Autor Téma: Pokrytí Třinecka digitálním signálem  (Přečteno 18326 krát)

Daniel Klimek

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
Pokrytí Třinecka digitálním signálem
« kdy: 01. 11. 2011, 16:03:49 »
Dobrý den,chtěl bych se zeptat jak to vypadá s pokrytím digitálním signálem v naší oblasti,tj. Třinec směrem ke slovenským hranicím. Singál tady máme stále slabý,hlavně v okoli obcí Nýdek,Bystřice,Bukovec,Mosty u Jablunkova a také nejvýchodnější obec ČR Hrčava...Děkuji
Samsung UE40B7000
Samsung BD-P1600

Reklama

• Stálý člen

Filip Heczko

• Stálý člen
    • Zobrazit profil
Re: Pokrytí Třinecka digitálním signálem
« Odpověď #1 kdy: 01. 11. 2011, 16:54:53 »
Pokrytí signálem na Třinecku zajištujou Hošt'alkovice(37,51,54), případně Praděd(36,51,53). V některých oblastech je příjem ale stále nedostatečný. Zálěží na konkrétním místě, použité anténě a dalších prvcích mezi anténu a přijímačem. Taky jde využít odrazy(ty jsou silné od Beskyd, respektive od Čantoryje až po Bahenec, z těchto míst se dobře odrážejí i signály slovenských muxů k32,52 a taky to je přibližný směr vysílače Skrzyczne k38 někde i k62). 

Daniel Klimek

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 01. 11. 2011, 19:39:29 »
takže v této oblasti se nebude instalovat žádný dokrývač nebo něco takového? jsem v tomhle laik
Samsung UE40B7000
Samsung BD-P1600

Filip Heczko

• Stálý člen
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 01. 11. 2011, 19:56:09 »
Prozatím není v plánu.

Daniel Klimek

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 01. 11. 2011, 20:05:19 »
jaktože nemůže být v plánu když tady je tak otřesný signál,hm? tohle mi hlava trochu nebere....proč v některých místech republiky je signál i 50km za hranicema ale někteří češi ho bohužel nemají
Samsung UE40B7000
Samsung BD-P1600

Reklama

• Stálý člen

Mirek Žmolík

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 02. 11. 2011, 22:02:51 »
Pro Daniel Klimek - To mě taky štve. Když se vysílalo analogově tak jsme měli dvě jedničky, dvě Novy, dvojku a škaredou Primu + slováky. Jelikož ČT své vysílače vypíná tak již máme jen Novu a Primu, která jede podle počasí. No a zatím aspoň špatnou jedničku ze Zlína, kterou brzy vypnou.Bohužel, když někdo navrhne, že tady na zlínsku na pokrytí stačí jen dva vysílače, a přitom v analogu tu bylo min. 20-30 převaděčů navíc, tak to je těžko. Je možné, že se digitál  šíří lépe, ovšem tak dobře to zdá se není. Když se podívám na pokrytí MUXu3  (ČRa) na zlínsku, který vysílá ve sníženém režimu 10KW, tak ta mapka v našem okolí přesně odpovídá MUXu1, který ovšem vysílá výkonem 100KW. Pokud i zapnou v listopadu MUX2, tak je to stejně jedno jelikož to nechytnem. Vel. Javořinu a ostatní převaděče stejným směrem nám vypli a žádnou alternativu nedali. Na co jsem si kupoval novou TV, když na ní již skoro nic nejede ( tedy kromě slováků, ty nám jedou všichni). Asi budu muset koupit 300m koaxiálu a namontovat anténu někde na kopci. Je to bordel!!!!

Jan Bajger

• Stálý člen
    • Zobrazit profil
Pane Mirku Žmolíku,
« Odpověď #6 kdy: 02. 11. 2011, 22:48:16 »
pokud jste na území nedostatečně pokrytým digitálním signálem, pak máte přece možnost satelitu. Pouze si zjistěte, zda terén ve směru na jih od Vašeho bytu, má sklon menší než 30 geometrických stupňů od vodorovné roviny a to v případě kopce ve směru na jih. Vše ostatní je pak formalita. Cena za satelitní techniku a příjem se již velice přiblížila nákladům na pozemní příjem. Problémy této země, pokud se týká řízení, se ani nesnažte řešit. Je to předem ztracená věc a námaha se Vám nevyplatí.

