Autor Téma: Etón G3  (Přečteno 26186 krát)

Martin B.

• Člen
  • **
    • Zobrazit profil
Re: Etón G3
« Odpověď #15 kdy: 19. 06. 2011, 14:24:07 »
Je to kousek...  tady na jihlavsku, které je ještě dál, Topolná s dobrou anténou běžně hraje na krystalku a to docela nahlas... jinak, na třebíčsku máme taky chalupu (Chlístov), takže vím o čem mluvím, Topolná a Domamil tam hrají rovněž na krystalku nahlas jen s kouskem drátu...
Uvědom si, že tyto přenosné přijímače jsou konstruované především pro použití s vnitřní (feritovou, nebo prutovou) anténou.... mají vysokou citlivost (veliké zesílení na vstupu), proto se přijímač i když má např. dvojí směšování (jako tento Eton), které by mělo eliminovat efekt tzv. zrcadlových kmitočtů, zahltí silným signálem a potom se stane to co Tobě, že tam signál silného vysílače laicky řečeno "naladíš vícekrát".... 

Preselektor rozhodně v dílně nenajdeš, ten si k tomu budeš muset sám navrhnout a postavit... myslel jsem, že jsi říkal, že nejsi zase úplný začátečník, tak bys mohl vědět co to je.... :)

U dražších, nebo selektivnějších přijímačů se toto ani s výkonnou anténou nestává...
a je jedno, jestli si ho koupíš, nebo pokud máš potřebné znalosti a vybavení sám postavíš (tím pádem budeš znát všechny jeho vlastnosti, přednosti i slabá místa)...
sám jsem navrhl a postavil několik ať už tranzistorových, nebo i elektronkových přijímačů a vstupních jednotek, které mají sice nižší citlivost, ale zato velmi vysokou selektivitu.... nebo samozřejmě používám i profi zařízení... u tohoto se potom tyto jevy nevyskytují....
vždy je to ale o kompromisu, stolní přístroj si zase nemůžeš vzít na výlet, do přírody, na kopec, na dovolenou, do zahraničí.... naopak když jsi v cizině, nebo na cestách uvítáš přenosný přijímač s vysokou citlivostí, který hraje i na místní, náhražkovou anténu....
pokud ale chceš používat jenom např. tento Eton, tak se nemůžeš divit, že si k tomu budeš muset postavit různé preselektory, filtry, attenuatory atd... a zároveň se seznámit s funkcí všech ovládacích prvků! např. zmiňovaný přepínač DX/LO, který pokud necháš v poloze DX, tak Ti to ten už takhle silný signál ještě zesílí....

Reklama

• Stálý člen

Ma Te S

• Stálý člen
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 19. 06. 2011, 14:29:10 »
Díky za podrobnosti. Ta topolná má dva stožáry, na každém vysílač 750KW! Takový výkon na dlouhých vlnách snad musí zahltit rádia i v Americe ;D ;D

Martin B.

• Člen
  • **
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 19. 06. 2011, 14:59:52 »
Díky za podrobnosti. Ta topolná má dva stožáry, na každém vysílač 750KW! Takový výkon na dlouhých vlnách snad musí zahltit rádia i v Americe ;D ;D
;D  Nechci Ti neustále odporovat, ani Tě pořád poučovat, ale takhle to rozhodně není.... najdi si někde na netu fotky Topolné.... oba dva zářiče jsou napojeny z jednoho vysílače, (ten není ale na stožáru, nýbrž v provozní budově) a má výkon 650kW.... bližší informace o Topolné, by Ti určitě dal David Kříž, bohužel zde má ban... :(  Ale kdyby Tě zajímalo něco o původním vysílači Jihlava, nebo JUCHO anténách, tak se klidně ptej mě.... ;D

Ma Te S

• Stálý člen
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 19. 06. 2011, 16:23:01 »
zajímavý-někde na wiki bylo 2X 750kW , ale prý jede jen jeden... nevím jak to teď je

Martin B.

• Člen
  • **
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 19. 06. 2011, 17:06:46 »
2 x 750kW bylo za komunistů, potom jenom 750 kW a nyní se jede jen na 650 kW... vím to mimo jiné i z QSL lístku, který mám přímo z Topolné...

Reklama

• Stálý člen

Ma Te S

• Stálý člen
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 19. 06. 2011, 17:13:30 »
Tak to jo. ale i tak celkem dost

Martin Hájek

• Závislák
  • Až umřu, dejte mi na penál samolepku Beatu.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 19. 06. 2011, 17:44:22 »
Přibližně 100 kiláků opravdu není na vysílač jako je Topolná, zase až tak daleko.
Mimochodem, když jsem kdysi jel do Luhačovic za známou, zajel jsem se do Topolné na ty stožáry podívat. Tehdy ještě asi měla plný výkon, a já měl pocit, že mi hrajou i plomby v hubě.
Loudness War zabijí hudbu!

