reklama

Autor Téma: Zvuková stopa Dolby Digital  (Přečteno 5148 krát)

Dušan Vokoun

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 18
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Zvuková stopa Dolby Digital
« kdy: 28. 04. 2011, 12:34:39 »
Dobrý den,

Chci se zeptat na jednu věc týkající se zvukové stopy Dolby Digital:

Mám doma MASCOM 2000 HDCI a mám dojem, že zvuková stopa na programu ČT HD i ČT 1 označená jako "Cestina Dolby Digital" je ve skutečnosti obyčejná stopa značená jako "Cestina", kdežto ta značená jako "Cestina" je ve skutečnosti stopa Dolby Digital. Na jiných programech je to taky prohozené např. na ARD, ZDF a Eins Festival. Na kanálu Nova HD mi to přijde poslechově v pořádku. Doma mám obyčejnou minivěž formátu 2.0, takže se mohu pochopitelně plést, ale myslím, že ne.

Můžete mi to někdo potvrdit ?


Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Martin Hájek

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 490
  • Až umřu, dejte mi na penál samolepku Beatu.
    • Zobrazit profil
Re: Zvuková stopa Dolby Digital
« Odpověď #1 kdy: 28. 04. 2011, 19:41:45 »
Je to nesmysl
Loudness War zabijí hudbu!


Vladimír Volný

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 55
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Zvuková stopa Dolby Digital
« Odpověď #2 kdy: 28. 04. 2011, 21:37:06 »
Samozřejmě, že je to nesmysl. Zajímalo by mě podle čeho jste k takovému závěru došel, když máte doma jen minivěž s 2.0. Mě domácí kino detekuje u zmíněných programů DD správně na těch pozicích kde mají být.


Dušan Vokoun

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 18
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Zvuková stopa Dolby Digital
« Odpověď #3 kdy: 28. 04. 2011, 23:54:33 »
Jenom jsem se zeptal - nic víc nic míň. Pokud Vám to domácí kino detekuje správně tak se pletu a vše je v pořádku. Jde mi jen o to, že když vyberu stopu označenou jako "Dolby digital", tak se mi na minivěži zdá zvuk jakoby "tlumenější" nebo jak to lépe napsat - prostě s menší úrovní hlasitosti.


Malata1 Jak

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 463
    • Zobrazit profil
Re: Zvuková stopa Dolby Digital
« Odpověď #4 kdy: 29. 04. 2011, 00:02:27 »
No to je otázka. Mě třeba při volbě stopy "Dolby Digital" nereaguje satelitní přijímač na změnu hlasitosti. Tu může ovlivnit jen změnou na domácím kině. Takže když na jiných programech dám kino potichu a přidám na satelitu, tak pak zvuk z DD jde potichu.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Tech7

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 419
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Zvuková stopa Dolby Digital
« Odpověď #5 kdy: 29. 04. 2011, 09:31:48 »
S prostorovým zvukem moc zkušeností nemám, ale když si v počítači pustím na DVD zvuk v 5.1, tak je tišší než 2.0, alespoň v některých přehrávačích. Podle mě je to způsobeno tím, že se se celková hlasitost rozděluje do více kanálů, a pak už záleží na přístroji (nebo v mém případě na software) jak se popere se "stlačením" do dvou kanálů, jestli třeba ostatní prostě jen nevynechá. Ale může to být klidně jinak.
DVB-T: Intel Core i3-530, TechniSat AirStar2, AVerTV Volar HD Pro
DAB: Iriver B20, Iriver B20, Pure One Mini Series II, Tesco DR1403R-CE


Grifin

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 468
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Zvuková stopa Dolby Digital
« Odpověď #6 kdy: 17. 06. 2011, 10:53:08 »
Tak nějak je to správně, stopa ve formátu stereo je nejhlasitější , DD5+1 o něco míň a DTS nejmíň. To lze lehko vyzkoušet na DVD. Záleží na zesilovači(softwaru) jak se s tím popere. Každopádně podle hlasitosti nelze posuzovat zda je zvuková stopa DD vícekanálová nebo jen stereo.
MUX 1+2+3, MUX 4 (k42), REGIO 4 (k46), REGIO 7 (k37), REGIO 12 (k47)
O2TV (Sport)
Panasonic TX-P50ST50E
LG MS400H + 1TB HDD
LG BH7520T
Rikomagic MK802 III + Airmouse Measy RC11
Philips 43PUS6551


Ma Te S

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 194
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Zvuková stopa Dolby Digital
« Odpověď #7 kdy: 17. 06. 2011, 15:31:13 »
Ale myslím že někdy se dá počet kanálů poznat i podle poslechu. Například CZ dabing Simpsnů zní úplně jinak než ty starší díly, řekl bych že teď to dabují v 5.1, ještě nedávno jen stereo... Ale je to jen můj pocit  ;) Kdo viděl ty nové díly, musí uznat že zní úplně jinak než dřív...


pozemák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 287
    • Zobrazit profil
Re: Zvuková stopa Dolby Digital
« Odpověď #8 kdy: 18. 06. 2011, 15:41:57 »
Co má hlasitost s tím společné zda je Stereo, DD stereo, DD 5.1 či DTS? Podle mě nic - záleží jak jí oni udělají ve výsledku silnou. Slabá se dá znormalizovat a potom taky bude řvát jako prase.


Pavel-original

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 242
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Zvuková stopa Dolby Digital
« Odpověď #9 kdy: 18. 06. 2011, 18:57:42 »
Co má hlasitost s tím společné zda je Stereo, DD stereo, DD 5.1 či DTS? Podle mě nic - záleží jak jí oni udělají ve výsledku silnou. Slabá se dá znormalizovat a potom taky bude řvát jako prase.
Kupodivu to něco společného má - DD má totiž hlasitost danou normou.


p w

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 61
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Zvuková stopa Dolby Digital
« Odpověď #10 kdy: 09. 09. 2011, 13:07:23 »
"DD má totiž hlasitost danou normou"

tak to se na ty normy dobre se*e, prepnu na DiscHD,volume ok,prepnu na novaHD nebo PrimaHD s DD, rev az beda... tak at se de nekdo s nejakymi standarty zahrabat a zalejt betonem  >:(

PW
DreamBox 500 & 800HD klon,UPC - Thoř 0,8W & Quad LNB Megasat Diavolo 0,1db & Fe 80cm, AL 80cm Astra 23,5 Skylink & CSlink + Inverto Quad 0,2db + silhani na 19,2E + Inverto twin 0,2db


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 439
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Zvuková stopa Dolby Digital
« Odpověď #11 kdy: 09. 09. 2011, 13:50:57 »
Kupodivu to něco společného má - DD má totiž hlasitost danou normou.
A co je tím přesně míněno? Že je normovaná kromě špičkové úrovně i energetická hodnota?
Každý formát (i analogový) má normované určité úrovně, ale to neznamená, že ve výsledku má vše stejnou hlasitost. Normální pořad na Nově i následující přeřvaná reklama se do té technické normy oba bez problémů vejdou.


 

reklama