reklama

reklama

Autor Téma: problem s antenou  (Přečteno 13230 krát)

Adam Žídek

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
    • E-mail
problem s antenou
« kdy: 15. 08. 2011, 08:37:30 »
zdravim, v posledni dobe se mi doma (byt) projevuje problem s antennim rozvodem a potreboval bych par tipu na co se mam zamerit a pripadne co nahradit, upravit vyhodit, opravit.

V byte mam tri televize, na balkone aktivni antenu ( http://goo.gl/B7xfQ ) z anteny pres napajec (puvodni dodavany k antene) do rozbocovace cinske konstrukce ( http://goo.gl/7X7Ur ) z jednoho konce metrovy koax do televize (s digi tunerem) "obyvak" zde vse v poradku, vse hraje ok

druhy vystup cca 20m koaxu - rozbocovac a vstup do settopboxu "pokoj" a 3 metry koaxu vstup do digi televize "kuchyne"

problemy se projevuji od zmen na ostravsych vysilacich (zvyseni vykonu pred x mesici), hlavni problem je rozpadavani obrazu u mux 3 na vetvi pokoj-kuchyne


pokud z rozbocovace hned za antenou odpojim vetev ktera vede k rozbocovaci do pokoje a kuchyne .. televize hraji dal i "bez anteny", obraz se prestane rozpadavat, vse ok ... odpojeny konec pri mem dotyku radiatoru (uzemeni) vyrazne kope (u tv i stb mam vypnute napajeni anteny).. normalne bych to neresil, nechal antenu odpojenou a byl spokojeny ze to hraje, problem je v tom ze bez anteny mi nehraje mux4 a HD programy coz mi trochu vadi.

a ted otazky amatera, antenare samouka (vyuku jsem absolvoval na stavebnici merkur = jak mi neco chybi, pripojim to na nejblizsi volne misto  ;) - mely by byt rozbocovace uzemene?

je velky problem v "nesymetricnosti" vetvi - 2tv (s dlouhym privodem) vs. 1tv

je velky problem blizkost el. soucasti u anteniho rozvodu - trafa apod.

diky mocre

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Libor L

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 695
  • Po klacku sahá ten, komu došly argumenty!!
    • Zobrazit profil
Re: problem s antenou
« Odpověď #1 kdy: 15. 08. 2011, 08:56:48 »
Vyhodit, to čemu ty říkáš "anténa"! Její zesilovač, který je vestavěný v jejích útrobách je zahlcen (přebuzen) příliš silným signálem! Bez změření příjmových podmínek a úrovní přijímaných tv signálů a místa příjmu (které neuvádíš), se takto "na dálku" radit nedá!


alfi

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 27
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: problem s antenou
« Odpověď #2 kdy: 15. 08. 2011, 10:32:37 »
v tomhle bych si taky tipnul na přebuzený zesilovač - jde vypnout nebo regulovat? nebo vyzkoušet vyměnit celou anténu?
20 km od hošťálkovic hraje vše na síto bez jakéhokoliv zesilování :)


Adam Žídek

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: problem s antenou
« Odpověď #3 kdy: 15. 08. 2011, 13:02:50 »
no, vypnout urcite jde ... tak ze ho vytahnu ze zasuvky

ja jenom doplnim ze kdyz odpojim tech dvacet metru koaxu tak kope ten konec ktery ma byt pripojeny do anteny (tedy na druhe strane je strceny do rozbocovace nasledne stb x tv)

je mi divne ze se na takovem kousku tak moc indukuje .. je to normalni ??


Enik

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 592
  • Vědomí vlastní neznalosti je klíčem k poznání.
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: problem s antenou
« Odpověď #4 kdy: 15. 08. 2011, 13:22:04 »
no, vypnout urcite jde ... tak ze ho vytahnu ze zasuvky

ja jenom doplnim ze kdyz odpojim tech dvacet metru koaxu tak kope ten konec ktery ma byt pripojeny do anteny (tedy na druhe strane je strceny do rozbocovace nasledne stb x tv)

je mi divne ze se na takovem kousku tak moc indukuje .. je to normalni ??
Nic se tam neindukuje, a je to naprosto normální!