František Kotouč

• Stálý člen
    • Zobrazit profil
    • frkotou
« Odpověď #22 kdy: 06. 01. 2013, 12:05:13 »
Teď jsem na něm na krátkých vlnách naladil na frekvenci 9060 KHz ČRO Radiožurnál, a ještě asi dvakrát po cca. 25 KHz. přitom nikde na netu nevidím, že by tu měl český rozhlas vysílat... Díky za info/odkazy
přesně tak já taky a to jsem ze znojma.
PC: Lenovo IC H50, 90B60075CK
DVB-T2 USB tuner: AverMedia TD310 DVB-T2 HEVC, Edision EDI-COMBO T2/C, MAXXO DVB-T2 HEVC/H.265 Mobile
DVB-T2 stb: TeleSystem TS6820 TWIN
FM: Eton G3, Sony XDR-S3HD
DAB+: Lidl SilverCrest 297490, SilverCrest SDRF - 10A1

David Kříž

• Profík
    • Zobrazit profil
Re:Etón G3
« Odpověď #23 kdy: 06. 01. 2013, 13:35:22 »
Představy ladičů DVB-T klíčenek o dosahu vysílačů podle výkonu jsou opravdu nepřenositelné na pásmo, o kterém dotyční nic nevědí, jako jsou např. dlohé vlny :)
100km od Topolné není nic, kor na anténu "dlouhý drát". Takové přenosné prdítko se tím zahltí hned. Topolná hraje až v Anglii a za dob 2x750kW hrávala na ferit v Tunisku. Nejvzdálenější žádost o QSL pak došla, pokud vím, z Madagaskaru. Pokud se ale přidá nějaký ne zcela běžný způsob šíření, není důvod aby signál s takovým výkonem neoběhl Zeměkouli. Pozor to nejsou KV! Nejde o odrazy od ionosfery.
« Poslední změna: 06. 01. 2013, 13:55:53 od David Kříž »

Frantisek Kroupa

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 22. 01. 2013, 11:55:49 »
Vezmu to zgruntu:
a) Tropická pásma se pořád používají.
b) Preselektory apod. - podle mne mají smysl tehdy, pokud je signál nemůže obejít. Tj. pokud má člověk přijímač v plechové skříni, který bez venkovní atény nehraje. U přijímačů s vestavěnou feritovou anténou je to duchařina v tom smyslu, že nelze dost dobře dát exaktní návod na jejich stavbu a hlavně instalaci v souvislosti s konkrétním typem. Co jednomu dá skvělé výsledky, jinému nemusí fungovat.
c) Topolná - sto kilometrů je už dost velká vzdálenost. Bydlím zhruba ve stejné vzdálenosti a signál rozhodně není nijak extrémně silný. Jo, to když ještě vysílala Litomyšl (Rádio Praha, Interprogram, to bylo jiné kafe). Docela mne překvapuje, že by moderní přijímač mohl vykazovat uvedené nectnosti.
d) Dlouhé vlny zeměkouli neoběhnou, aspoň se o tom neví; jo - a do Tuniska je od nás jen o málo dál než do Anglie ;-).
e) Vlastní zkušenost z východního pobřeží Anglie - signál z Topolné začínal prorážet ze šumu cca kolem 22:00 tamního času (bylo to v létě), jenomže ve 23:00 vysílání končí :-(.

David Kříž

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 22. 01. 2013, 12:24:18 »
Vezmu to zgruntu:
a) Tropická pásma se pořád používají.
b) Preselektory apod. - podle mne mají smysl tehdy, pokud je signál nemůže obejít. Tj. pokud má člověk přijímač v plechové skříni, který bez venkovní atény nehraje. U přijímačů s vestavěnou feritovou anténou je to duchařina v tom smyslu, že nelze dost dobře dát exaktní návod na jejich stavbu a hlavně instalaci v souvislosti s konkrétním typem. Co jednomu dá skvělé výsledky, jinému nemusí fungovat.
c) Topolná - sto kilometrů je už dost velká vzdálenost. Bydlím zhruba ve stejné vzdálenosti a signál rozhodně není nijak extrémně silný. Jo, to když ještě vysílala Litomyšl (Rádio Praha, Interprogram, to bylo jiné kafe). Docela mne překvapuje, že by moderní přijímač mohl vykazovat uvedené nectnosti.
d) Dlouhé vlny zeměkouli neoběhnou, aspoň se o tom neví; jo - a do Tuniska je od nás jen o málo dál než do Anglie ;-).
e) Vlastní zkušenost z východního pobřeží Anglie - signál z Topolné začínal prorážet ze šumu cca kolem 22:00 tamního času (bylo to v létě), jenomže ve 23:00 vysílání končí :-(.

ad b) jste si jist, že znáte účel preselektoru?

ad c) záleží na přijímači a anténě, nelze generalizovat

ad d) byl jste někdy dlouhou vlnou? :-)

ad e) stejně jako c), opět záleží na přijímači a anténě, nelze generalizovat. Já jsem kouek nad Londýnem chytal Topolnou na ferit v pohodě v odpoledních hodinách.

Martin B.

• Člen
  • **
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 22. 01. 2013, 15:12:36 »
Také jsem v Anglii přijímal Topolnou naprosto v pohodě.. stejně jako tady vzdálené DV stanice ze zahraničí. Na Jihlavsku s asi 20m drátu, Topolná jede na historickou krystalku s galenitovým detektorem jak z praku... na ten Eton se mi motá do Maďarů na 540 kHz... je to podobné asi jako na Táborsku Liblice 639 kHz jsou tam také několikrát.

Eton je dobrý přijímač - hlavně na vyšší pásma KV - pokud se přijímá jen na interní prut (silnější stanice), bych řekl že je hodně dobrý a nedám na něj dopustit.  Na DV má ale citlivost mizernou (nedá se vůbec srovnávat se starými ruskými tranzistoráky, nebo elektronkovými přijímači)...  i na obyčejný, mnou navržený a postavený zpětnovazební DV přijímač jsem na feritku chytl např. Francouze lépe, než na ten Eton bez vnější antény. Jiná věc je, pokud se vhodným způsobem k tomu Etonu naváže externí anténa...
jo, jo AM (DV, SV a KV) DXing a sbírání QSL je hodně o zkoušení, pokusech, bastlení, o veliké proměnlivosti těchto pásem v závislosti na přírodních podmínkách, stavu ionosféry, denní a roční době atd...  a podle mě je v právě v tomhle jejich kouzlo, kterému se nějaké poslouchání po internetu nevyrovná:-)