Tak jasně, Fuba není nutná, ale já za sebe bych ji doporučil právě kvůli té snadné instalaci.
Emme Esse nebo Telesystem jsou také slušné paraboly, samozřejmě o třídu níž, ale pokud to postačí, tak proč ne - příjem na ně bude podobný jako na Fubu, o tom žádná.
Ty multifokály mi prostě nesedí, věřím, že existuje i kvalitnější varianta, ale předpokládám, že je také železná. Navíc je tam problém s tím "zobáčkem" na třmenu, kdy parabola nejde nasadit na kolmý stožár, opět netuším, zda to má i ta "lepší" varianta.
Pro běžného uživatele a hlavně pro uvedené pozice mi prostě přijde výrazně lepší klasická 85Al parabola, ať už tedy špičková Fuba nebo levnější (ale také slušné) Emme Esse/Telesystem.
Nebo Triax, ten je také dobrý, jediný problém spatřuji v nepříliš kvalitním plastovém úchytu LNB. Na několika Triaxech jsem měnil single za monoblok, v jednom případě mi praskl, ve druhém k tomu neměl daleko. Je to trošku paradox, protože oproti tomu třmen paraboly je velmi kvalitní a pevný.
Mira: na 28,5E jsou mimo jiné i zajímavé hudební TV, vše FTA. A i další zajímavé kanály, také doporučuji pohledat, tady na DigiZone je toho o této pozici spousta, místní redaktor je fanda anglických stanic a o této pozici tu pravidelně píše aktuality.