... cim hranatejsi signal (digitalni....analogove AM/FM ma mirne "vlny-oblouky")...
... "hranatejsi" (digitalni) kmity pulsni modulace lepe "pronikaji" skrze maso nez ovalna vlnovka analogove modulace ...
To jsou perly !
Vaše představy o radiových signálech jsou vskutku originální !
Za to vy jste perla cislo jedna.
Snazil jsem se to alespon trochu vysvetlit laikum.
Me osobne je jasne co se deje s proteinovym materialem.
Problem je, ze by plna odpoved byla na 4 stranky a bohuzel...laikove by ji nerozumely.
Diky studii v EU a USA musela firma Icom stahnout perfektni rucku Icom IC-T81 z trhu. Ze i kdyz je to 1W/FM analog, tak to pronika do masa hodne.
Zajimave, ze kdyz chteli prodat nove digitalni rucky D-Star (taky 1W/1.3GHz), tak se smernice najednou "uvolnila".
Je dost studii, ktere jasne rikaj, ze linearni analogova modulace v MW nizkych pasmech pronika mene pod povrch kuze nez pulsni digitalni modulace s vice "hranoly".
Konec koncu jsem delal pokusy behem subregionalu na sobe na 10368MHz s 30W PA (150cm parabola ccca 230kW ERP).
Mluvil jsem do SSB mikrofonu TRX-IF , piskal jsem...i na FM/AM.
Do cervena opalenej (ruce, oblicej) jsem by asi za 2h.
Kdyz jsem odpojil mikrofon a pripojil HAMDrm modem QAM64-OFDM/QPSK, opalenej jsem byl za 50 minut.
Delal jsem ruzne pokusy, takhle zareagovalo moje telo.
Fakt je, ze jsem musel i k ocnimu, pri digi modulaci jsem zacal slzet divnou hmotu, ocni mi rekl, ze mam zanet ocnich spojivek..jestli jsem se nedival do oblouku pri elektrickem svarovani.
Zkratka jsem si chtel na zaklade PDF studii overit i na sobe, jestli pulsy pronikaji pri stejnych RF parametrech jako u analogu AM/FM tak, jak to popisovali v tech dokumentech.
Avsak pravda je ta, ze nejvetsi nebezpeci z hlediska zdravi nejsou DVB 100kW ERP blizke vysilace. Dokonce ani BTSka GSM1800 (200W ERP)/UMTS2100 (250W ERP) na strese protejsiho panelaku i kdyz jste u okna vaseho bytu pod strechou vaseho panelaku, ktery ma stejnou vysku jako protejsi panelak s onou BTSkou neni takove nebezpeci.
Nejvetsi nebezpeci jsou bohuzel nase GSM/UMTS mobily, ktere maji vykony GSM 900MHz-2W/7W, GSM 1800MHz 1W/5W, UMTS 2100MHz 1W.
7W v aute HF sada s pripojnou externi antenou, prepnuti 2W/7W probiha na zaklade detekce pripojene externi anteny...starsi mobily, dnesni maj jen 2W..plati to jak pro GSM900, tak GSM1800. Pro UMTS2100 TDD/FDD plati jen 1W.
Ono mit 2W 900MHz/1W 1800-2100MHz primo u mozku treba pri pulhodinovych hovorech nekolikrat za den neni moc zdrava vec.
Kdyz si lidi na Zizkove stezovali na 32kW ERP DVB, tak pri mereni spektrakama museli pozadat lidi, aby si vypli mobily, protoze jsou nekoliksetkrat silnejsi na hustotu vykonu pole nez najaky vzdaleny 32kW vysilac.
http://www.tzb-info.cz/1801-elektromagneticke-pole-a-zdravotni-rizika-i A co se tyce 650kW ERP v Topolne a blizke obce....z hlediska ozareni obyvatelstva to neni tak hrozne...pravda, kdyz by Topolnou predelali do DRM, tak uz bych tak klidnej nebyl.