Autor Téma: F konektory  (Přečteno 17621 krát)

Kuba Melín

  • Global Moderator
  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 732
    • Zobrazit profil
    • DVB Servis
    • E-mail
Re: F konektory
« Odpověď #15 kdy: 18. 06. 2011, 22:17:46 »
Citace
Řekni mi, co to negativně ovlivní na parametrech kabelu či signálu? Nic, to by se už dávno přeci někde projevilo ne :-)

Existuje něco jako "kvalitní montáž" nebo "správně odvedená práce", a pak existuje něco jako "bastl", "odfláknutá práce" nebo dokonce "prasárna".

To druhé se někdy projeví hned, někdy později, ale vždy se to někdy projeví. Je to asi jako kdyby zedník udělal křivou zeď, řidič jel jednou stranou vozidla přes čáru do protisměru nebo třeba houslista hrál prasklým smyčcem.

Stačí to takhle?
S anténami je to jako s ženami - je to složitější, než to na první pohled vypadá :)

Profesionální instalace antén pro DVB-T, DAB i VKV FM, satelitních parabol, měření signálu a další poradenství - http://www.dvbservis.cz

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


martin Saniter

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 19
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: F konektory
« Odpověď #16 kdy: 18. 06. 2011, 22:56:02 »
Ja to asi zitra predelam na ty znackove,nemel bych klidne spani kdyz vim,ze mozna to stineni je pretrhane  :o  Bude naskodu,kdyz tam necham s tim stinenim i tu folii? To je taky prece stineni,ne? Mam totiz na Astre jen 82% silu a kvalitu signalu,jestli to fakt neni nekde pretrhane. :'(


Kuba Melín

  • Global Moderator
  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 732
    • Zobrazit profil
    • DVB Servis
    • E-mail
Re: F konektory
« Odpověď #17 kdy: 18. 06. 2011, 23:37:21 »
Podle síly a kvality nepoznáte, zda je stínění přetrhané. Pokud by bylo úplně přetrhané, žádný signál by každopádně nebyl, protože by neprošlo napájení pro konvertory.

Folii tam nemá smysl nechávat, je nevodivá. Fólii ořízněte, a pod konektor dejte pouze opletení kabelu přetažené přes plášť.

S anténami je to jako s ženami - je to složitější, než to na první pohled vypadá :)

Profesionální instalace antén pro DVB-T, DAB i VKV FM, satelitních parabol, měření signálu a další poradenství - http://www.dvbservis.cz


martin Saniter

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 19
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: F konektory
« Odpověď #18 kdy: 19. 06. 2011, 00:22:04 »
Tak proc tam ta folie je? To dielektrikum se orizne cele az po tu buzirku? Nebo se nechava cca 3mm?


Miroslav Kuzník

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 285
    • Zobrazit profil
Re: F konektory
« Odpověď #19 kdy: 19. 06. 2011, 10:51:38 »

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Kuba Melín

  • Global Moderator
  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 732
    • Zobrazit profil
    • DVB Servis
    • E-mail
Re: F konektory
« Odpověď #20 kdy: 19. 06. 2011, 11:37:51 »
Fólie slouží k odstínění kabelu, nikoliv jako vodič! Jako vodič slouží opletení kabelu, proto se také pod konektor montuje pouze opletení a fólie se ořízne spolu s dielektrikem.
Dielektrikum je optimální oříznout cca. 2-3 mm od pláště. Poté ohnout opletení přes plášť, dát si pozor na zkrat, a našroubovat konektor. Po dotažení pak zarovnat přesah vnitřního vodiče z konektoru opět na cca. 2 mm.

Pro informaci posílám správný návod k montáži F konektoru ofocený z katalogu Kathrein; ten odkaz (návod) od p. Kuzníka není úplně správný, jsou tam hned dvě chyby (dielektrikum oříznuté až k plášti a fólie přetažená plně přes opletení...).

S anténami je to jako s ženami - je to složitější, než to na první pohled vypadá :)

Profesionální instalace antén pro DVB-T, DAB i VKV FM, satelitních parabol, měření signálu a další poradenství - http://www.dvbservis.cz


pozemák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 287
    • Zobrazit profil
Re: F konektory
« Odpověď #21 kdy: 19. 06. 2011, 14:26:44 »
Tak tak, ta folie se dávala pod konektor nesprávně roky ..... a nějak se to bohužel vžilo. U některých koaxů je ta folie navíc tak nepoddajná, že ani nejde odříznout. Snad jen v tomto  případě bych jí pod konektor dal. Jinak ale pryč. Jak se to dělá u koaxu když má 3-té stínění? Počítám s tím, že asi také vše odřezat krom toho mřížkovitého stínění. Kuznik tu dal odkaz právně na to špatné a nesprávné udělání  :-D


