Autor Téma: Slučovač  (Přečteno 6512 krát)

Filip Heczko

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 231
    • Zobrazit profil
Slučovač
« kdy: 23. 01. 2012, 17:23:48 »
Zdravím.
Mám starý slučovač AZ 211. Nevíte o té krabičce něco?(pásmo, útlum, použitelnost atd.). Na internetu už o tom asi nikde nic nenajdu.
« Poslední změna: 23. 01. 2012, 17:26:26 od Filip Heczko »

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


PIT0MEC

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 388
    • Zobrazit profil
Re:Slučovač
« Odpověď #1 kdy: 23. 01. 2012, 21:06:39 »
To je ve skutečnosti obyčejnej rozbočovač (šel takto i používat, např. Tesa Mini 2), akorát na jednom vstupu (resp. výstupu, pokud se použije jako rozbočovač) je atenuátor k regulaci úrovně. Parametry nic moc, průchozí útlum kolem 5dB, pásmo klasika 48-862MHz. Jediný plus je celokovový provedení, tj. dobrý stínění.


Jan Pavlis

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 498
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Slučovač
« Odpověď #2 kdy: 23. 01. 2012, 21:10:24 »
Něco jsem našel.


Jan Pavlis

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 498
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Slučovač
« Odpověď #3 kdy: 23. 01. 2012, 21:13:08 »
Chyba!!


PIT0MEC

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 388
    • Zobrazit profil
Re:Slučovač
« Odpověď #4 kdy: 23. 01. 2012, 23:33:42 »
Popisuješ AZ21 (s TESA-S konektorama) a nikoliv AZ211 (s IEC), jak je v názvu.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Filip Heczko

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 231
    • Zobrazit profil
Re:Slučovač
« Odpověď #5 kdy: 26. 01. 2012, 14:41:31 »
Co je myšleno těmi parametry nic moc? Pokud má útlum nějakých 5dB, tak to není špatné. A nevíte, jaké má rozmezí dB ten atenuátor? Měřák nemám, takže to zjistit nemůžu a z nic neříkajicích bargrafu to plynule snížím akorát o 10 čísel.


PIT0MEC

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 388
    • Zobrazit profil
Re:Slučovač
« Odpověď #6 kdy: 26. 01. 2012, 19:24:37 »
Parametry nic moc jsou třeba ty IEC konektory, navíc skutečně festovně tam drží snad jenom původní KSK11, kterej najdeš akorát v muzeu. Na sloučení je to pak nevhodný kvůli hybridu, na rozbočení zase zbytečně složitý skrz ten atenuátor (útlum má snad do 20dB).


Enik

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 592
  • Vědomí vlastní neznalosti je klíčem k poznání.
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Slučovač
« Odpověď #7 kdy: 26. 01. 2012, 21:10:16 »
Pokud jde o ty parametry "nic moc", tak je to docela prosté. Z fotografie je zřejmé, že jsou použité plastové konektory s plechovými vložkami. Slučovač je postavený na cuprexkartu a použité součástky jsou z produkce TESLy. Tohle všechno omezuje použití tak na VHF. V UHF pásmu bude frekvenční a impedanční charakteristika už dost pochybná. Udávaný útlum 5dB může platit tak maximálně pro horní konec VHF. Z mého pohledu je to pěkný kousek tak do muzea, rozhodně bych ho ale nepoužil do současného rozvodu. To je tak dobrý způsob jak si zadělat na potíže.


Filip Heczko

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 231
    • Zobrazit profil
Re:Slučovač
« Odpověď #8 kdy: 26. 01. 2012, 22:02:06 »
Podle toho co tady čtu, tak to je fakt kousek akorát do muzea. Při zkoušení se ale nejevil, že by měl nějaké velké útlumy(i na 62k). Raději ale použiju Teroz č.204


PIT0MEC

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 388
    • Zobrazit profil
Re:Slučovač
« Odpověď #9 kdy: 27. 01. 2012, 08:42:05 »
Na sloučení použít selektivní kanálový/pásmový slučovač a ne hybrid, jenž z obou vstupů bere celý pásmo!


Filip Heczko

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 231
    • Zobrazit profil
Re:Slučovač
« Odpověď #10 kdy: 27. 01. 2012, 15:26:48 »
Pokud mi vyrobíte/seženete slučovač dělaný na sousední kanály, tak budu velice rád. Na nic takového jsem totíž ještě nenarazil. Slučovačem Teroz č. 204 to možné je, samozřejmě v kombinaci s naladěnými filtry.


PIT0MEC

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 388
    • Zobrazit profil
Re:Slučovač
« Odpověď #11 kdy: 27. 01. 2012, 19:03:22 »
Na sousední kanály ti slučovač samozřejmě neseženu, protože je to blbost. Ale ještě větší je pak slučování sousedních kanálů pomocí hybridu. Toto se řeší nejsnáz konvertorem.

Edit: Pro individuálku třeba tento: http://www.jenca-hi-freq-co.eu/main/product/menice_frekvencie.html?gclid=CN6HnMfl8K0CFVRItAodIHilqw
« Poslední změna: 27. 01. 2012, 19:06:48 od PIT0MEC »


Filip Heczko

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 231
    • Zobrazit profil
Re:Slučovač
« Odpověď #12 kdy: 27. 01. 2012, 19:33:09 »
Jde to řešit i přes hybrid, sice to není jako s tím konvertorem, ale na dobrý výsledek to stačí.


PIT0MEC

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 388
    • Zobrazit profil
Re:Slučovač
« Odpověď #13 kdy: 27. 01. 2012, 20:26:28 »
Sorry, ale hybridem to opravdu řešit nejde a už vůbec ne u sousedních kanálů. Nebo jinak řečeno, řešit to jde, ale výsledek bude s velkým rizikem výpadků. Ale to už si musíš rozhodnout sám.


Filip Heczko

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 231
    • Zobrazit profil
Re:Slučovač
« Odpověď #14 kdy: 28. 01. 2012, 19:46:36 »
Vaše řešení je správné. Moje z teoretického hlediska sice úplně správné není , ale v praxi je realizovatelné.

Příkladem, že v praxi to někdy vypadá jinak:
Kdysi jsem zkusil sloučit dvě antény. Jedna byla na půdě(příjem odrazem), druhá na střeše. Každá anténa byla jiný typ a nasměrované byly jiným směrem(cca 110°). V anténách pásmové zesilovače různých hodnot a až za tím slučovač č.204. Samozřejmě tam nebyly žádné konvertoty nebo nějaké fitry. A hrálo to lépe, než na jednu anténu. O deset metrů dál by to nemuselo hrát vůbec.