Enik

• Profík
  • Vědomí vlastní neznalosti je klíčem k poznání.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 02. 11. 2011, 23:29:23 »
Čtení těchto Vašich hloupých kydů je opravdu velice zábavné! Docela by mě zajímalo, kde jste vzali tu jistotu, že n¨ve Vaší lokalitě není signál DVB-T? Pravděpodobnost, že tomu tak opravdu je, je asi 5%!!! Už jsem tyto nářky zažil hodněkrát, ale ještě jsem nenašel místo, kde by DVB-T vůbec nehrálo. Pokud totiž přijímač nedetekuje vůbec žádný signál, tak je možné předpokládat, že je zásadní chyba v anténě. Pokud ovšem nějaký signál anténa zachytí, pak je většinou možné tento signál vylepšit správně udělanou anténou.
 Pře několika dny jsem řešil příjem v jedn= vesnici v sousedství. Původní analogový řevaděč je už mimo provoz, a DVB-T nikdo nenaladil. Lidi se dožadovali obnovení provozu převaděče. Jenže když jsem tam přijel změřit signál, tak jsem zjistil, že signáli sice není příliš, ale je ho dost na kvalitní příjem. Tyto zkušenosti mě tak opravňují vážně pochybovat o tom, že laik je schopen udělat anténu potřebné kvality!!! Bez měřící techniky a patřičných zkušeností je to totiž nemožné!!!

Pamětník

• Profík
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 03. 11. 2011, 08:17:11 »
Máte Eniku pravdu. Je teď už jen na divácích, zda si zvolí cestu svépomocí přes DVB-S, což je zdánlivě jednodušší, nebo závislosti na profících s příjmem DVB-T. Analogový systém, který se vyvíjel desítky let, má zkrátka odslouženo a zkušenosti s digitálem ještě někde mezi diváky chybí.
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další

Jan Bajger

• Stálý člen
    • Zobrazit profil
Pane Mirku Žmolíku,
« Odpověď #9 kdy: 03. 11. 2011, 09:35:48 »
Enik je výborný odborník s poněkud slabší nervovou soustavou. Reaguje vždy technicky správně, někdy zbytečně ostře a jízlivě, odpustíme mu. Já Vám doporučuji předběžné a jednoduché zjištění úrovně digitálního příjmu ve Vašem bydlišti. Najděte si www.digitalnitelevize.cz. Na této stránce Vysílače, Mux1..... mapy pokrytí. Pod tabulkou vysílačů zadáte kraj, své bydliště a necháte si spočítat výškový profil a vzdálenost od vysílače, který rovněž zadáte v příslušném okénku. Na grafu výškového profilu zkontrolujete, zda spojnice krajních bodů grafu 0 km a například 50 km není přerušena dalšími body grafu. Pokud není spojnice přerušena, mate příjem garantován. Pokud se vyskytuje kopec a spojnici grafu přeruší, hledáte další blízký vysílač a výpočet zopakujete. Postupně zkontrolujete všechny pro Vás zajímavé muxy.
Pokud je to na hraně, pak nezbývá, než koupit službu odborníka typu Enik nebo investovat do satelitu.

lance

• Závislák
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 03. 11. 2011, 11:31:53 »
Eniku, jste nepochybně odborník ohledně techniky a máte kus pravdy, ale kdybyste trochu znal situaci na východě Moravy, např. alespoň tak jak já ji znám na Valašsku (Vsetínsko...), další oblasti např. již zmiňované Třinecko, oblast Bílých Karpat pod., asi byste nebyl ve svých hodnoceních tak příkrý. Valašsko mělo nebývale hustou síť místních dokrývačů z prostého důvodu - poměrně rozsáhlá oblast velmi členitého terénu ... bez dokrývačů zde dříve nebyl přijímatelný analog a není a nebude bohužel ani v budoucnu digitál, a nevyřešíte to ani Vy osobně s měřáky za miliony (netvrdím že je máte :) ).
Z pohledu mnoha obyvatel těchto regionů je tedy výsledkem celé pozemní digitalizace, ačkoli ji také platí ze svých daní jako každý jiný (a to zdůrazňuji), pro ně samotné pouze zhoršení stáv.stavu - tj. konec možnosti příjmu TV pozemní cestou (min. komerčních stanic). Satelit do toho netahejme, kdo chce, má ho už dávno... Stát přitom neprojevuje ani náznak snahy tuto "nespravedlnost" byť třeba symbolickým způsobem řešit. Divíte se, že se takovýto občan cítí být druhořadým, minimálně přezírán ze strany státu? Já ne. Podívejte se, kolik dokrývačů na Valašsku bude zrušeno bez náhrady a jakou oblast dohromady vykrývaly. Pokrytí přijímatelným digitálem z hlavních vysílačů bude z principu o něco lepší než tomu bylo v analogu, ale všude to rozhodně nevytrhne :(  Ano, satelit je řešením, dnes jistě nemá smysl držet původní drobnou síť pozemních dokrývačů, ale pořád si myslím, že stát měl v tomto případě o nějaké formě podpory (kompentzace) dotčeným regionům/obyvatelstvu uvažovat... Za největší nesmysl a vyhazování peněz považuji provozování místních dokrývačů pouze s jedním Muxem ČT, neumím si představit, kdo o takovýto příjem stojí... snad jen úplná "nouzovka" v ojedinělých případech, za tyto peníze by myslím byla užitečnější nějaká forma podpory sat.příjmu