Jaroslav Syrový

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 563
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: F konektory
« Odpověď #22 kdy: 19. 06. 2011, 14:44:23 »
Ty tomu tak rozumíš  :P  Běž se radši věnovat hře na violu a neotravuj na fórech s anténní a satelitní technikou, kde seš úplně mimo.


martin Saniter

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 19
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: F konektory
« Odpověď #23 kdy: 19. 06. 2011, 22:47:37 »
Dnes jsem zmeril ty neznackove konektory,ty co mam jeste namontovany  a vnitrni prumer je 6,4mm a montoval jsem je i s tou folii. Uz jsem psal jak sly tezko. Ty Sweigery maji 6,7mm a koax ma 6,8. Dnes jsem  jen tak cvicne zkousel ty sweigery a sly jen tak nasadit bez sroubovani (bez stineni). To se mi zda volne. Tak nevim jestli ty neznackove nebudou dobre jen bez te folie. Ted mam dylema,jestli to mam predelat nebo uz nechat tak jak to je. Ale jak rikam,pri montazi se mi koax kroutil v prstech


pozemák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 287
    • Zobrazit profil
Re: F konektory
« Odpověď #24 kdy: 19. 06. 2011, 23:23:06 »
Je to jednoduché .... někteří z toho zase dělají strašnou vědu a málem na to potřebují mít akademii. Kabel se zkrátka nesmí volně protáčet pod konektorem a zase na druhou stranu neměl by tam bý narván velkým násilím, hlavně aby člověk tomu neukroutil dielektrum či stínění. To je vše ne :-) Raději to předělejte pokud je to volné. Hrozí případný nekontakt či zatečení vody do kabelu pod konektor pokud je to ve venkovním prostředí.

Kuba: na výstavu to není dělané, takže bych to tak přehnaně pro domácí užití neřešil přestože to není přímo ideál na 1 s * Hlavně snad aby byl kontakt, nebylo něco volného či zase na druhou stranu ukrouceného.

Syrový: Možná to chce trošku se zklidnit ... to byla jen otázka a upřesnění pokud jsi jako nepochopil. Ty urážky a kecy navíc si nech laskavě od cesty. Nejsem na to zvědav. ;-)
« Poslední změna: 20. 06. 2011, 02:21:46 od pozemák »


martin Saniter

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 19
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: F konektory
« Odpověď #25 kdy: 19. 06. 2011, 23:40:52 »
Raději to předělejte pokud je to volné. Hrozí případný nekontakt či zatečení vody do kabelu pod konektor pokud je to ve venkovním prostředí.


Ja jsem ten pripad,ze to je prave narvane natesno,protoze jsem tan nechal tu folii asi mozna tim to je,co? JINAK DIKY VSEM ZA RADY!! :)


pozemák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 287
    • Zobrazit profil
Re: F konektory
« Odpověď #26 kdy: 19. 06. 2011, 23:49:29 »
"Ale jak rikam,pri montazi se mi koax kroutil v prstech"

Jak se to může tedy protáčet, když je to tam napevno? Pokud se to dá točit, tak jste to asi už teda opravdu ukroutil .... v tom případě to doporučuji určitě předělat.
« Poslední změna: 19. 06. 2011, 23:54:39 od pozemák »


martin Saniter

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 19
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: F konektory
« Odpověď #27 kdy: 20. 06. 2011, 00:00:44 »
Spatne jsem to vysvetlil,ty F konektory uz mam asi 3 dny namontovane na dvou konvertorech (8x) a ty sly brutalne tezko az se mi krotily v prstech. Nechal jsem i tu folii. A dnes jsem cvicne na kousku koaxu zkousel ty Sweigery a ty se mi zdaly volne.
Otazka zni: a)nechat tak jak to je?
                b)nechat ty puvodni konektory a udelat to znovu uz bez te folie? (melo by to jit
                   lehceji)
                c)dat tam nove konektory,treba ty Sweigery?                                         


Leopold Skřivánek

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 76
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: F konektory
« Odpověď #28 kdy: 20. 06. 2011, 10:02:41 »
martin Saniter: Když to funguje, tak to nechej být.

pozemák: Violisto nebagatelizuj montáž konektorů, sám o tom zjevně nic nevíš. Ostatně napnout struny na viole taky není tak triviální jak se může na první pohled zdát a všechno chce svoje. Antény, stejně jako viola.


martin Saniter

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 19
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: F konektory
« Odpověď #29 kdy: 19. 07. 2011, 23:23:22 »
Zdravim,dlouho jsem tu nebyl,byl jsem mimo republiku (Nemecko) a v dome kde jsem bydlel meli na pude multiprepinac a vsechny konektory Cabelcon. Vypadalo to hodne profi. Tak uvazuji,ze vyhodim ty sroubovaci a nahradim je tema lisovacima. Myslite,ze to ma smysl? Ty sroubovaci mam zatim jen na kontertorech(8x) a zdytek instalace nemam jeste dodelany. Co rikate na tuto sadu? http://www.tvdigitalne.cz/profi-sada-cabelcon.html