Nevim co oznacujete z pocitacovou hodnotu. Ale pokud je testovani na pocitaci co k cemu, tak rychlost je jen jedna a pouzitelna pro kontrolu funkcnosti v PVR. Nebo si snad myslite, ze PC nemusi delat tyhle operace "včetně fragmentace, včetně zápisu do FAT, včetně přepínání mezi paměťovými oddíly,"?
To "počítačová" je můj termín. Zatím jsem nikde nenašel publikováno lepší označení. U PC se to musí dělat taky, ale v jiný okamžik Uvedu drobnou, a poněkud nepřesnou ukázku, pro ilistraci ale vyhoví: hláška Windows - zápis se zpožděním se nezdařil - a to dlouho po době, kdy se s fleškou skutečně pracovalo a kdy naposledy blikla ledka. U zápisu do externí paměti flash je třeba - aby dané části transportního toku (neplést s multiplexem, to je fakt něco naprosto jiného) a to nejméně obraz a zvuk (což jsou dva samostatné toky - už se musíme, proboha, oprostit od analogového vnímání), už očištěné o nepotřebný balast (tady si zamaká procesor) zapsaly do paměti (obvykle velikost chunku-mnoho GOPů neodpovídá velikosti clusteru v paměti a řadič paměti musí přepínat na adresní sběrnici). Bloky pak mohou narazit na fragment jiného souboru, nefunkční cluster - u stále dokola zapisovaných a mazaných clusterů ve flash se až překvapivě brzy vyčerpá jejich životnost (víme všichni o tomto omezení? známe fyzikální princip této nevolatilní paměti?) znovu se musí přepínat. Dále se musí udělat zápis do fatky, která je jinde (a znovu se přepíná). A nedej bože do toho přijde požadavek systému nebo uživatele na čtení z jiné části paměti (naštěstí čtení je rychlé, ale přepínání stejně pomalé). To jen velmi stručně. Otravovat vzduch rozptylem rychlosti různých čipů nebo banků uvnitř jedné flešky už nebudu (nejlepší značky v tom mívají lepší výsledky).
A odtud je hlavní výhoda HDD - výrobce ví, že zápis přes mechaniku je pomalý, vše výše uvedené se odehrává v (až) gigantickém bufferu bez přepínání, odskoků do jiných částí a na disk se pak nasype jeho obsah celkem v klidu.
Odtud také pramení rychlosti disků, které začínají na 100 Mbit/s, kdežto ultimátní flešky na téže hodnotě končí. Celkem nelogické, když v disku je vše pooomalé oproti bleskovém silikonu ve fleškách, že? Měření to však potvrzují.
Pozn: hodnoty, které jsem výše napsal, platí.
Můžeme s tím nesouhlasit,... (J. Cimrman)