Pan Farník všechno vyhodit nemusí. Jestliže chytá Ostravu a K 62, pak je to se signály dobré i bez měření. Bydlím 10 km od Albrechtic, podobnou anténu jsem zprovoznil v Karviné-Ráji.
Jo jo... jak myslíte a jak pan Farník myslí... před nějakým časem za mnou přišli jedni lidé z našeho městečka... "když seš ten radioamatér, pořád stavíš nějaké antény, stožáry, lovíš vzdálené stanice atd.. neporadil bys nám s tím TV digitálem? My jsme si poptali firmu na satelit a oni za to chtějí 20 000,- Tamtěm lidmem jsi to přece taky zprovoznil a nemohou si tě vynachválit" chvilku jsem se nechal přemlouvat, ale pak jsem slíbil, že se na to příjdu podívat...
stav byl následující: antény asi 20 let staré, ulámané prvky, spoje zkorodované, nevodivé... zesilovač TESA mini 2, který by se spíše hodil do mé sbírky historické radiotechniky, že...
koaxiály staré zelené, částečně šly vnitřkem, částečně venkem... byly popraskané a "plné vody"... celkem se jednalo o 5 přípojek pro TV a jednu pro PC... účastnické zásuvky byly staré, někde chyběly úplně a bylo to všelijak nabastlené, koaxy napojované atd.... co se funkčnosti týče, tak jim jakštakš šla akorát Nova a ČT1.... stav byl tedy zoufalý, zralý na celkovou rekonstrukci....
tak jsem to s nimi jako "blbý dobrák" prošel zhruba jim řekl co všechno bude nutné nakoupit a že jim to tedy udělám, (samozřejmě včetně proměření signálu, né jentak od boku)... částka, kterou jsem tenkrát odhadnul byla víceméně pouze za potřebný materiál....
no a jak to dopadlo? Řekli mi, že si to musí rozmyslet.... po nějaké době jsem je opět potkal a dozvěděl jsem se že jsem zloděj.... zloděj proto, protože nějaký Franta Jouda jim přijel osadit set-top-boxy na stávající rozvod, nic neměřil, všechno jde a za naladění si vzal prý "jen" pětistovku.... takže já, který bych si za montáž, proměření signálu a naladění nevzal snad skoro nic a nakoupil bych jim kvalitní materiál jsem zloděj.... zatímco Franta Jouda nekupoval nic, neměřil nic, nedělal nic, jen naladil STB a ještě si za to nechal zaplatit je frajer....
Po této zkušenosti si opravdu už jen tiše stavím svoje stožáry, svoje antény, lovím si svoje vzdálené rozhlasové a občas i tv stanice a obdivuji všechny Eniky, Jakuby, Libory a vůbec všechny kdo se tímhle živí....