Autor Téma: Příjem ze satelitu 23,5E - Astra 3A / 3B  (Přečteno 53534 krát)

petr Hytha

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
Příjem ze satelitu 23,5E - Astra 3A / 3B
« kdy: 29. 12. 2011, 16:28:47 »
Zakoupil jsem TV LG s integrovaným satelitním tunerem . Po dřívějším majiteli domku zde zůstala 70cm parabola, kterou chci využít a plánuji nasměrování na Astru 23,5E pro sledování programů CS Link. Parabola je funkční, ale mám problém s jejím přesměrováním na Astru 3A/3B. Jsem přesvědčen, že nasměrování mám nyní správné, neboť mám aktivní programy např. TV8, Dolby 3D nebo Fashion TV se sílou signálu 99. Nevidím ale řadu jiných programů, jako např. TV NOE, TV Očko, které bych asi měl vidět a jsou předpokladem správného nasměrování a příjmu Aster 23,5E. Jsem absolutní začátečník a uvítal bych radu, kde dělám chybu. Co jsem ještě nezkoušel, je změna horizontálního nastavení paraboly, ale zde mám obavu, abych jí celou nerozhodil. Děkuji.

Reklama

• Stálý člen

Miloslav Soška

• Profík
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
Re:Příjem ze satelitu 23,5E - Astra 3A / 3B
« Odpověď #1 kdy: 29. 12. 2011, 17:29:58 »
řekl bych, že máte nasměrovanou parabolu správně, ale vidíte jen programy s vertikální polarizací. Přepínání polarizace se neprovádí změnou polohy paraboly vůči družici, ale přepnutím napětí 13/16V, přivedené do LNB, které provádí přijímač. Pokud používáte TV s DVB-S/S2, tak při výchozím nastavení by měla naladit všechny programy, jak s V i H polarizací, čili, přepínání napětí by mělo být implicitně nastaveno. Otázka je, v jakém stavu je LNB, tam by mohla být někde chyba, podle mého názoru.

EDIT: Ještě by bylo lepší, kdyby toto vlákno bylo umístěno v sekci DVB-S/CS Link, s Digi TV nemá nic společného ;)
« Poslední změna: 29. 12. 2011, 17:37:27 od Miloslav Soška »
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky

KarelH

• Člen
  • **
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 29. 12. 2011, 20:06:09 »
Zakoupil jsem TV LG s integrovaným satelitním tunerem . Po dřívějším majiteli domku zde zůstala 70cm parabola, kterou chci využít a plánuji nasměrování na Astru 23,5E pro sledování programů CS Link. Parabola je funkční, ale mám problém s jejím přesměrováním na Astru 3A/3B. Jsem přesvědčen, že nasměrování mám nyní správné, neboť mám aktivní programy např. TV8, Dolby 3D nebo Fashion TV se sílou signálu 99. Nevidím ale řadu jiných programů, jako např. TV NOE, TV Očko, které bych asi měl vidět a jsou předpokladem správného nasměrování a příjmu Aster 23,5E. Jsem absolutní začátečník a uvítal bych radu, kde dělám chybu. Co jsem ještě nezkoušel, je změna horizontálního nastavení paraboly, ale zde mám obavu, abych jí celou nerozhodil. Děkuji.

Dobrý večer, doporučuju vám, koukněte se sem (http://www.digitalnitelevize.cz/nastroje/nastaveni-paraboly/), zadáte tam vaší přibližnou pozici a ono vám to ukáže přibližný směr nastavení paraboly + ještě elevaci a LNB skew, jinak pokud naladíte programy ve vertikální polarizaci, tak by parabola potřebovala ještě asi trochu doladit (pootočení jen o milimetry). Ale vada může být taky v té parabole, i když by velikost 70 cm měla stačit (je možné, že by ale příjem nebyl stabilní a obraz by kostičkoval), protože pro příjem je doporučována parabola velikosti 80 cm.
ps: můžete si přečíst tyto články
http://satelit.digizone.cz/jak-prijimat-satelitni-televizi/
http://www.digizone.cz/clanky/jak-nastavit-satelitni-parabolu/

A AA

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 30. 12. 2011, 12:29:01 »
Otázka je, v jakém stavu je LNB, tam by mohla být někde chyba, podle mého názoru.

Taky je otázka zda ta parabola a LNB není ještě z nějaké analogové sestavy. Takové LNB většinou přepnutí napětí 13/16V
neumí a chová se to přesně jak tazatel popisuje - část programů jde, část prostě nelze naladit.

Honza Novák

• Závislák
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 30. 12. 2011, 13:07:13 »
Přesně v takové situaci jsem byl. Po bývalém majiteli zůstala parabola a analogový příjímač. Koupil jsem za tři sta monoblok a jelikož parabola byla na 19, tak jsem jí trochu otočil doleva a jelo to.

Reklama

• Stálý člen

pevy

• Závislák
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 31. 12. 2011, 00:25:14 »
Změnou napětí 13/18V pro LNB se přepíná polarizace (H/V), čili je to úplně stejné jak u nových - univerzálních konvertorů, tak u starých "jednopásmových" LNB. Horní a dolní pásmo (část pásma) se přepíná kmitočtem 22kHz, ovšem staré (tzv. analogové) LNB ono "horní pásmo" vůbec nemají. Přitom právě v tomto frevenčním segmentu vysílá převážná většina DVB-S programů, včetně těch českých.
DVB-T/T2: Černá hora (K26,28,31,45), Krásné (K26,28,34), Kojál, Praděd, Klodsko (K22,25,33,46,47), Andrlův chlum (K21), Sněžné jámy (K22,24,30,37,47), RS5 Litomyšl (K35).
DAB: Teleko Černá hora 5D, ČRo 12C+12D, Polskie radio Klodsko 5B

petr Hytha

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 31. 12. 2011, 13:08:42 »
Děkuji za řešení. Po dalším zjištění, že monoblok je stár téměř 20 let je již téměř jisté, že chybička bude nejspíše zde. Až zakoupím, pošlu zprávu  :).