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Dolinak

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 177
    • Zobrazit profil
Re: problem s antenou
« Odpověď #5 kdy: 15. 08. 2011, 13:57:05 »
no, vypnout urcite jde ... tak ze ho vytahnu ze zasuvky


Tím, že ho "vytáhnete ze zásuvky" se ze zesilovače stane útlumový článek. Takže nastane opačný extrém. Pokud by jste chtěl pasivně používat tu vaši anténu, tak je třeba demontovat zesilovač a místo něj zapojit koax. Zde ale nastává problém jakouže má samotná anténa impedanci a (ne)symetrii.
Tahle činnost již vyžaduje odbornost. Možná by vás levněji vyšlo pořízení jiné antény (např. malé husté síto Vaten).
Pozor tyhle rady jsou takzvaně naslepo, protože zde byl jako jeden z možných problémů zmíněn přebuzený zesilovač.
Zvažte, kdy se Vám ještě vyplatí laické experimenty a kdy nastane čas pozvat odborníka s vybavevením.

Přeji mnoho úspěchů a nerušený příjem.
Ve čtyřech letech mi můj první obvod se žárovkou a plochou baterkou nefungoval.

Ten drát byl SMALTOVANÝ!


Dan Rozsíval

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 840
    • Zobrazit profil
Re: problem s antenou
« Odpověď #6 kdy: 15. 08. 2011, 17:24:16 »
Myslím že Libor nebude daleko od pravdy poněvadž tohle není anténa ale plácačka na muchy. Já vždycky v takových případech jenom zírám jaké naprosto předražené krámy jsou u nás lidi schopni koupit. Samozřejmě je jasné že takhle na dálku se radit bez znalosti místních podmínek nedá,nicméně z toho co tazatel napsal vyplývá že při její výměně za skutečnou anténu bez zesilovače je předpoklad dobrého příjmu víc než pravděpodobný. Navíc zesilovat se dá příp. vždycky i dodatečně.
DVB-S: 2x GM 9080 a GI Voyager II:  Toroidal T-90: 28.2E,23.5E,19.2E,16E,13E,9E,7E,5E,1W,4/5W,12.5W,15W + 39E,42E,46E,52E.
DVB-T: Dibox T-22,T-30: MUX1,2,3,4,RS7,RS8.


Vladimír Dráb

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 306
    • Zobrazit profil
Re: problem s antenou
« Odpověď #7 kdy: 15. 08. 2011, 19:27:32 »
Mě to zas tak jednoznačně na přebuzený zesilovač nepřijde, to by nemělo hrát nic, jenže TV s nejsilnějším signálem hraje. Pokud to hraje na "stíněný" koax asi moc stíněný nebude, takže bych laicky doporučil použít kvalitní díly rozvodu, tedy jak koax tak rozbočovače. Samozřejmě, nehájím nějakou anténní zrůdu, ale v tomto případě mi přebuzení zesilovače nepřijde jednoznačný důvod.


Libor L

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 695
  • Po klacku sahá ten, komu došly argumenty!!
    • Zobrazit profil
Re: problem s antenou
« Odpověď #8 kdy: 15. 08. 2011, 20:34:27 »
Pokud neznáme parametry vstupního signálu, změřené profi přístrojem (ne pochybná čísla v % z bargrafů), včetně IO atd., nemá cenu o ničem spekulovat! Jen je podivné, že původní tazatel už nereaguje! Je to jako na kolovrátku! Pořád stejné stupidní dotazy po netu na věci, které vyžadují místní šetření! Doktor taky nikdy nikoho neléčí po netu, ale vyžaduje buďto osobní návštěvu v ordinaci nebo v akutních případech k pacientovi dorazí sanitka ZS. I ve VF technice je to úplně stejné! Měli by si to už konečně všichni uvědomit a pokud mají nějaký problém, ať už s anténama, rozvodem vody, plynu, NN rozvody, tak je řešit u místní ODBORNÉ firmy, která zná dokonale místní příjmové podmínky a je vybavena odpovídající PROFI měřící technikou!

