Autor Téma: Naladění MUX 1 ze dvou vysílačů  (Přečteno 13929 krát)

Ladislav Kehar

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 2
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Naladění MUX 1 ze dvou vysílačů
« kdy: 30. 05. 2011, 13:53:37 »
Řeším problém s příjmem v obci Železnice u Jičína. Trutnov ani Ještěd kvůli kopcům nechytnu. Naladit lze pouze Prahu (MUXy 1,2,3) a Poděbrady (MUXy 1,2). Přijímám na "madraci" s direktory a zesilovač. V případě bouřky z některého z těchto směrů příjem vypadává. Pořídil jsem druhou anténu a obě spojil přes slučovač. Po naladění se mi však objeví MUX 1 pouze jednou. Vypadá to, že je nějak znemožněno vícenásobné naladění MUXu 1, MUX 2 se zobrazí dvakrát, z Prahy i z Poděbrad. Zkoušel jsem to na TV Philips s digi tunerem a na STB Sencor, v obou případech se to chová stejně - MUX 1 pouze jednou, MUX 2 dvakrát. Pokud odpojím anténu na Prahu, bez problémů naladím Poděbrady. Pokud odpojím anténu na Poděbrady, bez problémů naladím Prahu. STB Sencor dokonce po ladění napíše, že našel 19 TV programů (tj 2x MUX1, 2x MUX2, 1x MUX3), uloží jich však jen 15.
Můžete, prosím někdo poradit?
Děkuji, Láďa.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 533
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Naladění MUX 1 ze dvou vysílačů
« Odpověď #1 kdy: 30. 05. 2011, 14:11:18 »
... Pořídil jsem druhou anténu a obě spojil přes slučovač...
Tudy cesta nevede.... Ani do Poděbrad.
« Poslední změna: 30. 05. 2011, 14:19:55 od Pamětník »
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další


Franta Kostka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 189
  • Pozor na psychopaty a práskače!
    • Zobrazit profil
Re: Naladění MUX 1 ze dvou vysílačů
« Odpověď #2 kdy: 30. 05. 2011, 14:15:45 »
Řeším problém s příjmem v obci Železnice u Jičína. Trutnov ani Ještěd kvůli kopcům nechytnu. Naladit lze pouze Prahu (MUXy 1,2,3) a Poděbrady (MUXy 1,2). Přijímám na "madraci" s direktory a zesilovač. V případě bouřky z některého z těchto směrů příjem vypadává. Pořídil jsem druhou anténu a obě spojil přes slučovač. Po naladění se mi však objeví MUX 1 pouze jednou. Vypadá to, že je nějak znemožněno vícenásobné naladění MUXu 1, MUX 2 se zobrazí dvakrát, z Prahy i z Poděbrad. Zkoušel jsem to na TV Philips s digi tunerem a na STB Sencor, v obou případech se to chová stejně - MUX 1 pouze jednou, MUX 2 dvakrát. Pokud odpojím anténu na Prahu, bez problémů naladím Poděbrady. Pokud odpojím anténu na Poděbrady, bez problémů naladím Prahu. STB Sencor dokonce po ladění napíše, že našel 19 TV programů (tj 2x MUX1, 2x MUX2, 1x MUX3), uloží jich však jen 15.
Můžete, prosím někdo poradit?
Děkuji, Láďa.

Tak zavolejte někoho kdo tomu rozumí, protožo toto co popisujete je tak neuvěřitelný bastl a nesmysl, že je z toho jasné, že nemáte vůbec páru jak to funguje!

Nejlepší rada tedy zní: zavolejte odborníka který se tím živí a má měřící přístroj, který tu hrůzu šrotu shodí ze střechy a odborně vyhodnotí co, jak a odkud přijímat, jak sloučit a provede to. Vy o tom bohužel nic nevíte, nezlobte se, a nikdy se k výsledku nedostanete, ani kdyby Vám bylo poskytnuto tisíc rad. Je to naprosto zřejmé z Vašeho popisu co a jak jste udělal.
příjem DVB-T: Praděd, Radhošť, Polsko...


Enik

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 592
  • Vědomí vlastní neznalosti je klíčem k poznání.
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Naladění MUX 1 ze dvou vysílačů
« Odpověď #3 kdy: 30. 05. 2011, 14:27:54 »
V Poděbradech a jejich okolí žádný televizní vysílač není! Takže tam odsud žádné vysílání přijímat nelze. To ostatní nemá smysl komentovat. To je tak na amputaci rukou.


