A nebo si ji postavit za pár korun :-) Pro mě je příjemné si něco postavit a zjistit, zda to funguje či ne. O to více mě to baví. A řekl bych, že LPDA pro toto pásmo zvládne každý kdo umí vrtat a řezat. Materiál koupíš v OBI a za odpoledne máš antenu hotovou. A jestli má PSV "milión", tak je to skoro jedno, protože na antenu poze přijímáme.
Byli doby, kdy jsem anteny stavel podle softu YagiMax.
Ale v soucasnosti je pro me nejlepsi bud koupit origos Diamonda nebo zavolat Zachovi, jehoz ceny jsou lidove a kvalita suprova.
Rozhodne zde vsak nerozkrikuji, ze PSV za milion je dobre pro prijimaci antenu. CSV (Cesky ČSV, anglicky SWR) hodnota musi byt co nejmensi i pro prijimaci antenu, jinak zmrsis QAM "šum" a rozhodis OFDM fazi.
Doporucuji jako amatersky konstrukter anten, abys zde laikum netvrdil, ze CSV vyssi nez 1:2.5 je dobra hodnota, idealni je samozrejme 1:1.1 (1 ku 1 celá 1).
Ted je 5:48h a AUTomaticky tuner u FT-897 mi doladi dratovku jednoduchy invertovany dipol do 600Ohmu az na 1:1.2.
Peru do toho 100W PA a Honza v Mnichove ci Jarda ve Stokholmu me slysi RS59+20.
A kdyz bych mel i pro prijem blbe PSV, tak bych je tak dobre nebral, mam je oba za R58 az 59.
Take Jerry z Manchattanu N.Y. ma jen jednoduchy dipol s 1kW linearem jsem ho ted bral za RS44.
Ale je fakt, ze levna sitovka na Wifi se spravnym dipolkem je pro koaxial 75Ohmu idealni antena. A pokud se k tomu da predzesilovac MAR6 z GESu nebo GME za par korun, tak to bude chodit jeste lepe.
Klicove je Antonine to, ze vetsina zdejsich ctenaru nejsou konstrukteri.
Pro ne je nejlepsi zavolat Zachovi, aby jim vyrobil na klic malou Yaginu se ziskem alespon 12dBi.
Je to smerovka se sirkou cca 11cm, vyskou cca 3 az 4cm a delkou cca 60cm.
Je lehce prenosna a kdyz nekdo jede nekam na kopec autem, tak muze vyzkouset jak to chodi daleko, ale na to je treba, aby antena mela CSV 1:1.3 max pri 75Ohmech, aby to chodilo dobre i z ruky (chyta se to za zadek anteny a na stejnem miste se to prichyti ke stozaru na strese).
A kdyz se to svede do bytu do sektorove anteny v ktere je "otoceny" predzesilovac se ziskem 60dB, tak to funguje jako mistni balovaci linearni opakovac.....vysilac pro pokryti bytu.
Kazdopadne fyzikalni zakony jsou jen jedny a hovori jasne, kdyz mas CSV (cinitel stojatych vln) za "milion", tak antena nefunguje.