Jinak to bude nekonečný příběh!!


Enik

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 592
  • Vědomí vlastní neznalosti je klíčem k poznání.
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Sledujte tok mých myšlenek.
« Odpověď #9 kdy: 15. 08. 2011, 21:50:38 »
Kdyby nám tazatel prozradil i místo příjmu, bylo by mnohem snazší najít správnou radu. Takto je nutné odvozovat.
 Vlastní zisk té kvazi-antény je nula. Zesilovaš pracije v rozsahu 47-860MHz s maximálním ziskem 27dB. Jelikož to vypadá tak, že celý systém netrpí přebuzením, pak je možné předpokládat, že signál na výstupu z antény dosahuje max. 60-70 dBuV na spodním konci televizního pásma. Na vyšších kmitočtech je zisk zesilovače přiměřeně menší, takže někde mezi 50-60dBuV. Rozbočení a kousek kabelu nehraje roli. Těch 20m kabelu k druhému rozbočovači je ovšem realizováno z účastnických kabelů (to je pravděpodobné podle toho, že televize hrají i na odpojenou anténu.) Ztráty signálu v 20metrech účastnického kabelu jsou 30dB!!! Za těchto okolností to prostě hrát nemůže. 25dBuV je pro spolehlivý příjem málo!


Adam Žídek

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: problem s antenou
« Odpověď #10 kdy: 16. 08. 2011, 09:09:40 »
Omlouvam se vsem za nepritomnost, ale okolnosti mi nedovolily hned odpovidat.

Misto prijmu je http://www.mapy.cz/s/1Qdp (bod A) antena je nasmerovana pribliznym smerem na vysilac O2 tedy presne opacnym smerem proti prijmu z Hostalkovic, jedna se o nejvyssi patro a hostalkovice jsou v podstate zastinene barakem. V dobe montaze to takhle hralo bez vypadku vsechno, tak jsem to neresil. Slo mi hlavne o mux4, ostatni muxy hraly vzdy i na naslineny prst.

kabely jsou kvalitni, v tom bych problem nevidel, je to klasicka metraz, zadna "hotovky". Neumim to posoudit ale je to TLUSTY koaxialni kabel

asi to vypada ze se vas zeptam na kontakty a jednoho z Vas ostravaku pozvu na kafe :)
« Poslední změna: 16. 08. 2011, 09:13:09 od Adam Žídek »


Libor L

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 695
  • Po klacku sahá ten, komu došly argumenty!!
    • Zobrazit profil
Re: problem s antenou
« Odpověď #11 kdy: 16. 08. 2011, 12:25:06 »
Jenže je potřeba vzít v úvahu nejen Hošťálkovice, ale i Hladnov a LH, ty všechny vysílají v SFN. Kromě LH na K51, MPX3 se odtud nevysílá. Pokud máš zájem, jsem z OV a není problém se domluvit.


Honza Novák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 448
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: problem s antenou
« Odpověď #12 kdy: 16. 08. 2011, 13:22:21 »
Já jenom nechápu, proč to řešíte tady na vebu a proč to neřešíte se správcem. Pokud to tam znám, tak to je docela veliký barák a ostatní obyvatelé by se asi taky chtěli koukat na televizi. K těm čtyřem ostravským muxům by šel určitě pridat i polský, možná dva.


Adam Žídek

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: problem s antenou
« Odpověď #13 kdy: 16. 08. 2011, 15:48:12 »
protoze se tady nemame STA


Honza Novák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 448
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: problem s antenou
« Odpověď #14 kdy: 17. 08. 2011, 08:01:00 »
Taak to je blbé. :-\


 

reklama