Autor Téma: televize s DVB-T v kabelovém vysílání UPC  (Přečteno 26477 krát)

Karel Ederer

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
    • E-mail
televize s DVB-T v kabelovém vysílání UPC
« kdy: 28. 01. 2012, 07:55:02 »
Dobrý den,

prosím jako naprostý neznalec o radu v následující záležitosti. Doma jsem napojen na kabelovou televizi UPC, mám od nich pronajat setup box CV 6000 DVR, na mé staré televizi přes tento set up box vše v pohodě, po nákupu nové televize (kdy jsem o nějakých tunerech samozřejmě neměl ponětí) přes tento settup box jde vysílání v mizerné kvalitě. Po zapojení televize rovnou do kabelové přípojky je to krásné, ale jde jenom základní nabídka cca 13 kanálů. Po různých konzultacích na UPC mi napřed bylo řečeno, že si mám pořídit CA modul, poté zase, že mi to bude nic platné, když televize nemá DVB-C tuner (jedná se o LG 42PJ550). Po různých prostudováních i zde na fóru jsem zjistil, že kabelovky dávají vysílání v DVB-T jen základní nabídku, takže asi mi není jiné pomoci
než změnit televizi (či způsob příjmu, domovní anténa nám také funguje, ale také jenom se základní nabídkou, tak bych si asi moc nepomohl) Nebo to prosím jde nějak technicky vyřešit?

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


mmc

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 278
    • Zobrazit profil
Re:televize s DVB-T v kabelovém vysílání UPC
« Odpověď #1 kdy: 28. 01. 2012, 08:32:31 »
1) zistiť či telkáč má alebo nemá DVB-C tuner t.j. pri počiatočnej inštalácii zadať krajinu Nemecko, Švédsko alebo Fínsko a potom prebehnúť celé menu či tam nie je nejaký vypínač digitálu (typické skôr pre Filipy) a či tam nie je napevno nesprávne ID siete.
2) ak nemá správny tuner, treba vymeniť starčeka CV-6000 za nejaký box z aktuálnej ponuky a samozrejme prepojiť cez HDMI
3.7-4.2 linear ... 230cm PF mesh
3.4-4.2 + 10.7-12.75 circular ... 180cm PF
10.7-12.75 linear ... 130cm offset
18.3-18.8 + 19.7-20.2 circular ... 130cm ofset
(a to všetko pekne v garáži)


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 445
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:televize s DVB-T v kabelovém vysílání UPC
« Odpověď #2 kdy: 28. 01. 2012, 08:40:41 »
Spousta těchto televizí ve skutečnosti DVB-C má. Zkuste proto dát ladění / digitál, kabelová TV. Pokud se to v nabídce neobjevuje, přepněte, jak už bylo psáno, na Švédsko/Finsko (jako místo příjmu, ne jazyk menu). Naladit kanály to umí i bez přítomnosti dekódovací karty, jen se pak u nich objeví informace, že jsou kódovány. Pokud se vám takto povede něco naladit, tak je možné osadit dekódovací kartu. Pokud ne, je to na UPC settopbox s HDMI výstupem.
« Poslední změna: 28. 01. 2012, 08:49:31 od Jan Novák »


Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 556
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:televize s DVB-T v kabelovém vysílání UPC
« Odpověď #3 kdy: 28. 01. 2012, 10:46:50 »
... setup box CV 6000 DVR, na mé staré televizi přes tento set up box vše v pohodě, po nákupu nové televize (jedná se o LG 42PJ550) přes tento settup box jde vysílání v mizerné kvalitě. Po zapojení televize rovnou do kabelové přípojky je to krásné, ale jde jenom základní nabídka cca 13 kanálů. Po různých konzultacích na UPC mi napřed bylo řečeno, že si mám pořídit CA modul, poté zase, že mi to bude nic platné, když televize nemá DVB-C tuner. ... jde nějak technicky vyřešit?
Dostal jste se do nezáviděníhodné situace nepoučeného diváka. Hlavní problém je v jistotě, zda Váš nový TV opravdu disponuje tunerem pro DVB-C a co je vše nutné udělat pro zprovoznění placené nabídky UPC.

Moc nerozumím Vašemu konstatování, že starý TV má ze STB od UPC lepší obraz, než nová plazma. Není na vině použití nesprávného režimu přenosu analogového signálu? Není divácký dojem jen důsledkem přechodu z malé obrazovky, možná ještě CRT TV, na velikou plazmu s jen HDReady rozlišením, kde jsou některé nepříjemné artefakty digitálu přirozené?

Nedivím se ani rozporuplným informacím o skutečných vlastnostech LG v kabelovém režimu. Sám jsem před časem řešil "záhadu", zda LCD model LG 32LD550 DVB-C tuner má, nebo ne. Ani na oficiálních webových stránkách LG tato informace není. Proto ani ve specializovaném obchodě nedokázali poradit. Riskoval jsem i to, že nakonec UPC na tomto TV nerozchodím a reklamace této nefunkčnosti nebude úspěšná, protože jí výrobce, ani prodejce nenabízí. Jen jsem měl výhodu v tom, že už jsem doma jeden CI modul s kartou od UPC měl a mohl jsem tak TV jednoduše otestovat.

Postupoval jsem podle rad, které se objevují i v reakcích na Váš dotaz. Za zemi příjmu jsem zvolil Finsko, ale jazyk už jsem nastavil na češtinu. V menu se tak objevil i režim kabelového ladění a při vloženém modulu s kartou se naladily téměř všechny mnou placené stanice UPC. Právě proto, že UPC distribuuje některé kanálové MUXy na kanálech, které nespadají do automatického kabelového ladění, bylo nutné tyto MUXy naladit ručně, s potřebnými parametry.