Pamětník

• Profík
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 03. 11. 2011, 12:40:43 »
Máte v mnohém pravdu, ale není mi jasné, zda ta diskriminace některých daňových poplatníků v rámci šíření veřejnoprávní TV v DVB-T je skutečně tak nespravedlivá? Můžeme se shodnout na tom, že každá veřejná služba má své hranice. Byl by rozdíl mezi pocitem nespravedlnosti mezi obyvatelem metropole, kde vychází pokrytí jedné domácnosti pozemním signálem ČT relativně levně a horalem, kdy vykrývač pro pár čísel v kopcích vychází nepřijatelně draze? A to zde nehraje žádnou roli fakt, že komerční TV je jen něčí podnikání a zákon, ani daně, jejich dostupnost pochopitelně neřeší. Druhořadost občana ale nedefinuje možný počet přijímaných TV stanic, kvalita toho co dýchá, nebo jeho životní náklady v různých lokalitách.
Stát by mohl části některých regionů dotovat ve formě příspěvku na DVB-S. Jak ale moc dobře víme, stát takové věci dělat neumí, dělá je zbytečně složitě a jen to nakonec vede ke korupci. Tak by stejně nakonec zůstalo opravdu jen u té symbolické kompenzace, která by možná jen podpořila sousedskou nevraživost.
Kdo provozuje a financuje místní dokrývače je snad celkem jasné. Proč by stát (daňoví poplatníci) měl také podporovat zvýšení toku peněz z reklamy za naše hranice z komerčních stanic?
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další

Enik

• Profík
  • Vědomí vlastní neznalosti je klíčem k poznání.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 03. 11. 2011, 17:00:27 »
Nervy mám v pořádku pánové, a příjmové podmínky respektuji. Až někdo s měřákem a anténou najezdí po republice tolik kilometrů jako já, tak mi může vyčítat nějaké neznalosti. Ano, připouštím, že jsou místa, kde DVB-T prostě nefunguje, uvěřím tomu ale až v okamžiku, kdy to zjistím já sám osobně nebo někdo, kdo na to má měřící techniku a patřičné zkušenosti. Do té doby budu tvrdit, že signál je!!! I dnes mi totiž volalo X lidí, že nemůžou naladit digitál tam, kde signál evidentně je!!! Takže problém je v tom, že to lidi prostě neumějí, a já se jim vůbec nedivím!

Rembrandt van Rijn

• Člen
  • **
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 03. 11. 2011, 17:46:14 »
Nervy mám v pořádku pánové, a příjmové podmínky respektuji. Až někdo s měřákem a anténou najezdí po republice tolik kilometrů jako já, tak mi může vyčítat nějaké neznalosti. Ano, připouštím, že jsou místa, kde DVB-T prostě nefunguje, uvěřím tomu ale až v okamžiku, kdy to zjistím já sám osobně nebo někdo, kdo na to má měřící techniku a patřičné zkušenosti. Do té doby budu tvrdit, že signál je!!! I dnes mi totiž volalo X lidí, že nemůžou naladit digitál tam, kde signál evidentně je!!! Takže problém je v tom, že to lidi prostě neumějí, a já se jim vůbec nedivím!

Eniku, přijeďte do Mostů u Jablunkova, kolem nádraží (myslím, že to tam neznáte) a zkuste chytit český mux - ani Hošťálkovice, ani Praděd neťukne, i s měřákem.

Daniel Klimek

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 04. 11. 2011, 17:56:07 »
nevím jak jsem to přesně napsal,ale každopádně jsem nemyslel že signál tady vůbec není. Co se týče mě osobně...bydlím v obci Milíkov a chytím všech 10 kanálu a vypadne mi to opravdu málokdy,hodně málo...jenže mám přítelkyni v obci Bukovec a tam mají obrovské problémy...podařilo se mi tam naladit všech 10 kanálu ale až asi napodesáté aby byly v paměti....jezdím tam každý víkend a pokaždé nejedou minimálně 4 někdy 5 a někdy dokonce 6 kanálu,ale třeba jedou 10min,pak opět vyskočí hláška bez signálu a tak dále....zkrátka v obci Bukovec je to velmi špatné a to samé v obci Mosty u Jablunkova...je to přesně to samé jak v Bukovci....a opravdu nechápu proč tady někteří píšou o možnosti satelitu....všichni si museli koupit bud set-top box nebo novou tv...lidé si jí koupí a pak si řeknou v polovině listopadu 2011 : aha a nemáme signál....kde jsme jako? to nejde !!!!!
Samsung UE40B7000
Samsung BD-P1600