Anténní technika jistě není o nic složitější než jiné obory, ale stejně jako v těch jiných oborech, tak i v anténní technice se člověk s vědomostmi nerodí a nejdou ani pudově, nýbrž je potřeba se je naučit. Přičemž "samostudium" je běh na dlouhou trať a hlavně leze do peněz, takže to není vhodné pro všechny co si zrovna usmyslí, že budou anténářem.
To je diskuze

..... dovolím si také se zapojit.
Jaroslave, víceméně souhlasím, domnívám se ale, že i tak musí mít člověk pro anténařinu určitý cit a vztah k ní.... jen učení a biflování knížek nepomůže.... zároveň si myslím, že nelze zobecňovat je amatér a Amatér a profesionál a Profesionál.... sám se řadím mezi tzv. radioamatéry a příznivce dálkového příjmu... radiotechnika, antény, rádia, televize a všechno co s tím souvisí je mým koníčkem prakticky od mala.... a myslím, že přestože např. měřící techniku (i tu pro profesionály) samozřejmě používám, tak prakticky veškerá moje činnost s dálkovým lovem stanic napříč všemi rozhlasovými i televizními pásmy, jakožto prakticky celá radioamaterská činnost je právě o těch různých pokusech a experimentech.
Myslím si, že rozdíl mezi amatérem a profesionálem nemusí být v odbornosti, či praktických zkušenostech... rozdíl je v tom, že radioamatér to dělá jako zálibu, pro radost, pro sebe, nebo pro to aby chytl ten nejvzdálenější vysílač a posbíral co nejvíc QSL lístků. Naopak profesionál to dělá za účelem zisku a pro ostatní, tudíž by si v žádném případě neměl dovolit experimentovat metodou pokus - omyl, musí ručit, že práce kterou odvede bude kvalitní a že dílo bude funkční, za což samozřejmě dostane zaplaceno. Proto nechápu, že se někdo diví, že místní profíci v diskuzích nechtějí radit tzv. od stolu.
Pokud já jdu někomu montovat antény pro DVB-T, tak to musí být opravdu hodně dobrý známý... při těch pár instalacích, které jsem pro někoho cizího udělal, jsem se setkal např. s tím, že předemnou antény patlal nějaký jednou klempíř, jindy voják z povolání, jindy zemědělec a bylo mi z toho co spáchali na zvracení... Další celkem "humorná" příhoda byla, když jsem přišel zase k jednomu známému, který chtěl rozchodit DVB-T, na stožáru měl dvě antény dlouhou Schwaigerku (takovou jakou tu kdysi nabízel a propagoval Jakub Melín) a pod ní polské síto, u toho známého byl i jeho kamarád, který tvrdil že si DVB-T nechal udělat od jedné místní firmy (nebudu jmenovat) a že mu tam dali taky polskou anténu se zesilovačem a vychvaloval jí, jak je dobrá, jak mu to chodí, že ta firma to hned měla hotové, že na tom nic není atd... atd... dokonce se se mnou neustále dohadoval a ten polský nesmysl, který jsem mu já hanil, on neustále obhajoval... nakonec jsem to už nevydržel a řekl jsem mu, jestli když je tak chytrý to nechce tomu známému rovnou udělat sám... nakonec jsem si stejně prosadil svou - síto šlo pryč a pro DVB-T jsem použil tu Schwaigerku.... dotyčný se ale velmi urazil a nakonec pronesl, že na těch pět let co ještě bude žít mu to polské síto stačí

Bohužel do anténařiny kecá každý blbec a takhle to dopadá... po několika takovýchto podobných příhodách jsem opravdu rád, že se anténařinou neživím a že jsem "jenom" radioamatér....