Proto je obtížné radit, jak máte dále postupovat. Osobně bych věřil tomu, že model LG, který nově vlastníte, snad kabelový tuner má a proto nebude relativně nemalá investice do modulu a karty UPC vyhozenými penězi. Jednoznačné potvrzení funkčnosti TV by mohl poskytnout jen její majitel, který jí úspěšně provozuje s UPC.
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další


Karel Ederer

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:televize s DVB-T v kabelovém vysílání UPC
« Odpověď #4 kdy: 28. 01. 2012, 13:00:10 »
Napsal jsem to asi špatně, nová plazma má nádherný obraz ve vysílání, když není zapojena přes setup box (ovšem tam jen těch 13 programů), podstatně horší právě při zapojení přes set up box. Jinak díky za rady, budu to zkoušet

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


PIT0MEC

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 388
    • Zobrazit profil
Re:televize s DVB-T v kabelovém vysílání UPC
« Odpověď #5 kdy: 28. 01. 2012, 13:11:37 »
Pro naladění kabelovýho DVB-C vysílání není žádnej CAM s kartou potřeba, ten jenom dekóduje programy. A tvůj televizor DVB-C tuner má, stačí si přečíst manuál, strana 18 a19.


Jan Lis

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:televize s DVB-T v kabelovém vysílání UPC
« Odpověď #6 kdy: 28. 01. 2012, 13:52:30 »
Klíčové opravdu je zjistit, zda televize umí DVB-C, nebo zda těch 13 programů není  v DVB-T. Ona totiž UPC  jaksi navíc mimo oficiální nabídku těchto několik programů v systému DVB-T rozvádí. Ale pro vás pokud si platíte nějakou službu má samozřejmě cenu jen to co máte v DVB-C.


Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 556
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:televize s DVB-T v kabelovém vysílání UPC
« Odpověď #7 kdy: 28. 01. 2012, 14:28:51 »
Vybrat si tu správnou informaci není vůbec lehké. Podle kmitočtového spektra UPC http://www.upczone.cz/download/seznam_muxu.htm by měl TV naladit v normě DVB-T 15 a ne 13 stanic, pokud ovšem tazatel nepřehlédl, že ČT, Prima a Nova jsou ve dvou verzích, SD i HD?

Návod k dispozici nemám, ale z webu přikládám výřezy informací přímo LG, jednoho z prodejců, informaci UPC ( http://www.upc.cz/pdf/CI+-doporucene-TV.pdf ) a z dTestu. Posledně jmenovanému bych snad paradoxně věřil nejvíce. Ono totiž samo LG uvádí na svých stránkách upozornění "Specifikace se mohou měnit bez předchozího upozornění."!
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další


PIT0MEC

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 388
    • Zobrazit profil
Re:televize s DVB-T v kabelovém vysílání UPC
« Odpověď #8 kdy: 28. 01. 2012, 14:53:07 »
LG, Panasonic, Samsung, Sony - tam všude je DVB-C tuner automaticky už nějakých 5 let. U LG bohužel s nutností ladit kanály manuálně, automatu se do toho moc nechce a nezřídka najde počet programů 0.


Karel Ederer

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:televize s DVB-T v kabelovém vysílání UPC
« Odpověď #9 kdy: 28. 01. 2012, 19:04:49 »
Tak jsem vyzkoušel dle výše uvedených rad nastavit finštinu a skutečně se mi naladilo celých 111 kanálů (u českého pouhých 20),
ale ouha ty zbývající programy nejdou spustit, hlásí to buď, že není signál, či že chybí CI modul, takže z zoho stále nejsem moudrý,
poněvadž ty kanály mám samozřejmě placené a na vedleší staré televizi to funguje


PIT0MEC

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 388
    • Zobrazit profil
Re:televize s DVB-T v kabelovém vysílání UPC
« Odpověď #10 kdy: 28. 01. 2012, 19:13:11 »
Ze 111 programů v DVB-C jich jede volně snad jenom 15, na zbytek musíš dokoupit CAM s kartou a rozjede se ti nabídka, jakou platíš. Bohužel teď je problém, že CAMy u UPC za 999,-Kč nejsou a budou až koncem února, takže jedině to koupit u fy LICA, kde to ale i s dobírkou vychází o pětikilo dráž.


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 445
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:televize s DVB-T v kabelovém vysílání UPC
« Odpověď #11 kdy: 28. 01. 2012, 19:45:28 »
Takže jste si prakticky ověřil, že TV DVB-C umí. Teď už je potřeba jen ten dekódovací modul + karta. Vedle na staré TV vám to jede proto, že karta je strčena v STB, který již modul obsahuje. Nelze vzít jen kartu z STB, v TV ji nemáte do čeho strčit a navíc karta a modul jsou spárovány. Obraťte se na UPC se žádostí o CA modul + kartu. Starý STB můžete pak vrátit (platí se za něj paušál), případně ho využít pro starou TV nebo nahrávání na rekordér.
« Poslední změna: 28. 01. 2012, 22:52:55 od Jan Novák »


PIT0MEC

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 388
    • Zobrazit profil
Re:televize s DVB-T v kabelovém vysílání UPC
« Odpověď #12 kdy: 29. 01. 2012, 10:53:59 »
Za STB se platí paušál pouze u nyní (od cca půl roku zpátky) nabízených tarifů. Jestli to má z dřívější doby, tak za STB neplatí nic.