František Metr

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 24
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Naladění MUX 1 ze dvou vysílačů
« Odpověď #4 kdy: 30. 05. 2011, 14:33:25 »
Vysílačem v Poděbradech byl asi myšlen vysílač Krásné u Pardubic.  :)
DVB-T Černá hora, Cukrák, Krásné, DVB-S 23,5°E (Skylink CW)

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 533
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Naladění MUX 1 ze dvou vysílačů
« Odpověď #5 kdy: 30. 05. 2011, 14:34:10 »
On ani žádný vysílač Praha neexistuje. On je rozdíl mezi skutečnými vysílači Cukrák a Žižkov. Přinejmenším v polarizaci i výkonu.
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další


Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 533
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Naladění MUX 1 ze dvou vysílačů
« Odpověď #6 kdy: 30. 05. 2011, 14:34:45 »
Vysílačem v Poděbradech byl asi myšlen vysílač Krásné u Pardubic.  :)
Možná ano, možná ne?
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další


ladik 12

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 105
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Naladění MUX 1 ze dvou vysílačů
« Odpověď #7 kdy: 30. 05. 2011, 14:45:32 »
Nektere settopboxy a televizory neumi naladit dva stejne multiplexy (tj. multiplexy se stejnym TS_ID) ze dvou vysilacu. U nekterych to jde tak daleko, ze napr. po zmene vysilaciho kanalu nelze naladit multiplex na novem kanale, dokud se nevymazou drive naladene programy.
Odpomoc: jiny, eventuelne druhy settopbox nebo pridavny settopbox k digitalnimu televizoru.
Identifikatory multiplexu zjistite zde:
http://www.ctu.cz/cs/download/vyhledavaci_databaze/databaze-identifikatoru_27_04_2011.pdf
V Praze a Pardubicich je TS_ID u 1. multiplexu stejny, u 2. multiplexu ruzny.


Honza Novák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 448
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Naladění MUX 1 ze dvou vysílačů
« Odpověď #8 kdy: 30. 05. 2011, 14:49:39 »
Konkrétně na Optexu najde dva rozdílné Muxy, naladí ten silnější a ten slabší ne. Ale když mu zadám ručně kanál toho muxu, který nenaladil, tak ho naladí a jsou tam oba. Takže bych zkusil naladit ručním laděním ten MUX na kanálu, který se ztrácí.


Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 533
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Naladění MUX 1 ze dvou vysílačů
« Odpověď #9 kdy: 30. 05. 2011, 14:55:05 »
To je dobrá rada. Ale na počátku by měla být pořádná anténa, což zjevně není.
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další


Ladislav Kehar

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 2
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Naladění MUX 1 ze dvou vysílačů
« Odpověď #10 kdy: 30. 05. 2011, 15:09:14 »
 :-[  Spletl jsem se, opravdu jde o vysílač Krásné u Pardubic, kanály 32 a 39. Poděbrady bývaly rozhlasový vysílač.
Z Prahy lépe chytnu Žižkov než Cukrák, i přes větší výkon Cukráku. Zkoušel jsem totiž obojí polarizaci.
Zkoušel jsem i ruční ladění. Měl jsem naladěnou Prahu a ručně jsem dal naladit 32 kanál. Naladěný MUX 1 z Prahy se potom smazal.
Díky za reakce: "Honza Novák" a hlavně "ladík 12". Identifikátory multiplexu, to bude ono.


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Re: Naladění MUX 1 ze dvou vysílačů
« Odpověď #11 kdy: 30. 05. 2011, 15:22:14 »
Dalsi pomoci muze byt selektivni slouceni anten, aby "automatika" nemela z ceho vybirat. Napr. pro sit3 z Prahy a sit1,2 z Pardubic pouzit selektivni slucovac k59/rest.


Karel Cibulka

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 627
  • Fanda bezdrátové komunikace
    • ICQ komunikátor - 405782218
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Naladění MUX 1 ze dvou vysílačů
« Odpověď #12 kdy: 30. 05. 2011, 18:03:00 »
 :) Trošku se přesunu na jiné místo ale téma nechám,mám LP anténu na Svatobor přímo a odrazem chytám K 34 což je evidentně odraz z VV,protože K 34 je slabší oproti K 49 na kterém Svatobor veřejný MUX 1 vysílá,ale MUX 2 - 3 jde dobře,takže buď chytám VV nebo Svatobor,taky se tito dva mísí ale Mux 3 zde mám takže jednoznačně Svatobor,na VV mux 3 NENÍ že =) takže se mísí jen K 48 MUX 2 =) z dvou směrů cca 40 ° od obou vysílačů v mém místě,můžu to změřit timplich přesně ale takhle pro INFO je to dostačující  ;)
Jsem rád že věci fungují tak jak mají =)