil jsem to tak, ze na SCART hlavniho STB v obyvaku jsem napojil VF stereo modulator do UHF a pomoci PBC21 jsem signal rozvedl do vsech mistnosti. Sice to nemaj v FullHD, ale jen v SD 16:9 a presto jim to staci. Hlavni DVB-S2 STB ovladaj tak, ze jsem do kazde mistnosti kde je vystup TV/R zasuvky z modulatoru dal opto/VF opakovac. Nahradni dalkove ovladani stalo par stovek... namiri ho k tv na stene kuchyne/loznice kde je opto snimac v kterem je VF vysilac na 868MHz ISM a ten to odvysilava do prijimace pred hlavnim STB v obyvaku v kterem je konvertor zpet z VF na opto led infra diodu, ktera sviti na STB v obyvakove stene. System tedy obsahuje 2 konvertory opto>VF (loznice/kuchyn) a 2 konvertor VF>opto (obyvak). Modulator DVB-T v FullHD MPEG2 pri 20Mbps z YPBR+L/R uz nechteli, preci jenom je to 24000Kc.

Samozrejme zalezi na tom co chcete a co pozadujete.
Pokud nechcete problemy a chtel by jste v budoucnu i dalsi satelitni pozice (tedy dalsi LNB), tak doporucuji Toroidal90 + 10ks drzaku LNB (pozor, pro Toroidal 90 jsou jine drzacky nez pro mensi Toroidal 60, aby vam nedali drzacky pro Toroidal60 kdyz jste si zakoupil vetsi parabolu Toroidal 90, casto podvodni prodejci takto pletou zakazniky). Tech 10ks je kvuli nekolika pracovnim a par do foroty...kdyz v budoucnu budete chtit pridat dalsi LNB a tez kdyz se vam nechtene drzacek ulomi. Jeden drzak je ze dvou dilu se sroubkama, je to vse z plastu a stoji to asi 40Kc. 
Co se tyce LNB, doporucuji "uzke" na vysku, aby se dva vesli vedle sebe. A tez doporucuji, aby LNB byli minimalne twin (pro dva nezavisle prijimace, z kazdeho LNB vedou 2 koaxialy) nebo rovnou quad (pro 4 nezavisle prijimace, z kazdeho LNB vedou 4 koaxialy). To kdyz by jste mimo obyvak a loznici chtel dat treti STB do detskeho pokoje a ctvrty STB do kuchyne. Doporucuji, aby vsechny 4 STB byli na bazi Linuxu od stejneho vyrobce pokud mozno s MPEG4 FullHD a jeden prijimac treba do obyvaku, aby byl ve verzi PVR. Doporucuji AB IP Box nebo IceCrypt.
Idealni je pak, kdyz jeden prijimac dekoduje programy z karty a ostatni STB si sesbiraj "kody" po LANce, takze neni treba kupovat az 4ks karet.
 
« Poslední změna: 01. 02. 2012, 09:12:41 od Martin Patera »
Zatec-Podmesti JO60SH
www.ok1mjo.com
www.ok0bez.com
DVB-S/S2: stb IceCrypt S4000 HDPVR
Toroidal90, LNB 0.4dB, PreAmp 14dB + 25m koax (9dB/100m),
28E/26E/23E/19E/13E/9E/5E/1W,
Uncommitted Switch 16in/1out EMP-CENTAURI P.168 V2,
DiSEqC 1.1
DVB-T/T2/C: tv Sony Bravia KDL-40EX653